математика 2кл



Математика
№ 1. Тақырыбы: Ондықтармен және бірліктермен санау.
Мақсаты: Оқушыларға бірліктермен және ондықтармен санау туралы түсінік беру. Салыстыруға, жазуға үйрету. Ойлау есте сақтау қабілеттерін дамыту. Білімділікке тәрбиелеу.
Көрнекілігі: жолақшалар.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау,
Сабақтың барысы.І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбымен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Жаңа сабақ: Оқулықпен жұмыс
№ 1
Жолақша туралы түсінік.
Бір жолақша бір ондықты білдіреді.
№ 2.сандарды оқу, өсу ретімен жазу,.0,2,5,7,9 кему ретімен 80,60,40,30,10,
№ 3. 10 – 7 = 3 Жауабы: 3 жас 10 – 7 = 3 Жауабы: 3 жас кіші
№ 4. 1+ 9 3+ 7 5+ 5 2+8 4+6 6 + 4
ІҮ.Қорыту.Бүгін не білдік?
Үйге тапсырма:№ 5 4 бет.Бағалау.
№2. Тақырыбы: Екі таңбалы сандарды оқу жазу және салыстыру. 100 саны
Мақсаты: оқушыларды екі таңбалы сандарды оқу жазу және салыстыруға үйрету. Есептеу, ойлау дағдысын дамыту.Зеректікке, алғырлыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап,түсіндіру,өздік
Көрнекілігі:жолақшалар
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі:Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі. Сабақтың тақырыбын, мақсатын хабарлау
ІІІ. Жаңа сабақ
№1.Жолақшалар арқылы түсіндіру.
№2 .18= 1 онд. 8 бірл. 24=2 онд. 4бірл. 37=3онд. 7бірл. 4онд. 5 бірл. =45 6онд. 1бірл. =61
ІҮ.Түсінгендерін тексеру.№ 3 тапсырманы оқу, түсіндіру.
№4 .10- 3= 7 Жауабы: Самат 7 дәптер сатып алды.; 7+3 = 10 Жауабы: Дулат 10 дәптер сатып алды.
Ү. Сабақты қорыту.Бүгінгі сабақта не білдік?
ҮІ. Үйге тапсыру:№ 5 7 бет. Бағалау
№ 3 Тақырыбы: Ұзындықты өлшеу. Метр оның дм және см ара қатынасы.
Мақсаты: Метрмен және оның көмегімен ұзындықты өлшеудің мән жайымен оқушыларды таныстыру ұзындық бірліктері метр см,дм –ара қатынасын тағайындау.Есептеу, ойлау дағдысын дамыту. Зеректікке, алғырлыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап,түсіндіру,өздік
Көрнекілігі:
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Ұзындықты өлшеу, Метр
ІІІ. Жаңа сабақ
№1.10 см+1 см=11 см; 1 дм+ 1 см =1дм1 см; 10 см=1дм.
№2 .1 дм =10 см; 1 м =10 дм;1 м =100 см.
ІҮ.Түсінгендерін тексеру.№ 4. түзу, сызық,ирек сызығы,
№5 .5 + 3 = 8 Жауабы: 8 оқулық; 8 – 3 = 5 Жауабы: 5 оқулық .
№6.1 онд. 3 бірл. = 13 бірл.; 2 онд.9 бірл. =29 бірл; 9 онд 2 бірл. = 92 бірл.
Ү. Сабақты қорыту. Бүгінгі сабақта не білдік?
ҮІ. Үйге тапсыру:№ 6 9 бет. Бағалау
№ 4. Тақырыбы: Салыстыру
Мақсаты: 1. Тапсырмалар орындай отырып, қосынды мен айырманың мәнін табу, салыстыра білуге баулу. 2.Ойлау қабілетін дамыту. 3.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Әдісі түсіндіру, көрсету, өзіндік.
Сабақтың типі: қайталау
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 6. 1 онд 3 бір 13 бірлік 5 дм 1см 51 см,
онд 9 бір 29 бірлік 6дм 8см 68 см,9 онд 2 бір 92 бірлік 4 дм 7см 47 см.
ІІІ. Өткенді пысықтау: Метрмен нені өлшейміз? 1 дм неше см бар?1 м неше дм бар?
1 м неше см бар?
ІҮ.Бекіту.№ 1 Салыстыру5 онд. 2 бірл. < 3 онд. 5 бірл. 4 онд. 8 бірл. = 48 бірл. 5 онд. 7 бірл. < 6 онд. 0 бірл. 69 бірл. > 6 онд. 8 бірл.
№ 2. 50+20 = 70, 50+20 > 70-20, 70 > 50
40+ 10 = 50, 40+10 = 90-50 , 50 =50
№3. 11,12,13,14,15,16,17,18,19
№4.Торкөз дәптер – 10 . Жол дәптер - 30 ? кем 30 – 10 = 20 Жауабы: 20 дәптер кем;Тор көз дәптер – 10 Жол дәптер – 30 ? артық 30-10 = 20 Жауабы: 20 дәптер артық.Сергіту сәті
Шығармашылық тапсырма. 0+4 =4, 4 - 4 =0, 4 - 0 =4.
Ү. Үйге тапсырма: №5 11 бет. Бағалау
№ 5. Тақырыбы: Қосуды тексеру
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, қосуды тексеру жайлы түсінік беру, ұғындыру.
Ой өрісін, есте сақтау қабілетін дамыту.Алғырлаққа, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: сызба геометриялық фигуралар.
Әдісі:түсіндіру, көрсету, сұрақ-жауап.
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру№5. 8-5 < 10-5 90 бірл = 9 онд. 0 бірл.
80-50 < 100-50 90 см = 9 дм 0 смІІІ. Өткенді қорыту:Салыстыру. «Кім жылдам» ойыны
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Қосуды тексеру
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс №1. 6 + 2 = 8 2 + 6 = 8 ;8 – 6 = 6 8 – 2 = 6.
Ендеше қосуды азайтумен тексереміз.№ 2.5 + 3 = 8 8 – 3 = 5;3+ 5 = 8 8 – 5 = 3.
Бұл теңдіктер қосу амалының азайтуға кері амал екенін білдіреді.
ҮІ .Түсінгендерін тексеру: . № 3 Ауызша орындау:20,21,23,24,25,26,27,28,29
№4 тапсырманы ауызша орындау
№5
Алма – 30 жәшік 30+10 = 40
Алмұрт – 10 жәжік артық ? Жауабы: 40 жәшік алмұрт
Алмұрт - ? жәшік
Алмұрт – 40 40-10 = 30
Алма -? 10 жәшік кем Жауабы: 30 жәшік алма
Алма - ?
Алмұрт - 40 жәшік 40 – 30 = 10
Алма - 30 жәшік ? кем Жауабы: 10 жәшік кем.
Бұлар өзара кері есептер.Сергіту сәті
№ 5 Ауызша орындау.Шығармашылық тапрсыманы орындау
ҮІІ .Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапрсыма :№ 6 13 бет. Бағалау
№ 6 .Тақырыбы: Азайтуды тексеру
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, азайтуды тексеру жайлы түсінік беру. Ой өрісін, есте сақтау қабілетін дамыту.Алғырлыққа, шапшаңдыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: сызба геометриялық фигуралар.
Әдісі: түсіндіру, көрсету, сұрақ-жауап.
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру№ 6. 6+ 2 = 8 8 – 2 = 6; 2 + 6 = 8 8 – 6 = 2
ІІІ. Өткенді қорыту: Қосудың компоненттерін атау. Қосуды немен тексереміз? Қосылғыштардың орны ауысқаннан ... ?
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Азайтуды тексеру
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс№1. 7 – 3 = 4 7 – 4 = 3 4 + 3 = 7 3 + 4 = 7
Азайтуды қосумен тексеруге болады. Азайтуды азайтумен тексеруге болады.
ҮІ .Түсінгендерін тексеру № 2.Айырманың, қосыныдының мәндерін тауып жазу.
7 – 2 = 5 5+ 2 = 7 7 – 5 =2 7 – 2 = 5
Азайту амалы қосуға кері амал. №4.
Ұл – 30 Ұл – 30 Қыз – 20
Қыз – 20 ? кем Қыз – 10 кем ұл – 10 артық
Қыз - ? Ұ - ?
30- 20 = 10 30 – 10 = 20 20 + 10 = 30
Жауабы: 10 қыз кем Жауабы: 20 қыз Жауабы: 30 ұл
Бұлар өзара кері есептер. Сергіту сәті: № 3 Ауызша орындау: 30, 31, 32 ,33, 34 35, 36, 37, 38 , 39. № 5 Ауызша орындау. № 6 3,4 бағанын орындау. Шығармашылық тапрсыманы орындау .10-х> 5+1 10 – 1 > 5 + 1 10 – 2 > 5 + 1
ҮІІ. Бүгін не білдік?
ҮІІІ .Үйге тапрсыма : № 6 1,2 баған 15 бет. Бағалау
№ 7. Тақырыбы: Масса туралы түсінік
Мақсаты: Салмақ өлшеуіші кг жайлы түсінік беру.Ой-өрістерін есте сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекілігі: сызба геометриялық фигуралар.
Әдісі: түсіндіру, көрсету, сұрақ-жауап.
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық,амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 6
ІІІ. Өткенді қорыту: Қосудың компоненттерін атау. Қосуды немен тексереміз? Қосылғыштардың орны ауысқаннан ... ?
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Масса туралы түсінік
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс №1. Сурет бойынша жұмыс. Қарбыздарды салыстыру. Оны кг өлшейтінімізді түсіндіру. № 2. Әр сурет бойынша ұнның массасы туралы айту
ҮІ .Түсінгендерін тексеру №3. Ағасы – 4 кг ,Інісі – 2 кг алғаны – 6 кг жұмсағаны – 3 кгҚалғаны - ? 4 кг + 2 кг =6 кг. 6 – 3 кг =3 .Сергіту сәті:№ 4 Ауызша орындау есеп шығару және құрастыру № 5. Ауызша орындау:40, 41,42 ,43, 44, 45 ,46, 47 ,48, 49,
ҮІІ. Бүгін не білдік?
ҮІІІ .Үйге тапрсыма № 6. 17 бет. Бағалау
№ 8. Тақырыбы: Сыйымдылық жайында түсінік. Литр
Мақсаты: Сыйымдылық өлшеуіші литр жайлы түсінік беру. Ой-өрістерін есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу
Көрнекілігі: арнайы суреттер, литрлік ыдыс
Әдісі: түсіндіру, көрсету, сұрақ-жауап.
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 6 0+6 = 6 6 - 0 = 6 1+ 6 = 7 6 – 1 = 5
ІІІ. Өткенді қорыту:Масса өлшеуіші кг жайлы сұрақтар қою, білімдерін байқау.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Литрге байланысты кіріспе әңгіме жүргізу.
Ү. Жаңа сабақ: Оқулықпен жұмыс№1. Суреттегі ыдыстарды салыстыру.
Ыдыстан неше л сүт құйып алуға болады? Неше л сүт қалады?
ҮІ. Түсінгендерін тексеру № 2. Құмырада - 3 л сүт Шелекте – 7 л сүт ? 3 л + 7 л = 10 лЖауабы: 10 л сүт.Барлығы – 8 л Құйды – 3 л Қалғаны -? Су 8 л – 5 л = 3 л Жауабы: 3 л су. №3. Ауызша есеп құрастыру және шығару. Сабада – 10 л, Торсықта – 4л ? қымыз 10 + 4 =14 л Жауабы: 14 л қымыз .Сергіту сәті
№ 5 11. 44,77, 22 55, 88 33, 66 99:
№ 6
х + 1 =6 х – 2 = 4
х =6 – 1 х = 4 + 2
х = 5 х =6
5 + 1 = 6 6 – 2 = 4
ҮІІ. Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапрсыма № 4 19 бет. Бағалау
№ 9 . Тақырыбы: Көпбұрыш
Мақсаты: Көпбұрыш жайлы түсінік беру. Оны ажырата білуге баулу. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, уақытты үнемдей білуге тәрбиелеу.
Көрнекілігі: геометриялық фигуралар
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық,амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 4. 17 бет. 50,51,52,53,54,55,56,57,58,59
ІІІ. Өткенді қорыту:Өткен сабақта біз немен таныстық? Литрмен нелерді өлшейміз?
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Қандай геометриялық фигуларларды білесіңдер?
Оларға жеке-жеке тоқталу.
Ү. Жаңа сабақ: Оқулықпен жұмыс №1. Геометриялық фигуралармен жұмыс Үшбұрыштарды атау 1,5. Төртбұрыштарды атау 2, 6 Көпбұрыштар – 3,4
ҮІ. Түсінгендерін тексеру № 2 .Сурет бойынша жұмыс жүргізу.
№4. 30 кг + 20 кг = 50 кг Жауабы: 50 кг жидек; 50 кг-30кг =30 кг. Жауабы: 20 кг қарақат;
50кг -20кг =30 кг Жауабы: 30 құлпынай. Бұлар өзара кері есептер.Сергіту сәті:№ 4 69,68,67,66,65,64,63,62,61,60;
79,78,77,76,75,74,73,72,71,70
№5.Суреттегі бұрыштарды салыстыру.
ҮІІ. Бүгін не білдік?
ҮІІІ .Үйге тапсырма :№6 21 бет. Бағалау
№ 10. Тақырыбы: Тік бұрыш және тік емес бұрыш.
Мақсаты:Тік бұрыш және тік емес бұрыш жайлы түсінік беру.Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: Тік бұрыш және тік емес бұрыш
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік
Сабақтың типі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
ІІІ. Өткенді қорыту:Өткен сабақта біз немен таныстық? Көпбұрыштар жайлы сұрақтар қою
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Қандай геометриялық фигуларларды білесіңдер? Оларға жеке-жеке тоқталу.
Ү. Жаңа сабақ: Оқулықпен жұмыс №1. Тік бұрыш және тік емес бұрыштар жайлы түсінік беру. № 2.Тік бұрыштарды табу. 4
ҮІ. Түсінгендерін тексеру. №4 30 кг - 20 кг = 10 кг 20 кг-10кг =10 кг Жауабы: 10 кг банан Жауабы: 10 кг банан . Бұлар өзара кері есептер. Сергіту сәті:№ 3
12, 22,32,42,52,62,72,82,92;13,23,33,43,53,63,73,83,93:14,24,34,44,54,64,74,84,94
15,25,35,45,55,65,75,85,95. №5.Фигураларды атау. 1 5
ҮІІ .Қорыту. Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 6 23 бет. Бағалау
№11. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Оқушылардың алған білімін тиянақтау. Ойларын жинақтауға үйрету. Білім дағдыларын арттыру.Есте сақтау, ойлау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену
Көрнекілігі: плакат, үлестірме.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІІ. Өзіндік жұмыс.Оқулықпен жұмыс.№ 1.1, 9 ; 11 99; 10 90. № 2.9+ 4 =12 12 – 9 = 4. № 3.11, 22, 33, 44, 55, 66 , 77, 88, 99
№ 4.60 кг – 40 кг = 20 кг Жауабы: 20 кг қияр қалды.40кг + 20 кг =60 кг Жауабы: 60 кг қияр
60кг – 20кг = 40 кг Жауабы: 40 кг қияр. № 5.30 л + 10 л = 40 л; 40л – 10 л = 30 л40л – 30 л = 20 л. № 6.38 = 3 онд 8 бірл.; 43 = 4 онд 3 бірл.;79 = 7 онд 9 бірл. 38 см = 3 дм 8 см; 43 см = 4 дм 3 см;79 см = 7 дм 9 см.
ІҮ Сабақты қорыту.
Ү Үйге тапсырма: № 7 25 бет. Бағалау
№ 12. Тақырыбы: Бақылау жұмысы
Мақсаты: Бақылау жұмысын ала отырып оқушы білімін тексеру. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Уақытты үнемдей білуге тәрбиелеу.
Көрнекілігі: әдістемелік бойынша
Әдісі: өзіндік
Типі: бағалау.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Бақылау жұмысы.
ІІІ. Білімдерін тексеру.
І нұсқа ІІ нұсқа
1 . Есепті шығар
Шелекте 9 л сүт бар еді. Айдос10 кг алма жинады,
Оның 5 л айран ұйытты ал Мұрат 4 кг алма жинады
Шелекте неше л сүт қалды? Мұрат Айдосқа қарағанда неше кг алма
кем жинады?
9л – 5л = 4л 10 кг– 4 кг= 6кг
Жауабы: 4 л сүт Жауабы: 6 кг алма
2.
5+ 2 50-20 3 + 3 40 + 20
9 – 4 40 + 40 8 – 5 90 – 30
3 + 5 70 – 30 3 + 6 70 - 40
6 + 2 60 + 10 7 – 2 50 + 30
3. 10 см = 1 дм 1 дм = 10 см 10 дм = 1 м 1 м = 10 дм
100 см = 1 м 1 м = 100 мІҮ. Бекіту: Бағалау.
№ 13. Тақырыбы: Толық ондыққа 1 - ді қосу және азайту
Мақсаты: Толық ондыққа 1-ді қосу және азайту тәсілдері түсінік беру.Тапсырмаларды орындай отырып 1 –ді қосып, азайта білуге үйрету. Есте сақтау, ойлау қабілетін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: сандар
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: амандасу,түгендеу, оқушы зейінін сабаққа аудару.
ІІ .Үй тапсырмасын тексеру. №7 , 23 бет талдау, тексеру.
ІІІ .Білімін тексеру:Математикалық диктант 60,30,20,40;1 онд.3 бірл. 4онд.5 бірл.
ІҮ. Жаңа білімге дайындық. № 1. 1 таңбалы санды жазу 1 2 3 4 5 6 7 8 9;9 8 7 6 5 4 3 2 1
№ 2 толық ондықты өсу кему ретімен жазу.
Ү. Жаңа білімді меңгерту: Оқулықпен жұмыс. № 3 Суретке қарап талдау.
30 онд + 1 бірл. см =3 онд. 1 бірл.;30 + 1 см =31 ;30 онд – 1 бірл. см =2 онд, 9 бірл. ;
30 – 1 см = 29
ҮІ. Түсінгендерін тексеру. № 4.40 + 1 =41,90 + 1 = 91,50+ 1 = 51.
№ 5.5 + 3 = 8 Жауабы: 8 шелек алма. 8 – 5 = 3 Жауабы: 3; 8 – 3 = 5 Жауабы: 5. №.10,20,30,40,50,60,70,80,90; 9,19,29,39,49,59,69,79,89,99; 11,21,34,41,51,61,71,81,91
ҮІІ. Бекіту:Толық ондықты қалай шығарып аламыз?
ҮІІІ: Үйге тапсырма:№4 27 бет. Бағалау
№ 14. Тақырыбы: Санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту.( Қосу және азайту (50+3, 53-3))
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып , санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту жайлы түсінік беру және ондықтарға бірліктерді еркін қосып, азайта білуге үйрету.
Өй-өрістерін, есте, сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: Үлестірмелер, оқулық
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: Оқушы зейінін сабаққа аудару.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. № 4 .40см – 1 см = 39 см 90 см – 1 см = 89 смІІІ. Білімдерін тексеру. 2онд 3 бірл. = 23 45= 4 онд, 5 бірл. 20+ 1 30 – 1 50 – 1 60 + 1
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ. № 1 Санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту жайлы түсінік беру. Суретпен жұмыс «әйнекшелердің» орнындағы сандарды суретте пайдаланып тауып жазу.90 + 5 =95, 60 + 0 = 60, 40 + 4 = 44, 95 – 5 = 90, 60 – 0 = 60, 44 – 4 =40.
ҮІ. Түсінгендерін тексеру.№ 2
2онд3бірл. < 2 онд.8 бірл. 2дм3см < 2 дм 8 см салыстыру.
№ 3.10+1 *12- 1 , 10+ 3 * 14 – 1, 14– 10 * 10 + 7, 14 + 1 * 16 – 1.№ 4. 9 – 5 = 4 Жауабы: 4 шелек алма. 9 – 4 = 5 Жауабы: 5 шелек алма 5 + 4 = 9 Жауабы: 9
№ 5.23, 32 20 + 3 30 + 2 .№5.үшбұрыштар, төртбұрыштар /қабырғалар, төбелері, бұрышы/
ҮІІ. Бекіту.Үлестірмелер
ҮІІІ .Үйге тапсырма:№ 6 29 бет. Бағалау.
№ 15. Тақырыбы: Санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту. Қайталау
Мақсаты: оқушылардың санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту туралы білімдерін кеңейту. Есте сақтау ойлау қабілеттерін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: кестелер.
БАРЫСЫ:І. Ұйымдастыру кезеңі: амандасу,түгендеу,оқушы зейінін сабаққа аудару.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 3 талдау, салыстыру.
ІІІ Білімдерін тексеру. Көркем жазу 30 30 30. 90 + 5; 85- 80; 11- 1; 95 – 90 15- 5,25- 5
ҮІ. Бекіту. № 1. оқу ондықтарын атау. Бірліктерін ата. Барлығы неше бірлік бар? 30 + 9 50 + 0 60 + 6 № 2. 39 см, 50 см 50 см = 50 см + 0 см 50 см = 5 дм + 0 смм = 5 дм + 0 см .№ 3 .63 36 ;60 + 3.№4.50 – 30 = 20 30 + 20 = 50 50- 20 =30
№ 6.Бұрыштарды атау, топқа бөлу, ортақ белгісін анықтау.
ҮІІІ. Үйге тапсырма 1. № 5, 31бет 2 . Бағалау
№ 16. Тақырыбы: Санды өрнектер және әріпті өрнектер
Мақсаты: Санды өрнектер және әріпті өрнектер туралы өткен білімдерін еске түсіру. Екі таңбалы сандарды жазуға, оқуға дағдыландару. Есте сақтау, ойлау қабілеттерін дамыту.
Жауапкершілкке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: екі таңбалы сандар.
Барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 5 оқу, талдау, тексеру.
ІІІ. Мақсат қою:Тақырыбы мен мақсаты
ІҮ. Білімдерін тексеру.№ 1.20- 1; 76 – 6; 90 – 10; 19 + 1; 70 + 6; 90 + 12;
№ 2.38 – 8 30 + 8 38 – 30 8+30 № 3.Әр қатардағы сандарды салыстыру, талдау.
№4. 3 + 3 5 + 3 6 + 2 4 + 4 6 + 3 2 + 7 5 + 4.№ 5.Суретте неше көпбұрыш бар. Неше төбесі, қабырғалары нешеу табу. Шығармашылық тапсырманы орындау.
ҮІІ. Үйге тапсырма:№6, 33 бет, бағалау.
№ 17. Тақырыбы: Санды өрнекті салыстыру
Мақсаты: Санды өрнекті салыстыру арқылы ұқсастығымен айырмашылығын табу. Есте сақтау, ойлау қабілеттерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау.
Көрнекілігі кестелер, екі таңбалы сандар.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі:оқушы зейінін сабаққа аудару.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 6
ІІІ. Мақсат қою кекзеңі:Тақырыбы, мақсатын хабарлау.
ІҮ. Білімдерін тексеру.№ 1. 1+ 9 100-90 50 + 50. № 2 .Салыстыру ұқсатығы, айырмашылығы 5 + 3 < 50 + 30 3+ 5 < 30 + 50.№ 4. Салыстыру.№ 5 . 30 + 10 = 40 Жауабы: 40 литр сүт; 10 – 4 = 6 Жауабы: 4 қияр; 90 – 80 = 10 Жауабы: 10 шар
№ 6. Көпбұрыштарды тікбұрыштармен салыстыру.
ҮІІ. Бекіту:екі тақбалы сандарды салыстыру.
ҮІІІ Үйге тапсырма :№ 7, 35 бет. Бағалау.
№ 18. Тақырыбы: Санды өрнектерді салыстыру (Қайталау)
Мақсаты: Санды өрнектерді салыстыру, айырмашылықтарын табу. Сандарды салыстыру. Ойлау қабілеттерін дамыту. Білімділікке тәрбиелеу.
Көрнекілігі:
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: сабаққа даярлық
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 3 , 30 бет оқу, талдау.
ІІІ. Мақсат қою: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ. Білімдерін тексеру: Күн ретін жазу, көркем жазу 50,50,50
математикалық диктант 80 + 1, 50 + 1,60 + 1,50 – 1, 80 – 1, 40 – 1, 65 – 60,75 – 70, 95 – 90; 68; 25 ; 47. № 1. 8 – 3 < 80 – 30;8 – 5 < 80 – 50;8 – 6 < 80 – 60.№ 2 .
28 – 8 = 24 – 4 35 – 5 = 35 - 30 .№ 4 .Сандарды салыстыру, талдау.
№ 5. 17 – 7 = 10 Жауабы: 10. 17 – 10 = 7 Жауабы: 7.10 + 7 = 17 Жауабы: 17
ҮІІ.Бекіту:топтамаларға жауап алу. Жеке оқушымен жұмыс
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 3 ,36 бет. бағалау
№19. Тақырыбы: Санды теңдіктер және санды теңсіздіктер
Мақсаты: Санды теңдіктер мен санды теңсіздіктер туралы түсініктерін тиянақтау.Зейінін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Саналалыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Көрнекілігі:
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 3
ІІІ. Мақсат қою:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ Білімдерін тексеру. Күн ретін жазу. Көркем жазу 60 60 60.№ 1 .ауызша. Санның құрамы.№ 2 . 0 9 9 0 1; 10 99 99 90 + 9. № 3 .20 + 7, 9 – 20; 49- 40 67 – 7
№ 3 .25 – 5 > 10;5 + 30 > 35; 30 + 8 < 40; 64 – 60 = 4
№ 5.20 кг + 3 кг = 23 кг Жауабы: 23 кг. 23кг – 3 кг = 20кг Жауабы: 20 кг.
Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ү.Бекіту.Топтамаларға жауап алу. Жеке оқушымен жұмыс
ҮІ. Үйге тапсырма1 . № 4 бағалау.
№20. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Санды теңдіктер мен санды теңсіздіктер туралы түсініктерін тиянақтау.Зейінін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Саналалыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Көрнекілігі:
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 4
ІІІ. Мақсат қою:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ Білімдерін тексеру. Күн ретін жазу. Көркем жазу 70 70 70.№ 1 .ауызша. Санның құрамы.№ 2 .5, 8, 58, 85, 50, 80. № 3 . тақтаға орындау.
№ 4 а+20=26 а-6=20 26-а=6
№5 Көпбұрыштың қабырғаларын өлшеу.
№6 өзіндік жұмыс ретінде орындау.
Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ү.Бекіту.Топтамаларға жауап алу. Жеке оқушымен жұмыс
ҮІ. Үйге тапсырма1 . № 7 41 бет бағалау.
№21. Тақырыбы: Өзіндік жұмыс
Мақсаты.Оқушылардың аттамай ауызша қосу және ауызша азайту бойынша білімдерін тексеру. Ойлау қабілетін дамыту. Білімділікке тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі
ІІІ. Білімдерін тексеру.Есепті шығар Сыныпта 30 оқушы бар еді. Тағы 1 оқушы келді. Сыныпта барлығы неше оқушы бар?30 + 1 = 31 Жауабы: 31 оқушы
Дүкеннен анасы 20 дәптер сатып әкелді. Оның 1 баласы алды. Анасында неше дәптер қалды?
20 – 1 = 19 Жауабы: 19 дәптер
40 + 1 80 – 1 20 – 1 80 + 1;60 + 1 70 – 1 30 – 1 50 + 1
90+ 1 50-1 60 – 1 70 + 1;44 – 4 40+8 57 – 7 40 + 7
26 – 6 100-60 77 – 7 40 + 7;56 - 50 30+40 68 – 60 50 + 2
3. Салыстыр.30 + 5 * 20 + 10; 50 + 3 * 70 – 10;38- 8 * 46- 6 ; 46 – 40 * 57- 50.
70 + 4 * 26 – 6; 47 – 7* 70 + 20; 90 + 3 * 26 – 6; 54- 50 * 80 – 10
4. Теңдеуді шеш
20 + х =29 50 + х =53
38 – х = 8 37 - х =7
х – 7 = 40 х - 4=60
ІҮ. Үйге тапсырма: қайталау.
№22.Тақырыбы: Уақыт жайында түсінік. Сағат минут.
Мақсаты: Уақыт жайында түсінік беру. Сағат және минутты түсіндіру. Есте сақтау қабілетін дамыту. Уақытты тиімді пайдалануға тәрбиелеу.
Көрнекілігі: сағат
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, іздену.
Түрі: Жаңа сабақ.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Уақыт жайында түсінік, Сағат. Минут.
ІІІ. Жаңа білімді меңгерту. Күн ретін жазу. Көркем жазу 70 70 70 Сағат
12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24, 1,2, 3 ,4,5,6,7,8,9,10,11. №1. Сағат туралы түсінік беру.
1 сағатта 60 минут бар.
ҮІ. Түсінгендерін тексеру. № 2. 1 минут ішінде санау. № 3 . 2,7,72,20,70
33 83 30 80 3 8 30+70 3+7 80-30 8-3. № 4. Сұрақтарға жауап беру.7 7.30 13.00 15.00 22.00 17.00 .№ 6. жауаптарын ғана жазу. (Қосылғыштардың орны ауысқанымен қосындының мәні өзгермейді.) Шығармашылық тапсырманы орындау.
Орал, Тараз, Қостанай, Қызылорда, Алматы, Қарағанды Астана
ҮІ. Бекіту.1 сағатта неше минут бар? Топтамаларға жауап алу.
ҮІІ. Үйге тапсырма: № 5 , 43 бет.Бағалау.
№ 23. Тақырыбы: Уақыт бірліктері Тәулік.Жыл.Ғасыр
Мақсаты: Уақыт бірліктері тәулік. Ғасыр. Жыл туралы түсінік беру. Есте сақтау қабілетін дамыту. Уақытты тиімді пайдалануға тәрбиелеу.
Көрн: сағат
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 20+ 5 =25 Жауабы: 25 минут
ІІІ.Білімдерін тексеру:1 сағатта неше минут бар? 60 минут неше сағатқа тең
математикалық диктант:7онд 2 бірл. 8онд 8бірл. 5 бірлік 2 ондық.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі :Уақыт бірліктері: Тәулік,жыл,ғасыр
Ү. Жаңа сабақ.№ 1 Уақыт аралығы минутпен және сағатпен өлшенеді. 24 = 1 тәулік.
7 күн = 1 апта,30күн немесе 31 күн /ақпан28-29/ 1 ай. 2 ай 365-366/ 1 жыл. 12 жыл-1 мүшел
100 жыл-1ғасыр.
ҮІ.Түсінгендерін тексеру:№ 2 . 54,54,50,4,54 сағ. № 4. 90мин=1 сағ 30 мин 70 мин = 1сағ.10 мин. 100 мин= 1 сағ 40 мин 80 мин =1сағ. 20 мин. № 5. 1сағ 20 мин =80 мин.
1сағ 30 мин =90 мин. № 6. 1 сағ = 60 мин 1 сағ 10 мин >65 мин, 1тәул= 24 сағ
1сағ 9 мин =69 мин
ҮІ. Қорыту :бір жылда неше ай бар? аптада неше күн бар? Бір ғасырда неше жыл бар?
ҮІІ. Үйге тапсырма1. № 6 , 45 бет 2. бағалау
№ 24. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Уақыт бірліктері тәулік. Ғасыр. Жыл туралы түсініктерін тиянақтау. Есте сақтау қабілетін дамыту. Уақытты тиімді пайдалануға тәрбиелеу.
Көрн: сағат
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: №6
ІІІ.Білімдерін тексеру:1 сағатта неше минут бар? 60 минут неше сағатқа тең
математикалық диктант
ІҮ. Мақсат қою кезеңі : Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ
№1 есептерді өзіндік жұмыс ретінде орындау.
ҮІ.Түсінгендерін тексеру:№ 2 . 50+6=56 8+70=78 90+4=94 3+20=23
№3 тапсырманы ауызша орындау
№ 4. 32=30+2 26=20+6 47=40+7 40+9=49 50+6=56 70+2=72
ҮІ. Қорыту :бір жылда неше ай бар? аптада неше күн бар? Бір ғасырда неше жыл бар?
ҮІІ. Үйге тапсырма1. № 5,6 , 47 бет 2. бағалау
№ 25. Тақырыбы: Амалдардың орындалу реті. Жақшалар.
Мақсаты: Амалдардың орындалу реті. Жақша туралы түсінік беру. Білімін ой-өрісін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау.
Көрнекілігі: амалдар туралы плакат.
Түрі: Жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі:сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Жаңа сабақ. Оқулықпен жұмыс № 1 Жазуларды салыстыру./10-4/ + 1 10 - /4 + 1 /
Жақша туралы түсінік беру. Жақшаның ішіндегі амал алдымен орындалады. (10-4)+ 1
ҮІ. Түсінгендерін тексеру: № 2.Амалды орындау.ә/ Теңдік тура болатындай етіп жақша қою. 4-/1+2/ (6+3)-2 8 – (5+1). № 3.16-6 =10 10+6 =16. № 4. 1тәулік =24 сағ. 20 сағат артық.
20 сағат кем 28 сағат 44 сағат 4 сағат кем 20+24+4 =48 сағат.№ 5. 39,40,41,42
№6.10+9 20+9 30+9 40+ 9 50+9 60+9 70+9 80+9 90 +9. Шығармашылық тапсырманы орындау.
ҮІІ. Сабақты қорыту.
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 2 2 бағаны. Бағалау.
№ 26. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Екі амалдан тұратын санды өрнектерді жазуға мәнін таба білуге үйрету. Ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Білімді ұқыпты болуға тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Көрнекілігі: кестелер
Сабақтың түрі:І. Ұйымдастыру кезеңі: сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 2
ІҮ. Білімін тексеру: Көркем жазу 456 математикалық диктант 58+1 60+9 75-70
70+1 91-1 27-20
ҮІІ Бекіту:№ 1 ./4+3/-2 /40+20/-20 8+/7-6/ 80+/70-60/ №2 Салыстыру.6+(3+1) * (6+3)+1
(3+7)-2 * 3+(7-2). № 3 Теңдеуді шешу. 1+9=10 10-9=1. №4.10+4 =14 Жауабы: 14 қызанақ 14-4 =10. № 5. 18,19,20,21,22,23. №6 10+8,18- 8,20+8 ,28-8,30+8 ,38-8
40+8 , 48-8, 50+8, 58-8.
ҮІІІ .Үйге тапсырма:№ 2 50 бет. Бағалау
№ 27. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Екі амалдан тұратын санды өрнектерді жазуға мәнін таба білуге үйрету. Ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Білімді ұқыпты болуға тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Көрнекілігі: кестелер
Сабақтың түрі:І. Ұйымдастыру кезеңі: сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 2
ІҮ. Білімін тексеру: Көркем жазу 654 математикалық диктант
ҮІІ Бекіту:№ 1 90-50+8 80-30+7 60-50+70 70-40-20 50+(90-80) 60+(50-30)
№2 тапсырманы салыстыру
№ 3 Теңдеуді шешу 10-8 =2 2+8 =10 10-2 =8 №4. 2+6 =8 Жауабы: 8 л шырын
№ 527,28,29,30,31,32
ҮІІІ .Үйге тапсырма:№ 6 53 бет. Бағалау
№ 28. Тақырыбы: Өзіндік жұмыс
Мақсаты: Өзіндік жұмысын ала отырып оқушы білімін тексеру.Ой-өрістерін , сете сақтау қабілеттерін дамыту. Уақытты үнемдей білуге тәрбиелеу.
Көрнекілігі: әдістемелік бойынша
Әдісі: өзіндік
Типі: бағалау.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Өзіндік жұмыс
1. Есеп шығару.2 .Амалды орындау 3. Салыстыру.4. Теңдеуді шешу. Қосымша тапсырмалар 20 + (30 + 20) 30+ (53-50) (90+40) – 60 (80+10)-50
/20+20/ + 20 . х – 20 = 30 45 + х = 46 25 + х = 27
80 мин = 1 сағ 20 мин 90 мин = 1 сағ. 30 мин
1 сағ10 мин = 70 мин 1 сағ 30 мин =90 мин
ІІІ. Білімдерін тексеру.
ІҮ.Үйге тапсырма: 1. Қайталау 2. Бағалау
№ 29. Тақырыбы: 23+2 және 25-2 түріндегі қосу мен азайту
Мақсаты: 23+2 және 25-2 түріндегі қосу мен азайту тәсілдерін білуге үйрету. Ойлау,есте сақтау қабілетін дамыту. Білімді, сауатты болуға,ұқыптылыққа тәрбиелеу
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: плакат
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі:сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: 23+2 және 25-2 түріндегі қосу мен азайту
ІІІ. Жаңа сабақ№ 1 .20+ (3+2) 25- 2 20 - (5-2) 20+ (5-2) 3+2 нені білдіреді.
Бірліктерге бірліктерін қосамыз.Бірліктерінен бірліктерін азайтамыз.
ІҮ.Түсінгендерін тексеру.№ 2 .26+2 28-2 45+4 63+4.№ 3. Қызыл шар - ? Көк шар – 9
Барлығы- 19 19 – 9 = 10. Кері есеп құрастыру:
Қызыл шар – 10 Көк шар -? Барлығы – 19 19-10 = 9 10+9 = 19
№5. 51,50,49,48
№6. 10+6 16-6 20+6 26-6 30+6 36-6
Ү. Бекіту: Топтамаларға жауап алу. Жеке оқушымен жұмыс
ҮІ. Үйге тапсырма:№ 3 /ә/. бағалау.

№ 30.Тақырыбы: 26+30 және 56-30 түріндегі қосу мен азайту.
Мақсаты: 23+2 және 25-2 түріндегі қосу мен азайту тәсілдерін білуге үйрету.Ойлау,есте сақтау қабілетін дамыту. Білімді, сауатты болуға,ұқыптылыққа тәрбиелеу
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: плакат
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: 26+30 және 56-30 түріндегі қосу мен азайту
ІІІ. Жаңа сабақ:№ 1. 26+30 56-30 /20+30/ +6 /50-30/+6
ІҮ.Түсінгендерін тексеру:№ 2 53+30 83+30 /50+30/+3 = 83 /80-30/-3 = 53
№ 3 /20+5/+60 /60+4/-40 /70+9/-40 /20+2/+50.№ 4 ееспті оқу, талдау.
№5 .59,60,61,62,63.№ 6.10+5 15- 5 20+5 25-5 30+5 35-5
Ү. Бекіту: Топтамаларға жауап алу. Жеке оқушымен жұмыс
ҮІ. Үйге тапсырма1. № 3 /ә/ 2. бағалау.

№ 31.Тақырыбы: 3+56 және 30+24 түріндегі қосу мен азайту.
Мақсаты: 3+56 және 30+24 түріндегі қосу мен зайтуды түсіндіру.Ойлауын есте сақтау қабілетін дамыту.Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Түрі: аралас
әдісі :сұрақ-жауап, түсіндіру. өзіндік
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа дайындық
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.№ 3 ,46 бет, оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді қорыту. Математикалық диктант 30 + 58 46+ 30 86-50 78-50
ІҮ. Мақсат қою кезеңі. Сабақ тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:№ 1 32 + 6 = 38 87-5 = 82 32+ 60 = 92 87-50 = 37салыстыру, қорытындылау. № 2.3+56 = 59 30+24 = 54
ҮІ.Түсінгендерін тексеру: № 3 10-5 =5 10 – 5 = 5 5+ 5 = 10.№ 4. 13 кг + 5кг =18 кг
18 кг – 5 кг =13 кг. № 5. 72,71,70,69,68
ҮІІ. Сабақты қорыту.
ҮІІ.І Үйге тапсырма: 1. № 6 , 59бет 2. Бағалау.
№ 32. Тақырыбы: Бақылау жұмысы
Мақсаты: Ондықтан аттамай ауызша қосу және азайту тақырыбына үйренген материалдарды түсінгендерін тексеру. Жазба тілдерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: талдау, іздендіру.
Сабақтың барысы І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі
ІІІ. Білімдерін тексеру: есепті шығар Қайсар 20 тауықтың балапанын және 20 қаздың балапанын өсірді. Қайсар барлығы неше балапан өсірді?
Дүкенге 30 кг картоп және одан 4 кг артық пияз алды. Дүкенге неше кг пияз сатып алды.
2.40+7; 50+1; 70+8; 30+1; 58-8; 80-1; 93-3; 90-1; 63-60; 75-5; 76-70; 35-30.
3. Салыстыр:7онд3 бірл * 7 онд 5онд6бірл. * 6бірл. 9онд.6бірл. * 9онд.8бірл.
70 мин * 1 сағ 1 сағ 20мин * 90 мин 6онд3бірл * 6онд 6онд8бірл. * 8бірл.
4онд5бірл. * 4онд4бірл. 1 сағ * 80мин 1сағ30мин * 70 мин
4. Теңдеуді шеш40-х=49 28-х =20 х-30=35 50+х=57 36-х=30 х-20=6
ІҮ. Үйге. Қайталау.
№ 33. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Өтілген тақырыптарды еске түсіре отырып, білімді тиянақтау.Ойлау, еске сақтау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке дамыту.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау.
Көрнекілігі: үлестірме
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі. Білімді тиянақтау.
ІҮ.Білімдерін тексеру.№ 1 12+ 3 =15 15-5 = 10 /есеп есеп емес екенін талдау/
№ 2 Теңдеуді шешу. 4 + а = 10 4 + 6 = 10. № 3 . 79,80,81,82,83.№ 4 .10+3, 13- 3, 20+3, 23- 3
№ 5Салыстыру.3 дм * 13 см 5дм2см * 5 дм 1сағ*57 мин. № 6 Амалдарды орындау.
№ 7 Сандарды атау және жазу.
Ү. Үйге тапсырма1. № 6 , 61 бет 2. бағалау.
№ 34. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Өтілген тақырыптарды еске түсіре отырып, білімді тиянақтау.Ойлау, еске сақтау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке дамыту.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау.
Көрнекілігі: үлестірме
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі. Білімді тиянақтау.
ІҮ.Білімдерін тексеру.№ 1 3+7=10 10-3=7 10-7=3
№ 2. 79,80,81
№ 3 .Мысалдарды тексеру.
№ 4 .Өзіндік жұмыс ретінде орындау
№5 Кесінділер сызу. № 6 6+4=10 10-6=4
Ү. Үйге тапсырма1. №7 , 63 бет 2. бағалау.
№ 35. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Өтілген тақырыптарды еске түсіре отырып, білімді тиянақтау.Ойлау, еске сақтау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке дамыту.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау.
Көрнекілігі: үлестірме
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. №7
ІІІ. Мақсат қою кезеңі. Білімді тиянақтау.
ІҮ.Білімдерін тексеру.№ 1 2+8=10 1+9=10 10-8=2 10-1=9 10-2=8 10-9=1
№ 92,91,90,89,88
№ 3 .Жақшаларды қою.
№ 4 .Өзіндік жұмыс ретінде орындау
№5 Кесінділер сызу. № 6 Амалдарды орындау
Ү. Үйге тапсырма1. 7, 65 бет 2. бағалау.
№ 36-1. Тақырыбы: 2-ні қосу және азайту.
Мақсаты:Тапсырмалар орындай отырып , санның ондық құрамына негізделген қосу және азайту жайлы түсінік беру және ондықтарға бірліктерді еркін қосып, азайта білуге үйрету.Өй-өрістерін, есте, сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптыллыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: карточкалар, сызбалар
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:2-ні қосу және азайту
ІІІ. Жаңа сабақ:№ 1 (9 + 1)+1=11 (11-2)-1 = 9
ІҮ.Түсінгендерін тексеру:№ 2. 20+16=36 36-16=20. №3. 1+(1+9) =11 (11-1)-8=2
№4. 30+2=32 57+2=59 9+2=11. №6 19+2; 59+2 ; 29+2; 69+2 ; 39+2; 79+2;
49+2; 89+2.
Ү.Үйге тапсырма:1. № 5 67 бет 2. бағалау.
№ 37-2. Тақырыбы: Екі амалмен шығарылатын есеп.
Мақсаты: Екі амалмен шығарылатын есепті түсіндіру. Есепті шығара білуге дағдыландыру.Жүйелі ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Білімді, ақылды, ізденімпаз етіп тәрбиелеу.
Көрнекілігі: үлестірме, сызба
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5, 53 бет
ІІІ. Өткенді қорыту: Математикалық диктант 11 – 2 9+ 2
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ.№ 1 тапсырманы түсіндіре отырып орындау.
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 2 . 6 4 7 6+4 (6+4)- 7 =3 Жауабы: 3 шөлмек су
№ 3 .32 – 2 59 – 2 11 – 2.№4.Өрнектің мәнін табу.№ 5.10,11,12,13,14,15,16,17,18,19
ұқсатығы: барлығы екі таңбалы сан, ондықтар.Айырмашылығы: бірліктері әртүрлі.
№ 6.11-2, 21- 2, 31- 2, 41-2, 51-2 , 61-2 ,71-2 , 81-2, 91-2.
Шығармашылық тапсырма
ҮІІ .Бекіту.Бүгінгі сабақта не білдік?
ҮІІІ Үйге тапсырма: № 4 /2,3 баған/ 69 бет. бағалау.
№ 38-3. Тақырыбы: 3-ті қосу және азайту
Мақсаты: Санға 3 ті қосу және азайту (9+3, 8+3, 12-3) тәсілдерін үйрету. Екі амалмен шығарылатын есептерді шығару.Ойлау, жүйелеу есептеу дағдыларын дамыту. Білімділікке, белсенділікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Көрнекілігі: кестелік қосу
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 4 ,54 бет. Оқу, талдау
ІІІ. Өткенді пысықтау:(13+3)-10 есепті неме амалмен шығардық?
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы, мақсаты
Ү. Жаңа сабақ: 2+3 3+3 4+3 5+3 6+3 7+3 8+3 9+3
8 + 3 = 11 11 – 3 = 8 (8+2)+1 = 11 (11 – 1) – 2 = 8 9 + 3 = 12 12 – 3 = 9
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 2. 8 + 3 =12 11- 3 = 8 3+ 8 11 – 8.
№3(20кг+15кг) – 5кг =30 кг Жауабы: 30 кг картоп. № 4.(11кг- 2 кг) + 3 =12 кг Жауабы: 13 кг. №6. 8+3 18+3 28+3 38+3 48+3 58+3 68+3 78+3 88+3
ҮІІ .Қорыту: 8 + 3 9 + 3 11 – 3 12- 3
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 5 , 71 бет.Бағалау
№ 39-4. Тақырыбы: Қайталау ІІ+-3
Мақсаты: Өткен материалдарды қайталай отырып, білімді тиянақтау. Ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі. Қайталау.
Көрнекілігі: топтамалар.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. № 5, 71бет оқу, талдау.
ІІІ. Білімдерін тексеру: күн ретін жазу, көркем жазу, математикалық диктант
9+ 4 8+ 3 12 – 3 11 – 3
ІҮ. Бекіту.№ 1
Әкелінді – 33 л Әкелінді – 33 лТаңертең – 20 л Берілді – 20 лТүсте – 10 л Қалды - ?
Қалды - ?
33л – (20л+10л) = 3 л 33л - 20л = 13 лЖауабы: 3 л сүт Жауабы: 13 л сүт
№ 2
Бар еді – 40 л Бар еді – 40 лПайдаланды – 20 л Жұмсалды - 20 лҚұйды – 5 л Қалды - ?
(40- 20 ) + 5 =25 л 40л - 20 л =20 л
Жауабы: 25 л Жауабы: 20 л№ 3
Теңдеуді шеш 8 + 3 = 11 3 + 9 =12 11 – 3 = 8
№ 5 .9 + 3 12 – 3 3 + 9 12 – 9
№ 6. 11 – 3 =8 51 – 3 = 48 21 – 3 = 18 61 – 3 = 58 31 – 3 = 28 71 – 3 = 68
41 – 3 = 38 81 – 3 = 78
Сабақты қорыту.
ІҮ. Үйге тапсырма:1.№ 4 ,72 бет 2. бағалау.

№ 40-5. Тақырыбы: 4-ті қосу және азайту.
Мақсаты: Ондықтан аттап 4-қосу және азайту тәсілдерімен таныстыру. Екі амалмен шығарылатын есепті шығаруға машықтана түсу. Таза әдемі жазуға баулу Ойлау қабілеттерін дамыту. Еңбекқорлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: кеспе өрнектер
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау, іздендіру.
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:Оқу, талдау.
ІІІ. Білімді тексеру 11-9, 1-2, 12-9 11-8
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: 4-ті қосу және азайту.
Ү. Жаңа сабақ
1+4 4+4 7+4 7+4 11 - 4
2+4 4+5 8+4 /7+3/+1 =11 /11-1/-3 = 7
3+4 6+4 9+4
ә/ 8+ 4 12 – 4 9+4 13 – 4
/8+2/ + 2 /12 – 2 / - 2
ҮІ. Түсінгендерін тексеру. № 3 Өрнекті жазып оның мәнін табу.
/8+2/ + 2
/12-2/ - 2
/9+1/+3
/13-3/-1
№ 4
/26-6/+4 Жауабы: 24 жолаушы
№ 6
7+4 47+4 87 + 4
17+4 57+ 4
27+4 67+ 4
37+4 77+ 4
ҮІІ. Бекіту. Біз бүгін не білдік? Қорыту, бағалау.
ҮІІІ. Үйге тапсырма
1. № 5 , 59
№41-6. Тақырыбы: Қайталау. 4 санын қосу және азайтудың сәйкес жағдайы.
Мақсаты: 4 санын қосып азайтуды қайталай отырып, білімді тиянақтау. Өз бетінше іздене білуге үйрету. Ойлау қабілеттерін дамыту. Жауапкершілкке тәрбиелеу.
Көрнекілігі: кесте, плакат.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік.
ІІ.Мақсат қою кезеңі:білімді тиянақтау
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру№ 5 , 59,оқу, талдау.
ІҮ Білімдерін тексеру.Күн ретін жазу.Көркем жазу.256 математикалық диктант
8+3 7+4 9+3 8+ 4
Ү. Бекіту. № 1 8+4 12-4 4+8 12-8 9+4 13-4 4+9 13-9
№ 2. 4 + х = 11 11- х = 4 4+7 = 11 11- 7 = 4. № 3 .50+4 53+4 9+4
54-4 57-4 13-4. № 4. (9+4) - =10 Жауабы: 13. 9 + 4 = 13 жауабы: 13 машина
№ 6.11 – 4 21 – 4 31- 4 41 – 4 51-4 61-4 71-4 81-4 91-4 .
Шығармашылық тапсырманы орындау. б5,15,25,35,45,55,65,75,85,95
ҮІ. Үйге тапсырма:1 № 5 , 76бет 2. бағалау.
№ 42-7. Тақырыбы: 5-ті қосу және азайту.
Мақсаты: Оқушыларға 5-ті қосу және азайту тәсілдері түсінік беру. Тапсырмаларды өз бетінше орындауға дағдыландыру.Жүйелі ойлау қабілетін дамыту. Белсенділікке, ұйымшылдыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, іздену
Түрі: аралас.
Көрнекілігі: кестелік қосу, азайту.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5, 60 бет.Оқу, тексеру, талдау.
ІІІ. Білімін тексеру.8+3 9+3 11-3 12-3 11-8 12-8
ІҮ. Мақсат қою
Ү. Жаңа сабақ:1+5 2+5 3+5 4+5 5+5 6+5. а/ 5 ті қосу кестесін еске түсіру. 6+5 қалай қосу керектігін түсіндіру. /6+4/ + 1 =11 11-5 /11-1/-4 =6
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:Тақтамен жұмыс.7+5 =12 12-5 =7 8+5 =13 13-5 =8
№ 2. 6+5 11-5 7+5 12-5. № 3. /7+3/+2 =12 /8+2/+3=13 /12-2/-3=7 /13-3/-2=8
/9+1/+4=14 /14-4/ - 1=9. № 4. Есепті шығар.Оқу, талдау /6+5/+6=17
№ 6.6+5 56+5 16+5 66+5 26+5 76+5 36+5 86+5 46+5
ҮІІ. Бекіту.Үлестірмелерге жауап алу.Жеке оқушымен жұмыс
ҮІІІ Үйге тапсырма:№ 4 , 78 бет.Бағалау
№ 43-8. Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: Оқушылардың алған білімін тиянақтау. Өз бетінше жұмыс істеуге дағдыландыру.Ой-өрісін, білімін, есте сақтау қабілетін дамыту.Тиянақты, ұқыпты болуға тәрбиелеу.
Көрнекілігі: үлестірмелер.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:білімді тиянақтау.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 , 62оқу, талдау.
ІІІ. Білімдерін тексеру.Күн ретін жазу.Көркем жазу.347 математикалық диктант
8+3 7+4 9+3 8+ 4
ІҮ.Бекіту.№ 1.13,14,8,9,13,14,5,5. № 3 .60 + 5 65 - 5 64 + 5 69 – 5 9 + 4 14 – 5
№ 4 . /4+20/+4 =28 Жауабы: 28 адам 4+20 = 24 Жауабы: 24 адам
№ 5. /50 – 30 / + 50 = 70 Жауабы: 70 оқушы 50 – 30 = 20 Жауабы: 20 оқушы
№ 6. 11 – 5 = 6 51 – 5 = 46 91 – 5 = 86 21 – 5 =16 61 – 5 = 56
– 5 = 26 71 – 5 = 66 41 – 5 = 36 81 – 5 = 76
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 2, 79бет.бағалау
№ 44-9. Тақырыбы: Өзіндік жұмыс
Мақсаты: Оқушылардың оқып үйренген материалдары бойынша өзіндік жұмыс ала отырып білімдерін тексеру.Есте сақтау, ойлау қабілетін дамыту.Жауапкершілкке тәрбиелеу.
Көрнекілігі:
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Өзіндік жұмыс.
ІІІ. Білімдерін тексеру.
І-нұсқа ІІ нұсққа
Амалды орында
11 – 2 = 9 12 – 4 = 8 9 + 2 = 11 8 + 4 = 12
9 + 3 = 12 7 + 4 = 11 12 – 3 = 9 11 – 4 = 7
11+ 3 = 14 14 – 5 =9 8 + 3 = 11 9 + 5 = 14
9 + 4 = 13 8+ 5 = 13 13 – 4 = 9 13 – 5 = 8 12 – 5 =7 6 + 5= 11 7 + 5 = 12 11 – 5 =6
2. Есепті шығар
Ағаш бұтағында қонып отырған 18 торғайдың 6-уы ұшып кеткен соң бұтаққа тағы да 3 торғай келіп қонды. Бұтақта неше торғай болды? Аулада 13 көгершін жем шоқып жүр еді. Олардың қасына тағы 6 көгершін ұшып келіп қонды да, 3 көгершін ұшып кетті. Аулады неше көгершін қалды?
3. Теңдеуді шеш.
8 + х = 12 х + 5 =14
8+ 4 = 12 9 + 5 =14
7 + х =12 х – 5 = 8
7+ 5 = 12 13 – 5 = 8
4. Өрнекті жаз және мәнін тап. 8 бен 4 қосындысынан 2-ні азайт 15 бен 5 айырмасынан 4- азайт 7 мен 5 қосындысынан 10-ды азайт 9 бен 3- қосындысынан 2-ні азайт.
ҮІІІ. Үйге тапсырма:қайталау.
№ 45-10. Тақырыбы: 6-ны қосу және азайту.
Мақсаты: 6-ны қосу және азайту тәсілдерімен таныстыру. Өрнектің мәнін табу. Есептерді шығара білуге дағдыландыру. Есте сақтау ойлау қабілетін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Әдісі: талдау, сұрақ-жауап, іздену
Көрнекілігі: үлестірмелер.
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:6-ны қосу және азайту.
ІІІ. Жаңа сабақ:Күн ретін жазу.Көркем жазу 789. № 1 6 + 6 =12 /6+4/ + 2 =12
12-6 =6 /12-2/-4=6
ә/ 7+6 =13 /13-3/- 3 = 7 8+6=14 /14 – 4/ - 2 =8 9+6 =15 / 15 – 5 / - 1 = 9
ІҮ. Түсінгендерін тексеру: № 2. 8 + 6 9 + 6 6 + 9 14 – 6 14 – 8 15 – 6 15 – 9
№ 3. Өрнекті жаз және оның мәнін тап: /7+3/+ 3; /14 – 4 / - 2 ; /13 – 3 / - 3; / 9 + 1 / + 5;
/8 + 2 / + 4; / 15 – 5 / - 1.№ 4. 1 – 10 см 2 - ? 3 см ұзын 10см + /10см+3 см/ = 23 см№ 6 .6 + 6 16 + 6 26 + 6
Ү. Бекіту. Бүгінгі сабақта не білдік?
ҮІ .Үйге тапсырма:№ 5 , 81 бет. Бағалау.
№ 46-11. Тақырыбы: Қайталау 6-ны қосу және азайту.
Мақсаты: 6-ны қосу және азайту тәсілдерін тиянақтау.. Өрнектің мәнін табу. Есептерді шығара білуге дағдыландыру. Есте сақтау ойлау қабілетін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Әдісі: талдау, сұрақ-жауап, іздену
Көрнекілігі: үлестірмелер.
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:6-ны қосу және азайту.
ІІІ. Жаңа сабақ:Күн ретін жазу.Көркем жазу 987. № 1 6 + 6 =12 12-6 =6 7+6 =13 /13-3/- 3 = 7 ІҮ. Түсінгендерін тексеру: № 2. 7+6=13 8+6=14 13-7=6 14-8=6 13-6=7 14-6=8
№ 3. Өрнекті жаз және оның мәнін тап:
№ 4,6 есептерді өзіндік жұмыс ретінде орындату.
Ү. Бекіту. Бүгінгі сабақта не білдік?
ҮІ .Үйге тапсырма:№ 5 , 83 бет. Бағалау.
№ 47-12. Тақырыбы: 7-ні қосу және азайту.
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, 7-ге 7-ні қалай қосу және 14-тен 7-ні қалай азайту керектігін түсіндіру. Ой-өрістерін, сете сақтау қабылеттерін дамыту.Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Көрнекілігі: Оқулық, үлестірмелер бойынша
Түрі: аралас
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:үлестірмелер бойынша жұмыс жүргізу.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:7-ні қосу және азайту.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.а/ № 1 .7 + 7 = 14 / 14 – 4 / - 3 = 7
ә/ 8+ 7 = 15 / 15 – 5 / - 2 = 8 9+ 7 = 16 / 16 – 6 / - 1 = 9
ҮІ .Түсінгендерін тексеру:№ 2. 8 + 7 7 + 8 15 – 7 15 -8
№ 3. /7+3/ + 4 /8+2/+5 /9+1/+6 /14-4/ - 3 /15-5/ - 2 /16-6/-1
№ 4. /9- 4 / + 9 = 14 Жауабы: 14 қап
№ 6. 7 + 7 =14 17 + 7 = 24 27+ 7 = 34 Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ойлан тап / 8 – 3 / - 4 = 1 / 8 + 3 / - 10 = 1
ҮІІ. Қорыту. Бүгін не білдік ?
ҮІІІ.Үйге тапсырма: № 5, 68 бет, бағалау.
№ 48-13. Тақырыбы: Қайталау 7-ні қосу және азайту.
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, 7-ге 7-ні қалай қосу және 14-тен 7-ні қалай азайтуды тиянақтау. Ой-өрістерін, сете сақтау қабылеттерін дамыту.Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Көрнекілігі: Оқулық, үлестірмелер бойынша
Түрі: аралас
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:үлестірмелер бойынша жұмыс жүргізу.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:7-ні қосу және азайту.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.а/ № 1 .Мысалдарды шығарту.
ҮІ .Түсінгендерін тексеру:№ 2. Теңдеулерді шеш: 7+8=15 7+9=16 15-8=7 16-9=7 15-7=8 16-7=9
№ 3. 7 саны мен а-ның қосындысы, мұндағы а = 50, 52, 7
а мен 7 санының айырмасы, мұндағы а = 57 , 59 , 14
№ 4. /30-10/ + 30 = 50 Жауабы: 50 дәптері бар
№ 6. Өзіндік жұмыс ретінде орындау. Шығармашылық тапсырманы орындау.
Кел, ойнайық.
ҮІІ. Қорыту. Бүгін не білдік ?
ҮІІІ.Үйге тапсырма: № 5, 86 бет, бағалау.
№ 49-14. Тақырыбы: Бақылау жұмысы
Мақсаты: Оқушылардың оқып үйренген материалдары бойынша бақылау жұмысын ала отырып білімдерін тексеру. Есте сақтау, ойлау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Өзіндік жұмыс.
ІІІ. Білімдерін тексеру.
І-нұсқа ІІ нұсқа
Амалды орында
9 + 7 7 + 9
16 – 7 16 – 9
8 + 7 7 + 7
15 – 8 14 – 7
6 + 5 8+ 4
11 – 6 12 – 7
ІІ. Теңдеуді шеш
7 + х = 15 16 – х = 7
7 + х = 16 х – 7 = 8
15 – х = 7 х – 7 = 9
3. Өрнекті жаз және оның мәнін тап:
7 саны мен а-ның қосындысы, мұндағы а = 50, 52, 7
а мен 7 санының айырмасы, мұндағы а = 57 , 59 , 14
4. есепті шығар.
Бірінші бөшкеде 30 кг тұздалған қияр бар, ал екінші бөшкеде одан 10 кг қияр кем. Екі бөшкеде барлығы неше кг қияр бар?
/30 – 10 / + 30 = 50 кг Жауабы: 50 кг .
сатушы бірінші күні 28 кг алма сатты, ал екінші күні одан 8 кг алма кем сатты. Сатушы екі күнде неше кг алма сатты.
/28- 8 / + 28 = 48 кг Жауабы: 48 кг.
Ү. Сабақты аяқтау.
№ 50-15. Тақырыбы: Тік төртбұрыш. Қосудың қасиеттері
Мақсаты: Оқушыларға тік төртбұрыш жайлы түсінік беру. Есепті әр түрлі тәсілмен шығаруды меңгерту. Ой-өрісін, зейінін дамыту.Тиянақтылыққа тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, көрсету.
Түрі: жаңа сабақ
Көрнекілігі: геометриялық фигуралар.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік.
ІІ Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы , мақсаты
ІҮ Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.а/ төртбұрыштарды өлшеу. Салыстыру.Қарама-қарсы қабырғалары тең.ә/ тік төртбұрыштарды табу.1,2,4,5.№ 2 .5 + / 3 + 2 / = 10 /5 + 3 / + 2 = 10 / 5 + 2 / + 3 = 10.№ 3. 6 + 4 30 + 70 4 + 6 70 + 30
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 4. /6 + 4 / - 3 /6 – 3 / + 4 .№ 6. 2 + 9 11 – 9 3 + 8 11 – 8 4 + 7 11 – 7 5 + 6 11 – 6
ҮІІ.Қорыту. Бүгін не білдік?Үлестірмелер
ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 5 , 89 бағалау.
№ 51 / 16/.
№ 52-17. Тақырыбы: Шаршы.
Мақсаты: Геометриялық фигураларды еске түсіре отырып, шаршы жайлы түсінік беру. Есепті әртүрлі тәсілмен шығаруға үйрету. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Тапқырлыққа, алғырлыққа шапшаңдыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: Оқулық, геометриялық фигуралар, шаршы.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, ізденушілік, өзіндік.
Түрі: аралас.
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ .Үй тапсырмасын тексеру:№ 4 , 91
ІІІ.Өткенді пысықтау.Тік төртбұрыштың қасиетін айт? Қосудың қандай қасиеттері болады? Геометриялық фигураларды ата?
ІҮ. Мақсат қою: Шаршы. Есепті әртүрлі тәсілмен шығару.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс. № 1 а/ Суреттер барлығы неше тік төртбұрыш барын айту. /2,4/ Барлық қабырғалары тең төртбұрыштарды табу. /1,3/ Бұлар шаршылар екенін түсіндіру. ә/ Төртбұрыштардың нөмірлерін теріп жазу. 3,4,5,6,7 /3, 4,/
ҮІ. Білімдерін тексеру.№ 2 Есепті әртүрлі тәсілмен шығару.Қыз – 20 Ұл – 10 Келді – 4 оқушы ? /20 + 10 / + 4 = 34 20 + / 10 + 4 / = 34 /20 + 4 / + 10 = 34
Жауабы: 34 оқушы. Сергіту сәті. № 3 Түптеуге тиіс – 48 кітап. Түске дейін – 20.
Түстен кейін – 10 Қалғаны - ? 48 - /30 + 10 / =18 /48-20/-10=18 /48-10/-20=18 Жауабы: 18 кітап № 4. Қосындыларды салыстыру. 50 + 10 + 10 Ұқсастығы: қосылғыштар бірдей 50 + 20 + 10 Айырмашылығы: орындары ауысып отыр. 20 + 10 + 50
50 + 10. № 6. 13=3 + 7 13=5+8 13 =9 + 4 Шығармашылық тапсырманы орындау.
ҮІІ .Қорыту:шаршы дегеніміз не?
ҮІІІ .Үйге тапсырма:№ 5 ,93 бет. Бағалау.
№ 53 – 18. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Оқушы білмесе қорыту, теңдеуді шешуге үйрету. Ойлау, есептеу, дұрыс жазуға дағдыландыру. Алған білімінтиянақтай айырып, ойлауға, ойын қорытуға баулу.
Көрнекілігі: үлестірме қағаздар.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену
Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру:Бақылау жұмысында жіберген қатемен жұмыс.Оқу, талдау.
ҮІ. Бекіту.№ 1Барлығы 32 Қыз бала – 10 Ұл бала – 20 Келмегені - ?32-/10+20/ = 2
/32-10/- 20 = 2 /32 – 20 / - 10 = 2. № 2.Қатысқаны - 16.Қобыз – 2.Сырнай – 4.
Домбыра - ? 16 - /2 + 4 / = 10 /16 – 4 / - 2 = 10 /16 – 2 / - 4 = 10
№ 3. Теңдіктер тура болатындай етіп жақша қой
/13 + 6 / - 2 = 17 /17 – 2 / + 3 = 18 /19 – 9 / + 2 =12
17 - / 2 + 3 / = 12 16 - / 2 + 2 / =12 15 - / 1 + 1 / = 13 Сергіту сәті.1,2,3
Бойға жинап күш. Күнде бестік аламыз. Үйге қуана барамыз
№ 4 ./50+40/- 20 = 70 /20 – 10 / + 80 =90 /30+ 3 / + 60 =93 /75 + 4 / - 30 =49
/96 – 40 / - 6 =50 /78 – 50 / - 10 =18 № 5. 9 + 5 14 – 9 14 – 5 8 + 6 14 – 8 14 – 6 7 + 7 14 – 7 14 – 7 .
Шығармашылық тапсырма Азамат 3, Ержан 4 Тоқтар 5
ҮІІІ Үйге тапсырма:№ 6 , 95бет.Бағалау.
№37 Тақырыбы: 8-ді қосу және азайту.
Мақсаты: 8-ге 8 ді қалай қосу керектігін, 16-дан 8 ді қалай азайту
керектігін түсіндіре отырып, тапсырмалар орындау. Ой-өрістерін,
есте сақтау қабілеттерін дамыту. Тапқырлыққа, ұқыптылыққа,
байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, үлестірмелер.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, ізденушілік, өзіндік
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 76 – бет, № 1
ІІІ. Өткенді пысықтау. Ауызша есептеу
2 + 9, 6 +5, 4+7, 3+8, 5+8, 5+9, 11-5, 12-6, 13-7, 13-9, 14-7
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: 8 қосу және азайту.
Ү. Жаңа тақырып
Үлестірмелермен жұмыс жүргізе отырып, 7-ні 7 –ге қосуды еске түсіру.
№ 1
а/ 8-ге 8-ді қосуды түсіндіру.8 + 8 =16 16 – 8 = 8 /8 + 2 / + 6 =16 /16 – 6 / - 2 = 8
ҮІ .Түсінгендерін тексеру.
№ 1 ә) 8 + 8 16 – 8 9 + 8 17 – 8
№ 2 .Өрнекті жазып, мәнін тап./8+2/+6 /16-6/-2 /9+1/+7 /17-7/-1
№ 3. Ауызша талдау.
Сергіту сәті.
№4
Трактор – 6
Берілді- сонша
Болды -?
Ш: 6+6 = 12
№ 5
10+(6 + 6) = 22 Жауабы: 22.
Ойлан тап . Шығармашылық тапсырма
/11-3/ - 4 = 4
ҮІІ.Бекіту. Бүгін не өттік? 8-ге 8 қалай қосамыз?
ҮІІІ .Үйге тапсырма 79-бет, № 6
Бағалау.
Тақырыбы: Қайталау. 8-ді қосу және азайту.
Мақсаты: Сегізге қосу және азайтуға байланысты тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін тиянақтау. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, тапқырлыққа, байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, тапсырмалар.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, ізденушілік, өзіндік.
Сабақтың барысы:
1.Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі.Сабақтың тақырыбын , мақсатын хабарлау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:үлестірмелер бойынша эұмыс жүргізу.
ІҮ. Жаңа тақырып
Оқулықпен жұмыс.
№ 1 Қосындының және айырманың мәндерін тауып жазу.
8+8 9+8 8+9 16-8 17-9 17-8
№ 2 Теңдеуді шешу х + 8 = 17 17 – х = 8 х – 8 = 9
9 + 8 = 17 17 – 9 = 8 17 – 8 =9
№ 5
Сиыр - 3
Ешкі – 4
Төл - ?сонша
Төл - ?
3+4 =7 /4 + 4/ + 20 = 28
Сергіту сәті
Бие – 4 Бұзау - 3
Жабағы – 3 Қозы - сонша
Тай - ? Лақ - 4
Тай - ? Барлығы - ? төл
4 + 3 / 3 + 3 / + 4 = 10 төл
№ 6 Фигуралар сыз
-төртбұрыш
- тік төртбұрыш
- шаршы
Бұл фигураларға не ортақ?
Шығармашылық тапсырманы орындау.
ҮІІІ Үйге тапсырма: 80-бет, № 4
Бағалау.
Математика 16. 11. 2013ж
Тақырыбы: 9 санын қосу және азайту.
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, 9- ға 9-ды қалай қосу және 18-ден 9-ды қалай азайту керектігін түсіндіру. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа әзірлік.
Үй тапсырмасын тексеру
80-бет, №4 81-бет, №6
ІІ. Мақсат қою кезеңі: 9 қосу және азайту.
Ү. Жаңа тақырып
№ 1. 9 + 9 18 – 9 /9 + 1 / + 8 /18 – 8 / - 1
ә/Өрнекті жазып, мәндерін табу /9 + 1/ + 8 /18 – 8 / - 1
ҮІ. Білімдерін тексеру.
№ 2
Марғұлан – 10 кітап Марғұлан 10 кітап
Арман- ? сонша Арман - сонша ?
Арманда неше кітап
Есеп емес. 10 + 10 = 20 Жауабы: 20 кітап
№ 3
9 – 9 = 0 Жауабы: 0 үнтаспа.
Сергіту сәті. 1,2,3
Бойға жинап күш
Күнде бестік аламыз
Үйге қуана барамыз.
№ 4
Торкөз дәптер – 20
Жол дәптер ------- сонша
Берді -50 теңге
Қанша қайтарды- ?
50 - / 20 + 20 / = 10 Жауабы: 10 теңге
Шығармашылық тапсырманы орындау.
/ 9 – 3 / - 4 = 2 /9+3/ - 10 = 2
ҮІІ. Бекіту. Бүгін не өттік? Кім жылдам ойынын ойнату. Қоқиқаз
5, 6,8,11,12,13,16
ҮІІІ. Үйге тапсырма 83-бет, №5
Бағалау.
Математика 18.11.2013ж
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, 9 ға 9-ды қалай қосу және 18- ден 9-ды қалай азайту керектігін түсіндіру. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: үлестірме қағаздар.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру.
№ 1 Теңдеуді шешу. 9 + 9 = 18 18 – х = 9 х – 9 = 9.
№ 2 9+а, а= 80, 9 а-9, а= 89, 18
Есепте!
15= 7+8 16= 8+8 12= 9+3 11= 7+4 17= 9+8
15= 9+6 16= 8+9 12= 8+411= 8+3 18= 9+9
12= 7+511= 9+2
12= 6+611= 6+5
14= 7+7 13= 7+6
14= 8+613= 8+5
14= 9+513= 9+4
№ 3 /18 – 7/ - 7 = 4 м 18 – 7 = 11
№ 4. /16 – 5 / - 5 = 6 16 – 5 = 11
Шығармашылық тапсырма
Барлығы – 10 алмұрт Ш: І балада – 4 алмұрт
І - 1 алмұрт ІІ балада – 6 алмұрт
ІІ – 3 алмұрт
Әр балада - ? алмұрт
ІҮ. Бекіту
Ү. Үйге тапсырма 85 –бет, №5
Бағалау.
Математика 19.11. 2013ж
Тақырыбы: Қосудың қасиеті
Мақсаты: Қосудың ауыстырымдылық және терімділік қасиеттерін үйрету. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: үлестірме қағаздар.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік, іздену
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру
Азамат -5 жалауша
Болат – 3 жалауша және 2 жалауша
Барлығы - ?
Ш: 5 + (3 + 2) = 10 (ж)
Ж: Барлығы 10 жалауша
№2 а) 6 + 4 70 + 30
4 + 6 30 + 70 ( қосудың ауыстырымдылық қасиеті)
Б) 6 + (1 + 3)
(6 + 3) +1
1 + (6+3)
(6+1)+3 (қосудың терімділік қасиеті)
№3 ауызша орындалады.
№4 Үшбұрыш – 6 Ш: (6+4) – 3 = 7
Шаршы – 4 6 + (4 – 3)= 7
Бояды – 3 (6 – 3) +4= 7
Бояуы керек - ?
№6 6+5= 11
16+5= 21
,,,,,,,,,,,,,,
Шығармашылық тапсырма
Үстелдің 5 бұрышы болады.
ІҮ. Бекіту. Бағалау
Ү. Үйге тапсырма 87-бет, №5
Математика 20.11.2013ж
Тақырыбы: Тік төртбұрыш және оның қасиеттеріі.

Мақсаты: Тік төртбұрыштың қасетімен таныстыру. Есептерді әртүрлі тәсілдермен шығара білуге үйрету. Ойлауын, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену
Көрнекілігі: геометриялық фигуралар
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі.Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
87-бет, № 5 оқу талдау
ІІІ. Білімдерін тексеру
Тік төртбұрыштар. Қосудың заңдары. Ауыстырымдылық. Терімділік
ІҮ. Мақсат қою кезеңі Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып
№ 1 оқу, талдау. Тік төртбұрыштың қарама-қарсы қабырғалары тең болады.
ҮІ .Түсінгендерін тексеру.
№2 Дәптерге тік төртбұрыш сызу.
№ 3 Қызыл балық -4
Қызыл балық -3 ?
Жасыл балық- 3
Ш: 4 + / 5 + 3 / = 12
/5+4/ + 3 = 12
5 + / 4 + 3 / = 12
№ 4 /30 + 20 / - 10 =40 30 + / 20 – 10 / =40 /30-10 / + 20 =40
№ 5 (30+20)+40 30+(20+40)
(40+10)+20 40+(10+20)
(10+30)+40 10+(30+40)
Балапанға көмектес. / 5 + 5 / + 2 = 10 /9 + 3 / - 2 = 10
ҮІІ. Бекіту
Бүгін не білдік? Тік төртбұрыштың қасиеті
ҮІІІ. Үйге тапсырма 89-бет, №5
Бағалау
Математика 25.11.2013ж
Тақырыбы: Өздік жұмыс.
Мақсаты: Кестелік қосу және азайту тақырыбында оқып үйренген материалдар бойынша басты мәселелерді оқушылардың өз бетімен игеруін анықтау. Ой-өрістерін, жазба тілдерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі. Өз бетімен жұмыс
ІІІ. Жаңа тақырып
№1
Барлығы – 32 оқушы
Ұл бала – 20
Қыз бала- 10
Келмей қалғаны - ?
Ш: 32- (20+10) = 2
32-20-10 = 2
Ж: 2 оқушы келмей қалған.
№2
Қатысқаны – 16
Қобыз тартты – 2
Сырнай - 4
Домбыра тартты - ?
Ш: 16-(4+2) = 10
Ж.: 10 оқушы домбыра тартты.
№3 Тиісті жерге жақшалар қой:
13+6-2 = 17 17-2+3 = 18 19- 9 + 2= 8
17 – 2+3= 12 16 -2+2= 12 15-1+1=13
№4 Амалдар таңбасын және жақшаларды қой:
50 40 20 = 70 20 10 80 = 90
30 3 60 = 93 75 4 30 = 49
96 40 6 = 50 78 50 10 = 18
№5 15- ті қосынды түрінде жаз
ІҮ. Бекіту. Бағалау
Ү. Үйге тапсырма 93-бет, №7
Математика 26. 11. 2013 ж

Тақырыбы: Тік бұрыш, сүйір бұрыш және доғал бұрыш.
Мақсаты: Тік бұрыш, сүйір бұрыш және доғал бұрыш жайлы түсінік беру.
Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Тапқырлыққа,
алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, үлестірмелер, геометриялық фигуралар.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:
93-бет, № 7 кесінді сызу
ІІІ. Өткенді пысықтау :
-Қандай геометриялық фигураларды білеміз?
-Шаршы дегеніміз не?
-Тік төртбұрыш деген не?
ІҮ Мақсат қою кезеңі: Тік бұрыш, сүйір бұрыш және доғал бұрыш.
Ү. Жаңа тақырып
№ 1
Геометриялық фигуралармен жұмыс жүргізе отырып, тік бұрыш, сүйір бұрыш, доғал бұрыш жайлы түсінік беру.Сүйір бұрыш тік бұрыштан кіші. Доғал бұрыш тік бұрыштан үлкен екенін түсіндіру.
Тік бұрыштар 1,4 Сүйір бұрыштар 2,5,7
Доғал бұрыштар 3,6 ә / Геоматриялық фигуралар бойынша жұмыс.
ҮІ Білімдерін тексеру:
№ 2 Таба нан 65 тенге
Батон - ? 5 теңге арзан Ш: 65 – 5 = 60 Жауабы: 60 теңге
№4 Теңдеуді шеш: х+40= 100 100-х= 40 х-40= 60
№ 5 Бос торкөздерді толтыру.
№ 6
8 + 5 38 + 5 68 + 5
18 + 5 48 + 5 78 + 5
28+ 5 58 + 5 88 + 5
Шығармашылық тапрсырма
ҮІІ. Қорыту. -Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:95-бет, №3
Бағалау.
Математика 27. 11. 2013ж
Тақырыбы: Көпбұрыштың периметрі
Мақсаты: Көпбұрыштың периметрі және оны таба білу жайлы түсінік беру. Логикалық ой-өрісін , есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: геометриялық фигуралар, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі
Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 95-бет, №3, №5
ІІІ. Білімдерін тексеру
Сүйір бұрыш тік бұрыштан қандай? Доғал бұрыш тік бұрыштан қандай?
ІҮ Мақсат қою кезеңі: Көпбұрыштың периметрі.
Ү. Жаңа тақырып
Көпбұрыштың периметрі. Оқулықпен жұмыс.
а/ Үшбұрыштың қабырғаларын өлшеу. Оның барлық қабырғаларының ұзындықтарының қосындыларын жазу. Бұл қосынды және оның мәні үшбұрыштың периметрі деп аталады.
ә/ Төртбұрыштың қабырғаларын өлшеу. Оның барлық қабырғаларының қосындыларын жазу. Бұл қосындыны және оның мәнін төртбұрыштың периметрі деп аталады.
ҮІ Түсінгендірен тексеру.
№ 2 Есеп құрастыру
Қалам – 50 тг
Дәптер - ? 40тг арзан Ш: 50-40 = 10+50= 60(тг) Жауабы: 60 теңге
№ 4 Теңдеуді шешу.
60 + а = 65 49 - а = 43 97 – а = 7
60 + 5 = 65 49 – 6 = 43 97 – 90 = 7
Сергіту сәті
№ 5 Ауызша 16-ның құрамын қарастыру.
№ 6
9 + 6 14 - 6
19 + 6 24 - 6
29 + 6 34 - 6
Шығармашылық тапсырма
ҮІІ Қорыту.-Үшбұрыштың периметрі дегеніміз не?
-Төртбұрыштың периметрі дегеніміз не?
ҮІІІ Үйге тапсырма: № 3, 96- бет, бағалау.
Математика 30. 11. 2013ж
Тақырыбы: Тіктөртбұрыштың, шаршының периметрі
Мақсаты: Тіктөртбұрыштың, шаршының қабырғаларын өлшеу және олардың ұзындықтарының қосындысын табу, периметрін табу жайында түсіндіру. Ой-өрістерін дамыту. Зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кеспе өрнектер
Түрі: аралас
Әдісі:сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ Үй тапсырмасын тексеру:Оқу, талдау.
ІІІ Білімдерін тексеру:Кеспе өрнектер арқылы ауызша білімдерін тексеру. Қорытындылау.Сергіту сәті.
ІҮ Мақсат қою кезеңі Көркем жазу
Ү. Жаңа тақырып
№ 1
Тіктөртбұрыштың периметрі 2см+2см+3см+3см =10 см
Шаршының периметрі 2см+2см+2см+2см =8 см
№ 2 30 + /30 + 6 / 90 – 10 = 80
ҮІ Түсінгендерін тексеру:
№ 3 27 + 30 8 + 30 76 – 6 89 – 6
№ 4 Теңдеуді шешу.
а + 8 = 98 а – 5 = 40 а - 6 = 32
№ 6
7 + 6
17 + 6
27 + 6
... ... ...
87 + 6
ҮІІ Бекіту
Бүгін біз не үйрендік? Тік төртбұрыштың, шаршының периметрі неге тең?
Ойлан тап /12 – 3 / - 4 = 5 /12 +3/ -10 = 5
Сабақты қорыту, бағалау.
ҮІІІ Үйге тапсырма: 99- бет, №5
Математика 03. 12. 2013ж
Тақырыбы: Теңдеуді шешу. х + 2 = 29
Мақсаты: Теңдікті жазып, теңдікті шеше білу жайлы түсінік беру. Ой-өрісін
есте сақтау қабілетін дамыту. Шапшаң есептеуге дағдыландыру.
Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, ізденушілік, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі - Сабаққа әзірлік.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Теңдеуді жаңа тәсілмен шығару.
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
а/ № 1 Теңдікті жазу.
3 + 2 = 5
5 – 2 = 3
3 = 3
ә/ х + 2 = 5
х = 5 – 3
х = 3
3 + 2 =5
5 = 5
ҮІ Білімдерін тексеру.
№3 Шешімдері бірдей теңдеулерді тап.
25-х=20 х+6= 11
№4 60-30 =30 жауабы: 30 теңге /60-30/+60 =90 теңге жауабы: 90 теңге
№ 5
50+(4+2)= 56 а+(5+3), а= 40 40+(5+3)=48 30+(а+6), а=2 30+(2+6)=38
№ 7
9+7 16-7
19+7 26-7
29+7 36-7
Ойлан тап. /7-4/ -2 =1 /7+4/-10 = 1
ҮІІ. Қорыту.
-Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма 103- бет, №6
Бағалау.
Математика 07. 12. 2013ж
Тақырыбы. Теңдеуді шешу.
Мақсаты: Құрылымы қүрделі өрнектерді жазып, мәнін таба білуге, теңдеуді жаңа тәсілмен шешуге үйрету. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Зейінділікке, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ- жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 105.бет,№ 6
ІІІ. Мақсат қою кезеңі Құрылымы күрделі өрнекті теңдеуді жаңа тәсілмен шешу.
ІҮ. Жаңа тақырып № 1
5 –3 = 2 3 + 2 = 5
2 = 2 5 = 5
№ 2
- х = 7
х = 57 – 7
х = 50
57 – 50 = 7
7 = 7 тура санды теңдік.
Ү. Білімдерін тексеру.
№ 3 Теңдеулерді шешу. 64-х=4 81-х=80 45-х=40
№4 Қалам – 60 теңге ?
Қалың дәптер - ? 20теңге арзан
Ш: /60 – 20 / + 60 = 100 Жауабы: 100 теңге
№ 5
50 + / 4- 2 /= 52
40 + / 5 – 3 / =42
30 + / 9 – 6 / =33
Шығармашылық тапсырма
5+1+6=12 5+3+4=12 4+2+6=12
2+1+6+8=17 1+3+6+7=17 3+2+6+6=17
7+2+3+7=19 7+3+5+4=19 3+2+6+8=19
Кел, ойнайық!
Аққалаға қалпақ кигіз. 29, 33, 100, 35 78
ҮІ. Бекіту. Бағалау
ҮІІ.Үйге тапсырма 107-бет, №6
Математика 09. 12. 2013ж
Тақырыбы. Қайталау.
Мақсаты: Құрылымы қүрделі өрнектерді жазып, мәнін таба білуге, теңдеуді жаңа тәсілмен шешуді тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Зейінділікке, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ- жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 107-бет, № 7
ІІІ Өткенді пысықтау. Математикалық диктант
15-8=7 14-8=6 13-9=4 12-8=4 11-7=4 11-6=5 12-7=5
ІҮ Мақсат қою кезеңі Құрылымы күрделі өрнекті теңдеуді жаңа тәсілмен шешу.
Ү. Жаңа тақырып
№ 1
Өрнектерді бөлек бағандарға жаздырту, теңдеуді шешу
Санды теңдік санды теңсіздік сандық өрнек әріпті өрнек теңдеу
9+х=29 29-а=9 х-20=9 30+х=36
№ 2 Сұрақтарға жауап беру.
ҮІ. Білімдерін тексеру.
№ 3 Сызғыш-55теңге
Қарындаш-?30 теңге арзан
Ш: 55-30=25 Жауабы: жай қарындаш 25 теңге тұрады
Ш: (55-30)+55=80 Жауабы: барлығы 80 теңге төленді
№ 4 Өзіндік жұмыс ретінде орындау.
8+(40-20)=28 а+(30-10) а=9 9+(30-10)=29 (60-50)+7=17
ҮІІ. Қорыту.
Ү.Үйге тапсырма 109-бет, №5, №6
Бағалау
Математика 10 12. 2013ж
Тақырыбы: Бақылау жұмысы. Кестелік қосу және азайту.
Мақсаты: Кестелік қосу және азайту тақырыбында оқып үйренген материалдар бойынша басты мәселелерді оқушылардың игеруін анықтау. Ой-өрістерін, жазба тілдерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі Бақылау жұмысы
ІІІ. Білімдерін тексеру.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ІҮ. Үйге қайталау
Математика 11. 12. 2013ж
Тақырыбы: Қатемен жұмыс.Қосу және азайту 23 + 7, 30 – 7
Мақсаты: 23 + 7 және 30 – 7 жағдайларындағы қосу және азайту жайлы
түсінік беру. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.
Зейінділікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:
- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі: 23 + 7 және 30 – 7 жағдайларындағы қосу және азайту.
ІҮ. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
а/ № 1 түсіндіру. 23 + 7 = 30 20 + / 3 + 7 / = 30
30 – 7 = 23 20+ /10+7/=23
ә/ 42 + 8 = 50 40 + / 2 + 8 /= 50 50 – 8 = 42 40- + /10-8/=42 64 + 6 =70 60 + / 10 – 6 / =64
№ 2 Бос әйнекшелерді толтыру. Ауызша
5 + 5 = 10 10 – 5 = 5 30 + 70 =100 100-70=30
№3 45+5 50-5 39+1 40-1 92+8 100-8
23+7 30-7 76+4 80-4 95+5 100-5
№ 5 Есепті шығару.
Ұл бала – 36
Қыз бала - ?, 4 –еуі артық
Барлығы - ?
/36 + 4 / + 36 = 76 Жауабы: 76 бала.
Қыз бала – 30 к.
Ұл бала - ?, 3- і кем
Барлығы - ? кітап
/30 – 3 / + 30 = 57 Жауабы: 57 кітап
Сергіту сәті.
№ 6 1онд.1 бірл. + 9 бірл. = 2 онд.
2онд 1 бірл. + 9 бірл. = 3 онд.
3онд.1бірл. + 9 бірл. = 4 онд.
Ойлан тап.
/ 8 + 4 / - 10 = 2
/ 8 – 4 / - 2 = 2
ҮІІ.Бекіту -Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма, бағалау 110-бет, № 4
Математика 14. 12. 2013ж
Тақырыбы: Қосу және азайту 26+24, 50-24
Мақсаты: 26+24 және 50-24 жағдайларындағы қосу және азайту жайлы түсінік беру. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнеліктер: оқулық, үлестірмелер.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 111-бет, № 6
ІІІ. Өткенді пысықтау: 23 + 7 , 28 + 2
65 + 5 29 + 1 37 + 3
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: 26+24 және 50-24 жағдайларындағы қосу және азайту.
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
№ 1 Қосу мен азайтуды орындау тәсілдерін суреттерді және жазуларды пайдаланып, түсіндіру. 26 + 24 = 50 50 – 24 = 26
/26 + 20 / + 4 = 50 /50 – 20 / - 4 = 26
ә/ Түсіндіре отырып шығару. /42 + 30 / + 8=80 /72 + 10 / + 8 =90
/80 – 30 / - 8 =42 / 90 – 10 / - 8 = 72
ҮІ. Білімдерін тексеру № 2
І топ – 32 қорап Ш: /32 + 8 / - 7 = 33 жауабы: 33 қорап
ІІ топ – 8 қорап
әшекейледі – 7
әшекейленбегені - ?
Аңдар – 16 Ш: /16 + 4 / - 9 = 11 Жауабы: 11 мүсін
Құстар – 4
Сыйлады - 9
Қалғаны - ?
№ 3 /70 – 20 / + 7=57 70 + / 80 – 30 /=100 /75 – 8 / + 3=70
/ 80 + /13 + 5 / =98 100-60 / + 20 =60 /39 – 6 / + 2 =35
№ 5 Өрнек құр және оның мәнін тап
/39 +20 / + 1 =60 /70 – 40 / - 7 =23
/ 50 – 30 / - 4=16 /53 + 20 / + 7 = 80
№ 6 13 + 7 = 20
Ойлан тап / 12 – 4 / - 3 = 5
ҮІІ. Қорыту: Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: 113- бет, № 4 ,
Бағалау.
Математика 18. 12. 2013ж
Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: Түрлі тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі: -білімді тиянақтау.
ІІІ. Білімдерін тексеру. Оқулықпен жұмыс
№ 1
1 сыныпта – 30 оқушы
2 сыныпта - ? 5 оқушы артық
2 сыныпта неше оқушы бар. Ш:30 + 5 = 35 Жауабы: 35 оқушы
Ш: 35 – 5 = 30 Жауабы: 30 оқушы
Ш: /30 + 5 / + 35 =65 Жауабы: 65 оқушы
№ 2
Барлығы - 36 бет Ш: 36 – 6 = 30 Жауабы: 30 бет оқыды.
Оқығаны - ?
Қалды – 6 бет. 36 – 30 = 6 бет 30 + 6 = 36 бет.
№ 3
/80+5/ - 20 < / 80 + 20 / - 5 28 сағ <1 тәул. 6 сағ
/50 + 6 / + 2 >50 + / 6 + 2 / 28 сағ = 1 тәул. 4 сағ
№4
40+(10-3)=47 40+(а-7) а=10 40+(10-7)=43
50+(20+6)=76 70+(а+3) а=5 70+(5+3)=78
№ 6
22+ 8 = 30
30-8 = 22
Кел, ойнайық!
Хатты мекенжайға жеткіз.
64-30 27+40 16+5 18+8 25+30 14-7
21 7 34 26 67 55
ҮІІ. Бекіту -Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма 114-бет, № 5
Бағалау
Математика 21. 12. 2013ж
Тақырыбы: 26+7 және 53 – 7 жағдайларындағы қосу мен азайту.
Мақсаты: 1. 26+7 және 33 – 7 жағдайларындағы қосу мен азайтуды орындау тәсілдерін түсіндіру, үйрету. 2. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту 3. Зейінділікке, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
117-бет, №5, №6 оқу, талдау.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі: 26+7 және 53 – 7 жағдайларындағы қосу мен азайту.
ІҮ. Жаңа тақырып
Оқулықпен жұмыс. № 1(түсіндіру) 26 + 7 = 33 /26 + 4 / + 3 = 33
ә/ түсіндіре отырып шығару.
49+4 =53 54 + 8 =62 62 – 8 =54 53-4 =49 86 + 9 =95
ҮІ. Білімдерін тексеру №2
І күні – 20 қап
ІІ күні - ? 5 қап артық
ІІІ- ? сонша
Ш: /20 + 5 / + 20 = 45 қап картоп іріктелген.
Сергіту сәті.
№3 Өз бетімен орындалады.
83+7=90 92-2=90 68+2=70 74-4=70 5+85=90 93-3=90
83+9=92 92-9=83 68+6=74 74-8=66 8+85=93 93-8=85
№4 Тік төртбұрыштың номерін теріп жаз. /1,6/ әр тік төртбұрыштың периметрін тап.
№ 5 І күні – 36 сәбіз
ІІ күні - ?, 6 сәбіз кем
ІІІ күні - ? Ш: (36-6) +36= 66 Ж: 66 сәбіз жинады
№ 6
50+(6+7)= 63 40+ (13-9)= 44 30+(8+10)=48 60- (15-8)= 53
Ойлан, тап.
/9 – 4 / - 2 = 3
/9+4/-10 = 3
Ү. Бекіту Бүгін не өттік?
ҮІ. Үйге тапсырма 119-бет, №7
Бағалау.
Математика 25. 12. 2013ж
Тақырыбы: Үшбұрыштың, тікбұрыштың, шаршының периметрі.
Мақсаты: Сызбаларды пайдалану үшбұрыштың, тікбұрыштың, шаршының
периметрлерін табу. Есте сақтауын, ойлауын дамыту.
Ұқыптылыққа, еңбекке тәрбиелеу.
Әдісі: талдау, іздену
Көрнекіліктер: сызбалар, кестелер.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі
- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Үшбұрыштың, тікбұрыштың,шаршының периметрі
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру 123-бет, № 4 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру
№ 1 оқу, талдау, кесінділердің ұзындығын есептеу.Үшбұрышты өлшеу, периметрін табу.
№ 2 Төртбұрыштардың периметрін табу.
№ 3
Қызыл қарындаш- 20теңге
Қалам – ?,30 теңге қымбат
Жай қарындаш –сонша
Барлығы - ? Ш: (20+30)+20 =70 (тг) Ж: барлығы 70 теңге тұрады
№ 4
5м8дм-6дм =5м 2 дм =52 дм
57 см +20 см =77 см = 7дм 7 см№ 5 Мына сандарды жаз.
85,80,8,50,5,55 ,58,5,50,55, 80-50 8-3, 9+7,30-8
№ 6
6онд9бірл+3онд1 бірл. = 100
Шығармашылық тапсырма
Суреттегі фигураның периметрін тап.
ҮІ. Бекіту
Тік төртбұрыштың қасиеті, шаршы деген не? Периметрді қалай табамыз?
ҮІІ.Үйге тапсырма № 4 , 137,бағалау.
Математика 11. 01. 2014ж
Тақырыбы: Қайталау.Сынық сызықтың ұзындығын табу
Мақсаты:. Сызбаларды пайдалану сынықтың периметрлерін табу. Есте
сақтауын, ойлауын дамыту. Ұқыптылыққа, еңбекке,
шапшаңдыққа тәрбиелеу.
Әдісі: талдау, іздену
Көрнекіліктер: үлестірме қағаздар.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру
Тік төртбұрыштың қасиеті;
Шаршының қасиеті;
Периметрді қалай табамыз?
ІҮ.Жаңа тақырып
№1. Суреттегі сызықтарды ата.Соңғы сызық – сынық сызық. Ол үш кесіндіден құралған. Ережемен жұмыс.
№ 2 Сынық сызықтардың ұзындығын тап.
№ 3 Дәптерге 5 буынды сынық сызық сыз. Оның ұзындығын тап.
№ 4 Мысалдарды шығар.
100-(18+36)= 46 92-(44-36) = 84 84-(35+18)= 31
19+(44+28)= 91 24+(26+37)= 87 39+(80-26)= 93
№6 есепті оқу, талдау.
Ақмарқа -50см
Сазан - ? 30см ұзын
Қаракөз-?45см қысқа Ш: 50+30-45= 35(кг) Ж:қаракөз балық 45см
Бекіре – 80кг
Шоқыр -? 24кг кем
Көксерке -?30кг кем Ш: 80-24-30= 26(кг) Ж: көксерке 26кг
№ 7 тапсырманы ауызша орындау.
18:2=9
№8 Теңдеулерді шешу.
40-х=25 х-31=49 х+29=74 х+28=71 34+х=62 100-х=37
х=15 х=80 х= 45 х=99 х=28 х=63
Балапанға көмектес: (9-6)+0=3 (9+6)-12=3
Ү. Үйге тапсырма 130-бет, № 5
Математика 13. 01. 2014ж
Тақырыбы: Есеп шарты бойынша теңдеу құру және оны шешу.
Мақсаты: Қосудың ауыстырымдылық қасиетін есептеулерде қолданудың
тиімділігін көрсетіп беру. Екі амалмен шығарылатын есеп және
оны түрлендіру. Ойлау қабілетін дамыту. Зеректікке,
ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: суреттер, үлестірмелер
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Есеп шарты бойынша теңдеу құру және оны шешу
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 4 оқу, талдау.
ІҮ. Жаңа тақырып
№1 Суретке қарап есеп құрастыру
90 – 30 30+/20 +50/ 90 – 50 90 - /30 + 20 /
№2 Ауызша орындалады.
Қосудың ауыстырымдылық қасиеті. Үлкен санға кіші санды қосу ыңғайлы.
№3 Оқу, талдау, салыстыру.
Болғаны – 10 бала Б – 10 Б - ?
Кеткені – 7 Кеткені - ? Кеткені – 7
Қалғаны - ? Қалғаны – 3 Қалғаны – 3
10-х=3 х-7=3
№ 4
х + 7 =45 х – 7 = 38 45 – х = 7
х =45-7 х = 38 + 7 х = 45 - 7
х = 38 х = 45 х = 38
38+7 =45 45 – 7 = 38 45 – 38 = 7
45 =45 38 = 38 7 = 7
№ 5 Сандарды кестеге цифрмен жазу.
29,33,90
Шығармашылық тапсырма
/11 + 5 / - 10 = 6 /11-5/ - 0 = 6
Ү. Бекіту. Бағалау
ҮІ. Үйге тапсырма 135-бет, № 6.
Математика 14. 01. 2014
Тақырыбы: Қайталау. Есептер шығару
Мақсаты: Екі амалмен және бір амалмен шығарылатын есептерді пысықтай
түсу, есеп құрастыру , шығару. Екі таңбалы сандарды оқу және
жазу, салыстыру. Ой-өрістерін дамыту. Ұқыптылыққа,
зеректілікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Сабақтың мақсатын қою: Білімді тиянақтау
ІІІ Үй тапсырмасын тексеру: 135-бет, №6 оқу, талдау.
ІҮ. Жңа тақырып
1 16 І - 10 ыдыс Ш: 16-10= 6 ыдыс кем
2
№ 2
Ү.ұ. қ. – 60 ? 60 + /60 – 40 / = 80 Жауабы: 80
К.ұ.қ – ? 40 кем ұлу қабыршағы
№3
а)Үлкен түйме-9?
Кішкене түйме-?, 3-еуі артық
Ш: 9+(9-3)=15 Ж: барлығы 15түйме
ә) Шоколад-48?
Ирис - ?29-ы кем
Ш: 48+(48-29)= 67 Ж: 67 кәмпит
б) Үйеңкі – 14?
Қайың - ? 6-уы артық
Ш: 14+(14-6)=22 Ж: 22ағаш
№ 4
8 + х = 60 х – 8 = 52 60 – х =8
№ 5 ауызша орындалады 53, 50,77
Өзіндік жұмыс №6
Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ү.Сабақты бекіту. Бағалау.
ҮІ. Үйге тапсырма: 137- бет, №7
Математика 15. 01. 2014ж
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Қосудың терімділік қасиетін пайдалана отырып есептер шығару.
Білімін ойлауын дамыту. Еңбектене білуге тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену,
Көрнекіліктер: кестелер.
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 137-бет, № 7 оқу, талдау.
ІҮ. Жаңа тақырып
№ 1 Суретке қарап, есептер құрастыру.
70 – 30 70 – /20+30/ /70+20/-30
№ 2
Барлығы – 16дәптер
Мәулен – 7 дәптер
Тоғжан -? Ш: х+7=16
х=9
Барлығы-16
Тоғжан -9
Мәулен-? Ш: х+9=16
х=7
Тоғжан-9
Мәулен-7
Барлығы-? Ш: 9+7=16 (дәптер)
№3 Қосудың ең тиімді тәсілін орындау. Терімділік қасиетін еске түсіру.
№ 4. Теңдеу шешу.
х + 40 = 92 х – 40 = 52 92 – х = 40
х= 92 – 40 х = 52 + 40 х = 92 - 40
х = 52 х = 92 х = 52
52 + 40=92 92 – 40 =52 92 – 52 =40
92=92 52 = 52 40 =40
№ 5 ауызша орындалады. 53, 6,80
№7 Сынық сызық сызу, ұзындығын табу.
Шығармашылық тапсырма
14+30*44-4*40-40*0+39*39-15*24+10=34
Ү. Сабақты бекіту. Бағалау.
ҮІ. Үйге тапсырма 139-бет, № 6
Математика 18. 01. 2014ж
Тақырыбы: Бақылау жұмысы.
Мақсаты: Ондықтан аттап ауызша қосу және азайту тақырыбында
қарастырылған мәселелерді оқушылардың игеру дәрежесін
анықтау. Оқушылардың белсенділіктерін дамыту.
Ұқыптылыққа, зеректікке тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ.Білімдерін тексеру
І нұсқа ІІ нұсқа
Мысалдарды шығар
32+6 89-20
60-8 80-43
16+8 97-40 Мысалдарды шығар
27-5 76+20
43+7 86-36
52+6 25+20
Теңдеу шешу
Х+20=46 63-х=60
х=26 х=3 2.Теңдеу шешу
Х+35=55 74-а= 70
х=20 а=4
Салыстыру
48-12 * 15+16
54+26 * 100-18
45+22 * 55-30 3.Салыстыру
69-28 * 80-46
90-54 * 25+47
80-49 * 52-25
Есепте:
100-(47+3)=
(88+2)+10=
39+(80-20)= 4.Есепте:
37+(27-7)=
(63-60)+70=
(70-40)+53=
Түске дейін-50ж. құрма
Түстен кейін -25 ж. құрма
Сатылғаны – 20ж. құрма
Қалғаны -?
Ш: (50+25)- 20= 55
Ж: 25 жәшік құрма 5.Барлығы – 35қап ұн
І күні – 9қап ұн
ІІ күні -5қап ұн
Сатылды - ?
Ш: 35-(9+5)=21
Ж: 21 қап ұн
ІҮ. Бекіту. Бағалау
Математика 20. 01. 2014ж
Тақырыбы: Қатемен жұмыс. 45+23 және 68-23 жағдайларындағы қосу
және азайту
Мақсаты: 45+23 және 68-23 жағдайларындағы қосу және азайту
тәсілдерін меңгерту.
Білімдерін, ой-өрістерін кеңейту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктері: жазбаша қосу
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ.Мақсат қою кезеңі: 45+23 және 68-23 жағдайларындағы қосу және азайту
ІҮ. Жаңа тақырып
№ 1 40+20 5+3 60+8
Ү. Түсінгендерін тексеру:
№ 2
45+23 = (40+20)+(5+3) =68
Ережемен жұмыс
№ 3
68 – 23 60 – 20 8 – 3
№ 4
68 – 23 68-23=(60-20)+(8-3)=45
Ережемен жұмыс
№ 5 76-34=42 42+35= 77 94-52=42 31+42=73
85-32=53 37+41= 78 56-24=32 81+17=98
№ 6
І – 23 қамшы
ІІ - ? 2 қамшы артық
Барлығы неше қамшы- ?
/23+2/ + 23 =48 Жауабы: 48 қамшы
48 – 23 = 25 Жауабы: 23 қамшы
Шығармашылық тапсырма
Ойлан тап /12 + 5 / - 10 = 7 /12 – 5 / - 0 = 7
ҮІ. Бекіту Бүгін не өттік?
ҮІІ .Үйге тапсырма
143-бет, №7
Бағалау
Математика 25. 01. 2014ж
Тақырыбы: Жазбаша қосу және азайту
Мақсаты: 26 + 34 және 60-26 жағдайындағы қосу және азайту туралы
түсінік беру. Қосу және азайту амалдарын баған түрінде
орындаудың үлгісін көрсету кестелік қосу және азайту
дағдыларын қалыптастыру. Ойлау, есте сақтау қабілеттерін
дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі
- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 146-бет, № 5 , оқу талдау.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ. Жаңа тақырып № 1 жазбаша қосуды түсіндіру.
№ 2 жазбаша азайтуды түсіндіру.
№ 3 Түсіндіре отырып шығару.
37 + 53 90 – 53 38 + 42 80 – 38 23 + 47 70 – 47
№ 4
1дм3см + 1дм1см =2 дм 4 см1дм3см – 1дм 1 см =0 дм2 см
№ 5
Таба нан-8
Тоқаш -12
Неше тоқаш артық-? 12 – 8 = 4 тоқаш артық
Тоқаш -12
Таба нан-8
Желінді -5
Қалды-? /12 + 8 / - 5 = 15 таба нан қалды.
№ 6
6 + 4 2 + 3
16 + 4 12 + 3
26 + 4 22 + 3
Шығармашылық тапсырманы орындау
106 минут = 1 сағат 46минут
ҮІІ Бекіту Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма 149-бет, № 6 /ә/
Бағалау
Математика 27. 01. 2014ж
Тақырыбы: Өздік жұмыс
Мақсаты: Оқушылардың алған білімін тиянақтау. Ойларын жинақтауға
үйрету. Өз бетімен жұмыс жасай білу дағдыларын арттыру.
Есте сақтау ойлау қабілетін дамыту. Жауапкершілікке
тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену
Көрнекілігі: плакат, үлестірме.
Түрі: бағалау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі: сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІІ. Бекіту
№ 1
27+43 80-53 28+32 90-48
13+47 70-46 17+33 30-14
№ 2
38 + х = 80 х – 38 = 42 80 – х = 38
х = 80 – 38 х = 42 + 38 х = 80 – 38
х =42 х =80 х =42
38 + 42 =80 80 – 38 =42 80 – 42 =38
40 = 40 42 = 42 38 = 38
№ 3 Салыстыру
44+26* 28+22 72-7* 64+7
51-7 * 53+7 26+12* 45+14
80-24 * 70+11 50-11 * 40-21
ІҮ. Үйге тапсырма қайталау
Математика 28. 01. 2014ж
Тақырыбы: 27+36 және 63-27 жағдайындағы жазбаша қосу және азайту.
Мақсаты: 27+36 және 63-27 жағдайындағы қосу және азайту
тақырыбын жазбаша түсіндіру. Есептей білу дағдысын
қалыптастыру. Білімін,ойлауын дамыту. Белсенділікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кестелер, үлестірмелер
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
Қайталау. Жазбаша қосу мен азайтуды еске түсіру.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ. Жаңа тақырып
Көркем жазу 76 67 76 67 76 67 76 67
№ 1
27+36 20+30 7+6 50+13
63-27 50-20 13-7 30+6
№ 3
Ұзындығы 3см+1дм 1см кесінді сыз. 1дм 4см
4дм 3см-3дм 9см болатын кесінді сыз. 4 см
№4
27 + 36 73+17 35 + 47 84 – 25 43 + 29
№5
Ұлы -5
Немересі -13
Қыздар -? 2-еуі кем
Барлығы -? Ш: 5 - 2=3
№ 7
54+36 > 18+42 82-8 = 67+7
61-8 < 73+7 36+12 < 45+14
90-24 < 60+12 50-11 > 40-21
Шығармашылық тапсырманы орындау. Балапанға көмектесу.
Ү. Бекіту «Көкөніс жина» ойыны.
44+16
70-45
56-19
37+33
20+45
60-35
78-53
195702383
ҮІ. Үйге тапсырма 150-бет, № 6
Бағалау
Математика 29. 01. 2014ж
Тақырыбы: Жазбаша қосу және азайту
Мақсаты: Баған түрінде қосу және азайту туралы түсінік беру. Қосу және
азайту амалдарының үлгісін пайдаланып көрсету. Есептер
шығару. Ой-өрісін, білімін дамыту. Алғырлыққа, білімділікке
тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кестелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 150-бет, №6 оқу, талдау.
ІІІ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІҮ. Жаңа тақырып Күн ретін жазу Көркем жазу
555 555 555
№ 1 түсіндіру
27 63
36 27
63 36
№ 3
25+37=62 62-37=25 38+39=77 77-39=38 36+48=84 84-36=48
№ 4
Ұзындықтары 5см, 7см, 4см, 6см кесінділер сыз. Осы кесінділердің қайсыларының айырмасы 2см болады? Қайсыларының қосындысы 1дм 1см болады? 7см-5см=2см 7см+4см= 1дм 1см
№ 5
Домбыра тартты-3
Ән салды – 7 ?
Би биледі - 6
Ш: 3+7+6= 16 (б)
Ж: 16 адам өнер көрсетті.
Шығармашылық тапсырма
5 жыл бұрын Ержан 8жаста болған. 6 жылдан кейін Ержан неше жаста болады? Ш: 14 жаста болады.
Ү. Бекіту. Бүгін не өттік?
ҮІ. Үйге тапсырма 153-бет, № 6
Бағалау
Математика . 02. 2014ж
Тақырыбы: Қосу және азайту 78+22 , 100-22
Мақсаты: 78+22 және 100-22 жағдайындағы жазбаша туралы түсінік беру.
Есептей білу дағдысын қалыптастыру. Білімін,ойлауын
дамыту.Белсенділікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 153-бет, № 6 оқу, талдау.
ІІІ. Білімдерін тексеру Математикалық диктант
63 + 24 36 + 48 16 + 17 33 + 45
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып № 1
70+20 8+2 90+10 78+22= 100
№2 90-20 100-10 10-2 70+80
100-22= 78 100-78= 22
Кім жылдам? ойыны
52+8= 60-20= 40+14= 54-16= 38-11=27
ҮІ. Түсінгендерін тексеру
№3 65+35= 100 100-34= 64 51+49= 100 100-68=32
37+63= 100 100-56= 44 28+72= 100 100-44=56
64+36=100 100-18= 82 62+38= 100 100-53= 47
№ 4 Қызғалдақ -35
Раушан гүлі-?, 28-і кем Ш: 35+ (35-28)= 42(г)
Барлығы -? Ж: 42 гүл сыйлайды
Ұл – 25
Қыз -?, 10-ы артық Ш: 25+ (25+10) = 60(б)
Барлығы -? Ж: барлығы 60 бала қатысты.

№6 78-18+36= 96 (76+14) - (75-15)= 30
46-24+11= 33 91 – (35 +18) +4=34
81-11+19 = 89 100-18+(46-40)=88
Шығармашылық тапсырманы орындау
50 30 89 7 65 20 59 18 76 60
м а т е м а т и к а
ҮІІ. Бекіту. Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма 155-бет, №5, бағалау.
Математика . 02. 2014ж
Тақырыбы: Жазбаша қосу мен азайту.
Мақсаты: 78+22 және 100-22 жағдайындағы қосу және азайту амалдарын
баған түрінде орындаудың үлгісін көрсету, кестелік қосу және
азайту дағдыларын қалыптастыру. Ойлау, есте сақтау
қабілеттерін дамыту. Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 155-бет, №5 оқу, талдау
ІІІ Білімдерін тексеру Математикалық диктант
63 + 12 78 + 14 38 + 16 27 + 36
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып
№ 1 жазбаша қосу мен азайтуды түсіндіру.
78+22 =100 100 – 22 = 78
ҮІ Түсінгендерін тексеру
№3
47 + 53=100 100 – 47= 53 29 + 71 =100
100-71=29 55 + 45=100 100 – 45=55
54 + 46=100 100 – 54=46 38+62 =100
100-38=62 41 + 59 =100 100 – 59=41
№ 4
7+2= 9 8+2= 10
78 + 22= 100 68 + 12 = 80
10-2 = 8 8+2= 10
108-22= 82
Шығармашылық тапсырманы орындау
1. Геометриялық фигура
2.Көпбұрыштың элементі
3.Төртбұрыштың түрі
4. Үш таңбалы сан
5. Толық ондық
ҮІІ. Бекіту. Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма қайталау
Бағалау
Математика 08. 02. 2014ж
Тақырыбы: Бақылау жұмысы.
Мақсаты: Ондықтан аттап жазбаша қосу және азайту тақырыбында
қарастырылған мәселелерді оқушылардың игеру дәрежесін
анықтау.Оқушылардың белсенділіктерін дамыту. Ұқыптылыққа,
зеректікке тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Сабақтың мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру:
І нұсқа ІІ нұсқа
Есепті шығар
76-34 85-32 48+26 84-29
100-37 100-47 100-28 Есепті шығар
37+41 42+35 47+28 63-37
100-68 100-49 100-53
Теңдеулерді шеш
Х+33=85 х-36=54 2.Теңдеулерді шеш
Х+32=67 х-38=62
Амалдарды орында.
72- (12+9=
(17+17) -20=
(50+8) -25= 3.Амалдарды орында.
(37+47) -7=
(63+31) -62=
(70+9) -43=
4.Салыстыр
1сағ 15мин * 75мин
28сағ -20сағ* 4сағ
5дм6см * 57см 4.Салыстыр
8сағ * 1 тәул.
7дм6см * 82см
1см * 98см
5.Шығар
Ер бала – 12
Қыз бала -?, 5-еуі кем
Барлығы - ?
Ш:
Ж:
5.Шығар
Шырша -13түп
Қайың -?, 5-еуі кем
Барлығы-?
Ш:
Ж:
ҮІІ.Қорыту: Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: қайталау
Математика 10. 02. 2014ж
Тақырыбы: Қатемен жұмыс. Көпбұрышты сызу
Мақсаты: Көпбұрышты еркін өлшеммен сызу және оның элементтерін
анықтай білуге үйрету. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін
дамыту. Байқампаздыққа, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, геометриялық фигуралар
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: аралас сабақ.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ Үй тапсырмасын тексеру Қатемен жұмыс
ІІІ. Білімдерін тексеру Математикалық диктант
ІҮ. Мақсат қою кезеңі Көпбұрышты сызу
Ү. Жаңа тақырып
Көпбұрыштарды еске түсіру.
№ 1 Кез келген көпбұрыш сызу. Төрт төбесі, төрт бұрышы, төрт қабырғасы бар.
№2 Төртбұрыш және бесбұрыш сыз. Әрқайсысының бұрыштары туралы айту.
ҮІ.Түсінгендерін тексеру
№ 3 6+5 = 11 Жауабы: 11 қабат
І-?
ІІ-14 59отбасы Ш: 59- (14+20)= 25
ІІІ- 20 Жауабы: 25 отбасы
Сергіту сәті
№ 5 4дм6см+5дм3см=9дм9см
46см+53см=99 см = 9дм 9 см
№ 6 45+15 19+21 46+34 37+33
«Жасырынған санды тап» ойыны
4+7+9-10+30-1+20=59
12-6+14+30+7-3+16=70
6+8+20-2+40-50+8= 30
ҮІІ. Бекіту Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма 159-бет, №7
Бағалау.
Математика .02. 2014ж
Тақырыбы: Үшбұрыш және тік төртбұрыш сызу
Мақсаты: Үшбұрыш, тік төртбұрыш олардың элементтерін анықтап,
дәлелдей білуге үйрету. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін
дамыту.Алғырлыққа, байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: геометриялық фигуралар
Әдісі: түсіндіру, сұрқ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: аралас сабақ.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 159-бет, №7 оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:Үлестірмелермен жұмыс
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Үшбұрышты, тіктөртбұрыш сызу
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
№ 1 Кез келген үшбұрыш сызу, оның үшбұрыш екенін дәлелдеу.
№ 2 Машинаның моделін құрастыру үшін, оның сызбасын жаса. Ол үшін геометриялық фигураларды пайдалан.
№ 3 Есепті шығару.
Күртеше-25 Ш: 25+ (25-19)= 31
Плащ - ?, 19-ы кем Ж: 31 қолшатыр сатылды
Қол шатыр -?, сонша
Әкесі -50ж Ш: 50-3 = 47- 22= 25
Анасы - ?, 3 жас кіші Ж: анасы 47 жаста, баласы 25 жаста
Баласы -?, 22 жас кіші
Барлығы – 47адам Ш: 25-8=17
Тас қалаушы – 25 47- 17= 30
Ағаш шебері-?, 8-і кем Ж: 30 сылақшы
Сылақшылар - ?
№4 14+ 27 37+ 24 15+36 18+33 39+ 42
41- 27 61- 24 51-36 51-33 81-42
№5 2дм7см 27см
+4дм 3см +43
7дм 0см 70см = 7дм 0см
в/ Сергіту сәті.
№ 7 буын сызу
ҮІІ. Бекіту: Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма № 6, 161-бет.
Бағалау.

Математика .02. 2014ж
Тақырыбы: Тік төртбұрыш салу
Мақсаты: Тік төртбұрышты салып , оның периметрін таба білуге
үйрету. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.
Алғырлыққа тапқырлыққа тәрбиелеу
Көрнекілігі: геометриялық фигуралар, үлестірмелер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 6, 161-бет оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау: Сұрақтар қоя отырып, жауап алу.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тік төртбұрыш салу оның периметрін табу.
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
№ 1 2см, 2 см, 3см,3см тік төртбұрыш салу, периметрін табу.
№ 2 1 см+4см+1см+4см = 10 смҮІ. Түсінгендерін тексеру
№ 3 Амалдарды орында:
5дм 8см + 2дм 7см= 8дм 5см
8дм 5см – 2дм7см= 5дм 8см
77-48 56-39 80-54 91-16
№4
Ақ сыр – 63 кгКөгілдір сыр – 32 кг
Көгілдір сыр -? Ш: 63кг – 32 кг = 31 кгҚыз бала – 27 қыз
Ұл бала – 16 артық
Ұл бала неше - ? 27 + 16 = 43 Жауабы: 43 ұл бала
в/ сергіту сәті
№6 Бірліктерін қосқанда 12 болатын қосынды жаз.
Шығармашылық тапсырма /6 + 6 / - 10 = 2 /6 – 6 / - 2 =2
ҮІІ Қорыту:Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 5, 163-бет
Бағалау.


Математика .02. 2014ж
Тақырыбы: Шаршы салу. Оның периметрін табу.
Мақсаты: Шаршы салып оның периметрін таба білуге үйрету.Есте сақтау
ойлау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, геометриялық фигуралар
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, іздену. өзіндік
түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 5, 163-бет оқу талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау: Тіктөртбұрыш дегеніміз не?
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Шаршы салу, оның периметрін табу
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс
№1 Дәптерге шаршы салу. Бұл шаршы ,Барлық қабырғалары бірдей, 4 нүктесі бар, 4 бұрышы бар, 4 қабырғасы бар
№ 2 қабырғалары 3 см шаршы сызу. 3см+3см+3см+3см =12 см
ҮІ. Түсінгендерін тексеру
№ 3
Кітап дүкені-25 Ш: 25+ (25+45)= 95
Азық-түлік-?, 45-і артық
Барлығы-?
Сергіту сәті.
№4 39+а, а= 61, 0 39+61= 100 39+0= 39
а-39, а=100, 39 100-39= 61 39-39=0
№ 5
1м0дм0см 100 см 3дм9см 39см
6дм1см 61см 6дм1см
Шығармашылық тапсырма
Мәні 100-ге тең болатындай екі таңбалы екі қосылғыштан тұратын әр түрлі неше қосынды құруға болады?
№6 Бірліктері 13-ке тең болатын екі таңбалы сандар қосындысын жазу
ҮІІ. Бекіту
Бүгін не өттік?
Шаршы дегеніміз не?
Шаршының периметрін қалай табамыз.
ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 5 (ә) , 165- бет.
Бағалау.
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Тіктөртбұрыштың, шаршының қабырғаларын өлшеу және
олардың ұзындықтарының қосындысын табу, периметрін табу
жайында түсініктерін тиянақтау. Ой-өрістерін
дамыту.Зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кеспе өрнектер
Түрі: аралас
Әдісі:сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ Үй тапсырмасын тексеру: № 5 (ә) , 165- бет. оқу, талдау.
ІІІ Білімдерін тексеру: Кеспе өрнектер арқылы ауызша білімдерін тексеру
ІҮ Мақсат қою кезеңі: Қайталау
Ү. Жаңа тақырып
№1 Май-15кг
Ет-?, 7кг артық Ш: 15+ (15+7)=37(кг)
Барлығы-? Ж: 37 кг азық-түлік әкелінді.
№2 Сүт-50кг
Жұмсалды – 20л, 5л Ш: 50- (20+5)= 25(л)
Қалды-? Ж: 25 литр сүт қалды.
№3 60+28* 59-30 46-10* 50+27
88-20 * 53+15 46+49 * 99-17
40-25* 37+23
№4 2м3дм + 3м5дм * 3м5дм + 2м3дм
8м9дм – 2м3дм * 9м8дм – 3м2дм
5дм9см – 2дм3см * 8дм3см-2дм3см
6дм7см – 2дм4см * 5дм9см – 3дм2см
№5 Р= 3+5+ 3+5=16(дм)
Р= 5+5+5+5=20(дм)
Р= 2+3 +2+3= 10(см)
Р= 2+2+2+2= 8(см)
№6 Теңдеу шешу
х+32= 85 х-24= 46 50-х= 25
№7 Бірліктері 14 болатын екі таңбалы сандарды қосу, азайтумен тексеру.
ҮІ. Бекіту
ҮІІ. Үйге тапсырма 166-бет, №3 (2)бағаны
Бағалау
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Өзіндік жұмыс
Мақсаты: Түрлі тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімін тиянақтау.
Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту Байқампаздыққа,
алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:- Білімді тиянақтау
ІІІ Үй тапсырмасын тексеру: 166-бет, №3 (2)бағаны
ІҮ . Мақсат қою Өзіндік жұмыс
Ү. Білімдерін тексеру.
№1 Сатылғаны-?, 48кг алма
Және 40кг алмұрт Ш: 100-(48+40)= 12 (кг)
Қалғаны-? Ж: 12кг жеміс қалды.
Болғаны-100кг
Сатылғаны-? алма Ш: 100- (40+10)= 50(кг)
Және 40кг алмұрт Ж: 50кг алма сатылды.
Қалғаны-10кг
Болғаны-100кг
№2 Түске дейін -30кг қант Ш: 30+ (30-7)= 53 (кг)
Түстен кейін -?, 7кг кем Ж: барлығы 53кг қант
Барлығы-?
Түске дейін -?, 7кг артық Ш: 23+ (23+7)= 53 (кг)
Түстен кейін – 23кг Ж: барлығы 53 кг қант
Барлығы -?
№3 (48+26) – 38 * (84-16) +19
(77+13)-46 * 18+(80-27)
№4 2сағ45мин + 2сағ15мин * 3сағ50мин + 1сағ10мин
5сағ33мин-1сағ37мин * 4сағ45мин – 1сағ45мин
№5 х+32=85 74-х=33 х-28=56
№6 Үшбұрыштың периметрін табу
«Кел, ойнайық!» Сөз құрастыр
25+15А 70-16Ы 38+18Н 80-41Қ 54+37Ш 65-18Р 100-33Д 24+48А
39 40 47 54 56 67 72 91
Қ А Р Ы Н Д А Ш
ҮІ. Үйге тапсырма 169-бет, №7
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Қатемен жұмыс. Бірдей сандарды қосу
Мақсаты: Бірдей қосылғыштардың қосындысын табу туралы түсінік
беру.Ой-өрісін есте сақтау қабілеттерін дамыту.Байқампаздыққа
тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып
Оқулықпен жұмыс
№ 1 . Суретте неше рет екі домбырадан алынған. Барлығы неше домбыра бар? 2+2+2=6
Екі сырғадан неше рет алынған? Барлығы неше сырға бар? 2+2+2+2=8
ҮІ Білімдерін тексеру
№ 2 8/6,10,9,12/ санын бірдей қосылғыштардың қосындысымен салыстыру.
2+2+2+2=8 3+3=6 2+2+2=6
2+2+2+2+2=10 5+5=10
2+2+2+2+2+2=12 3+3+3=9
6 + 6= 12 3 + 3 + 3 + 3=12
№ 4
Түсті қағаз – 37
Ақ қағаз - ?,18 –і артық
Барлығы-?
/37+18/+37 = 92 Жауабы: 92 парақ
37 + 18 = 55 Жауабы: 55 парақ
№ 5
х – 32 = 53 84-х=24 х+38=40
х = 32 + 53 х=60 х=2
х = 85
85 – 32 = 53
53 = 53
Шығармашылық тапсырма
73+27=100 89-46=43 52+25=77
ҮІІ. Бекіту: Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: 171-бет, №7
Бағалау.
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Бірдей сандарды азайту
Мақсаты: Сурет бойынша тиісінше бөлу жайлы заттарды тиісінше бөлу
жайлы түсінік беру Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.
Байқампаздыққа, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: арнайы суреттер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас сабақ.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 171-бет, №7
ІІІ. Өткенді пысықтау: 8,6,9,10 сандарын бірдей қосылғыштардың қосындысымен алмастыру.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тиісінше бөлу.
Ү. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс.
№ 1 Суретке қарап отырып тиісінше бөлу жайлы түсінік беру. 8-4-4
№ 2 Барлығы 6 білезік. Екі білезіктен неше адам қолына сала алады?
6-2-2-2
ҮІ .Түсінгендерін тексеру
№ 3 Нәтижесінде нөл шығатындай етіп, сандарды азайту
8-2-2-2-2 6-2-2-2
8-4-4 10-5-5
6-3-3 10-2-2-2-2-2-
9-3-3-3 12-2-2-2-2-2-2
12-6-6 12-3-3-3-3-
№ 4
Ересек адам – 13
Оқушылар - ? 69-ы артық
Барлығы-? Ш:13+69/+13=95 13 + 69 = 82
Ж: Барлығы 95 бала келді
№5 х+54=89 89-х=45 х-54=45
х=35 х=44 х=99
№ 6 92-57=35 60-18+35=77 100-(42+18)+20=60
65-38=27 91-35-36=20 31+(50-21)-23=37
70-31=39 14+82-45=51 34+(75-47)+37=99
Кел, ойнайық! «Саңырауқұлақ тер»
ҮІІ. Бекіту: Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: 173-бет, №7
Бағалау.
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Заттарды тең бөлу жайлы түсінік беру және түрлі тапсырмалар
орындай отырып, тең бөлуге үйрету. Ой-өрістерін , есте сақтау
қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа, байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: арнайы суреттер, үлестірмелер.
Әдісі: түсінідіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас сабақ.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: -Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 173-бет, №7 , оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау
Үлестірмелер бойынша жұмыс жүргізу
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Қайталау
Ү. Жаңа тақырып
№ 1 Әр тәрелкеге бірдей етіп неше алмадан салынады?
12 – 3-3-3-3=0
№ 2 Әжей шарадағы 4 л қымызды 4 кесеге тең бөліп құйды. Әр кесеге
неше литр қымыз құйды?
4-1-1-1-1=0
ҮІ. Түсінгендерін тексеру
№ 3 14-7-7=0 14-2-2-2-2-2-2-2=0
15-5-5-5=0 15-3-3-3-3-3=0
16-8-8=0 16-4-4-4-4=0 16-2-2-2-2-2-2-2-2=0
18-9-9=0 18-6-6-6=0 18-2-2-2-2-2-2-2-2-2=0
№ 4
Барлығы-60
Әнші – 20 Қатысқаны - 42
Биші – 6 Жүлде алды - 6
Домбырашы - ? Жүлде ала алмады - ?
60 - /20+6/= 34 Жауабы: 34 домбырашы Ш: 42 – 6 = 36
Жауабы: 36 адам
№ 5 Теңдеу шешу.
№6 19+29=48 48-19=29 48-29=19
Шығармашылық тапсырма
/7-6/+2=3
/7+6/-10=3
ҮІ. Бекіту: Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: 175-бет, № 7 Бағалау
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Түрлі тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін
тиянақтау.Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін
дамыту.Тапқырлыққа, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: -Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Білімді тиянақтау
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру: 175-бет, № 7 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру
№ 1 Есепті шығару.
80-30=50 м Жауабы: 50 м/5+6/+5=16 Жауабы: 16 м№2
60м+30м=90 м /43+7/+43=93
№ 3
40+/60+30/=/40+60/+30 5тәул.14сағ > 4тәул.24сағ
/20+80/-60= 20+/80-60/ 3тәул.12сағ < 3тәул.22сағ
№4
/72+28/-46 /94-67/+58 /23+64/-45 /65+34/-69
№ 5
46+54=100 66+34=100 37+63=100
№6
х+49=76 76-х=27 х-49=27
Шығармашылық тапсырма
Ләйланың 5 алмасы бар.
Ү. Бекіту: Бүгін не өттік?
«Сөз құрастыр» ойыны
84-14ы 16+16с 24-15ұ 45+55б
63-17е 52-18ш 45+19р 58-9б
ҮІ. Үйге тапсырма Қайталау.
Бағалау.
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Жүздіктермен санау. Мың
Мақсаты: Мың көлеміндегі сандар, оларды оқу, жазу және салыстыра білу
жайлы түсінік беру және үйрету.Ой-өрістерін,есте сақтау
қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекілігі: оқулық, үлестірмелер
әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
түрі: жаңа сабақ:
І. Ұйымдастыру кезеңі:Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Мың көлеміндегі сандар,сандарды оқу, және салыстыру.
ІІІ. Жаңа тақырып Оқулықпен жұмыс
№ 1 Мыңдық, жүздік, ондық , бірлік туралы түсінік беру.
№ 2 Сандарды біртіндеп қосып және кеміте отырып санау.
№ 3 Берілген сандарда неше жүздік барын айту. Кему ретімен жазу.
ҮІ. Түсінгендерін тексеру
№ 4
Сандарды қандай топтарға бөліп жазуға болады? Сандарды ондықтар мен бірліктердің қосындысына жіктеп жаз.
№5 Қой -30
Сиыр – ?, 20-сы кем
Жылқы -?,5-і кем
Ш: /30-20/-5 =5 Жауабы: 5 жылқы
Сиыр – 25
Жылқы – ?,15-і кем
Қой - ?, сонша
/25-15/+25 = 35 Жауабы: 35 қой
Сергіту сәті
№ 6 Сурет бойынша жұмыс
2 + 2 = 4
4 – 2 – 2 = 0
Шығармашылық тапсырма
ҮІІ. Бекіту:бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: 179-бет, № 7
Бағалау.
Математика 02. 2014ж
Тақырыбы: Жүздіктермен, ондықтармен, бірліктермен санау.
Мақсаты: Жүздіктермен, ондықтармен, бірліктермен санау салыстыру, ұқсастығы мен айырмашылығын ажырата білуге үйрету Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнектілер: үлестірмелер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: жаңа сабақ.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Жүздіктермен, ондықтармен, бірліктермен санау
ІІІ. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс№ 1 Сандарды атау, дұрыс оқи білу.№ 2
1 2 3 4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16 17 18 19 айырмашылығы мен ұқсастығы№ 3
100 200 300
10 20 30 сандардың жазылуы мен аталуын салыстыру.
ІҮ.Түсінгендерін тексеру:№ 4
111 222 333 444 555 666 777 888 999Сергіту сәті.
№ 5
Таңертең 42 л сүт
Кешқұрым - ? – 8 л сүт артық
Барлығы - ? л сүт
/42 + 8 / + 42 = 92 Жауабы: 92 лТаңертең – 38 лТүсте – 49 лҚалғаны - ? Есеп емес.№ 6
3 + 3 = 6
6 – 3 – 3 = 0
6 – 2 – 2 – 2 =0
Шығармашылық тапсырма/13 – 6 / - 4 = 3 /13 + 6 / - 16 =3
ҮІІ .Бекіту:
Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: қайталау,бағалау.
Тақырыбы: Ұзындық және оның өлшем бірліктері /километр/
Мақсаты: Ұзындық және оның бірліктері километр жайлы түсінік беру. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздаққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша,
Әдісі: түсіндірі, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Жаңа сабақ:а/ Оқулықпен жұмыс.см, дм жайлы білімдерін еске түсіру.М, км жайлы түсінік беру.100 см =1 м 10 дм = 1 м10 см = 1 дм 1000 м = 1 кмІҮ Түсінгендерін тексеру: № 2 Нүктелердің орнынан сәйкес өлшем бірліктерді қою. Жиектеменің ұзындығы – 5 см Тақтаның ұзындығы – 3 мДәптердің ұзындығы – 21 смМектептен үйге дейінгі жол ұзындығы – 769 м Екі қаланың арасы – 1000 км№ 3
600 см = 60 дм 37 см = 3 дм 7 см6000 см = 600 дм 49 дм = 4 м 7 дм
600 дм = 60 м 586 см 5 м 8 дм 6 смСергіту сәті
№ 4 691 = 600 +90 + 1 600 + 90 600+5 600 + 50 + 9 600 + 50 600 + 9
№ 5
Каспииде – 97
Аралда – 47 кем
Балқашта - ? 17 кем
/97-17/-17 =33 Жауабы: 33 балықтың түрі бар.
Табан – 38
Аққайран – 32 ұзын
Ақмарқа - ? ұзын
/38 + 32/+10 = 80 Жауабы: 80 см ұзын Шығармашылық тапсырма.
Ү. Қорыту:Бүгін не білдік?
ҮІ. Үйге тапсырма:№ 4 бағалау.
Математика 03. 2014ж
Тақырыбы: Уақытты өлшеу.Секунд
Мақсаты: Уақыт және оның бірліктері секунд жайлы түсінік беру. Ой-
өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Уақытты үнемдей білуге
тәрбиелеу.
Көрнекілігі: сағат
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 187-бет, №7, оқу, талдау
ІІІ. Өткенді пысықтау
1 кг неше г бар? 1000г
1 т неше кг бар? 1000кг
1 дм неше см бар? 10см
1 км неше м бар? 1000м
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып
Оқулықпен жұмыс.
№1 Суретпен жұмыс жүргізе отырып, көрсетілген уақыт бірліктерін қолдануға мысалдар келтіру.
Есте сақтау 60 с =1 мин 24 сағ=1 тәул.
60 мин= 1 сағ 100 жыл = 1 ғасыр.
№ 2 Нүктелердің орнына сәйкес уақыт бірлігін қойып, сөйлемді оқу
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:
№ 3 Сұрақтарға жауап алу.
№4 Үкі-68жыл
Аққу-?44жыл қысқа Ш: 68-44= 24 (жыл)
Ж: аққу 24жыл өмір сүреді.
Бүркіт-46жыл
Жапалақ-?31 жыл қысқа
Қарға -? 44жыл ұзақ Ш: 46-31+44= 59 (жыл)
Сергіту сәті
№ 6 Сурет бойынша жұмыс 3 + 3 + 3 = 9
9 – 3 – 3 – 3 = 0
ҮІІ. Бекіту.Уақыт бірліктерін ата? 1 ғасырда неше жыл бар? 1 мин неше секунд бар?1 тәулікте неше сағат бар?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:уақыт бірліктерін жаттау.,бағалау.
Математика 03. 2014ж
Тақырыбы: Теңдеулерді шешу
Мақсаты: Теңдеулерді шешуге үйрету. Оқушылардың белсенділіктерін
дамыту. Ұқыптылыққа, зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекілігі: таразы бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру Шығармашылық тапсырма
ІІІ. Өткенді пысықтау
2кг неше г бар? 2000г
5т неше кг бар? 5000кг
5дм неше см бар? 50см
2 км неше м бар? 2000м
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа тақырып
Оқулықпен жұмыс.
№ 1 Суретпен жұмыс жүргізе отырып, көрсетілген теңдеуді шешу.
№ 2 Теңдеулерді түсіндіре отырып, шеш
х+45=90+7 56+х= 50+20 х+26= 60+4
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:
№ 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
56+38 56-38 94-28 18+69
Сергіту сәті
№4 Сандарды цифрмен жаз:
490, 394, 399, 491, 392, 498.
№5 Ш: 28+(28+16) =72
Жауабы: етікшілер күніне 72 аяқ киім жөндеді.
№ 6 Сурет бойынша жұмыс 4+ 4 + 4 = 12 4х3=12 12:3=4 12:4=3
ҮІІ. Бекіту

ҮІІІ. Үйге тапсырма 191-бет, №7
Бағалау.
Математика 03. 2014ж
Тақырыбы: Бақылау жұмысы.
Мақсаты: Ондықтан аттап жазбаша қосу және азайту тақырыбында
қарастырылған мәселелерді оқушылардың игеру дәрежесін
анықтау.Оқушылардың белсенділіктерін дамыту. Ұқыптылыққа,
зеректікке тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Сабақтың мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру:
І нұсқа
1. Жиналған 32 кг алманың 20 килограмы дүкенге өткізілді. Қанша алма қалды?
2. Амалдарды орында: 27+26 36+46 49-17 70-16 65-5
82+15 98-90 17+33 49-9 72-60
3. Салыстыр: 5+(21+1)*9-(31+2) 1сағ*1тәул.
(2сағ+3сағ)-1сағ * 2сағ+(3сағ-1сағ) 90мин-30мин*1сағ
4. Теңдеулерді шеш: х+7=17 49-х=9
5. Өрнектерді жаз және мәндерін тап:
а) 4 пен 42-нің қосындысына 2-ні қос;
ә) 20-ға 5-пен 2-нің қосындысын қос.
ІІ нұсқа
1. Әкей 23 кг картоп сатып әкелді. 10 кг картопты атама апарып берді. Қаншы картоп қалды?
2. Амалдарды орында: 33+47 57+25 58-32 60-1 77-7
34+36 86-86 18+42 39-9 75-40
3. Салыстыр: 6+(2+1)*10 -(7-2) 1мин*1жыл
(1сағ+4сағ)-2 сағ * 6сағ- (3сағ-1сағ) 1сағ*40мин+30мин
4. Теңдеулерді шеш: 7+ х =47 х - 15=4
5. Өрнектерді жаз және мәндерін тап:
а) 70пен 9-дың айырмасынан 5-тіазайт;
ә) 37-ден 8 бен 1-дің айынмасын азайт.
ҮІІ.Қорыту: Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: қайталау
Тақырыбы: Массаны өлшеу. Грамм. Центнер. Тонна
Мақсаты: Масса және оның бірліктері Грамм. Центнер. Тонна жайлы түсінік беру. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздаққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша,
Әдісі: түсіндірі, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: жаңа сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Жаңа сабақ:а/ Оқулықпен жұмыс. Грамм. Центнер. Тонна жайлы білімдерін еске түсіру. 1000 г =1 кг 10 кг =1ц 10 ц =1 т 1000 кг =1 т
ІҮ Түсінгендерін тексеру: № 2 Нүктелердің орнынан сәйкес өлшем бірліктерді қою.
№ 3
Өзіндік жұмыс ретінде орындау
Сергіту сәті
№ 4 Тақтаға орындау, салыстыру
№ 5 80-24-30 =26 Жауабы: көксерке 26 кг№7 теңдеулерді шешу: 40-15 =25 43+28 =71 80-31 =49
Шығармашылық тапсырма.
Ү. Қорыту:Бүгін не білдік?
ҮІ. Үйге тапсырма:№ 6 бағалау.
№ 114/12/.
№ 115/13/. Тақырыбы: Теңдеулерді шешу
Мақсаты: теңдеулерді шешуге үйрету. Оқушылардың белсенділіктерін дамыту. Ұқыптылыққа, зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: таразы бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлікІІ. Үй тапсырмасын тексеру
ІІІ. Өткенді пысықтау
100 см =1 м 10 дм = 1 м10 см = 1 дм 1000 м = 1 кмІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.а/ № 1 Теңдеуді құрастыру және шешу.
.№ 2 97-45=60-8 80-56=30-6 84-26=60-2
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
Сергіту сәті № 5 Есепті шығару.
14+(14-4) =24 Жауабы: шаштаразға екі күнге 24 адам келді
№ 6 Сурет бойынша жұмыс 5+ 5 + 5 = 15
ҮІІ. Қорыту:
ҮІІІ. Үйге тапсырма:209 бет 7 Бағалау
№ 116/14/.Тақырыбы: Теңдеулерді шешу
Мақсаты: теңдеулерді шешуге үйрету. Оқушылардың белсенділіктерін дамыту. Ұқыптылыққа, зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: таразы бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлікІІ. Үй тапсырмасын тексеру
ІІІ. Өткенді пысықтау
100 см =1 м 10 дм = 1 м10 см = 1 дм 1000 м = 1 кмІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.а/ № 1 Теңдеуді құрастыру және шешу.
.№ 2 97-52=40+5 70-14=50+6
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
Сергіту сәті № 5 Есепті шығару.
40+(40+20) =100 Жауабы: барлығы 1000 л жанармай құйды.
№ 6 Сурет бойынша жұмыс 6+ 6 + 6 = 18
ҮІІ. Қорыту:
ҮІІІ. Үйге тапсырма:210 бет 4 Бағалау
№ 117 / 15/. Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды және сәйкес шамаларды ауызша қосу және азайту
Мақсаты: Бірлік, ондық, жүздік түрінде берілген қосу мен азайтудың мәнін таба біл үйрету.
Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:Оқу, талдау
ІІІ. Өткенді пысықтау:Үлестірмелер бойынша
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:тақырыбын, мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс. № 1 2 + 3 =5 20 + 30 = 50
200 + 300 = 500 5 – 2 =3 50- 20 = 30 500 – 300 = 200 әр қатардағы қосындыларды салыстыру.
ҮІ Түсінгендерін тексеру: № 2 5 , 60 , 200 , 265 сандарында неше бірлік, неше ондық, неше жүздік бар 60= 60+0 200= 200+0+0 265= 200+60+5№ 4
/500 + 200 / - 300 /500 + 200 / - 300 /800 + 200 / - 300
Сергіту сәті.№ 5 100 м + 200 м + 100 м + 200 м1Тік төртбұрыш. Қарама-қарсы қабырғалары тең.
2 см№ 6 7 + 7 + 7 = 2121 – 7 – 7 – 7 = 021 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 = 0Ойлан тап/15 – 7 / + 4 = 12
/15 + 7 / - 10 = 12
ҮІІ Бекіту:Қосуды немен тексереміз?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:1. № 3 2. бағалау.
№ 118 /16/ .Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды және сәйкес шамаларды ауызша қосу және азайту
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды және сәйкес шамаларды ауызша қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін жетілдіру. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: Үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:210 кг, 708 теңге 70 с., 70 мин. 197 см, 408 см, 560 см, 300 смІҮ. Білімдерін тексеру:а/ көркем жазу 268 ә/ ауызша есептеулер
Ү Бекіту:№ 127, 20 290, 80, 60, 174 барлығы неше ондық, жүздік бар табу.№ 2 Қосындының мәнін табу.70+20 =90 90-70=20 Барлығы неше бірлік, ондық, жүздік бар атау. № 3
350+40=35 онд.+4 онд=39 онд
80+90= 8 онд+ 9 онд= 17 онд.
390- 40 = 39 онд – 4 онд = 35 онд.
170 – 80 = 17 онд – 8 онд = 9 онд. Сергіту сәті
№ 5 100 м+ 100 м +100м+100м=400 м /1 см шаршы/№ 6 8+8+8= 2424-8-8-8=024-3-3-3-3-3-3-3-3=0 Ойлан тап/ 9 + 7 / - 10 = 6/ 9 – 7 / + 4 = 6
ҮІ Бекіту:Бүгін не өттік?
ҮІІ. Үйге тапсырма:1. № 4 2. бағалау.
№ 119/ 17/. Тақырыбы: Сандарды және шамаларды жазбаша қосу және азайту.
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосып, азайта отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 , 186 бет оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 . 427 + 283 710 – 427 № 2 427 см + 283 см =710 см 4м2дм7см + 2м8дм3см = 7дм1дм0см 710 см -427см № 3 /239 + 494 / - 733 = 0842 – 267 / - 575 = 0/842 – 0 / - 575 = 267 № 4 Теңдеуді шешу. Сергіту сәті.№ 5
Кемемен – 236 кмПоезбен - ? 374 км артық
Поезбен - ?
236 + 347 = 610 км Жауабы: 610 км.
№ 6
8 + 8 + 8 + 8 =32
32 – 8 – 8 – 8 – 8 = 0
32 – 4 -4 -4 – 4 – 4 – 4 – 4 – 4 = 0
Ойлан тап
/9 + 9 / - 10 = 8
/ 9- 9 / + 8 = 8 Қорытындылау.
Ү. Үйге тапсырма:№ 4 , 187 бет.,бағалау.
Математика
Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Жүздіктермен, ондықтармен,бірліктермен санап салыстыра білу,
жаза білуге үйрету. Ой-өрісін,есте сақтау қабілеттерін дамыту.
Байқампаздыққа,алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену,өзіндік
Түрі: қайталау сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Жүздіктермен,ондықтармен,бірліктермен санау.
ІІІ. Жаңа тақырып
№ 1 530, 40, 57, 400, 930 сандарының әрқайсысында барлығы неше бірлік бар? Барлығы неше ондық бар? Неше жүздік бар?
№2 Қосындының мәнін тап:
30+40 500+400
30см + 40см 500см + 400см
530 + 40 530 + 400
530см + 40см 530см + 400см
№3 Қосудың және азайтудың орындалу тәсілдерін түсіндіру:
630+50= 63онд. + 5онд. = 68 онд.
670+300= 67онд. + 30онд. = 97 онд.
680-50= 68онд. - 5онд. = 63 онд.
970-350= 97онд. - 35онд. = 62 онд.
680-630= 68онд. - 63онд. = 5 онд.
970-670= 97онд. - 67онд. = 30 онд.
№4 Барлығы – 32сағ.
Поездбен – 1тәулік= 24сағ. Ш: 32- (24+5)= 3( сағ.)
Автобуспен – 5сағ. Ж: Жолаушы ұшақпен 3 сағат ұшты.
Ұшақпен - ?
№6 9+9+9 = 27 27 – 9 – 9 – 9 =0 9*3= 27 27:3=9
27 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 – 3 - 3=0 27:9= 3
№7 Қабырғалары 4см және 3см тік төртбұрыш сал. Оның периметрін тап.
Ш: 4+3+4+3= 14(см)
Ү Бекіту: Бүгін не өттік?
ҮІ. Үйге тапсырма: 201-бет, № 4
Бағалау.
Математика
Тақырыбы: Көбейту және бөлу. Амалдардың мән – мағынасы.
Мақсаты: Көбейту және бөлу туралы түсінік беру. Олардың таңбасын
үйрету. Суреттерге қарап өрнектер құрастыру, оларды шығара
білуге үйрету. Ұқыптылыққа, тазалыққа баулу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу
Көрнекілігі: суреттер
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушылардың оқу - құралдарын түгендеу;
- назарларын сабаққа аудару;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
203-бет №6 оқу, талдау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіре отырып, шығару.
2 + 2 + 2 = 6 2*3= 6
6 – 2 – 2 – 2 = 0 6: 2= 3
№2 2*3=6 6:2 = 3 6:2 = 3
2*3 – көбейтінді 6 : 2- бөлінді
6- көбейтіндінің мәні 3- бөліндінің мәні
№3 Суреттерге қарап, жазулрды түсіндір.
3 + 3 = 6 6 : 3 = 2 4 + 4 = 8 8 : 4 =2
3 * 2 = 6 6 : 2 = 3 4 * 2 = 8 8 : 2= 4
№4
Үстелдегі әр қорапта 6 қарындаштан бар. Осындай екі қорапта неше қарындаш болады?
6 * 2 =12 6 + 6 =12
12 қарындаш әрқайсысында 6 қарындаштан болатындай етіп, қораптарға бөлініп салынды. Сонда неше қорап керек болды?
12 : 6 = 2
ІҮ. Бекіту.
- Бүгін қандай тақырыппен таныстық? Тақырыпқа түсіндік па?
Ү. Үйге тапсырма 205-бет, №5
Бағалау.
Математика
Тақырыбы: Көбейту және бөлу өзара кері амалдар
Мақсаты: Қосындыларды көбейтумен ауыстыруға болатынын түсіндіру,
көбейту мен бөлу амалдары өзара кері амалдар екенін мысалдар
арқылы көз жеткізу, шапшаң есептеуге, ұқыптылыққа баулу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, талдау, есептеу, салыстыру
Көрнекілігі: кеспе қағаздар, суреттер
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру 205-бет, №5 оқу, талдау
І үй -45пәтер
ІІ үй - ?, 6пәтер кем Ш: 45+ (45-6)= 84 (п)
Барлығы - ? Ж: Барлығы 84 пәтер бар.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Қосындылардың қайсысын көбейтумен алмастыруға болады?
7+7+7 4+4+4 10+10+10 6+6 8+8
3+3+3 5+5+5 2+2+2 7+7
№2 Көбейтіндіні қосындымен алмастыр. Оның мәнін тап.
3*3= 3+3+3=9 4*4= 4+4+4+4= 16 5*3= 5+5+5= 15
6*3= 6+6+6= 18 7*3= 7+7+7= 21 8*3= 8+8+8= 24
9*3= 9+9+9= 27
№3 Сұрақтарға жауап беру.
Қорытынды: 4*3 = 12, 3*4 = 12, 12: 4= 3, 12: 3= 4. Демек, көбейту мен бөлу өзара кері амалдар.
№4 Әр оқушыға -2дәптер Ш: 2*4= 8
4 оқушы -?дәптер Ж: 4оқушыға 8дәптер берілді.
№5 5*3= 15 3*5= 15
15: 3= 5 15: 5= 3
№6 Газет -18
Журнал - ? 5-еуі артық Ш: 18+5 = 23
Ж: Почташы 18 газет, 23 журнал таратты.
Құлын – 15 Ш: 15+ 25+ 60 = 100(төл)
Бұзау – 25 Ж: 100 төл бар.
Қозы – 60
Барлығы - ?
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 207-бет, №7

Математика
Тақырыбы: Көбейту мен бөлу амалдарының компоненттері мен
нәтижелері
Мақсаты: Көбейту мен бөлу амалдарының компоненттерін үйрету, көбейту
мен бөлуге берілген тапсырмаларды орындай білуге үйрету,
шапшаң есептеуге дағдыландыру. Таза жазуға төселдіру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, талдау, есептеу
Көрнекілігі: суреттер
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. 207-бет, №7 оқыту, талдау.
ІІІ. Сабақ мақсатын хабарлау.
ІҮ. Жаңа тақырып
№1 3*2 = 6 6 : 2 = 3
3*2 – көбейтінді 6 : 2 - бөлінді
- көбейтіндінің мәні 3 – бөліндінің мәні
3– көбейткіш 6- бөлінгіш
2 – көбейткіш 2 – бөлгіш
№2 Көбейтінді мен бөліндінің мәнін тап. Қорытынды: егер көбейтіндінің мәнін көбейткіштердің біріне бөлсе, онда екінші көбейткіш шығады.
№5Амалдарды орында:
61 онд. – 8онд 100онд. – 71онд. 35+ 65
39онд. + 7онд. 64онд. + 36онд. 100 - 72
23онд. + 7онд. 55онд. – 45онд. 74 +26
№6 Әкесі – 53 жаста Ш: 53 + (53-41) = 64 (ж)
Баласы - ?41 жас кіші Ж: атасы 64 жаста
Атасы -? сонша
№7 Топтарға бөл. Мәндерін тап. Өрнектерді оқы.
Қосынды Айырма Көбейтінді Бөлінді
19 + 21 49 - 39 9 * 2 9 : 3
64 + 57 46 - 21 7 * 2 6 : 3
13 + 87 58 - 49 8 * 3 6 : 2
Шығармашылық тапсырма
Ойлаған санды 3-ке көбейт, көбейтіндіден 6-ны азайт, нәтижені 2-ге бөл. Сонда 15 шықты. Ойлаған санды тап. Жауабы: ойлаған сан -12.
Ү. Бекіту.
ҮІ. Үйге тапсырма 208-бет, №4
Математика
Тақырыбы: Қайталау. Бөлінгіш, бөлгіш және бөлінді
Мақсаты: Көбейту мен бөлу ұғымын түсіндіру, олардың өзара кері амалдар
екенін түсіндіре отырып есептер шығарту. Шапшаң есептеуге
дағдыландыру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, талдау, есептеу
Көрнекілігі:
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушыларды сабққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
209-бет, №4 оқу, талдау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1
3пен 2-нің көбейтіндісін жаз. Көбейткіштерді ата. Көбейтіндінің мәнін жаз.
№2
6: 2 = 3 теңдігіндегі сандар қалай аталады?
-ережемен жұмыс
№3 Үлгі бойынша мысалдар құрастыр және оларды шығар:
8:4=2 4*2=8 8:2=4
№5
Ақ саңырауқұлақ – 45 Ш: 45+ (45-10)= 80
Қозықұйрық - ? 10-ы кем Ж: 80 сауырауқұлақ
Барлығы - ?

№6
Бірінші -80см Ш: 80+ ( 80-20) = 120 см
Екінші - ?20 см қысқа Ж: 120см сым бар.
Барлығы - ?
№7 Топтарға бөлу. Көбейтінді, бөлінді
Шығармашылық тапсырма
Адан Б-ға жетуге болатындай сандарды таңда. Сандар қайталануы мүмкін.
Кел, ойнайық! «Сөз құрастыр» ойыны.
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма
210-бет, №4
Бағалау
Математика
Тақырыбы: Көбейтудің ауыстырымдылық қасиеті
Мақсаты: Көбейткіштердің орнын ауыстырғаннан көбейтіндінің мәні
өзгермейтінін түсіндіру. Тапсырмалар орындау арқылы
оқушыларды шапшаң есептеуге баулу, әдемі, таза жазуға
төселдіру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, талдау, есептеу
Көрнекілігі: тік төртбұрыш, кепе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
210-бет, №4
5*2= 10 6*2= 12 10:2= 5 12: 3= 4
ІІІ.Жаңа тақырып
Тік төртбұрыштың неше шаршыдан құрастырылғанын әр түрлі тәсілмен есептеп шығар.
3*4 = 12 4*3= 12
Ережемен жұмыс
№2 Көбейтудің ауыстырымдылық қасиетін пайдаланып, нәтижені тап.
2*3 4*2 5*2 7*2 9*2
3*2 2*4 2*5 2*7 2*9
№3 І білеуше -16см
ІІ білеуше -?, 13см ұзын Ш: 16 +13+16= 35(см)
ІІІ білеуше -?, 16см ұзын Ж: үшінші білеушенің ұзындығы 35см
№5 38+70 38+70 42+86 420+86
70+38 70+38 86+42 86+420
15+37 12+65 25+30 67-40
84-16 63-25 40-35 96-90
№6 Теңдеулерді шеш:
60 + а = 80 100 – в = 20 +10 90 – с = 50
а = 20 100- в = 30с = 40
в = 70
№7 Қабырғасының ұзындығы 4см шаршы сал. Оның периметрін тап.
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 212-бет, №4
Математика
Тақырыбы: Амалдардың орындалу тәртібі
Мақсаты: Жақшасыз өрнекте алдымен көбейту, бөлу амалдары, одан кейін
қосу мен азайту орындалатынын үйрету. Әр түрлі тапсырмалар
орындау арқылы шапшаңдыққа баулу. Таза жазуға төселдіру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу, талдау
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
212- бет, №4 Салыстыру, оқу
4*2 < 4+4+4 5*3 = 5+5+5 3*4 = 3+3+3+3
8:2 > 6-2-2 8*4 > 8+8+8 8: 4 = 8-2-2-2
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру. Жақшалы өрнектерде алдымен жақшаға алынған амал орындалады.
(40+70) -50 100 – (30 + 60)
300 + (100 – 20) 400 – (100 + 50)
Есіңе сақта!
Жақшасыз өрнекте алдымен көбейту мен бөлу амалдары, ал одан кейін қосу мен азайту амалдары жазылуы ретімен солдан оңға қарай орындалады.
№2 Өрнектердегі амалдардың орындалу ретін айтып бер. Әр бағандағы
мысалдарды шығар.
№4 Барлығы – 40 к.
Шырша – 12
Қайың – 10 Ш: 40- (12 + 10) = 18 (т)
Терек - ? Ж: 18 терек көшеті отырғызылды.
№ 6 Теңдіктер тура болатындай жақшалар қой:
10-2: 2=4 12:3+3=2 20-4:4= 4
8+20:4=7 80-40:10=4 4*2+3= 20
4+6*3= 20 17-2:3=5 10:10+4=5
№7 4м3дм= 43дм 1тәул.6сағ= 30сағ
9м60см= 960см 2мин 1с= 121с
5дм1см= 51см 1сағ 30мин = 90мин
Кел, ойнайық! «Сөз құрастыр» ойыны.
ІҮ. Бекіту
Ү. Үйге тапсырма 215-бет, №5
Математика
Тақырыбы: Санды 1-ге көбейту. Санды 0-ге көбейту.
Мақсаты: Кез келген санды 1-ге көбейткенде сол санның өзі шығатынын,
кез келген санды 0-ге көбейткенде нөл шығатынын үйрету.
Тапсырмалар орындау арқылы шапшаң есептеуге дағдыландыру.
Әдемі, таза жазуға төселдіру.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу
Түрі: жаңа сабақ
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа дайындау;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
215-бет, №5 оқу, талдау
ІІІ. Жаңа тақырып
Көбейту мен бөлу өзара кері амалдар екеніне мысалдар келтіру.
№1 түсіндіру.
3*1= 3 5*1= 5 10*1= 10 100*1= 100 999*1 = 999
Есіңе сақта!
Кез келген санды 1-ге көбейткенде сол санның өзі шығады.
№2 түсіндіру.
3*0 = 0 5*0 = 0 10*0= 0 100*0 = 0 999*0= 0
Есіңе сақта!
Кез келген санды 0-ге көбейткенде нөл шығады.
№3 ауызша орындалады.
№4 Амалдарды орындау
(37-13)*0=0 (93-70)*0=0 33*0+9= 9 5*0+6*1=6
(78+44)*1=122 20*(30-29)= 20 44*1-0=44 9*1-7*0= 9
№5 Автобус -10
Жеңіл машина -10 Ш: (10+10)-15 = 5
Жүріп кеткені -15 Ж: Автобекетте 5 көлік қалды.
Қалды -?
№7 Қабырғаларының ұзындықтары 13дм, 24дм, 16дм және 17дм болатын төртбұрыштың периметрін есептеп шығар.
Ш. Р = 13 +24+ 16 +17 = 70 (дм)
№6 (ІІІ бағаны)
4*2+2= 10 6*2-2 = 10 7*2 – 4 = 10
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 216- бет, №6 (1,2 бағандары)
Бағалау
Математика
Тақырыбы: Өздік жұмыс
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды қосу мен азайтуды меңгергенін байқау, өз
бетімен жұмыстана білуге дағдыландыру, тапсырмалар орындату
арқылы ойлау қабілеттерін арттыру. Қатесіз, таза жазуға
төселдіру.
Түрі: бекіту сабағы
Әдісі: сұрақ – жауап, есептеу
Көрнекілігі: тапсырмалар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу.
ІІ. Өткенді еске түсіру
Үш таңбалы санға үш таңбалы санды қосу мен азайтуда бірліктерден бастап қосып, азайтатынын еске түсіру. Көбейту мен бөлу өзара кері амалдар екенін мысалдар арқылы еске түсіру.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Есепте:
670-70 724-432 550-200
500+200 420-341 40+60
440+40 630+300 316+282
700+30  480-120 260-128
№2
Дүкенге түске дейін 20 жәшік құрма, түстен кейін 8 жәшік құрма түсірілді. 8 жәшік құрма сатылды. Дүкенде неше жәшік құрма қалды?
Түске дейін – 20ж.
Түстен кейін – 8 ж.
Сатылды – 8ж. Ш: (20+8) - 8= 20(ж)
Қалды -? ж Ж: 20 жәшік құрма қалды.
№3 Теңдеуді шеш.
Х+17= 53 36-х= 19 х-13 = 27 х+14= 49
х= 36 х= 17 х= 40 х= 35
№4 Теңдік тура болатындай етіп жақшаларды қой:
15-5:2= 5 21+3:3= 8 16-8:2= 12 80+9:3= 83
2*2+5= 14 19-9+6= 4 40-4:2= 38 21-8+4= 9
ІҮ. Бекіту.
Бағалау.
Математика
Тақырыбы: Бөлудің дербес жағдайлары
Мақсаты: Нөлді санға бөлуге болмайтынын мысалдар арқылы түсіндіру.
Санды 1-ге, өзді – өзіне бөлуге болатынына көз жеткізу. Көбейту
мен бөлуді дұрыс шығара білуге үйрету. Шапшаң есептеуге
төселдіру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу.
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
216-бет, №6
86-(63-37) 4*2+2
95-(74-48) 6*2-2
70-(50-38) 7*2-4
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 3:3 бөліндісінің мәні неге тең?
9:9=1 99: 99= 1 999: 999= 1
№2 3:1= 3 9:1= 9 99:1= 99 999: 1= 999
№3 0:3= 0 0:9= 9 0: 99= 0 0: 999= 0
Түсіндіру, қорытынды жасау.
Есіңе сақта! Нөлге бөлуге болмайды.
№4
1*9 1*99 1*999 0*5
9*1 99*1 999*1 5*0
9:9 99: 99 999: 999 0:5
9:1 99:1 999:1 5:0
№5
Болғаны – 20ұшақ
Келгені – 20ұшақ Ш: (20+20) -15= 25
Кеткені -15ұшақ Ж: Әуежайда 25 ұшақ қалды.
Қалды -?
№7
Қабырғаларының ұзындықтары 3м, 5м және 6м болатын үшбқрыштың периметрін әр түрлі тәсілмен есептеп шығар.
Р= 3м+5м+6м= 14м
ІҮ. Бекіту.
Үйге тапсырма 217-бет, №6
Математика
Тақырыбы: 1-ді санға көбейту. 0-ді санға көбейту.
Мақсаты: 1-ді, 0-ді санды көбейтуді түсіндіру. амалдарды орындай білуге
есептер шығарту. Шапшаң есептеуге, ұқыптылыққа төселдіру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауп, есептеу
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
217-бет, №6 оқыту, тексеру
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру Көбейтіндіні қосындымен алмастыр да, нәтижені тап.
1*3 1*2 1*4
1+1+1 1+1 1+1+1+1
№2 түсіндіру Көбейтіндіні қосындымен алмастыр да, нәтижені тап:
0*3 0*2 0*4
0+0+0 0+0 0+0+0+0
Теңдіктерді салыстыру
№3
1*8 1*9 1*12 1*30 1*27
0*10 0*7 0*25 0*40 0*38
5:5 0*8 9*0
0:6 7*0 7:7
4*1 10:10 0:100
№4 Амалдарды орында.
№5
Түсірілгені – 80қап арпа
Жұмсалды – 23қап Ш: 80 – (23+32)= 25 (қ)
Жіберілді – 32қап Ж: Қоймада 25 қап арпа қалды.
Қалды -?
№7 Қабырғаларының ұзындықтары 5дм және 6дм тік төртбұрыштың периметрін әр түрлі тәсілмен есептеп шығар.
Р= 5+5+6+6= 22(дм)
Ботақанға көмектес.
Амалдар таңбаларын тиісті орнына қоюға ботақанға көмектес:
(2 4 3) 2 5 = 50
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 219-бет, №6
Бағалау.
Математика
Тақырыбы: Көбейту және бөлу 10*3, 30:3, 100*3, 300:3
Мақсаты: Нөлмен аяқталатын сандарға көбейту мен бөлуді үйрету. Арттыр,
есе арттыр, кеміт, есе кеміт ұғымдары туралы түсінік беру.
Шапшаң есептеуге төселдіру, ойлау қабілеттерін арттыру.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, үйрету, сұрақ – жауап, есептеу
Көрнекілігі: кеспе қағаздар
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
219-бет, №6 оқу, талдау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Жазу бойынша қалай есептеп шығару керектігін түсіндіру
10*3= 30 30:3= 10
№2 Жазу бойынша қалай есептеп шығару керектігін түсіндіру
100*3= 300 300:3= 100
№3 Оқушылармен бірлесе отырып шығару
10*4 100*4 10*2 100*2
4*10 4*100 2*10 2*100
40:4 400:4 20:2 200:2
40:10 400:100 20:10 200: 100
№4
2-ге арттыр
0 1 2 3 4 5
2 есе арттыр
0 1 2 3 4 5
3-ке арттыр
0 1 2 3 4 5
3 есе арттыр
0 1 2 3 4 5
№5 11: 5 = 2 (қалдық 1)
№7 Тиісті санды тауып жаз:
*15= 15 : 12= 120: = 20
ІҮ. Бекіту
Ү. Үйге тапсырма 221-бет, №6
Бағалау
Математика
Сабақтың тақырыбы: Бақылау жұмысы
Сабақтың мақсаты: Өтілген материалдарды оқушының қалай меңгергенін
өз бетімен жұмыстануы арқылы бақылау.
Түрі: бақылау жұмысы
Әдісі: есептеу, сұрақ – жауап, жинақтау
Көрнекілігі: бақылау жинағы
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Жаңа тақырып
-Бақылау жазатынын хабарлау
І нұсқа ІІ нұсқа
Амалдарды орында
24+3 92-70
80-4 52+300
28+7 515+352 Аалдарды орында
35-5 48+39
52+8 624-500
56-9 740+50
Көбейту мен бөлуді орында
5*2 5*1
7*2 14:2
9:9 8:8
8:1 0:24
78*0 222:222 2.Көбейту мен бөлуді орында
4*2 6*1
9*2 12:2
10:10 7:7
9:1 1*564
0:16 203:203
Теңдеуді шеш
5+х=42 х-30= 48+42 3.Теңдеуді шеш
7+х=35 х-40 = 36+24
Мектеп ауласына 77 түп ағаш отырғызылды. Оның 45-і қайың, 12-сі қарағаш, қалғаны үйеңкі. Мектеп ауласына неше түп үйеңкі отырғызылды? Мектеп асханасына 32кг жеміс әкелінді. Түскі асқа 14кг, кешкі асқа 8кг алма берілді. Мектеп асханасында қанша килограмм алма қалды?
Өрнектің мәнін тап.
(40-16) *2
6*2-6 Өрнектің мәнін тап.
0: (200+300)
600-400 *0
ІІІ. Бекіту. Бағалау
Математика
Сабақтың тақырыбы: Қатемен жұмыс. Заттың бағасы. Заттардың саны
және құны
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: Оқушыларға баға сан құн шамаларын таныстыру. Есептер шығару арқылы түрінгендерін тереңдете түсуДамытушылық: Оқушылардың логикалық ойлау қабілетін дамыту. Түрлі тапсырмалар орындату арқылы шығармашылық, іскерлік қабілеттерін, математика пәніне деген қызығушылықтарын арттыру.Тәрбиелік: Оқушыларды ұйымшылдыққа, ұқыптылыққа, тапқырлыққа, білімпаз болуға, ақыл - ой белсенділігін арттыруға тәрбиелеу.Сабақтың түрі: Жарыс сабақСабақтың әдісі: топтық жұмыс, жеке жұмыс, ойын, шығармашылықКөрнекілігі: Сабаққа қажетті құралдардың барлығы.Сабақтың барысы:I. Алғашқы ұйымдастыру.Оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру. Психологиялық дайындық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
Алынған бақылау жұмысының қателерімен жұмыс жүргізіледі.
ІІІ. Жаңа тақырып
Баға, сан, құн шамалары.Баға – бір заттың бағасы. Мысалы: 1 дәптер - 10тг.Сан – сол заттың саны. 3 дәптерҚұны – сол екі заттың бағасының жалпы құны. З дәптер – 30 тг.
№1 Сурет бойынша түсіндіру.
№2 ауызша орындалады.
№3 І үй – 60 пәтер
ІІ үй - ? 30пәтер артық Ш: 60+ (60+30)= 150(п)
Барлығы - ? Ж: Екі жаңа үйде 150 пәтер бар.
№4 Қосындыны көбейтіндімен алмастыр, оның мәнін тап:
2+2+2+2 5+5+5+5 4+4+4+4 7+7+7+7
2*4 5*4 4*4 7*4
№5 Көбейтіндіні қосындымен алмастыр да, мәнін тап:
2*2 4*2 6*2 8*2 1*2
3*2 5*2 7*2 9*2 0*2
№7 Кестемен жұмыс
Азайғыш 90 а 900 98 980 980 980 с
Азайтқыш 8 10 80 в 900 80 10 8
Айырма Кел ойнайық ! «Дүкен»
Балалар дүкенге барып, барлық ақшаларын жұмсады. Кім не сатып алды?
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 222-бет, №6
Бағалау
Математика
Сабақтың тақырыбы: Заттың массасы. Заттардың саны және массасы.
Сабақтың мақсаты:
 Білімділік: Шама ұғымын қалыптастыру-бір заттың массасы, заттардың
саны, жалпы масса. Көбейту кестесін жатқа білуін талап ету. Дамытушылық: Ой-өрісін, зейінін есте сақтауын, көбейту мен бөлу
дағдылырын дамыту. Тәрбиелік: Алғырлыққа, нәтижеге жете білуге тәрбиелеу. 
Түрі: жаңа ұғым қалыптастыру
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу, белсенділік
Көрнекілігі: суреттер
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
222-бет, №6 оқыту, талдау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Қосындыны көбейтіндімен алмастыр. Оның мәнін тап:
1+1+1+1 4+4+4+4 6+6+6+6
0+0+0+0 5+5+5+5 7+7+7+7
№2 түсіндіре отырып шығару
2*4= 8 (кг) 8 : 2= 4(кг) 8: 2= 4(кг)
№3 Бұлтты күн -35
Жаңбырлы күн - ?,9 күн кем Ш: 35+(35-9)= 61
Ашық күн ?, сонша Ж: 61 күн бұлтсыз ашық болды.
№4 Өрнек түрінде жаз, сандық өрнектердің мәнін тап.
90-80 , х-80, 25+30, 17+х, х*4, 4*3, 60-(5*4), 15:3 +73, х+30:5
№6 Кестені толтыр:
Қосылғыш 10 0 100 0 0 5 0 0
Қосылғыш 0 20 0 40 0 0 9 99
Қосындының
мәні Азайғыш 10 100 100 10 0 7 6 88
Азайтқыш 0 100 0 10 0 0 6 88
Айырманың
мәні №7
Қабырғалары 4см және 2см тік төртбұрыш сыз. Оның периметрін тап.
Қабырғасы 3см шаршы сыз. Оның периметрін тап.
Шығармашылық тапсырма
Жіпке 5 түйін түйілді. Әрбір көрші екі түйіннің арақашықтығы 2см. Жіптің шеткі түйіндерінің арақашықтығы неше сантиметр? (1см)
Бекіту.
Үйге тапсырма 225-бет, №5
Математика
Сабақтың тақырыбы: Өздік жұмыс
Сабақтың мақсаты: 1.Көбейту мен бөлуді дұрыс ережесі бойынша орындай білуін тапсырмалар орындату арқылы байқау. 2.Өз бетімен жұмыстана білуге, шапшаң есептеуге дағдыландыру. 3.Үнемшілдікке, ұқыптылыққа, таза жазуға тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер
Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: бекіту сабағы
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Өздік жұмыс
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Қай мысалда қосуды көбейтумен алмастыруға болады?
8+8 9+9+9+9 12+12+12+12
5+5+5 2+2+2
Бөлінгіштен бөлгішті біртіндеп азайт, бөліндінің мәнін тап:
9:3 12:4 15:5 18:6 21:7 24:8 27:9
№2 Көбейтіндінің мәнін – қосумен, ал бөліндінің мәнін азайтумен есептеп шығар: 1+1+1+1 2*3 8:4
2+2+2 3*3 15:5
3+3 4*3 10:2
№3. Кестені пайдаланып, есептер құрастыр және шығар.
Заттың массасы Заттың саны Жалпы массасы
3кг 2 ?
? 4 12кг
3кг ? 9кг
Заттың массасы Заттың саны Жалпы массасы
8 теңге 3 ?
4 теңге ? 32 теңге
? 4 40 теңге
№5. В = 0, 2, 10, 30 деп алып, (100-в) – 10 өрнегінің мәнін есептеп шығар.
№6. а= 0, 1, 10, 20 деп алып, (а+80) – 10 өрнегінің мәнін есептеп шығар.
№7. Теңдеулерді шеш:
х+9= 15 х-7= 13 17-х = 8+2 9+х = 16 + 4
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма Кесте жаттау.
Математика
Сабақтың тақырыбы: Қатемен жұмыс. Санды 2-ге көбейту кестесі
Сабақтың мақсаты: 1. Оқушыларға 2-нің көбейту мен бөлу кестесін үйрету. Алған білімдерін сабақ барысыныда қолдана білуге үйрету.2. Логикалық ойлауын, жылдам есептеу дағдыларын дамыту.3. Ұйымшылдыққа, достыққа, тез есептеуге, озық болуға тәрбиелеу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, таладу, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу
ІІ. Өткенді еске түсіру.
Өздік жұмыстағы кеткен қателермен жұмыс жүргізіледі.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру. Есіңе сақта!
2*2= 4 4:2= 2
3*2= 6 6:2= 3
4*2= 8 8:2= 4
5*2= 10 10:2= 5
№2 Қарындаш – 5тг Ш: 5*2= 10(к)
2қарындаш - ?тг Ж: 2қарындаш 10 теңге тұрады.

Электрлі скат- 10ж. Ш: 10:5= 2(ж)
Құмайт акула -?, 5есе кем Ж: Құмайт акула 2жұмыртқа салады.
№3 а) 2*2 3*2 4*2 5*2
20*2 30*2 40*2 50*2
200*2 300*2 400*2 500*2
Ә) 2*3 2*4 2*2 2*5
2*30 2*40 2*20 2*50
2*300 2*400 2*200 2*500
№4 6:2 8:2 4:2 10:2
60:2 80:2 40:2 100:2
600:2 800:2 400:2 1000:2
6:3 8:4 4:4 10:5
№6 10-ға дейінгі сандардың ішінен:
А) 2-ге бөлінетін сандарды ата;
Ә) 2-ге бөлінбейтін сандарды ата.
Шығармашылық тапсырма
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 231-бет, №7
Математика
Сабақтың тақырыбы: Санды 2-ге көбейту кестесі
Сабақтың мақсаты: 1. Оқушыларға 2-нің көбейту мен бөлу кестесін үйрету. Алған білімдерін сабақ барысыныда қолдана білуге үйрету.2. Логикалық ойлауын, жылдам есептеу дағдыларын дамыту.3. Ұйымшылдыққа, достыққа, тез есептеуге, озық болуға тәрбиелеу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, таладу, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
231-бет, №7 Көбейту мен бөлу амалдарымен байланысты тура теңдіктер құрастыр. 5, 2, 3, 4, 1, 8, 12, 15
2-нің көбейту және бөлу кестесін ауызша еске түсіру.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру. Есіңе сақта!
6*2= 12 12:2= 6
7*2= 14 14:2= 7
8*2= 16 16:2= 8
9*2= 18 18:2= 9
№2 Барлығы – 18 бала Ш: 18:2= 9 (б)
Бөлінгені – 2қатар Ж: Әр қатарда 9 баладан болды.
Әр қатар - ? бала

№3 а) 6*2 7*2 8*2 9*2
60*2 70*2 80*2 90*2
2*6 2*7 2*8 2*9
2*60 2*70 2*80 2*90
Ә) 12:2 14:2 16:2 18:2
120:2 140:2 160:2 180:2
12:6 14:7 16:8 18:9
Б) 6см*2 7см*2 8см*2 9см*2
60см*2 70см*2 80см*2 90см*2
12см:2 14см:2 16см:2 18см:2
120см:2 140см:2 160см:2 180см:2
№4 Берілген кесіндіден 2см қысқа кесінді және 2есе қысқа кесінді сыз.
№5
2-ге кеміт
10 12 16 18
2 есе кеміт
10 12 16 18

3есе кеміт
3 6 9 12
3-ке кеміт
3 6 9 12

10-ға кеміт
50 60 70 80
10 есе кеміт
50 60 70 80
№6 Теңдеулерді шеш:
х*2=4 4:х=2 х:2=2 2*х= 4
Шығармашылық тапсырма
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 233-бет, №7
Математика
Сабақтың тақырыбы: Санды 3-ке көбейту кестесі
Сабақтың мақсаты: 1. Оқушыларға 3-тің көбейту мен бөлу кестесін үйрету. Алған білімдерін сабақ барысында қолдана білуге үйрету.2. Логикалық ойлауын, жылдам есептеу дағдыларын дамыту.3. Ұйымшылдыққа, достыққа, тез есептеуге, озық болуға тәрбиелеу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, таладу, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
233-бет, №7 Көбейту мен бөлу амалдарымен байланысты өрнектерді салыстыру. Бөлгіші 2 болатын бөліндіні жазу.
2-нің көбейту және бөлу кестесін ауызша еске түсіру.
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсіндіру. 3*3, 4*3, 5*3, 6*3
№2 Аптасына – 4киіз Ш: 4*3= 12
3 аптада - ? киіз

Қосты – 12 сәйгүлік Ш: 12:3= 4
Ауыл – 3
Әр ауыл - ? сәйгүлік
№3 Сынып – 3 Ш: 3*6= 18
Әрқайсысынан – 6
Барлығы -?
Барлығы – 15 кітап Ш: 15: 3= 5
Бума – 3
Әр бумада - ? кітап
№4 3*3 4*3 5*3 6*3
30*3 40*3 50*3 60*3
3*4 3*5 3*3 6*3
3*40 3*50 3*30 3*60
№5 Амалдарды орында:
9:3 12:3 15:3 18:3
90:3 120:3 150:3 180:3
30:3 12:4 15:5 18:6
№6 19: 3= 6 (қ.1) 6*3+1= 19
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 237-бет, №7, ботақанға көмектес
Математика
Сабақтың тақырыбы: Санды 3-ке көбейту кестесі
Сабақтың мақсаты: 1. Оқушыларға 3-тің көбейту мен бөлу кестесін үйрету. Алған білімдерін сабақ барысында қолдана білуге үйрету.2. Логикалық ойлауын, жылдам есептеу дағдыларын дамыту.3. Ұйымшылдыққа, достыққа, тез есептеуге, озық болуға тәрбиелеу.
Түрі: жаңа сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, талдау, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
237-бет, №7 өрнек құру, мәнін табу, оқыту, талдау
2-ге көбейту кестесін ауызша сұрау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 түсндіру
3*3=9 9:3= 3
4*3= 12 12:3= 4
5*3= 15 15:3=5
6*3=18 18:3= 6
7*3=21 21:3=7
8*3= 24 24:3=8
9*3=27 27:3=9
№2 1сөреде – 7кітап Ш: 7*3=21
3сөреде -? кітап 21:3=7
№4 7*3 8*3 9*3 1*3
70*3 80*3 90*3 10*3
3*7 3*8 3*9 3*1
3*70 3*80 3*90 3*10
№5 21:3 24:3 27: 3 3:3
21:7 24:8 27:9 3:1
7см*3 8см*3 9см*3 1см*3
21см:3 24см:3 27см:3 3см:3
№6 8:3= 2 (қ.2) 2*3+2=8
Шығармашылық тапсырма
Азаматта – 24марка, Салтанатта – 8марка

ІҮ. Бекіту
Ү. Үйге тапсырма 239-бет, №7
Математика
Сабақтың тақырыбы: Бақылау жұмысы
Сабақтың мақсаты: Өтілген материалдарды қалай меңгергендерін бақылау
жұмысы арқылы тексеру.
Түрі: бақылау жұмысы
Әдісі: есептеулер
Көрнекілігі: бақылау жұмысы жинағы
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- оқушыларды сабаққа әзірлеу:
ІІ. Өткенді еске түсіру.
Ережелерді еске түсіріп, қайталау.
Санды 1-ге көбейтсең де, бөлсең де сол санның өзі шығады.
Санды 0-ге көбейтсең ноль шығады.
0-ді санға бөлсең, ноль шығады.
Жақшасыз өрнекте ең алдымен көбейту не бөлу орындалады.
Жақшалы өрнекте жақшаның іші орындалады, одан кейін солдан оңға қарай амалдар орындалады.
ІІІ. Бақылау жұмысы
І нұсқа ІІ нұсқа
1.Амалдарды орында:
(27+13)*3 3*4-2*3
18: (17-14) 12:2+18:3
10*20:2 (36-30)*3 100*0+7*3
24:4+10 14:2+27:3
8*2+8
2.Теңдеулерді шеш:
Х+265=789 а+9= 6+8 Х-524=265 а-7= 15-9
3.Қабырғасы 2см және 6см тік төртбұрыш сал. Периметрін тап. Қабырғасы 4см шаршы сал. Периметрін тап.
4.Көбейту мен бөлуді орында:
1*56 0:123 369:369
100*2 300:3 200:100
47:1 2*10 200:20 1*89 0:456 147:147
100*3 200:2 300:100
56:1 2*10 300:30
5.Есеп
Қоймада 86 қап қант бар еді. Түске дейін дүкенге 16қап, түстен кейін 28қап қант жөнелтілді. Қоймада неше қап қант қалды? Хайуанаттар паркінде пілге түске дейін 20л су, ал түстен кейін одан 3л су кем беріліп отырды. Піл күніне барлығы неше литр су ішеді?
ІҮ. Бекіту.
Математика
Сабақтың тақырыбы: Қатемен жұмыс. Қалдықпен бөлу.
Сабақтың мақсаты: Қалдықпен бөлуді үйрету, түсіндіру. Көбейту мен бөлу амалдарына есептер шығарту. Шапшаң есептеуге баулу. Үнемдей білуге, ұқыптылыққа, тазалыққа тәрбиелеу.
Түрі: жаңа ұғым қалыптастыру
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу;
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
Жазған бақылау жұмысын қорытындылау. Қателермен жұмыс жүргізу.
-көбейту кестесін ауызша еске түсіру;
ІІІ. Жаңа тақырып
№1
Кестені пайдаланып, есептер құрастыру және шығару
Бағасы саны Құны
? 4 80 теңге
20 теңге ? 80 теңге
20 теңге 4 ?
№2 50+20 83-45 38+62
71-50 60-39 100-22
12+30 15-7 75-29
№3 5*2+5 9*2-7 (18-2):2 15+2:2
2+6*2 (3-0):3 5:(15-10) (18-9):3
№4 Қалдықпен бөлуді түсіндіру.
31: 4= 7 (қалд. 3) 7*4+3= 31
16: 5 = 3(қалд. 1) 3*5+1= 16
№5 40-қа дейінгі 4-ке бөлінетін сандарды өсу ретімен жаз.
№6 х:4= 5 х*4= 16
Кел, ойнайық!
ІҮ. Бекіту.
Ү. Үйге тапсырма 243-бет, №7
Математика
Сабақтың тақырыбы: Санды 4-ке көбейту, бөлуді қайталау кестесі
Сабақтың мақсаты: 1. 4-тің көбейту мен бөлу кестесін пысықтау. Алған білімдерін сабақ барысында қолдана білуге үйрету.2. Логикалық ойлауын, жылдам есептеу дағдыларын дамыту.3. Ұйымшылдыққа, достыққа, тез есептеуге, озық болуға тәрбиелеу.
Түрі: қайталау сабақ
Әдісі: түсіндіру, сұрақ – жауап, талдау, есептеу
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
-Оқушыларды сабаққа әзірлеу
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
245-бет, шығармашылық тапсырма, оқыту, талдау
3-ге көбейту кестесін ауызша сұрау
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Сыйымдылығы – 4литрлік Ш: 16:4= 4(ы)
Күнбағыс майы – 16л 20:4= 5(ы)
Мақта майы – 20л 4+5=9(ы)
Ыдыс - ? Ж: 9 ыдысқа май құйылды.
№2 Өрнек құр, мәнін тап:
4*7 * : * * : * * • *
№3 Кестені пайдаланып, есептер құрастыр және шығар.

Бағасы Саны Құны
40 теңге 2 ?
? 2 80теңге
40 теңге ? 80теңге
Бұлар өзара кері есептер болып табылады? Неліктен?
№4 Өрнектер құр. Олардың мәндерін тап.
4*4 5*4 6*4 7*4 8*4 9*4
16:4 20:4 24:4 28:4 32:4 36:4
№6 Амалдарды орындау.
№7 Салыстыру
ІҮ. Бекіту
Ү. Үйге тапсырма 247-бет, №5
100 - (42+55+2) = 1 (12+87) - (36-27)= 90
67- (30-9+10) = 36 (35+6) - (27-16)= 30

Математика
Сабақтың тақырыбы: Өздік жұмыс
Сабақтың мақсаты: 2,3,4-тің көбейту мен бөлу кестесін қалай меңгергенін тапсырмалар орындата отырып, байқау. Өз бетінше ойлау қабілеттерін дамыту. Шапшаң есептеуге, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Түрі: бекіту сабағы
Әдісі: есептеу, салыстыру, өз бетімен жұмыс
Көрнекілігі: көбейту кестесі
Сабақтың барысы:
І. Алғашқы дайындық
- Оқушыларды сабаққа әзірлеу.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
247-бет, №5
100 - (42+55+2) = 1 (12+87) - (36-27)= 90
67- (30-9+10) = 36 (35+6) - (27-16)= 30
ІІІ. Жаңа тақырып
№1 Барлығы – 43тг
Берді – 57тг Ш: 43+57= 100(тг)
Бағасы – 10 тг 100: 10= 10(дәптер)
Сатып алғаны - ? дәптер Ж: 10дәптер сатып алды.
№2 Барлығы – 100тг. Ш: 10*4= 40(тг)
Әрқ. 10тг – 4қарындаш 100-40= 60(тг)
Қалды - ? тг. Ж: 60теңгесі қалды.
№3 Өрнек құру.
№4 Амалдарды орында
№5 Кесінділерді салыстыр.
№6 Амалдарды орында.
№7 Теңдеуді шеш.
х*4=32 х : 4=4 х *4 =28 х : 4= 6
ІҮ. Бекіту.
Бағалау
№ 62-27. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Тіктөртбұрыштың шаршының қабырғаларын өлшеу және олардың ұзындықтарының қосындысын табу, периметрін табу жайында түсініктерін тиянақтау. Ой-өрістерін дамыту.Зеректікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кеспе өрнектер
Түрі: аралас
Әдісі:сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ Үй тапсырмасын тексеру: 6, 109 бет Оқу, талдау.
ІІІ Білімдерін тексеру:Кеспе өрнектер арқылы ауызша білімдерін тексеруҚорытындылау.Сергіту сәті.
ІҮ Мақсат қою кезеңі:Көркем жазу
Ү. Жаңа сабақ:№ 1 9+7 16 Жауабы: барлығы 16 бала қатысады.
№2 10-7=3 Жауабы: 3 бала қалды.
ҮІ Түсінгендерін тексеру:№ 3 15-8=7 Жауабы: 7 бала артық
№ 4 25+(25-5) =45 Жауабы: барлығы 45 адам
№ 5 Амалдарды орындау.
№ 6 Өзіндік жұмыс ретінде орындау.
ҮІІ Бекіту:Бүгін біз не үйрендік?Тік төртбұрыштың, шаршының периметрі неге тең?
ҮІІІ Үйге тапсырма:7, 111бет
№ 64 / 2/. Тақырыбы:Теңдеуді шешу.
Мақсаты: құрылымы күрделі өрнекті жазып, мәнін таба білуге үйрету. Ой-өрісін есте сақтау қабілетін дамыту Ұқыптылыққа , алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер бойынша
әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Түрі: аралас.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру№ 7,113 бет
ІІІ. Өткенді пысықтау.Үлестірмелер бойынша жұмыс жүргізу.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі Құрылымы күрделі өрнектер.
Ү. Жаңа сабақОқулық бойынша жұмыс.№ 1 .
5- 2 = 3 3 + 2 = 5
3 = 3 2 + 3 = 5ә/ теңдеуді жазу.
Х – 40 = 9
Х = 40 + 9
Х = 49
49 – 40 =9
9 =9 тура санды теңдік.
ҮІ Білімдерін тексеру.
30кг+7кг=37 кг жауабы: 37 кг/30 + 7 /+ 30 = 67 кг жауабы 37 кг.
№ 4
38 + / 40 + 20 / = 98 56 + /30 + 10 / = 96
45 + /20+30/ =95
Сергіту сәті. № 5
6 + 6 12 – 6 9 + 9 = 18
7+ 5 12 – 5 18 – 9 = 9
8 + 4 12 - 4
9 + 3 12 – 3
Шығармашылық тапсырманы орындау. Жұмбақ /сызғыш/
ҮІІ Қорыту. -Бүгін не өттік?
ҮІІІ Үйге тапсырма:№ 6 , 115бет.бағалау
№ 70 / 8 /. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Түрлі тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрістерін, есте сақтау қабілеттерін дамыту Байқампаздыққа, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:- Білімді тиянақтау
ІІІ Үй тапсырмасын тексеру:№ 4 , 125 бет
ІҮ Білімдерін тексеру:
№ 1
Қара жіп – 9
Ақ жіп – 7 - ? – артық 9 – 7 = 2 Жауабы: 2 келеп артық
9 – 7 = 2 жауабы: 2 келеп ақ жіп кем
9 + 7 = 16 жауабы: 16 келеп жіп
№ 2 15 – 7 = 8 Жауабы: 8 м қызыл түсті мата кем
15 – 7 = 8 Жауабы: 8м көк түсті мата кем
15 + 7 = 22
№ 4есептеулердің дұрыстығын тексеру.
№ 5
36 + 34 = 70
70 – 34 =36
70 – 36 =34
№ 6 ауызша шығару. Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ү Қорыту:Бүгін не өттік?
ҮІ . Үйге тапсырма:1№ 3 , 126 бет,2бағалау
№ 72. / 10 / .Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: 26 + 7 және 33 – 7 жағдайларындағы қосу және азайтуға байланысты тапсырмалар орындай отырып, білімдерін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Шапшаңдыққа, алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
әдісі: түсіндіру, талдау, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік.
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 3 /30-5/+30=55
ІҮ. Білімдерін тексеруОқулықпен жұмыс.№ 1 Түсіндіре отырып шығару.83+7=90 92-2=90 68 + 2 =7083+9=92 92 -9=83 68+9 =74№ 2
Әділет – 12 дм
Мәрлен -? 1 дм артық
Мәрлен - ? дм
12 дм + 1 дм = 13 дм Жауабы: 13 дм
13дм – 1 дм = 12дм Жауабы: 12 дм
13дм -12 дм = 1 дм жауабы: 1 дм кем
№ 3
Кітаптың ұзын – 12 смЕні – 4 см қысқа
Ені - ? см
12 см – 4 см = 8 см Жауабы: Ені 8 см8 см + 4 см = 12 см Жауабы: Ұзындығы 12 см12 см – 8 см = 4 см Жауабы: 4 см ұзын.
Сергіту сәті.
№ 4
/52 – 2 / - 7 = 43
/46 + 4 / + 3 = 53
№ 5
х + 4 = 31 31 – х = 4 х – 4 = 27
Шығармашылық тапсырманы орындау.
Ү.Қорыту: Бүгін не өттік?
ҮІ. Үйге тапсырма:1№ 6 , 130 бет, 2 бағалау.
№ 73 / 11 /. Тақырыбы: 26+7 және 33 – 7 жағдайындағы қосу мен азайту.
Мақсаты: 26+7 және 33 – 7 жағдайындағы қосу мен азайту тәсілдерін түсіндіру.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Зейінділікке, байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 6 оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:Үлестірмелер мен жұмыс жүргізу.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс№ 1 26 + 7 = 33 20 + / 6 + 7 / = 3333 – 7 = 26 20 + /13 – 7 / = 26 ә/Түсіндіре отырып шығару.49 + 4 =53 54 + 8 =62 86 + 9 =9553 – 4 =49 62 – 8 =54 95 – 9 =86
ҮІ. Білімдерін тексеру:
І – 20 қап
ІІ-5 қап артық ?
ІІІ- ? сонша
/20 + 5 / + 20 = 45 жауабы: 45 қап
№ 3
І-36 жәшік?
ІІ- ? 6 жәшік кемсонша
ІІІ - ?
/36 – 6 / + 36 = 66 жәшік
б / Сергіту сәті
№ 4 Тік төртбұрыштарды табу. 1, 6
2 см+2см+1см+1см =6 см
2 см+3см+2см+3см =10 см
№ 6
Ауызша қарастыру.
г/ шығармашылық тапсырма
/9 – 4 / - 2 = 3
/9 + 4 / - 10 = 3
ҮІІ. Қорыту:Бүгін не білдік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 5 , 132 бет,бағалау
№ 74. / 12 /. Тақырыбы:Қайталау.
Мақсаты: 26+7 және 33 – 7 жағдайындағы қосу мен азайтуға байланысты тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімін тиянақтау.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Шапшаңдыққа, алғырлыққа тәрбиелеу.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өзіндік.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша.
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І.Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Білімді тиянақтау.
ІІІ Үй тапсырмасын тексеру:№ 5, оқу, талдау.
ІҮ Білімдерін тексеру:Оқулықпен жұмыс.№ 1
76 + 8 =84 85 + 9 =94 84 – 6 = 78
70+ /6+8 / =84 80 + /5+9/=94 /84-4/ - 2=78
/76+4/ + 4= 84 /85+5/ + 4= 94 70+/14-6/=78
№ 2
Бөшкеде – 26 кг
Шыны ыдыста – 3 кг ? кг артық. ?
26 кг – 3 кг = 23 кг Жауабы: 23 кг қияр артық
26 кг – 3 кг = 23 Жауабы: 23 кг кем
26 кг + 3 кг = 29 кг Жауабы: 29 кг қияр.
№ 3
Барлығы – 86 кг капуста
І бөшкеде - 40 кг№ кг артық
/86 – 40 / - 40 кг = 6 кг40кг +46кг =86 кг Жауабы: 86 кг капуста
46 - /86 – 46 / = 6 кгСергіту сәті.
№ 4
20 + /12 – 8 / =24
60 + /5+ 7 / = 72
№ 6
3онд,7 бірл + 3 = 4онд.
4онд. – 3бірл. =3 онд. 7 бірл. Шығармашылық тапсырманы орындау.




ҮІІ Қорыту:Бүгін не өттік?
ҮІІІ Үйге тапсырма:№ 5,133,бағалау
№75-13. Тақырып:Өзіндік жұмыс
Оқыту мен тәрбиелеудің міндеттері :Оқушы білмесе қорыту, теңдеуді шешуге үйрету. Ойлау, есептеу, дұрыс жазуға дағдыландыру. Алған білімін тиянақтай айырып, ойлауға, ойын қорытуға баулу.
Құрал-жабдықтар, көрнекті құралдар: Суреттер, дид. матер.
Сабақ түрі: Қорыту.Сөздік қормен жұмыс: Теңдеу, теңдік өрнек
Сабақ жоспары:Ұйымдастыру.Өткенді сұрау. Жаңа сабақ. Кіріспе, қорыту, есептеу. Пысықтау жаттығулары. Қорыту
Сабақ барысы: Ұйымдастыру. Өткенді сұрау1:№ 5,133. 2)түсіндіріп шығару
Өзіндік жұмыс: А)кіріспе. Фигураларды ата
1.санды теңдіктер 2.санды теңсіздіктер
(80-50)+6=36 30+6 40-10
80+5=85 30+10 60+40
40+20 80-30
3.Санды өрнектер: 4.Әріпті өрнектер
(80-50)+6 (а+9)+20
30+(9-5) х+(50-20)
(70-40)+а
5.теңдеулер
9+х=29 х-20=9 30+х=36
Пысықтау:1)№3
Сызғыш-52 ш:52+(52-30)=74
Қарындаш-? 30m арзан ж:74
2)өрнекті жаз, мәнін тап
8+(40-20)=28
а+(30-10) а=9 9+(30-10)=29
3)Мәндерін тап.10+4=14 14-4=10 10+6=16 16-6=10 9+5=14 14-5=9 11+5=16 16-5=11 8+6=14 14-6=8 12+4=16 16-4=12
Сабақты қорытындылау, бағалау: Бағалау. Жеке оқушыларға шығармашылық тапсырма беру: Топтау
Үйге тапсырма:қайталау
№76-14. Тақырып: Тік төртбұрыштың периметрін табу
Оқыту мен тәрбиелеудің міндеттері : Сызбаларды пайдалан отырып, тік төртбұрыштың қабырғаларының ұзындықтарын өлшеу және олардың периметрлерін табу. Алған білімін тиянақтай айырып, ойлауға, ойын қорытуға баулу.
Құрал-жабдықтар, көрнекті құралдар: Суреттер, дид. матер.
Сабақ түрі: Қорыту.Сөздік қормен жұмыс: Теңдеу, теңдік өрнек
Сабақ жоспары:Ұйымдастыру.Өткенді сұрау. Жаңа сабақ. Кіріспе, қорыту, есептеу. Пысықтау жаттығулары. Қорыту
Сабақ барысы: Ұйымдастыру.
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Көпбұрыштың периметрін табу.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру
ІҮ. Білімдерін тексеру:Оқулықпен жұмыс.№ 1 оқу, талдау.
(50+40)-70=20 Жауабы: 20 м қысқа
ә) 8+8+4+4=24 Жауабы:24 м шарбақ керек
№ 2Дәптердің ұзындығы мен енін өлшеу. Периметрін табу.
20см + 20см + 16см+ 16см = 72 м№ 3
Сызғыш – 6
Қалам – 36 теңге
Дәптер – 6 30 + (6+6) = 42 теңге
№ 45
93,90,9,99,30,3,33,97,0,8,700, 90-30, 6-3, 70,100,5,86,99,
№ 6
6 онд,6 бірл + 4 бірл. = 7 онд.
7 онд – 4 бірл. =6 онд. 6 бірл.
Ү.Қорыту:Тік төртбұрыш дегеніміз не? Тік төртбұрыштың периметрін қалай табамыз?
ҮІ. Үйге тапсырма:№ 4, 135 бет,бағалау.
Тақырыбы: 26+34 және 60 – 26 жағдайындағы қосу мен азайту.
Мақсаты: 26+34 және 60 – 26 жағдайындағы қосу мен азайту түсіндіру.
Міндеттері: Санның құрамы екі таңбалы сандарды қосу және азайту тәсілдерін
түсіндіру. Екі таңбалы сандарды оқу, жазу, және салыстыру.
Білімін , ойлау қабілеттерін дамыту.
Жауапкершілікке тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кестелер,
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 6, оқу, талдау,
ІІІ. Білімдерін тексеру:Математикалық диктант45 + 32 68 – 23 49 - 21 97 – 45
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:№ 1
26+34 20 + 30 6 + 4 50 + 10
26 + 34 = /20 + 30 / + / 6 + 4 / = 60
/26 + 30 / + 4 /26 + 4 / + 30
№ 2
67 + 23 60 + 20 6 + 7 80 + 10
67 + 23 = /37 + 20 / + 3
67 + 23 = /23 + 7 / + 60
№ 3
60 – 20 50 – 20 10 – 6 30 + 4
ҮІ Түсінгендерін тексеру
№ 4
90 – 23 /80 – 20 / - 3
№ 5
Оқу, талдау
40 + /40 – 16 / = 64 Жауабы: 64 аспап
№ 6
13,17,18,21,25,28,54
12,17,18,21,25,45,52,54,71,81
Салыстыру. Ұқсастығы, айырмашылығы.
Ойлан тап
/8 – 5 / - 3 = 3
/ 8 + 5 / + 10 = 3
ҮІІ Бекіту:бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 5 , 153 бет бағалау
№ 88. Тақырыбы: 27+35 және 63-27 жағдайындағы қосу және азайту.
Мақсаты: 27+35 және 63-27 жағдайындағы қосу және азайту туралы түсінік беру.
Міндеттері: Есептей білу дағдыларын қалыптастыру.Ойлау қабілетін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: кестелер, үлестірмелер
Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру. өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 6 , оқу, талдау
ІІІ. Өткенді пысықтау:Математикалық диктант23 + 37 60 – 14 46 + 21 60 – 44
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
Ү. Жаңа сабақ:№ 1 27 + 36 20+30 7+6 50+1327+36 = /27+30/+6 27+36 =/20+36/+7№ 2 36 + 37 30 + 30 6+7 60+ 1336+37
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 3
63-27 50-2 13 – 7 30+6
63 – 27 = /63 – 20 / - 7 63 – 27 = /63 – 7/ - 20
№ 4
73 – 37 60 – 30 13 – 7 30 + 6
73 – 37= /73 – 30 / - 7 немесе / 70 – 37/ - 3
№ 5 /5 – 2 / + 13
№ 6 10 + 20 10 + 30 10 + 40 10 + 60 10 + 80Шығармашылық тапсырма
Ойлан тап /13 + 5 / - 10 = 8 /13 – 5 / + 0 = 8
ҮІІ. Бекіту: Кім шапшаң ойыны6 + 7 9 + 8 7 + 715 – 7 17 – 9 16 – 8
ҮІІІ. Үйге тапсырма № 6 / ә / 158бет, бағалау.
№ 97/35/.Тақырыбы:Қайталау
Мақсаты: Шаршы салу және периметрін табу және тапсырмалар орындай отырып , оқушы білімін пысықтау.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.
Көрнекілігі: оқулық, үлістірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: - Сабаққа әзірлік
ІҮ. Мақсат қою кезеңі: Тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 4
ІІІ. Білімдерін тексеру: Шаршы дегеніміз не? Шаршының периметрін қалай табамыз?
№ 1
а/ Май-15 кг Ет – 7 кг артық /15+7/+15 =37
ә/ 15кг +7кг =22
№ 2 Сүт 50л
Ертеңгі тамаққа – 20 лТүскі тамаққа – 5 лҚалғаны - ?
50-/50+5/ = 25 Жауабы: 25 л
Сергіту сәті. № 4
2м3дм+3м5дм=3м5дм+2м3дм
8м9дм-2м3дм=9дм8дм-3м2дм
5дм9см-2дм3см*8дм3см-2дм3см
6дм7см-2дм4см*5дм9см-3дм2см
№ 5
х + 32 =85
х =85-32
х =53
53+32=85
85=85
№ 7 3дм+5дм+3дм+5дм=16дм 5дм+ 5дм+ 5дм+ 5дм=20 дм
ҮІІ. Қорыту: Бүгін не білдік? Шаршының, тіктөртбұрыштың периметрін қалай табамыз?
ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 3 ,173 бет. Бағалау.
№ 107 / 5/. Тақырыбы: Өзіндік жұмыс
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін тексеру Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Сабақтың барысы:
І .Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі:сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІ. Білімдерін тексеру№ 1 345, 435, 453, 354, 534, 543345 =300+40+5543= 500+40+3№ 2405,450, 504, 540
405=400+0+5
540=500+40+0№ 3
/370-320/+/150-90/=110
/320+50/-/60+70/=240
/620+30/-/670-50/=30
/780-720/+/690-560/=460№ 5
Кекілік – 550 кгШүрегей-350 г кем
Қасқалдақ -? 400 г артық
Қасқалдақ - ?
/550 – 350 / + 400 = 600 Жауабы : 600 г
№ 6
4+4+4+4= 16
16 – 4 – 4 – 4 – 4 =0
Ойлан тап
/7+8/ - 10 = 5
/8-7/+4 = 5
ҮІІІ. Үйге тапсырма1. № 4 , 182 бет,2. бағалау.
№ 108 / 6/. Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды оқу, жазу, салыстыру.
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды оқу,жазу және салыстыра білуге үйрету. Ой-өрісін,есте сақтау қабілеттерін дамыту. Тапқырлыққа,алғырлыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер бойынша
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік
Түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 7, оқу, талдау.
ІІІ. Өткенді пысықтау:Бірліктер, ондықтар, жүздіктер атау.
ІҮ. Мақсат қою кезеңі:Үш таңбалы сандарды оқу, жазу,салыстыру.
Ү. Жаңа сабақ:Оқулықпен жұмыс.№ 1 Кестеде көрсетілген сандарды оқып, жазу512, 685,274 , 863Сандарды салдысттыру. Ұқсастығы мен айырмашылығын атау.
ҮІ. Түсінгендерін тексеру:№ 2 215,125 , 521, 152, 512№ 3 1, 100 110№ 4 Салыстыру.59* 58 659*658 73*74 673*674 Сергіту сәті. № 5
Құлын - 15
Бұзау – 25
Қозы – 60 /15 + 25 /+ 60 = 100
Барлығы – 100
Құлын – 15
Қозы – 60
Бұзау - ? /100-15/ - 60 = 25
№ 6
6 + 6 = 12 12 – 6 – 6 = 0
12 – 2 – 2- 2- 2 – 2- 2 = 0
Шығармашылық тапсырма.
ҮІІ Бекіту:Бүгін не өттік?
ҮІІІ. Үйге тапсырма:№ 3, бағалау.
№109/7/. Тақырып:Білімді тиянақтау. Оқыту мен тәрбиелеудің міндеттері:23+7, 30-7 түріндегі қосу, азайту, есеп шығаруға үйрету. Дұрыс есептеу, ойлау, әдемі жазуға дағдыландұру.Ойлау, тез есептеуге баулу.
Құрал-жабдықтар, көрнекті құралдар:Суреттер, дид. матер.
Сабақ түрі:Аралас, қайталау сабақ
Сөздік қормен жұмыс:Қосу, азайту, өрнек құру
Сабақ жоспары: Ұйымдастыруөткенді сұрау
Жаңа сабақа)кіріспе, мұғалім түсіндіруПысықтауҚорыту
Сабақ барысы:Ұйымдастыру өткенді сұрау6 121 б.
Жаңа сабақ:А)кіріспе
I-30 оқушы ш:30+53=5
II-? 5оқушы артық ж:35
Б)түсіндіріп шығару
Беті-36 ш:36-6=30
Оқыды-? Ж:30б. Оқыды
Қалды-6
Пысықтау:
1)Салыстыр
(80+5)-20 (80+20)-5
28 сағ. 1тәулік 6сағ.
2)өрнек құр, мәнін тап
40+(10-3)=47
40+(а-7) а=10 40+(10-7)=43
3)теңдеу құр:
Х+6=60 х-6=54
Х=60-6 х=54+6
Х=54 х=60
54+6=60 60-6=54
Қорыту: 1)ребус шешу 2)ойын, хатты жеткіз
64-30=34 18+8=36
27+40=67 25+30=55
16+5=21 14-7
Сабақты қорытындылау, бағалау:Бағалау
Жеке оқушыларға озық тапсырма беру:Салыстыру, теңдеу құру
Үйге тапсырма: 6
№ 110/8/.
№ 120/ 18/. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін тексеру Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Сабақтың барысы:
І .Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі:сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІ. Білімдерін тексеру№ 1 345, 435, 453, 354, 534, 543345 =300+40+5543= 500+40+3№ 2405,450, 504, 540
405=400+0+5
540=500+40+0№ 3
/370-320/+/150-90/=110
/320+50/-/60+70/=240
/620+30/-/670-50/=30
/780-720/+/690-560/=460№ 5
Кекілік – 550 кгШүрегей-350 г кем
Қасқалдақ -? 400 г артық
Қасқалдақ - ?
/550 – 350 / + 400 = 600 Жауабы : 600 г
№ 6
4+4+4+4= 16
16 – 4 – 4 – 4 – 4 =0
Ойлан тап
/7+8/ - 10 = 5
/8-7/+4 = 5
ҮІІІ. Үйге тапсырма1. № 4 , 2. бағалау.
№ 121 /19/. Тақырыбы: Жазбаша қосу және азайту.
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосу мен азайтуға тапсырмалар орындай отырып, салыстыру, тексеруОй-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Байқампаздыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық, үлестірмелер.
Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, іздену, өзіндік.
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру№ 4, оқу , талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеруа/ Көркем жазу 358ә/ ауызша есептеулер
Ү. Бекіту№ 1 Қосындыларды салыстыру.43+26=69 243+ 526=76969-26=43 769-526=243баған түрінде орындау.№ 2
43 см + 26 см = 69 см 4дм3см + 2дм 6см =6дм 9см 243см + 526 см =769 см
№ 4 Теңдеуді шешу
870 – х = 570 300 + х = 870
х =870 – 570 х=870-300
х=300 х=570
870-300=570 300+570=870
570=570 870=870
Сергіту сәті
№ 5 Есепті шығару.
1 тәул.-596
Майға – 234 лҚаймақ – 52
Ірімшікке - ? л сүт Жауабы: 110 л сүт
№ 6
5 + 5 + 5+ 5= 20
20 –4 – 4 – 4 – 4 -4 = 0
Ойлан тап.
/16-8/+6=14
/16+8/-10=14
Қорытындылау.
ҮІ. Үйге тапсырма1. № 3 2. бағалау
№ 122 / 20 / .Тақырыбы: Сандарды және шамаларды жазбаша қосу және азайту.
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Уақытты үнемдей білуге тәрбиелеу.
Әдісі: сұрақ-жауцап, өзіндік, іздену.
Көрнекіліктер: оқулық бойынша, үлестірмелер.
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын , мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 3, оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 Қосындыларды, айырмаларды салыстыру.12+79=91 91-79=12 412+279=691 691-279=412№ 2 91 см – 79 см =12 см 9дм1см - 7дм 9 см =1 дм 2 см 691см-279см =412 см № 3 Өрнек құрып, оның мәнін табу. /324+265/-589=2/589-324/-265=0/589-324-0=265 Сергіту сәті
№ 4 Теңдеуді шешу. № 5 Есепті шығару.
Жылқы еті – 395 кгҚой еті - ? 268 кг кем
Сиыр еті - ? 156 кг артық ?
/395-268/+156= 283
/395+127/+283=805 Жауабы: 805 кг
№ 6
6 + 6 + 6 + 6 = 24
24 – 4 – 4 – 4 – 4 – 4 – 4 =0
24 – 6 – 6 – 6 – 6 = 0
Ойлан тап.
/9+8/-10=7
/9-8/+6=7Қорытындылау.
Ү. Үйге тапсырма:1. № 2 / а / 2. бағалау.
№ 123/21/. Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды жазбаша қосу және азайту
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін тексеру. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Сабақтың барысы:
І .Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі:сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру:№ 1 . 249+376 625-376№ 2 249 см+ 376см
2м4дм9см+ 3м7дм6дм № 3 /783-248/-535=0/367-367/+425=425/592-367/+425=650
№ 4
х+324=892 х-324=468
х=892-324 х=468+324
х=438 х =892
468+324=892 892-324=468
892=892 468 =468
№ 5
/145+278/-157
№ 6
7+7+7+7=28
28 – 4 – 4 – 4 – 4 - 4 - 4 - 4=0
28 – 7 – 7 – 7 – 7 =0
Ойлан тап
/17+8/- 10 =15
/17 – 8 / + 6 =15
ІҮ. Үйге тапсырма:1. № 5 2. бағалау.
№ 124 / 22/. Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды жазбаша қосу және азайту
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосып, азайта отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 . 427 + 283 710 – 427 № 2 427 см + 283 см =710 см 4м2дм7см + 2м8дм3см = 7дм1дм0см 710 см -427см № 3 /239 + 494 / - 733 = 0842 – 267 / - 575 = 0/842 – 0 / - 575 = 267 № 4 Теңдеуді шешу. Сергіту сәті.№ 5
Кемемен – 236 кмПоезбен - ? 374 км артық
Поезбен - ?
236 + 347 = 610 км Жауабы: 610 км.
№ 6
8 + 8 + 8 + 8 =32
32 – 8 – 8 – 8 – 8 = 0
32 – 4 -4 -4 – 4 – 4 – 4 – 4 – 4 = 0
Ойлан тап
/9 + 9 / - 10 = 8
/ 9- 9 / + 8 = 8 Қорытындылау.
Ү. Үйге тапсырма:№ 4 бағалау.
№ 125/23/. Тақырыбы: Үш таңбалы сандарды жазбаша қосу және азайту
Мақсаты: Үш таңбалы сандарды қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін тексеру. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: оқулық бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Сабақтың барысы:
І .Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа даярлық
ІІ. Мақсат қою кезеңі:сабақтың мақсаты мен тақырыбын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру:№ 1 . 736+264=1000 1000-264=736
№2,3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
№ 4
х+264=710
х=710- 264
х=446
446 +264=710
710=710
№ 5
1000-372-299=329 Жауабы: үшінші үйге 329 м сым жұмсалды
№ 6
9+9+9+9=36
36– 4 – 4 – 4 – 4 - 4 - 4 – 4 – 4 – 4 =0
36–9-9-9-9=0
ІҮ. Үйге тапсырма:1. №7 2. бағалау.
№ 126 / 24/. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосып, азайта отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 7оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 . Жақшаларды қою
№ 2 950 905 509 590
№ 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау № 4 Теңдеуді шешу.
Сергіту сәті.№ 5
300-78-89=133 Жауабы: 133 сарғыш түсті әк
№ 6 Өзіндік жұмыс
Қорытындылау.
Ү. Үйге тапсырма:№ 7бағалау.
№ 127 / 25/. Тақырыбы: Қайталау
Мақсаты: Сандарды және шамаларды жазбаша қосып, азайта отырып, оқушы білімін тиянақтау. Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Алғырлыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, іздену.
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 7оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 . Салыстыру
№ 2  453 435 543 534 345 354
№ 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау № 4 Теңдеуді шешу.
Сергіту сәті.№ 5 Дәптерге шаршы сызу
№ 6 Өзіндік жұмыс
Қорытындылау.
Ү. Үйге тапсырма:№ 7 бағалау.
128/26/. Тақырып: Өзіндік жұмыс
Оқыту мен тәрбиелеудің міндеттері: Оқушы білімін тиянақтау, өздігінен жұмыс істеуге дағдыландыру.
Сабақ түрі: қорыту. Сөздік қормен жұмыс: Ауызша, теңдеу, тәсіл
Сабақ жоспары: А)кіріспе. Ұйымдастыру
Жаңа сабақ. Б)мұғалімнің түсіндіруі. Пысықтау жаттығулары. Қорыту
Сабақ барысы: Ұйымдастыру
Жаңа сабақ: А)кіріспе. Егер белгісіз қосылғыш не азайғыш болсак оны қалай табушы едік? Б)мұғалімнің түсіндіруі:
Х+2=29 түсіндіріп шығару
Х=29-2 х+2=5
Х=27
27+2=29
Пысықтау жаттығулары:
1.Шешімдері бірдей теңдеулерді тап:
Х+7=14 16-х=9
25-х=20 х+16=11
2.№ 4
I-60m ш:60+(60-30)=90
II- ? 30m арзан ж:90 теңге
3.өрнектерді жаз,оның мәнін тап 50+(4+2)=56
А+(5+3) мұндағы а40
40+(5+3)=48
30+(а+6) мұндағы а2
30+(2+6)=38
4.2+9=11 11-9=2 17-8=9 8+9=17
3+8=11 11-8=3 17-9=8 9+8=17
4+7=11 11-7=4 17-10=7 10+7=17
5+6=11 11-8=5 17-17=0
Қорыту :
Х+7=14 25-х=20
Х=14-7 х=25-20
Х=7 х=5
7+7=14 25-5=20
Сабақты қорытындылау,бағалау: Оқушы білімін бағалау
Озат оқушыларға жеке тапсырма беру: Теңдеуді шешу
Үйге тапсырма беру : Өткенді қайталау.
№ 129 /27/. Тақырыбы: Сандарды оқу, жазу, салыстыру және жіктеу.
Мақсаты: Сандардың нумерациясымен байланысты білім, білік жәнедағдыларын тиянақтай түсу.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап,
Түрі: қайталау
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.Сандарды оқу, жазу, салыстыру және жіктеу.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:Оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру:1. Көркем жазу 420 2. ауызша есептеулер
Ү. Бекіту:1. 1,2,3,45,6,7,8,9 10,20,30,40,50,60,70,80,90 100,200,300,400,500,600,700,800,900№ 2
1,10,100 , 9,99,999, № 3 
679,670,600,609,79,697,690,607,97,
679 =600 + 70 + 9 № 4
967,960, 900, 906, № 5
73,72,71,70,69,68,67
538,539,540,541,542,543,544
697,698,699,700,701,702,703,704
799,800,801№ 7 3 * 6 5 * 2 51 * 53 36 * 39
салыстыру,, талдау.
ҮІ. Үйге тапсырма:1. № 6 2. бағалау.
№130.Тақырыбы:Шамаларды/ұзындық, уақыт, масса,сыйымдылықты салыстыру және өлшеу.
Мақсаты: Шамаларды/ұзындық, уақыт, масса,сыйымдылық/ салыстыру және өлшеу туралы алған білімдерін пысықтау. Танымдық қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Түрі: қайталау
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Көрнекіліктер: үлестірмелер бойынша
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 6 оқу, талдау.
ІҮ. Бекіту:№ 1 Өлшем бірліктерді атау.№ 2
1 км=1000 м
1 м=10 дм
1 м=100 см
1 дм=10 см
№ 3
1т =1000 кг
1 т=10 ц
1 ц=100 кг
1 т =1000 кг
1 кг =1000 г
№ 4398 см, 390 см, 308 см, 300см,
№ 6
1 ғасыр =100 жыл
1 тәул= 24 сағ
1 сағ = 60 мин
1 мин = 60 сек
№ 7
29 сағ, 39 сағ, 48 сағ 24 сағ.
90 сек, 65 сек.
1 сағ.30 мин.
№ 8 талдау.
Ү. Үйге тапсырма:№ 5 , 195 бет,бағалау.
№131 /29/.Тақырыбы: Кестелік қосу және азайту.
Мақсаты: Кестелік қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін жетілдіру.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: Үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру:а/ көркем жазу 268 ә/ ауызша есептеулер
Ү Бекіту:№ 1 ауызша талдау№ 2 жаубын ғана жазу. № 3 Жауабын ғана жазу.
№ 46+6 7+7 8+8 9+9 № 5 /7+8/-9 16-/3+6/ 6+/4+3 / 5+/14-8/
ҮІ. Үйге тапсырма.№ 6 бет,бағалау.
№132 /30/. Тақырыбы: Кестеден тыс қосу және азайту
Мақсаты: Кестеден тыс қосу және азайтуға тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін жетілдіру.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту.Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: Үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№6 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру:а/ көркем жазу 268 ә/ ауызша есептеулер
Ү Бекіту:№ 1 ауызша талдау№ 2 жаубын ғана жазу. № 3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
№ 4 мысалдарды жазбаша орындау
ҮІ. Үйге тапсырма.№ 6,7 бет,бағалау.
№ 133/31/. Тақырыбы: Есеп шығаруды үйрендік?
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін жетілдіру.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: Үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру:а/ көркем жазу 312ә/ ауызша есептеулер
Ү Бекіту:№ 1 15+16 17-9 12-5 85-/6+28/ № 2
2+3 20+/20-3/ № 3 800-/200+10/ № 4 12+/12-5/ № 5 Есеп құрастыру және шығару.
№ 7 /40+50/-30 100-/40+50/қорытындылау.
ҮІ. Үйге тапсырма:1. № 5 2. бағалау.

№ 134/32/.Тақырыбы: Алгебраның және геометрияның элементтері
Мақсаты: Тапсырмалар орындай отырып, оқушы білімдерін жетілдіру.Ой-өрісін, есте сақтау қабілеттерін дамыту. Ұқыптылыққа тәрбиелеу
Көрнекіліктер: Үлестірмелер бойынша
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік
Түрі: қайталау.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі:- Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі:
ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру:№ 5 оқу, талдау.
ІҮ. Білімдерін тексеру:а/ көркем жазу 312ә/ ауызша есептеулер
Ү Бекіту:№ 1 Фигураларды атау Топтарға бөлу № 2 Фигуралардың тұсына нөмірлерін жазу
№3 Өзіндік жұмыс ретінде орындау
№ 4,5 теңделерді шешу.
ҮІ. Үйге тапсырма:1. № 6,7 , 248 бет 2. бағалау.
№ 135/33/. Тақырыбы: Бақылау жұмысы.
Мақсаты: Ондықтан аттап жазбаша қосу және азайту тақырыбында қарастырылған мәселелерді оқушылардың игеру дәрежесін анықтау.Оқушылардың белсенділіктерін дамыту. Ұқыптылыққа, зеректікке тәрбиелеу.
Түрі: бағалау.
Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі: Сабаққа әзірлік
ІІ. Мақсат қою кезеңі: Сабақтың мақсатын хабарлау.
ІІІ. Білімдерін тексеру
1-нұсқа
1. 100=99+ 100=98+ 100=94+
100=90+ 100=52+ 100=40+
10=30+ 100=56+ 100=60+
2. Автобусқа 68 бала мініп келе жатыр еді. Бірінші автобуста 25 бала , ал екінші автобуста біріншісінен 5 бала артық. Үшінші автобуста неше бала?
3. 67 см= дм см 8 дм 7 см= см
46 см= дм см 6 дм 3 см= см
59 см= дм см 5 дм 5 см= см
4. Теңдеуді шеш:
56-х=32 х-35=40 х+32=44 15+х=61
5. 56+44 45+35 12+27 35+45 100-56 100-35
6. Кесінділер сыз: біріншісі 6 см, екіншісі біріншісінен 3 см ұзын, ал үшіншісі екіншісінен 5 см қысқа.
ҮІІ.Қорыту: Бүгін не білдік?
№136/34/. Тақырып:Қайталау
Оқыту мен тәрбиелеудің міндеттері: Оқушы білмесе қорыту теңдеуді шешуге үйрету. Ойлау, есептеу, дұрыс жазуға дағдыландыру. Алған білімін тиянақтай айырып, ойлауға, ойын қорытуға баулу.
Құрал-жабдықтар, көрнекті құралдар:Суреттер, дид. матер.
Сабақ түрі:Қорыту Сөздік қормен жұмыс: Теңдеу, теңдік өрнек
Сабақ жоспары:Ұйымдастыру Өткенді сұрау
Жаңа сабақ:Кіріспе, қорыту, есептеу Пысықтау жаттығулары Қорыту
Сабақ барысы:Ұйымдастыру Өткенді сұрау1)117 б. №7
2)түсіндіріп шығару
27-х=15 х+4=15
Жаңа сабақ: А)кіріспе Фигураларды ата Жаңа сабақта салыстыру
1.санды теңдіктер 2.санды теңсіздіктер
(80-50)+6=36 30+6 40-10
80+5=85 30+10 60+40
40+20 80-30
3.Санды өрнектер: 4.Әріпті өрнектер
(80-50)+6 (а+9)+20
30+(9-5) х+(50-20)
(70-40)+а
5.теңдеулер
9+х=29 х-20=9 30+х=36
Пысықтау
1)№3
Сызғыш-52 ш:52+(52-30)=74
Қарындаш-? 30m арзан ж:74
2)өрнекті жаз, мәнін тап
8+(40-20)=28
а+(30-10) а=9 9+(30-10)=29
3)Мәндерін тап
10+4=14 14-4=10 10+6=16 16-6=10
9+5=14 14-5=9 11+5=16 16-5=11
8+6=14 14-6=8 12+4=16 16-4=12
Сабақты қорытындылау, бағалау:Бағалау
Жеке оқушыларға озық тапсырма беру:Топтау
Үйге тапсырма:қайталау

Приложенные файлы

  • docx 23853817
    Размер файла: 251 kB Загрузок: 0

Добавить комментарий