8 Дерматологія венерол


Назва наукового напрямку (модуля): Семестр: 8
тести дерматовенерологія укр
Опис:
Перелік питань:
1. ?Постінфекційний імунітет після лікування сифілісу зберігається:
A. 1 рік
B. 2 роки
C. 5 років
D. Все життя
E. * Не зберігається
2. Інкубаційний період сифілісу при "класичному перебігу":
A. 2-3 дні
B. 1 тиждень
C. 2-3 місяці
D. 6-9 місяців
E. * 3-4 тижні
3. Твердий шанкр при звичайному перебігу морфологічно:
A. Ерозія
B. Папула ерозована
C. Горбик
D. Пустула
E. * Ерозія або виразка
4. Для твердого шанкру характерна:
A. М'якість
B. Щільність
C. Болючість
D. Безболісність
E. * Щільність, безболісність
5. Для твердого шанкру характерна:
A. Свербіж
B. Біль
C. Периферичний ріст
D. Відсутність чітких меж, свербіж
E. * Чіткість меж і відсутність суб'єктивних розладів
6. Тривалість первинного серонегативного періоду:
A. 1 тиждень
B. 2 тижні
C. 3 місяці
D. До появи розеол
E. * До появи позитивного КСР
7. Які вторинні зміни шкіри характерні для псоріатичної висипки?
A. Рубцева атрофія
B. * Вторинна лейкодерми
C. Вторинна атрофія
D. Колоїдні рубці
E. Атрофія волосяних фолікулів
8. Тривалість (класична) усього первинного періоду сифілісу (без періоду інкубації):
A. 3-4 тижні
B. 4 місяці
C. 6 місяців
D. 1 місяць
E. * 6-8 тижнів
9. Симптом “стеаринової плями ” при псоріазі зумовлено:
A. Акантолізом
B. Спонгіозом
C. * Паракератозом
D. Папиломатозом
E. Дискератозом
10. Характерні висипи для активних форм вторинного сифілісу:
A. Розеольозні
B. Папульозні
C. Горбикові
D. Пустульозні
E. * Розеольозні, папульозні, пустульозні
11. Висипка при вторинному сифілісі спричиняє:
A. Свербіж
B. Біль
C. Парестезії
D. Печіння
E. * Суб'єктивні відчуття не характерні
12. Характерно при активному вторинному свіжому сифілісі:
A. Поліморфізм висипки
B. Регрес сифілідів без лікування
C. Наявність блідих трепонем у сифілідах
D. Позитивні серореакції
E. * Усе вірно
13. При регресі папульозних сифілідів можуть з'явитися:
A. Атрофії
B. Рубці
C. Кальцифікати
D. Виразкування
E. * Вторинна пігментація
14. При вторинному сифілісі можливо поєднання висипів:
A. Розеол і папул
B. Розеол, папул і пустул
C. Папул і пігментних сифілісів
D. Алопеція і пігментних сифілідів
E. * Все перераховане вірно
15. Регіонарний склероденіт розвивається після появи твердого шанкру через:
A. 2 тижні
B. 2-3 тижні
C. 1 місяць
D. 3 тижні
E. * 7-8 днів
16. До кардинальних клінічних ознак первинного сифілісу належать:
A. Твердий шанкр
B. Поліаденіт
C. Розеола
D. Регіонарний склероденіт
E. * Твердий шанкр; регіонарний склероденіт
17. Фагеденізм це:
A. Защемлення голівки внаслідок набряку
B. Запалення голівки статевого члена
C. Запалення голівки статевого члена і препуціуму
D. Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
E. * Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
18. Який симптом є патогномонічним для встановлення діагнозу “псоріатична оніходістрофія”?
A. Симптом “наперстка”
B. * Симптом “олійної плями”
C. Оніхолізіс
D. Оніхогріфоз
E. Піднігтьовий гіперкератоз
19. Імунітете при сифілісі:
A. Вроджений
B. Набутий
C. Нестерильний
D. Інфекційний
E. * Нестерильний, інфекційний
20. Фімоз – це:
A. Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
B. Защемлення голівки внаслідок набряку поява чорних кірочок на поверхні шанкру
C. Поява чорних кірочок на поверхні шанкру
D. Запалення голівки статевого члена
E. * Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
21. Призначення антибіотиків є доцільним у разі встановлення діагнозу.
A. Артропатичного псоріазу
B. Псоріазу долонь та підошвів
C. Псоріатичної еритродермії
D. Псоріазу волосистої частини голови
E. * Краплиноподібного псоріазу
22. Феномен Кебнера при псоріазі це:
A. Повторне виникнення елементів на тому самому місці
B. Виникнення висипки на відкритих ділянках шкіри
C. * Виникнення висипки у ділянці подразнення
D. Виникнення висипки після вливання препаратів
E. Виникнення висипки після стресу
23. Гангренізація – це:
A. Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
B. Запалення голівки статевого члена
C. Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
D. Защемлення голівки внаслідок
E. * Поява чорних кірочок на поверхні шанкру
24. Позитивація реакції Вассермана настає після появи шанкру через:
A. 3-4 дні
B. 2 тижні
C. 2 місяці
D. 7-8 днів
E. * 3-4 тижні
25. Симптом “олійної плями” на нігтях є патогномонічним у встановленні діагнозу:
A. Бульозного спідермолізу
B. Червоного плоского лишаю
C. Дерматофітії нігтів
D. * Псоріатичної хвороби
E. Хронічної кропив'янки
26. До особливостей клінічного перебігу псорізу у дітей належить:
A. Ураження долонь та підошв
B. Часте ураження суглобів
C. * Нетипова локалізація висипки
D. Відсутність сверблячки
E. Псоріатична еритродермія
27. До атипових форм шанкру належать:
A. Шанкр молочної залози
B. Шанкр - панарицій
C. Шанкр - амигдаліт
D. Індуративний набряк
E. * Усе вірно, крім шанкру молочної залози
28. До особливостей клінічного перебігу псорізу у дітей належить:
A. Ураження долонь та підошв
B. Часте ураження суглобів
C. * Нетипова локалізація висипки
D. Відсутність сверблячки
E. Псоріатична еритродермія
29. До пустульозного сифілісу належать, усі крім:
A. Вугреподібний сифілід
B. * Пігментний сифілід
C. Віспоподібний сифілід
D. Сифілітична ектима
E. Сифілітична рупія
30. При вторинному сифілісі можливі такі ураження:
A. Сифілітичний гастрит
B. Сифілітичний гепатит
C. Сифілітичний міокардит
D. Сифілітичний гломерулонефрит
E. * Усе вірно
31. До патогістологічних змін при псоріазі належить все, крім
A. Гіперпроліферація епідермальних клітин
B. Акантоліз
C. Порушення кератинізації
D. * Запальна реакція у дермі
E. Значний акантоз
32. До клінічних ознак псоріатичної висипки належить все, крім:
A. Яскраво – червоний колір
B. Схильність до злиття
C. Округла форма
D. Локалізація у характерних ділянках
E. * Відсутність периферійного росту
33. До клінічних ознак регіонарного склероденіту належать, усе крім:
A. Щільний
B. Рухомий
C. * Болісний
D. Не з’єднаний із навколишніми тканинами
E. Еластичний
34. Яке з наведених тверджень є найбільш коректним
A. Псоріаз це хронічний рецидивуючий, генетично зумовлений довічний дерматоз
B. Псоріаз це хронічний рецидивуючий дерматоз мультифакторіального генезу
C. * Псоріаз – це хронічний рецидивуючий довічний дерматоз мультифакторіального генезу
D. Псоріаз – це хронічний рецидивуючий дерматоз з нез'ясованою етіологією
E. Псоріаз – це хронічний рецидивуючий , генетично зумовлений дерматоз
35. До атипових форм твердого шанкру належать:
A. Шанкрамігдаліт
B. Твердий шанкр язика
C. Шанкр-панаріцій
D. Індуративний набряк
E. * Усе вірно, крім твердого шанкру язика
36. Який симптом є характерним для сифілітичних папул:
A. Сітка Уікхема
B. Стеаринові плями
C. Крапкової кровотечі
D. Термінальної плівки
E. * Комірець Бієтта
37. Диференційний діагноз широких кондилом проводять із:
A. Червоним плоским лишаєм
B. Рожевим пітиріазом
C. Дерматитами
D. Псоріазом
E. * Аногенітальними бородавками
38. Критерії діагностики для сифілітичної алопеції є:
A. Раптовий початок
B. Відсутність суб’єктивних відчуттів
C. Швидке прогресування
D. Позитивні серологічні реакції
E. * Усе вірно
39. Рауцедо – це:
A. Сифілітичні папули
B. Сифілітична лейкодерма
C. Сифілітичні пустули
D. Сифілітичне випадіння волосся
E. * Тривала хрипоти при ураженні голосових зв’язок
40. До різновидів сифілітичних папул належать:
A. Міліарні сифілітичні папули
B. Лентикулярні сифілітичні папули
C. Нумулярні сифілітичні папули
D. Широкі кондиломи
E. * Усе вірно
41. З метою підтвердження діагнозу сифілісу використовують такі методи діагностики:
A. Реакція Вассермана
B. Реакція імунофлуоросценції (РІФ)
C. Реакція іммобілізації блідих трепонем (РІБТ)
D. Імуноферментний аналіз (ІФА)
E. * Усе вірно
42. Провідним методом клінічного обстеження при псоріазі є:
A. Діаскопія
B. * Пошкрябування
C. Дослідження зіскобу з поверхні папул
D. Визначення дермографізму
E. Мазок – відбиток з поверхні папул
43. Яка з названих ознак не характерна для клінічного перебігу псоріазу:
A. Рецидивуючий характер
B. Загострення у певні пори року
C. Наявність клінічних ремісій
D. * Відсутність клінічних ремісій у зимовий період
E. Хронічний перебіг
44. До пустульозних сифілідів належать, усе крім:
A. Вугреподібний сифілід
B. Сифілітична алопеція
C. Сифілітичне імпетиго
D. Сифілітична ектима
E. * Сифілітичний сікоз
45. Вторинними елементами висипки при псоріазі:
A. * Сріблясто-білі лусочки
B. Серозні кірочки
C. Жовто-брунатні лусочки
D. Скальповані єккоріації
E. Кірочки молочного кольору
46. Лабораторними підтвердженням сифілітичного характеру уражень можна вважати:
A. виявлення в темному полі зору блідої трепонеми
B. позитивна РІФ
C. позитивна реакція Вассермана після 3-4 тижнів існування шанкру
D. забарвлення мазків за Грамом
E. * усе вірно, крім забарвлення мазків за Грамом
47. У разі виявлення твердого шанкру на слизовій оболонці геніталій, який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. висипку на тілі
B. свербіж
C. болючість
D. наявність гнійних виделень
E. * склераденіт паховий
48. Який з названих клінічних симптомів не є характерним для псоріазу:
A. Ураження суглобів
B. Ураження волосистої частини голови
C. Дисемінована висипка
D. Оніходістрофії
E. * Висипка на слизових оболонках
49. Карбункул це:
A. Множинні фурункули на обмеженій ділянці
B. Гостре гнійно-некротичне ураження фолікула
C. * Конгломерат фурункулів на спільному інфільтраті
D. Конгломерат фурункулів на окремих інфільтратах
E. Гостре гнійно-некротичне ураження потової залози
50. Тривалість первинного сифілісу – це:
A. Тривалість сифілісу від моменту зараження до появи твердого шанкру
B. Тривалість сифілісу від моменту зараження до розвитку дисемінованої висипки
C. Тривалість сифілісу від часу появи твердого шанкру до розвитку нейросифилісу
D. Тривалість сифілісу від моменту зараження до розвитку нейросифілісу
E. * Тривалість сифілісу від часу появи твердого шанкру до розвитку дисемінованої висипки
51. Оптимальною температурою для існування блідої трепонеми є
A. 60?С
B. 20?С
C. 70?С
D. 45?С
E. * 37?С
52. Тяжкість алергійного дерматиту визначається:
A. Концентрацією алергену
B. * Ступенем сенсибілізації
C. Віком хворого
D. Терміном від моменту контакту
E. Властивостям алергену
53. Реакція Вассермана стає позитивною після появи шанкру через:
A. 2-3 дні
B. 1 місяць
C. 7-8 днів
D. 2 тиждня
E. * 3-4 тижні
54. Сифіліс - це:
A. Інфекційне захворювання шкіри
B. Інфекційне захворювання слизових
C. Інфекційне захворювання нервової системи
D. Системне аутоімунне захворювання
E. * Загальноінфекційне захворювання
55. Наявність сріблясто-білих лусочок на поверхні первинних елементів характерна при :
A. Червоному плоскому лишаю
B. Дерматофітії гладкої шкіри
C. Справжній екземі
D. * Псоріазі
E. Звичайному імпетиго
56. Який з названих симптом не спостерігається при псоріазі:
A. Симптом “кров'яної роси”
B. Симптом “стеаринової плями”
C. * Симптом “облатки”
D. Симптом “крапкової кровотечі”
E. Симптом “термінальної плівки”
57. Які препарати використовуються для пробного лікування в первинному серопозитивному сифілісі:
A. Пеніцилін
B. Біцилін
C. Бійохінол
D. Препарати йоду
E. * Пробне лікування не проводиться
58. Які висипи при вторинному сифілісі є заразними:
A. Ерозивні мокнучі папули
B. Гіпертрофічні сифілітичні папули
C. Ерозивні мокнучі папули, гіпертрофічні сифілітичні папули, сифілітичні папули долонь та підошов
D. Ерозивні мокнучі папули, гіпертрофічні сифілічні папули, сифілітичні вугри
E. * Ерозивні мокнучі папули, гіпертрофічні сифілітичні папули
59. Для вторинного свіжого сифілісу характерно усе, крім:
A. Рясна висипка
B. Наявність розеольозних елементів висипки
C. Позитивні серореакції
D. Наявність первинної сифіломи і позитивні серореакції
E. * Наявність регіонарного склераденіту
60. Типово для сифілітичної розеоли:
A. Рожевий колір
B. Відсутність периферичного росту
C. Відсутність лущення
D. Відсутність суб'єктивних розладів
E. * Все перераховане вірно, крім відсутності лущення
61. У хворої 21 р. на статевих органах впродовж місяця ерозивні негостро запальні папули із вологою поверхнею, неболючі, різна місцева терапія неефективна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес генітальний
B. Кандидоз
C. Контагіозний молюск
D. Імпетиго
E. * Ерозивні сифілітичні папули
62. У хворої на шиї впродовж 4 місяців білі плями у вигляді мережива без суб’єктивних відчуттів, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Різнокольоровий пітиріаз
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Сифілітичну лейкодерму
63. У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід продумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. * Дрібновогнищева сифілітична алопеція
64. У хворої 28 р. на статевих губах папули 1 см діаметром бурого кольору, щільні, на широкій основі з рівною поверхнею, схильні до злиття, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Кандидоз
D. Хламідіоз
E. * Широкі сифілітичні кондиломи
65. Хворий 28 р. впродовж місяця безрезультативно лікується з приводу хриплого голосу, одночасно у хворого в ділянці скронь виявлена дрібно вогнищева алопеція із порідінням волосся. Про яку хворобу слід подумати?
A. Банальний ларингіт
B. Гніздову алопецію
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Бляшкову склеродермію
E. * Рауцедо (сифіліс)
66. У хв. 40 р. на грудях, животі дисеміновані червоні запальні плями діаметром 0,5 см, які виникають при діаскопії, без суб’єктивних відчуттів, не зливаються, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Рожевий пітиріаз
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Дерматит
D. Псоріаз
E. * Сифілітичну розеолу
67. Хворий випадково несподівано помітив у себе численні маленькі вогнища випадання волосся на скронях без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздову алопецію
B. Себорею
C. Псоріаз
D. Дискоїдний червоний вовчак
E. * Дрібновогнищеву сифілітичну алопецію
68. Хворий випадково несподівано помітив у себе численні маленькі вогнища випадання волосся на скронях без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздову алопецію
B. Себорею
C. Псоріаз
D. Дискоїдний червоний вовчак
E. * Дрібновогнищеву сифілітичну алопецію
69. Для якого захворювання характерний симптом Арді?
A. * Короста
B. Псоріаз
C. Парапсоріаз
D. Імпетиго
E. Пемфігус
70. Для якої нозології характерні папуло-везикули на долонях та підошвах у грудних дітей?
A. Герпес
B. Атопічний дерматит
C. Дерматит з явищами екзематизації
D. * Короста
E. Екзема
71. Хворий скаржиться на ураження шкіри лобка. Хворобу пов’язує з недотриманням особистої гігієни. Об’єктивно: на шкірі лобка дві ерозії овальної форми діаметром 3-5 мм, безболісні, яскраво червоного кольору. Пахвинні лімфовузли праворуч розміром в горох, щільні, безболісні.
A. Фтиріаз
B. Імпетиго
C. Дерматит
D. Герпес простий
E. * Первинний сифіліс
72. У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. * Склераденіт паховий
73. Диспансерне спостереження за особами, що перехворіли на коросту триває:
A. 1 – 2 тижні
B. 2 – 3 тижні
C. Диспансерне спостереження не проводиться
D. * 3 – 4 тижні
E. 5 –6 тижнів
74. При патогістологічному дослідженні шкіри виявили гіперплазію епідермісу лімфогістіоцитарний інфільтрат. Ваш клінічний діагноз:
A. Псоріаз
B. Грибоподібний мікоз
C. Туберкульоз шкіри
D. Парапсоріаз
E. * Постсокабіозна лімфоплазія шкіри
75. Оберіть метод лабораторної діагностики корости:
A. Мазок – відбиток за Танком
B. * Англосаксонський метод
C. Мазок – відбиток на акантолітичні клітини
D. Виявлення еозинофілів у місті порожнинних елементів
E. Виявлення LE – клітин
76. Псевдоатрофічна облямівка Воронова з'являється:
A. * У стаціонарній стадії
B. Не характерно для псоріазу
C. У регресуючій стадії
D. У прогресуючій
E. Характерне для усіх стадій псоріазу
77. У хворого в ділянці ануса множинні, діаметром 0,5-1 см, щільні папули із вологою поверхнею, червоні, негостро запальні, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Геморой
B. Проктит
C. Гострокінцеві (анальні) бородавки
D. Дерматит
E. * Широкі сифілітичні кондиломи
78. У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні, діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. * Дрібновогнищева сифілітична алопеція
79. Яка середня тривалість первинного серонегативного періоду сифілісу?
A. 1 тиждень
B. 10 днів
C. 3 місяці
D. 6 місяців
E. * 3-4 тижні
80. У хв. 48 р. бездомного, на шкірі тулуба численні бурі кірочки без запальних явищ навколо і суб’єктивних відчуттів, на долонях щільні, негостро запальні, червоні папули без лущення, дрібно вогнищева алопеція на скронях. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго звичайне
B. Фурункульоз
C. Гніздова алопеція
D. Токсикодермія
E. * Вторинний сифіліс
81. У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. * Склераденіт паховий
82. Хворий 26 р. лікував ранку на статевому члені, через тиждень після загоєння цієї ранки на шкірі грудної клітки, живота з’явились червоні плями 0,5 см діаметром, які не зливаються, не лущаться, не спричиняють суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Рожевий пітиріаз
C. Червоний плоский лишай
D. Псоріаз
E. * Сифілітичну розеолу
83. Розрізняють такі форми пустульозного сифіліду, крім:
A. Сифілітичні вугри
B. Сифілітичне імпетиго
C. Сифілітична віспа
D. Сифілітична ектима
E. * Сифілітичний фолікуліт
84. Характерним для пігментного сифіліду (сифілітичної лейкодерми) є:
A. Лущення
B. Свербіж
C. Має запальний характер
D. Схильний до злиття
E. * Не спричиняє суб’єктивних відчуттів
85. Можливі ураження рухового апарату при вторинному сифілісі:
A. Нічний кістковий біль
B. Коксартрози
C. Періостити і остеоперіостити
D. Артралгії плечових та колінних суглобів
E. * Усе вірно, крім коксартрозів
86. До клінічних ознак вторинного сифілісу належать:
A. Розеола
B. Дрібновогнищева алопеція
C. Твердий шанкр
D. Пігментний сифілід
E. * Усе вірно, крім твердого шанкру
87. Для сифілітичної розеоли є характерним:
A. Схильність до злиття
B. Печіння
C. Лущення
D. Свербіж
E. * Відсутність суб’єктивних відчуттів
88. Папули при вторинному сифілісі:
A. Плоскі
B. Чітко відмежовані
C. Не спричиняють суб’єктивних відчуттів
D. Без периферійної запальної облямівки
E. * Усе вірно
89. До лабораторних доказів сифілітичного характеру ураження належать:
A. Виявлення у темному полі зору блідої трепонеми
B. Позитивна РІФ
C. Позитивна RW після 3-4 тижнів існування шанкру
D. Виявлення клітин Тцанка
E. * Усе вірно, крім виявлення тклітин Тцанка
90. Супровідний регіонарний склераденіт:
A. Щільний
B. Болючий
C. Рухомий
D. Не з’єднаний із навколишніми тканинами
E. * Усе вірно, крім болючий
91. Розрізняють такі види сифілітичної алопеції, крім:
A. Дифузна алопеція
B. Рубцева алопеція
C. Дрібновогнищева алопеція
D. Змішана алопеція
E. * Рубцева алопеція
92. Для сифілітичних папул характерні такі властивості:
A. Мідно-червоний колір
B. Щільність
C. Свербіж
D. Негострозапальний характер
E. * Усе вірно, крім свербіжу
93. Сифілітичну розеолу диференціюють із:
A. Рожевим пітиріазом
B. Токсикодерміями
C. Різнокольоровим пітиріазом
D. Інфекційними хворобами
E. * Усе вірно
94. До клінічних доказів сифілітичного характеру ураження належать:
A. Наявність інкубаційного періоду 3-4 тижні
B. Відсутність суб’єктивних відчуттів
C. Ущільнення в основі
D. Наявність пахового склераденіту
E. * Усе вірно
95. Метод пульс-терапії протигрибковими препаратами ефективний при:
A. Інфільтративно-гнійній трихофітія
B. * Дерматофітії нігтів
C. Еритразмі
D. Різнокольоровому пітиріазі
E. Мікроспорії волосистої частини голови
96. Хронічна дерматофітія найчастіше трапляється:
A. * У жінок
B. У дітей
C. В осіб похилого віку
D. У чоловіків
E. У підлітковому віці
97. Що з названих клінічних ознак не є характерним для червоного плоского лишаю:
A. Полігональні контури висипки
B. Ураження слизових оболонок
C. Синюшне забарвлення
D. * Відсутність суб'єктивних відчуттів
E. Відсутність тенденції до периферійного росту
98. Яке з названих тверджень є правильним:
A. * Висипка при червоному плоскому лишаю має полігональні контури
B. Висипка при червоному плоскому лишаю схильна до злиття
C. Висипка при червоному плоскому лишаю має яскраво-рожеве забарвлення
D. Висипка при червоному плоскому лишаю не супроводжується сверблячкою
E. Висипка при червоному плоскому лишаю має чіткі округлі контури
99. До діагностичних критеріїв дерматофітії пахової належить все, крім:
A. Типова локалізація
B. * Зелене свічення під люмінесцентною лампою
C. Сверблячка
D. Наявність гострозапального валка по периферії
E. Наявність вогнищ з поліциклічними обрізами
100. Ізоморфна реакція Кебнера, це:
A. Навколо папул виникає біла облямівка
B. * На місці травми з'являється свіжа висипка
C. При пошкрябуванні виступають крапельки крові
D. На поверхні нігтьових пластинок з'являються точкові заглибини
E. При змащуванні елементів висипки олією виступає сітчастий малюнок.
101. Оберіть препарат для лікування псоріазу нігтів:
A. Нізорал
B. Аскорутин
C. * Метотрексат
D. Орунгал
E. Доксициклін
102. Придатками шкіри є:
A. Судин шкіри
B. Нервові сплетіння
C. Епідерміс
D. Підшкірна жирова клітковина
E. * Нігті
103. Придатками шкіри є:
A. Нервові сплетіння
B. Судини
C. Епідерміс
D. Підшкірна жирова клітковина
E. * Волосся
104. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Ерозія
105. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Лусочка
106. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Тріщина
107. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Виразка
108. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Кірочка
109. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Ліхеніфікація
110. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Рубець
111. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Садно
112. До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. * Вегетації
113. Ерозія це дефект:
A. Дерми
B. Підшкірної жирової клітковини
C. Дерми та підшкірної жирової клітковини
D. Епідермісу та підшкірної жирової клітковини
E. * Епідермісу
114. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Пляма
115. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Папула
116. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Вузол
117. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Везикула
118. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Пузир
119. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Пустула
120. До вторинних елементів висипки належать усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Циста
121. До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. * Уртикарний елемент
122. До вторинних елементів висипки належить усе, крім
A. Ерозія
B. Кірочка
C. Тріщина
D. Виразка
E. * Папула
123. До вторинних елементів висипки належить усе, крім
A. Ерозія
B. Кірочка
C. Тріщина
D. Виразка
E. * Бляшка
124. Симптом Нікольского є позитивним при всіх хворобах, крім:
A. Звичайний пемфігус
B. * Герпетиформний дерматит
C. Синдром Лайєлла
D. Токсичний епідермальний некроліз
E. Стафілококовий синдром обпеченої шкіри
125. При якій з названих нозологій симптом Нікольського є позитивним:
A. Справжня екзема
B. * Звичайний пемфігус
C. Герпетиформний дерматит
D. Звичайне імпетиго
E. Кандидоз великих складок
126. Симптом Нікольського при звичайному пемфігусі зумовлено:
A. Папіломатозом
B. Акантозом
C. Паракератозом
D. * Акантолизом
E. Спонгіозом
127. До чинників, котрі впливають на розвиток псоріазу належать усі, крім:
A. Охолодження
B. Наявність хронічних вогнищ інфекції
C. Антималярійні препарати
D. * Харчові токсини
E. Адреноблокатори
128. Збудником корости є:
A. Вірус
B. Бактерії
C. Грибки
D. Усе перераховане вірно
E. * Кліщ
129. Коростяний хід знаходиться в:
A. Дермі
B. Підшкірній жировій клітковині
C. Потових залозах
D. Сальних залозах
E. * Епідермісі
130. Основним методом лабораторної діагностики хворих на коросту є:
A. Біопсія шкіри
B. Мазок – відбиток за Танком
C. Мікроскопія у темному полі
D. Діаскопія
E. * Метод лужного препарування
131. Оклюзійна пов'язку накладають при використанні:
A. Противірусних мазей
B. Протигрибкових мазей
C. * Кортикостероїдних мазей
D. Антисептичних мазей
E. Проти паразитарних мазей
132. Демодекс- це :
A. Вірус
B. Бактерія
C. Грибок
D. Усе перераховане вірно
E. * Кліщ
133. До первинних безпорожнинних елементів належать усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. * Везикула
134. Первинними елементами, які не мають порожнини є усі, крім
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. * Булла
135. Первинними елементами, які не мають порожнини є всі, крім
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. * Пустула
136. Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. * Папула
137. Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. * Вузол
138. Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. * Пляма
139. Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. * Горбик
140. Pityrosporum ovale є збудником:
A. Еритразми
B. Кандидозного стоматиту
C. * Різнокольорового пітиріазу
D. Мікроспорії волосистої частини голови
E. Звичайних вугрів
141. Corinebacterium minutissimum є збудником:
A. Різнокольорового лишаю
B. * Еритрозми
C. Дерматофітія пахової
D. Мікроспорії волосистої частини голови
E. Кандидозного стоматиту
142. При обстеженні під лампою Вуда еритразма дає:
A. Зелене свічення
B. * Червоне свічення
C. Золотисте свічення
D. Не дає свічення
E. Рожеве свічення
143. При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда мікроспорія дає:
A. * Зелене свічення
B. Червоне свічення
C. Не дає свічення
D. Рожеве свічення
E. Золотисте свічення
144. При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда червоне свічення дає:
A. Дерматофітія пахова
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Кандидоз
D. Мікроспорія
E. * Еритразма
145. Феномен Кебнера характерний для:
A. Алергічного дерматиту
B. Піодермій
C. Пухлин шкіри
D. Вульгарних вугрів
E. * Псоріазу
146. При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда зелене свічення дає:
A. Різнокольоровий пітиріаз
B. * Мікроспорія
C. Еритразма
D. Дерматофітія пахова
E. Кандидоз
147. До псоріатчних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. * «Стеаринова пляма»
148. До псоріатичних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. * «Термінальна плівка»
149. До псоріатичних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. * «Точкова кровотеча»
150. Підвищена чутливість, до препаратів йоду спостерігається у хворих на:
A. Псоріаз
B. Звичайний пемфігус
C. * Герпетиформний дерматит
D. Різнокольоровий пітиріаз
E. Червоний плоский лишай
151. Враження нігтів при псоріазі характеризуються наступними симптомами:
A. «Сітка Цікхема»
B. «З’їдження міллю»
C. «Комірець Бієтта»
D. Усе перераховане вірно
E. * "Симптом наперстка"
152. Враження нігтів при псоріазі характеризуються наступними симптомами:
A. «Намисто Венери»
B. «З’їдження міллю»
C. «Комірець Бієтта»
D. Усе перераховане вірно
E. * Оніхоліз
153. Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Уртикарні елементи
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. * Папули
154. Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Пустули
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. * Бляшки
155. Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Коростяні ходи
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. * Лусочки
156. Морфологічними формами псоріазу є все, окрім:
A. Тотальний
B. Краплиноподібний
C. Дифузний
D. Еритродермія
E. * Псоріаз нігтів
157. Морфологічними формами псоріазу є все, окрім:
A. Тотальний
B. Краплиноподібний
C. Дифузний
D. Еритродермія
E. * Артропатичний псоріаз
158. Морфологічними формами псоріазу є все, крім:
A. Нумулярний
B. Краплиноподібний
C. Лентикулярний
D. Бляшковий псоріаз
E. * Еритродермія
159. Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. * Еритродермія
160. Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. * Краплиноподібний
161. Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. * Дифузний
162. Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. * Кільцеподібний
163. Краплиноподібний псоріаз поєднаний із:
A. Коростяним кліщем
B. Переохолодженням
C. Травмою
D. Усе перераховане вірно
E. * Гострими респіраторними захворюваннями
164. При котрій з названих нозологій уражається слизова оболонка ротової порожнини:
A. Псоріаз
B. * Червоний плоский лишай
C. Парапсоріаз
D. Атопічний дерматит
E. Екзема
165. В осіб котрі страждають на цукровий діабет частіше трапляється така клініко-морфологічна форма псоріазу:
A. Псоріаз волосистої частини голови
B. * Псоріаз складок
C. Псоріаз долонь і підошов
D. Псоріаз нігтів
E. Арторопатичний псоріаз
166. Феномен Кебнера, означає появу папул на:
A. На волосистій частині голови
B. На нігтях
C. Природних складках
D. Усе перераховане вірно
E. * Місці травми
167. Оберіть препарат для лікування мікроспорії волосистої частини голови:
A. Метотрексат
B. Доксициклін
C. * Грізеофульвін
D. Преднізолон
E. Герпевір
168. Характерною ознакою уражень шкіри при пізньому сифілісі є:
A. Відсутність рубців та рубцевої атрофії після загоєння
B. Висока контагіозність
C. * Тенденції до групування в одній ділянці
D. Завжди позитивна реакція Вассермана
E. Наявність збудника на поверхні
169. Для уражень шкіри при пізньому сифілісі характерно усе, крім:
A. Мають руйнівний характер
B. Мають тенденцію до групування
C. * Висока контагіозність
D. Після загоєння залишають рубці та рубцеві атрофії
E. Утворюють дуги, кільця, гірлянди
170. У дитини грудного віку – множинні уртикарні елементи із геморагічними кірочками в центрі, ймовірний діагноз?
A. Кропив'янка
B. Атопічний дерматит
C. * Короста
D. Псоріаз
E. Екзема
171. Сітка Уікхема- дрібні білі крупинки або лінії на поверхні:
A. Кірочок
B. Ерозій
C. Виразок
D. Усе перераховане вірно
E. * Папул
172. Оберіть групи препаратів для лікування постскабіозної доброякісної лімфоплазії:
A. * Кортикостероїдні мазі
B. Антисептичні розчини
C. Анілінові барвники
D. Протигрибкові мазі
E. Примочки
173. Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Враження слизових
E. * Відсутність свербіжу
174. У хворого на голові два чіткі вогнища облисіння, шкіра блищить, не змінена, лущення відсутнє. Ймовірний діагноз?
A. Сифілітична алопеція
B. Андрогенетична алопеція
C. Дерматофітія голови
D. * Гніздова алопеція
E. Себорея волосистої частини голови
175. Хворобливе відчуття повзання мурашок, це:
A. Ляробіш
B. Педикульоз тіла
C. Короста плавців
D. Зернова короста
E. * Підліткова короста
176. Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Враження слизових
E. * Поліморфізм
177. Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Враження нігтів
D. Враження слизових
E. * Ураження суглобів
178. Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є усе, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Розчухи
E. * Лущення
179. Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є усе, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Свербіж
E. * Яскраво – червоний колір
180. До клінічних ознак вторинного сифілісу належить усе, крім:
A. Дрібновогніщева алопеція
B. Сифілітична розеола
C. * Регіонарний склераденіт
D. Широкі кондиломи
E. Вугреподібний сифіліс
181. Яка з названих ознак є достовірною при пізньому вродженому сифілісі:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Симптом Авсітідійського
D. * Зуби Гетчінсона
E. Вкорочення верхньої щелепи
182. Для псоріазу нігтів характерне усе, крім:
A. Симптом наперстка
B. Симптом масляної плями
C. Оніхолізис
D. Усе перераховане вірно
E. * Наявність гною
183. Облямівка Воронова - симптом:
A. Червоного плоского лишаю
B. Піодермій
C. Корости
D. Сифілісу
E. * Псоріазу
184. Вірогідніми ознакими пізнього вродженого сифілісує все, окрім:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Симптом Авсітідійського
D. * Зуби Гетчінсона
E. Вкорочення верхньої щелепи
185. Для червоного плоского лишаю характерно:
A. Морфологічні висипання
B. Враженні нігтів
C. Враження слизових
D. Наявність свербежу
E. * Усе перераховане вірно
186. Для лікуванні псоріазу використовуємо усе, крім:
A. Метотрексат
B. Вітаміни
C. Циклоспорин
D. Кортикостероїди
E. * Протигрибкові середники
187. Для лікуванні псоріазу використовуємо усе, крім:
A. Метотрексат
B. Вітаміни
C. Циклоспорин
D. Кортикостероїди
E. * Противірусні середники
188. Гіпопігментовані плями при псоріазі – результат регресу:
A. Пустул
B. Бульозних елементів
C. Бляшок
D. Усе перераховане вірно
E. * Папул
189. Гіперпігментовані плями при псоріазі – результат регресу:
A. Везикул
B. Пустул
C. Бульозних елементів
D. Усе перераховане вірно
E. * Бляшок
190. Обєктивний огляд хворих на псоріаз включає усе, крім:
A. Огляд елементів висипки
B. Пальпацію
C. Оцінку загального стану пацієнта
D. Зшкрябування
E. * Виконання тесту Бальзера
191. Етіологічним чинником виникнення бородавок є:
A. Pityrosporum ovale
B. * Patilomavirus hominis
C. Corinebacterium minutissmun
D. Molluscovirus hominis
E. Herpesvirrus hominis
192. Йодну пробу Бальзера застосовують як додатковий клінічний тест з метою підтвердження діагнозу
A. Червоного плоского лишаю
B. * Різнокольорового пітиріазу
C. Пара псоріазу
D. Псоріазу
E. Звичайного пемфігусу
193. Які з плям є запального характеру:
A. Розеола
B. Петехія
C. Еритема
D. Телеангіектазії
E. * Розеола і еритема
194. Демодекс фолікульором виявляють у:
A. Зшкребках із крил носа
B. Зшкребках з носо-губних складок,
C. Зшкребках із червоної окрайки губ
D. Зшкребках із шкіри повік,
E. * Вірно усе, крім зшкребків із червоної окрайки губ
195. Первинними безпорожнинними елементами висипки є:
A. Папула
B. Піхур
C. Вузол
D. Все перелічене вірно
E. * Все перелічене вірно, крім "піхур”
196. Які з нищеперелічених елементів висипки можуть призводити до рубців:
A. Папула
B. Бляшка
C. Ерозія
D. * Вузол
E. Везикула
197. Нелікована себорея може ускладнюватися:
A. Демодикозом обличчя
B. Піодермією
C. Акнеформною висипкою
D. Фотодерматитом
E. * Усе вірно, крім”фотодерматиту”
198. Вторинними морфологічними елементами висипки є:
A. Ерозія
B. Тріщина
C. Ссадно
D. Пустула
E. * Вірно все, крім “пустула”
199. Для яких захворювань є характерною істинно мономорфна висипка:
A. Екзема
B. * Псоріаз
C. Алергічний дерматит
D. Герпетиформний дерматит
E. Атопічний дерматит
200. Утворення рубців відбувається при:
A. Еволюції бляшки
B. Розсмоктувані вузла
C. Розсмоктуванні папул
D. Еволюції везикули
E. * Розпаді гуми
201. До вторинних елементів висипу належать:
A. Лусочка
B. Атрофія
C. Рубець
D. Вузол
E. * Вірно все, крім вузол
202. Ринофіма характеризується:
A. Зменшенням розмірів носа
B. Застійними явищами в поверхневій венозній мережі
C. Пористістю шкіри носа і посиленням саловиділення
D. Все перераховане вірно
E. * Вірно усе, крім зменшенням розмірів носа
203. Для розсмоктування рубців після глибоких і шароподібних акне призначають:
A. Борні примочки
B. Парафінові аплікації
C. Іонофорез із лідазою
D. Глибоке лущення
E. * Вірно усе, крім борних примочок
204. У хворого дисеміноване імпетиго і свербіж, що посилюється вночі. Яку ще хворобу слід шукати у хворого
A. Дерматит
B. Псоріаз
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. * Коросту
205. Який із названих препаратів застосовується для лікування корости?
A. Нітіфор
B. Спрей-пакс
C. Пара-плюс
D. Педілін
E. * Бензилбензоат
206. На шкірі тулуба, згинальних поверхонь кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів. Назвіть найвірогідніший діагноз?
A. Обмежений нейродерміт
B. Дерматит
C. Обмежений нейродерміт
D. Червоний плоский лишай
E. * Короста
207. При профілактичному огляді дітей дитячого садка виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся?
A. АРРІВО
B. Хлорамін
C. Хлорофос
D. Неопін
E. * Ніттіфор
208. У хворого на шкірі ерозії. Який елемент висипки передував утворенню ерозій?
A. Вузлик
B. Горбик
C. Уртикарний елемент
D. Пляма
E. * Везикула
209. Для якого елемента висипки характерні раптовий початок, нетривале існування, безслідне зникнення, свербіж?
A. Плями
B. Вузлика
C. Везикули
D. Вузла
E. * Уртикарного елемента
210. Який вторинний елемент висипки після загоєння залишає рубець?
A. Кірочка
B. Ліхеніфікація
C. Ерозія
D. Вегетація
E. * Виразка
211. У хворого обмежена мокнуча поверхня (екзема). Яка лікарська форма показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Мазь
C. Крем
D. Збовтувана суміш
E. * Примочка
212. У хворого ділянка ліхеніфікації (ущільнена і потовщена – простий хронічний лишай). Яка лікарська форма показана для місцевої терапії?
A. Присипка
B. Аерозоль
C. Примочка
D. Збовтувана суміш
E. * Мазь
213. Як додатковий клінічний тест з метою підтвердження діагнозу різнокольорового пітиріазу застосовують:
A. Визначення дермографізму
B. Проведення діаскопії
C. Визначення симптому Нікольського
D. * Виконання проби Бальзера
E. Дослідження на виявлення акантолітичних клітин
214. Який із названих препаратів має протигрибкову дію?
A. Супрастин
B. Кальцію глюконат
C. Триамцинолон
D. Ацикловір
E. * Нізорал
215. Який із названих препаратів належить до антигістамінних ?
A. Бетаметазон
B. Сульфадиметоксин
C. Ламізил
D. Герпевір
E. * Фенкарол
216. Яка із названих мазей має кератолітичну дію?
A. Мірамістинова
B. Стрептоцидова
C. Клотримазол
D. Бензилбензоату
E. * Карбодерм
217. Як інтерпретують повну відсутніть гемолізу при проведені реакції Вассермана?
A. * Різко позитивна
B. Позитивна
C. Слабо позитивна
D. Сумнівна
E. Негативна
218. Дослідження на виявлення акантолітичних клітин проводять з метою підтвердження діагнозу:
A. Герпетичного везикулярного дерматиту
B. * Звичайного пемфігусу
C. Герпетиформного дерматиту
D. Червоного плоского лишаю
E. Різнокольорового пітиріазу
219. Які первинні елементи виявляють у хворих на вульгарне імпетиго
A. Везикули
B. Пузирі
C. Пустули
D. Ерозії
E. * Все перераховане вірно, крім ерозії
220. Які вторинні елементи виявляють у перебізі вульгарного імпетиго
A. Везикули
B. Пустули
C. Ерозії
D. Медово-жовті кірочки
E. * Ерозії та медово-жовті кірочки
221. Як інтерпретують значний гемоліз при проведені реакції Вассермана?
A. Різко позитивна
B. Позитивна
C. * Слабо позитивна
D. Сумнівна
E. Негативна
222. Як інтерпретують гемоліз, який ледь розпочався при проведені реакції Вассермана?
A. Різко позитивна
B. * Позитивна
C. Слабо позитивна
D. Сумнівна
E. Негативна
223. Для якого ускладнення твердого шанкру характерно поява чорних кірочок на поверхні шанкру?
A. Баланіт
B. Парафімоз
C. Фагеденізм
D. * Гангренізація
E. Баланопостит
224. Які засоби використовують місцево у лікуванні хворого на вульгарне імпетиго
A. Мазь «герпевір»
B. Мазь локоїд
C. Мазь ламізил
D. Мазь елоком
E. * Кремген
225. Які первинні елементи спостерігаються у хворого на фурункул
A. Інфільтрат (вузол)
B. Конічна пустула
C. Некротичний стрижень
D. Папула
E. * Все вірно, крім папула
226. Які вторинні елементи спостерігаються у хворого на фурункул
A. Виразка
B. Рубець
C. Тріщина
D. Вегетації
E. * Виразка та рубець
227. Які характерні місця висипань у хворих на фурункульоз
A. Задня поверхня шиї
B. Обличчя (підборіддя, верхня губа)
C. Крижова ділянка
D. Сідниці
E. * Все перераховане вірно
228. У кого не спостерігається гнійний гідраденіт
A. У дітей до періоду статевого дозрівання
B. У осіб похилого віку
C. У жінок дітородного віку
D. У жінок у пременопаузі
E. * У дітей до періоду статевого дозрівання та осіб похилого віку
229. Вкажіть вірне твердження:
A. * Мікіди – це алергійна висипка, яка супроводжує грибкові ураження шкіри;
B. Мікіди – це алергійна висипка, яка виникає внаслідок лікування протигрибковими препаратами;
C. Мікіди – це алергійна висипка, яка виникає на місці накладання протигрибкових мазей;
D. Мікіди – висипка яка виникає внаслідок контакту з хворими на грибкові захворювання;
E. Мікіди – це висипка, яка виникає внаслідок контакту з хворими тваринами.
230. Для якого ускладнення твердого шанкру характерно запалення голівки статевого члена?
A. * Баланіт
B. Парафімоз
C. Фагеденізм
D. Гангренізація
E. Баланопостит
231. З яких елементів формується ектиматозна кірочка
A. Стрептококові фліктени
B. Стафілококові пустули
C. Бульозні елементи на інфільтрованій основі
D. Горбики
E. * Все перераховане вірно, крім горбиків
232. Які вторинні елементи формується у хворих на вульгарну ектиму
A. Буро-коричнева, щільна кірочка
B. Виразка
C. Рубець
D. Гіперпігментація
E. * Все перераховане вірно
233. Для якого ускладнення твердого шанкру характерно запалення голівки статевого члена і препуціуму?
A. Баланіт
B. Парафімоз
C. Фагеденізм
D. Гангренізація
E. * Баланопостит
234. Які первинні елементи виявляються у хворих на хронічну глибоку виразково-вегетуючу піодермію
A. Пустули
B. Фолікуліти
C. Ектимоподібні елементи
D. Інфільтровані бляшки
E. * Все перераховане вірно
235. До атипових екстрагенітальних шанкрів належать:
A. Тверді шанкри губ
B. Тверді шанкри в кутиках рота
C. * Шанкр-амигдаліт
D. Твердий шанкр язика
E. Шанкр молочної залози
236. З яких елементів утворюється виразка або ерозія у хворих на шанкриформну піодермію
A. Везикули
B. Пустули
C. Папули
D. Бульозні елементи
E. * Везикули, пустули
237. Які типові місцями локалізації у хворих на еритразму
A. Складки під молочними залозами у жінок
B. Пахово-стегнові
C. Пахвові
D. Підколінні ямки
E. * Все вірно, крім підколінних ямок
238. При стафілодерміях в основному уражаються:
A. Гладка шкіра
B. Слизова язика
C. Навколонігтьові валики
D. Кути рота
E. * Устя волосяних фолікулів
239. До клінічних форм дерматофітії ступнів належать усі, крім:
A. Інтертрігінозна
B. Дисгідротична
C. * Бульозна
D. Гіперкератотична
E. Сквамозна
240. Кільцеподібне імпетиго необхідно диференціювати від:
A. Трихотофітії гладкої шкіри
B. Бульозної поліморфної ексудативної еритеми
C. Герпетиформного дерматиту Дюринга
D. Кільцеподібної мігруючої еритеми
E. * Вірно усе, крім кільцеподібної мігруючої еритеми
241. При лікуванні псоріазу всередину застосовують:
A. роакутан
B. Седативні препарати
C. Вітамін А
D. Вірно усе, крім роакутану
E. * Все перераховане вірно
242. Виділяють такі клінічні форми псоріазу:
A. Папульозно-бляшковий псоріаз
B. Ексудативний псоріаз
C. Артропатичний
D. Все перераховане, крім ексудативного псоріазу
E. * Все перераховане вірно
243. Для лікування стафілококового сикозу застосовують:
A. Біостимулятори
B. Чоловічі статеві гормони
C. Глюкокортикостероїдні гормони
D. Вірно все, крім глюкокортикостероїдних гормонів
E. * Антибіотики
244. Для профілактики піодермій застосовують:
A. Оброблення мікротравм дезінфікуючими рідинами
B. Ультрафіолетове опромінення
C. Вживання вітамінів
D. Все перераховане вірно, крім ультрафіолетового опромінення
E. * Все перераховане вірно
245. Рожевий лишай Жибера слід диференціювати від:
A. Мікроспорії гладкої шкіри
B. Парапсоріазу краплеподібного
C. Все перераховане вірно
D. Все перераховане вірно, крім парапсоріазу краплиноподібного
E. * Сифілітичної розеоли
246. Наявність одночасно різних первинних елементів називають:
A. * Справжній поліморфізм
B. Несправжній поліморфізм
C. Анахорет
D. Мономофізм
E. Еволюційний поліморфізм
247. Наявність одночасно різних вторинних елементів, які утворились внаслідок розвитку первинних елементів називають:
A. Справжній поліморфізм
B. * Несправжній поліморфізм
C. Анахорет
D. Мономофізм
E. Дермографізм
248. У хворого розповсюджене імпетиго. Який препарат призначите?
A. Фенкарол
B. Грізеофульвін
C. Флуконазол
D. Триамцинолон
E. * Офлоксацин
249. У хворого в ділянці пахово-стегнових складок незапальні плями цеглястого кольору з чіткими границями, висівкоподібним лущенням на поверхні без суб'єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати ?
A. Пахову дерматофітію
B. Екзему
C. Дерматит
D. Кандидоз великих складок
E. * Еритразму
250. На обличчі декілька з тонкою дряблою покришкою, наповнених серозно-каламутним ексудатом і розташованих на гіперемірованій, набряклій основі, поряд ерозії з відділенням серозно-гнійної рідини та товсті медово- жовті кірки. Поставте клінічний діагноз.
A. Дитяча екзема
B. Простий герпес
C. Контактний дерматит
D. Кандидоз
E. * Вульгарне імпетиго
251. На шкірі лоба і правої щоки вогнища ураження червоного кольору, на поверхні яких виявляються плоскі ненапружені пузирі з тонкою покришкою, ерозії, жовто-медові кірочки Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?
A. Герпетиформний дерматит
B. Пухирчатка звичайна
C. Дитяча екзема
D. Оперізувальний герпес
E. * Імпетиго
252. У дівчинки на 7-й день після народження погіршилось самопочуття, на шкірі тулуба і великих складок без видимої причини з'явилися міхурі, які швидко розривалися. У матері дитини виявлено імпетиго. Об'єктивно: загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,8оС. На поверхні ерозій - серозно-гнійні виділення. Симптом Нікольського та крові - негативні. Ваш діагноз?
A. Сифілітичний пемфігус
B. Токсичний епідермальний некроз Лаєлла
C. Бульозний контактний дерматит
D. Вроджений бульозний епідермоліз
E. * Епідемічний пемфігус новонароджених
253. У двох дітей однієї сім’ї на шкірі обличчя жовто-бурі кірочки, кількість яких збільшується, під ними ерозії. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Дерматофітія
C. Фурункул
D. Кандидоз
E. * Імпетиго
254. У дитини імпетиго. Яку мазь призначите?
A. Герпевір
B. Преднізолонову
C. Клотримазол
D. Синафлан
E. * Тетрациклінову
255. Метод дослідження, коли на елементи висипки натискають предметним склом, це –
A. Визначення дермографізму
B. Визначення псоріатичних феноменів
C. * Проведення діаскопії
D. Проведення дерматоскопії
E. Мазок – відбиток за Тцанком
256. У хворого на ліктях і колінах червоні бляшки, вкриті сріблястими лусочками, які існують упродовж року. Про яку хворобу слід подумати?
A. Червоний плоский лишай
B. Дерматит
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. * Псоріаз
257. У хворого псоріатичні бляшки на ліктях. Яка лікарська форма препаратів показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Примочка
C. Присипка
D. Бовтанка
E. * Мазь
258. У хворого в ділянці згинальних поверхонь променевозап’ясних суглобів червоні, плоскі, блискучі, сверблячі вузлики. Про яку хворобу слід подумати?
A. Псоріаз
B. Герпетиформний дерматит
C. Дерматофітію
D. Екзему
E. * Червоний плоский лишай
259. У хворої на слизовій оболонці рота множинні болючі ерозії, які не гояться під впливом різноманітної місцевої терапії впродовж 2 місяців. Про яку хворобу слід подумати?
A. Червоний плоский лишай
B. Кандидоз
C. Герпетиформний дерматит
D. Імпетиго
E. * Пемфігус
260. Наявність якого симптому слід перевірити для клінічного підтвердження діагнозу пемфігусу?
A. Стеаринової плями
B. Термінальної плівки
C. Крапкової кровотечі
D. Чутливість до йодиду калію
E. * Симптому Нікольського
261. У хворого пемфігус. Яка група препаратів є основною в його лікуванні?
A. Антибіотики
B. Сульфаніламіди
C. Сечогінні
D. Протигрибкові
E. * Кортикостероїди
262. Хворий 20 років, перехворів на дерматофітію ступнів. Які мазі доцільно використовувати для профілактики рецидивів?
A. Ленімент синтоміцину
B. Синафланову
C. Гідрокортизонову
D. Стрептоцидову
E. * Пасту Теймурова
263. Метод діаскопії використовують для визначення феномену “яблучного желе” у хворих на :
A. Червоний дискоїдний вовчак
B. Псоріаз
C. Червоний плоский лишай
D. * Туберкульозний вовчак
E. Звичайний пемфігус
264. У хворого діагноз: атопічний дерматит. Яку мазь призначите?
A. Офлокаїн
B. Мірамістинову
C. Клотримазолу
D. Стрептоцидову
E. * Елоком
265. У хворого діагноз: гострий простий контактний дерматит (еритема, набряк, папули). Який препарат призначите?
A. Мазь офлокаїн
B. Мазь мірамістину
C. Мазь міконазолу
D. Мазь клотримазолу
E. * Мазь бетаметазону валерат
266. Хворий 35 років скаржиться на висипку і сверблячку у пахово-стегновій ділянці, де наявні запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями і більш вираженим запальним валком по периферії, схильні до периферійного росту, на поверхні лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього хворого?
A. Дерматит
B. Еритразма
C. Фіксована медикаментозна еритема
D. Екзема
E. * Дерматофітія
267. У хворого діагноз: гострий контактний дисемінований алергійний дерматит. Який препарат призначите?
A. Нізорал
B. Мазь мірамістинову
C. Ламізил
D. Офлоксацин
E. * Преднізолон
268. У хворого діагноз: атопічний дерматит. Який препарат призначите?
A. Грізеофульвін
B. Сульфадиметоксин
C. Герпевір
D. Нізорал
E. * Фенкарол
269. У хворого множинна дерматофітія нігтів ступнів (оніхомікоз). Який препарат необхідно призначити?
A. Флюконазол
B. Ністатин
C. Фуцис
D. Ципрофлоксацин
E. * Орунгал
270. Хворий Л., 20 років, скаржиться на наявність болючих міхурців на підошві в ділянці склепіння стопи. Захворювання пов'язує із відвідуванням плавального басейну. При огляді: наявність пухирців ,що зливаються між собою, волога ерозивна поверхня з бортиком мацерованого епідермісу поруч. Поставте діагноз.
A. Екзема дисгідротична
B. Дерматит
C. Пемфігус
D. Псоріаз
E. * Дерматофітія ступнів
271. У хворого діагноз: гостра справжня екзема в стадії мокнення. Яку лікарську форму призначите?
A. Паста
B. Збовтувана суміш
C. Присипка
D. Крем
E. * Примочка
272. У хворого діагноз: простий хронічний лишай. Яку мазь призначите?
A. Мірамістинову
B. Герпевір.
C. Ламізил
D. Стрептоцидову
E. * Бетасалік
273. Пацієнт М., 48 років, працює на тваринницькій фермі, звернувся до дерматолога із скаргами на появу в ділянці росту бороди, запального червоного із пустулами на поверхні вогнища інфільтрації і випадання волосся округлої форми; із деяких волосяних фолікулітів виділяється гній. Про яку хворобу необхідно подумати ?
A. Сикоз стафілококовий
B. Мікроспорія
C. Імпетиго
D. Фурункул
E. * Інфільтративно-гнійна трихофітія
274. У хворого діагноз: мікроспорія гладенької шкіри (2 вогнища). Який препарат призначите?
A. Лінімент синтоміцину
B. Кремген
C. Бетаметазону валерат
D. Крем бензилбензоату
E. * Гель еконазолу
275. У хворого діагноз: дисемінована мікроспорія гладенької шкіри (20 вогнищ). Який препарат призначите?
A. Офлоксацин
B. Сульфадиметоксин
C. Метронідазол
D. Делагіл
E. * Ламізил
276. У хворого діагноз: хронічна ліхеніфікована екзема кистей. Який препарат призначите?
A. Борна примочка
B. Лінімент стрептоциду
C. Крем нізорал
D. Мазь офлокаїн
E. * Мазь “Бетасалік”
277. У хворої 21 р. впродовж 6 міс. В потиличній ділянці вогнище ліхеніфікації, по периферії плоскі блискучі папули, екскоріації, свербіж у вигляді нападів. Діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Псоріаз
C. Дерматит
D. Екзема
E. * Простий хронічний лишай
278. У хворої 35 років діагноз: дерматофітія шкіри сідниць. Яку мазь доцільно призначити?
A. Стрептоцидову
B. "Герпевір"
C. Гідрокортизонову
D. Синафланову
E. * Нізоралову
279. У хворої діагноз: кандидоз складок. Який препарат необхідно призначити?
A. Метронідазол
B. Сульфадиметоксин
C. Грізеофульвін
D. Тетрациклін
E. * Пімафукорт
280. У хворого впродовж 3 місяців на великому пальці правої кисті нігтьовий валик гіперемований, набряклий, при натискуванні незначна болючість, виділення краплі гною. Ваш діагноз?
A. Панарицій
B. Імпетиго
C. Врослий ніготь
D. Екзема
E. * Кандидозна пароніхія
281. Яка із названих мазей є кортикостероїдною?
A. Офлокаїн
B. Ламізил
C. Нізорал
D. Мірамистинова
E. * Елоком
282. У хворої діагноз: кандидозна пароніхія. Який препарат необхідно призначити?
A. Доксициклін
B. Індометацин
C. Сульфадиметоксин
D. Грізеофульвін
E. * Дифлюкан
283. Хворий 31 р. скаржиться на висипку на кистях, яка супроводжується сверблячкою, існує 1 рік, періодично загострюється. На шкірі кистей симетрична висипка: на тлі еритеми мікровезикули, ерозії, мокнення, по периферії міліарні запальні папули, кірочки. Попередній діагноз?
A. Багатоформна еритема
B. Простий герпес
C. Герпетиформний дерматит
D. Короста
E. * Екзема
284. У хворого 12 р. у немовлятковому періоді на щоках була свербляча висипка, яка через певний час зникла. З трьохрічного віку з’явилася висипка у ліктьових і підколінних згинах, яка існує дотепер. У ліктьових і підколінних ямках симетрично ліхеніфікація, сухість, лущення, екскоріації, суб’єктивно – виражений свербіж. Попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Червоний плоский лишай
E. * Атопічний дерматит
285. У хворого на шкірі грудної клітки численні незапальні плями 1 - 1,5 см діаметром з чіткими границями, бурого кольору із лущенням на поверхні. Йодна проба позитивна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Сифілітичну розеолу
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Різнокольоровий пітиріаз
286. У хв. 32 р. на шкірі грудей, плечового пояса численні незапальні, бурі плями з чіткими границями, схильні до периферійного росту, злиття, на поверхні висівкоподібне лущення, суб'єктивних відчуттів нема. Попередній діагноз?
A. Псоріаз
B. Дерматит
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Мікроспорія
E. * Різнокольоровий пітиріаз
287. У хворої діагноз: кандидозний вульвовагініт. Який препарат призначите?
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Офлоксацин
D. Делагіл
E. * Флуконазол
288. У хворого діагноз: шкірний свербіж, обумовлений харчовою алергією. Який препарат показаний?
A. Ламізил
B. Делагіл
C. Метронідазол
D. Доксициклін
E. * Фенкарол
289. У хворого після вживання бісептолу повторно на тому ж самому місці (права кисть) виникла червона пляма з чіткими границями, в центрі синюшна. Ваш попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Дерматофітія
E. * Фіксована медикаментозна еритема
290. При огляді дитини 2 років шкіра обличчя, особливо щік, еритематозна, набрякла спостерігаються ексудативні папули, дрібні везикули, що в деяких місцях покриті масивними буроватими кірочками. При знятті кірочок виникають мокнуті ерозивні ділянки. Про яку хворобу можна подумати?
A. Себорея
B. Контактний дерматит
C. Імпетиго
D. Кандидоз
E. * Атопічний дерматит
291. Екзему необхідно диференціювати з:
A. Поліморфною ексудативною еритемою
B. Атопічним дерматитом
C. Хворобою Дар'є
D. Дерматитом
E. * Можливі усі варіанти, крім хвороби Дар‘є
292. Сквамозну форму грибкового ураження диференціюють із:
A. Висівкоподібним лишаєм
B. Еритразмою
C. Папульозним сифілісом
D. Токсидермією
E. * Псоріазом
293. Класифікація екземи:
A. Істинна
B. Мікробна
C. Себороїд
D. Все вірно
E. * Вірно все, крім себороїда
294. Виділяють такі форми атопічного дерматиту:
A. Еритематозна
B. Еритематозно-сквамозна, із ліхеніфікацією
C. Пруригоподібна форма
D. Дистрофічна форма
E. * Вірно усе, крім дистрофічної форми
295. У дитини 9 років раптово розвинулась гостра вузлувата еритема. Про наявність якої внутрішньої патології вона може сигналізувати ?
A. Діабету
B. Нефриту
C. Гастриту
D. Холециститу
E. * Туберкульозу
296. При огляді на кистях і передпліччях наявні міхурі, еритематозні плями, ексудативні папули, деякі з елементів мають западіння в центрі, запальний вінчик по периферії. На слизовій оболонці рота, особливо губ - міхурі, ерозії, що супроводжуються болючістю. Поставте діагноз.
A. Пемфігус
B. Герпетиформний дерматит
C. Герпес оперізувальний
D. Дерматит
E. * Багатоформна еритема
297. У хворого інфільтративно-гнійна трихофітія голови із значним виділенням гною. Яка лікарська форма показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Крем
E. * Примочка
298. У дитини на голові кругле вогнище обламаного волосся діаметром 4 см, симптом «викошеної трави», лущення. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго
B. Фурункул
C. Різнокольоровий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Мікроспорію
299. У хворого на шкірі грудей незапальні бурі плями з висівкоподібним лущенням на поверхні? Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Імпетиго
D. Інфільтративно-гнійну трихофітію
E. * Різнокольоровий пітиріаз
300. У хворого різнокольоровий пітиріаз. Яка мазь показана?
A. Гідрокортизонова
B. Преднізолонова
C. Тетрациклінова
D. Кремген
E. * Нізорал
301. У хворого багатовогнищевий кандидоз (стоматит, кандидоз складок, множинні пароніхії). Який препарат показаний?
A. Грізеофульвін
B. Преднізолон
C. Димедрол
D. Доксициклін
E. * Дифлюкан
302. У хворого дисгідротична дерматофітія ступнів із набряком, ерозіями. Яка лікарська форма показана?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Лак
E. * Примочка
303. У хворого гіперкератотична форма дерматофітії ступнів. Яка група мазей показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Дезінфікувальні
B. Протигрибкові
C. Кортикостероїдні
D. Противірусні
E. * Кератолітичні
304. У хворого із ангіоневротичним набряком розвинувся набряк гортані, йому важко дихати. Який препарат необхідно негайно ввести?
A. Пеніцилін
B. Новокаїн
C. Індометацин
D. Но-шпу
E. * Адреналін
305. Після вживання бісептолу у хворого вдруге на тому ж місці виникла червона пляма діаметром 3см. Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Псоріаз
D. Кропив’янку
E. * Фіксовану медикаментозну еритему
306. Етіологічним чинником епідемічного пемфігусу новонароджених є:
A. Стрептококи
B. Pityrosporum ovale
C. * Стафілококи
D. Candida albians
E. Microsporum caniss
307. У хворого гостра алергійна кропив’янка. Який препарат показаний?
A. Тетрациклін
B. Бісептол
C. Фуросемід
D. Грізеофульвін
E. * Еріус
308. У хворого ввечері і вночі турбував сильний свербіж, який супроводжувався висипкою. Вранці у хворого висипки вже не було. Про яку хворобу слід подумати
A. Екзему
B. Дерматит
C. Атопічний дерматит
D. Себорейний дерматит
E. * Кропив’янку
309. Псоріатична тріада це:
A. Симптом “стеаринової плями”
B. Сітка Уїкхема
C. Симптом “кровяної роси”
D. Симптом “точкової кровотечі”
E. * Усе вірно, крім сітки Уікхема
310. До Вас на прийом звернулась жінка з діагнозом “Кандидозна заїда”який препарат призначити?
A. Мазь офлокаїн
B. Мазь “Герпевір”
C. Мазь гідрокортизонові
D. Мазь “Бетасалік”
E. * Крем Нізорал
311. Який препарат доцільно призначати у разі дисеминованого різнокольорового лишаю:
A. Доксициклін
B. * Нізорал
C. Бісептол
D. Метронідазол
E. Еритроміцин
312. Первинним елементом при псоріазі є:
A. Пустула
B. Горик
C. Везикула
D. Уртикарний елемент
E. * Папула
313. Позитивний симптом Нікольского виникає внаслідок:
A. Акантову
B. Гіперкератозу
C. Папіломатозу
D. Пара кератозу
E. * Акантолізу
314. У пацієнтки 38 років під молочними залозами еритема, мікроерзії яскраво-червоного кольору, білий натіт. Попередній діагноз:
A. Герпес
B. Екзема
C. Дерматит
D. Імпетиго
E. * Кандидоз
315. Який із названих препаратів доцільно призначити хворому з діагнозом :Дерматофітія гладкої шкіри:
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Сульфадиметоксин
D. Преднізолон
E. * Нізорал
316. У пацієнтки 22 років діагноз “ Звичайне імпетиго”, який препарат доцільно призначити:
A. Піпольфен
B. Флуконазол
C. Герпевір
D. Тріамцінолон
E. * Доксициклін
317. Характерні псоріатичні феномени викликаються при:
A. Діаскопії
B. Натискуванні зондом
C. Змащуванні олією
D. Інтенсивному терті
E. * Зішкрябувнні
318. У хворого діагноз : Артропатичний псоріаз. Який препарат призначити:
A. Супрастин
B. Нізорал
C. Доксициклін
D. Сульфадиметоксин
E. * Диклофенак натрію
319. Який симптом є характерний при червоному плоскому лишаю
A. Точкові кровотечі
B. Стеаринової плями
C. Симптом “медових щільників”
D. Термінальної плівки
E. * Сітка Уікхема
320. Діаскопія- це метод дослідження, коли
A. На елементи висипки натискують зондом
B. Елементи висипки змащують йодом
C. Елементи висипки зішкрябують
D. Елементи висипки змащують олією
E. * На елементи висипки натискують предметним склом
321. Йодну пробу Бальзера застосовують з метою підтвердження діагнозу
A. Псоріазу
B. Червоного плоского лишаю
C. Дерматиту
D. Екземи
E. * Різнокольорового пітиріазу
322. До можливих ускладнень імпетиго належать:
A. Флегмона
B. Бешиха
C. Бактерієемія
D. Сепсис
E. * Усе вірно
323. Показання до застосування примочок є:
A. Сухість
B. Тріщини
C. * Мокнення
D. Ліхеніфікація
E. Екскоріації
324. Наявність ліхеніфікації на шкірі свідчить про:
A. Гострий перебіг процесу
B. Раптовий початок процесу
C. * Хронічний перебіг процесу
D. Мономорфізм процесу
E. Поліморфізм процесу
325. Збудником еритразми є:
A. Candida albicans
B. Staf. aureus
C. Pitirosporum ovale
D. Candida glabrata
E. * Corynobakterium minutissimum
326. До мікозів належить:
A. Дерматофітії
B. Піодермії
C. Кандидози
D. Різнокольоровий лишай
E. * Все вірно, крім піодермії
327. Основними препаратами для лікування звичайної пухирчатки є:
A. Антибіотики
B. Цитостатики
C. Не стероїдні протизапальні препарати
D. Антигістаміні препарати
E. * Глюкокортикостероїдні препарати
328. Загальними принципами застосування глюкокортикостероїдних гормонів при звичайному пемфігусі є:
A. Початкові ударні дози
B. Поступове зниження доз
C. Індивідуальні підтримувальні
D. “Довічний” прийом підтримувальних доз
E. * Все вірно
329. Первинним елементом висипки при звичайному пемфігусі є:
A. Уртикарний елемент
B. Папула
C. Пустула
D. Везикула
E. * Бульозний елемент
330. Симптом Нікольського є позитивним при:
A. Звичайному пемфігусі
B. Синдромі Лайєлла
C. Стафілококовому синдромі опеченої шкіри
D. Пізні шкірні порфірії
E. * Все вірно, крім пізньої шкірної порфірії
331. Патогномонічною ознакою у діагностиці звичайного пемфігусу є:
A. Позитивна проба Бальзера
B. Позитивний симптом “яблучного желе”
C. Наявність еозинофілії в місті елементів
D. Позитивний симптом “ медових щільників”
E. * Позитивний симптом Нікольского
332. При діагностиці еритразми під лампою Вуда спостерігають
A. Зелене свічення
B. Немає свічення
C. Золотисто -жовте свічення
D. Фіолетове свічення
E. * Червоне свічення
333. На мікроспорію хворіють переважно:
A. Люди похилого віку
B. Хворі на цукровий діабет
C. Жінки
D. Хворі на ВІЛ- інфекцію
E. * Діти
334. З метою підтвердження діагнозу пемфігусу проводять:
A. Дослідження на LE – клітин
B. * Дослідження на виявлення акантолітичних клітин
C. Полімеразно – ланцюгову реакцію
D. Лігазно – ланцюгову реакцію
E. Постановку шкірно – алергічних тестів
335. За клінічними ознаками розрізняють такі види дерматофітій нігтів:
A. Нормо трофічний
B. Гіперкератотичний
C. Гіпертрофічний
D. Атрофічний
E. * Усе вірно, крім гіперкератотичний
336. У пацієнта діагноз: Дерматофітія нігтів. Який препарат призначити:
A. Герпевір
B. Преднізолон
C. Доксациклін
D. Супрастин
E. * Орунгал
337. Розрізняють такі форми дерматофітій ступні:
A. Сквамозна
B. Сквамозна- гіперкератотична
C. Інтертрегінозна
D. Дизгідротична
E. * Усе вірно
338. Первинним елементом при різнокольоровому пітиріазі є :
A. Пустула
B. Папула
C. Уртикарний елемент
D. Везикула
E. * Незапальна пляма
339. Мікіди – це:
A. Гноякова висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри
B. Петехіальна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкір
C. Усе вірно
D. Ураження нігтів, що супроводжує грибкові ураження шкіри
E. * Алергічна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри та слизових оболонок
340. Для дисемінованого (системного) кандидозу характерно:
A. Еритемно-папульозна висипка
B. Артралгії
C. Температурна реакція (гарячка)
D. Міалгії
E. * Усе вірно, крім артралгії
341. Різнокольоровий пітиріаз спричинено
A. Candida albicans
B. Staf. aureus
C. Corynobakterium minutissimum
D. Candida glabrata
E. * Pitirosporum ovale
342. Діагностичним критерієм різнокольорового пітиріазу є позитивна:
A. Псоріатична тріада
B. Проба Ядассона
C. Феномен Лебнера
D. Симптом “яблучного желе”
E. * Йодна проба Бальзера
343. Дослідження на виявлення акантолітичних клітин проводять з метою підтвердження діагнозу:
A. Псоріазу
B. Червоного плоского лишаю
C. Туберкульозного вовчаку
D. * Звичайного пемфігусу
E. Різнокольорового пітиріазу
344. У пацієнта 23 роки діагноз: Кандидозний баланопостит. Який препарат загальної дії доцільно призначити:
A. Орунгал
B. Ламізил
C. Пімафукорт
D. Герпевір
E. * Флуконазол
345. Особливістю краплиноподібного псоріазу є :
A. Поєднання із ураженням суглобів
B. Ураження долонів та підошв
C. Ураження волосистої частини голови
D. Значний свербіж
E. * Розвиток після перенесених гострих респіраторних хвороб
346. У перебігу псоріазу розрізняють такі стадії:
A. Прогресуюча стадія
B. Стадія ущільнення
C. Стаціонарна стадія
D. Регресуючи стадія
E. * Усе вірно, крім стадії ущільнення
347. Для псоріатичних уражень характерні такі патогістологічні зміни:
A. Міжсосочковий акантоз
B. Акантоліз
C. Мікроабсцеси Мунро
D. Папіломатоз
E. * Усе вірно, крім акантолізу
348. Які з названих мазей належать до комбінованих
A. Преднізолонові мазь
B. Бетаметазонова мазь
C. Гідрокортизована мазь
D. Сінофламова мазь
E. * Бетасалік
349. У тріаду атопії включено:
A. Атопічний дерматит
B. Атопічна бронхіальна астма
C. Атопічний коньюктивіт
D. Атопічний риніт
E. * Усе вірно, крім атопічного коньюктивіту
350. До діагностичних критеріїв звичайного пемфігусу належить усе, крім:
A. Часте ураження слизових оболонок
B. Позитивний симптом Нікольського
C. Резистентність до будь – якої місцевої терапії
D. * Еозинофілія в рідині бульозних елементів
E. Виявлення у зрізах шкіри антитіл класу G
351. Первинним елементом висипки при звичайному пемфігусі є:
A. Везикула
B. Папула
C. * Пузир
D. Горбик
E. Пустула
352. Дисхромія – це:
A. Гіпопігментація
B. Гіперпігментація
C. Невус
D. Лейкодерма
E. * Ділянки гіпо- гіперпігментації
353. До абсолютних ознак атопії належать:
A. Ліхеніфікація
B. Хронічний перебіг
C. Кропив’янка
D. Ураження обличчя
E. * Усе вірно крім кропив’янки
354. Тріада атопії складається з:
A. Атопічного дерматиту
B. Атопічного блефариту
C. Атопічної бронхіальної астми
D. Атопічного риніту
E. * Усе вірно, крім атопічного блефариту
355. До абсолютних ознак атопії належать:
A. Ліхеніфікація
B. Хронічний перебіг
C. Сезонність перебігу
D. Ураження обличчя
E. * Усе вірно, крім сезонності перебігу
356. До можливих ускладнень з боку шкіри при атопічному дерматиті належать:
A. Піодермічні процеси
B. Герметична екзема
C. Еритродермія
D. Себорейний дерматит
E. * Усе вірно, крім себорейного дерматиту
357. Диференційний діагноз атопічного дерматиту проводять з:
A. Нумулярною екземою
B. Грибоподібним мікозом
C. Гістіоцитозом Х
D. Себорейним дерматитом
E. * Усе вірно
358. Провідною лабораторною ознакою у підтвердженні діагнозу атопічного дерматиту є:
A. Лейкоцитоз
B. Клітини Тцанка у мазках відбитках
C. LE-клітини
D. Прискорення ШОЕ
E. * Підвищення у крові імуноглобуліну Е
359. Кірочка – це:
A. Нагромадження клітин рогового шару
B. Ущільнення шкіри внаслідок інфільтрації
C. Дефект шкіри в результаті механічних впливів
D. * Засохлий ексудат на поверхні шкіри
E. Дефект епідермісу на місці зруйнованих елементів
360. Діагностика атопічного дерматиту ґрунтується на таких клінічних ознаках:
A. Інтенсивна сверблячка
B. Мокнення вогнищ ураження
C. Вікова еволюція
D. Наявність ліхеноїдних елементів
E. * Усе вірно крім мокнення вогнищ ураження
361. Характерними симптомами простого хронічного лишаю є:
A. Первинна інтенсивна сверблячка
B. Ліхеніфікація
C. Ураження нігтів
D. Відсутність мокнення
E. * Усе вірно крім, ураження нігтів
362. До клінічних ознак справжньої екземи належать:
A. Справжній і несправжній поліморфізм
B. Мікровезикуляція
C. Асиметричність вогнищ ураження
D. Сверблячка
E. * Усе вірно, крім асиметричності вогнищ ураження
363. Мікробна екзема характеризується:
A. Асиметричністю
B. Чіткими контурами ураження
C. Наявністю пустул по периферії
D. Відшаруванням епідермісу по периферії у вигляді бордюру
E. * Усе вірно
364. У дитини 8 років діагноз педикульоз. Який препарат доцільно призначити:
A. Крем Нізорал
B. Просту сірчану мазь
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Мірамістинову мазь
E. * Аерозоль “Пара-плюс”
365. Елементи висипки при корості:
A. Коростяні ходи
B. Папуло-везикули
C. Горбики
D. Міліарні запальні папули
E. * Усе вірно крім горбиків
366. Мікробна екзема поділяється на такі клінічні різновиди:
A. Паратравматична
B. Мікотична
C. Варикозна
D. Сосків і ареол у жінок
E. * Усе вірно
367. Основною клінічною ознакою екзематозного процесу є:
A. Запальні явища
B. Чіткі контури вогнищ ураження
C. Свербіж
D. Інфільтрація вогнищ ураження
E. * Точкові мокнення
368. “Архіпелаг островів” при справжній екземі-це:
A. Наявність інфільтрації вогнищ ураження
B. Ліхеніфікація
C. Мокнення у ділянках ураження
D. Серозні і екзематозні колодязі
E. * Чергування уражених і неуражених ділянок шкіри
369. До клінічних ознак фтиріазу належать:
A. Локалізація у лобковій ділянці
B. Сверблячка
C. Підвищення температури тіла
D. Сині плями 5-15 мм діаметром
E. * Усе вірно, крім підвищення температури тіла
370. Розрізняють такі клінічні форми корости:
A. Короста без висипки
B. Малосимптомна (доглянута)
C. Лікована короста
D. Короста лікована кортикостероїдними мазями
E. * Усе вірно
371. Короста дітей грудного віку має такі особливості:
A. Висипка має ексудативний характер
B. Супроводжується лімфаденопатією
C. Часто локалізується на обличчі
D. Висипка у вигляді везикули і бульозних елементів
E. * Усе вірно, крім супроводжується лімфаденопатією
372. До методів лабораторної діагностики корости належать:
A. Мазки-відбитки у вогнищі ураження
B. Англосаксонський метод
C. Метод лужного препарування шкіри
D. Усе вірно
E. * Усе вірно, крім мазків-відбитків у вогнищ ураження
373. Для лікування корости використовують такі засоби:
A. Просту сірчану мазь
B. Мірамістинову мазь
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Крем бензил-бензоату
E. * Усе вірно, крім мірамістинової мазі
374. Розрізняють такі клінічні форми атопічного дерматиту:
A. Екземоподібну
B. Ліхеноїдну
C. Сквамозну
D. Пруригінозну
E. * Усе вірно, крім сквамозної
375. Первинним елементом висипки при коліквативному туберкульозі шкіри є:
A. Горбик
B. Папула
C. Пустула
D. Везикула
E. * Вузол
376. Диференційний діагноз себорейного дерматиту проводять з:
A. Псоріазом
B. Імпетиго
C. Дерматофітіями
D. Кандидозами
E. * Усе вірно
377. Характерною відмінністю висипки при себорейному дерматиті від псоріазу є:
A. колір висипки
B. свербіж
C. наявність лущень
D. локалізація висипки
E. * відсутність інфільтрації
378. Ущільнення шкіри внаслідок хронічного запального процесу, це:
A. Вегетація
B. * Ліхеніфікація
C. Екскоріація
D. Лусочки
E. Рубець
379. Пікова концентрація більшості антигістамінних препаратів у крові розвивається через:
A. 15 – 20 хвилин
B. 5 – 6 год.
C. 15 – 18 год.
D. * 2 –3 год.
E. 30 – 40 хвилин
380. Елементи висипки при корості:
A. Коростяні ходи
B. Папуло-везикули
C. Міліарні запальні червоні папули
D. Мокнення в ділянці ураження
E. * Усе вірно, крім мокнення в ділянці ураження
381. Характерні особливості справжньої екземи:
A. Мікровезикуляція, явища мокнення
B. Серозні, або екзематозні колодязі
C. Справжній і не справжній поліморфізм
D. Нечіткі контури вогнищ
E. * Усе вірно
382. Характерні особливості справжньої екземи:
A. Сверблячка
B. Схильність до дисемінації, рецидивів
C. Симетричність
D. Початок хвороби без видимої причини на незміненій шкірі
E. * Усе вірно
383. Варикозна екзема належить до:
A. Справжньої екземи
B. Монетоподібної екземи
C. Себорейної екземи
D. Правильної відповіді немає
E. * Мікробної екземи
384. Дерматофітія, різнокольоровий пітиріаз, кандидоз – є різновидом:
A. Екземи
B. Піодермії
C. Псоріазу
D. Корости
E. * Мікозів
385. Мікози класифікують таким чином:
A. Кандидози
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Дерматофітії
D. Усе вірно, крім різнокольорового пітиріазу
E. * Усе вірно
386. У поліклініку звернувся хворий 28-ти років, в якого в ділянці пахово-стегнових складок незапальні плями цеглянистого кольору з чіткими межами висівкоподібним лущенням на поверхні без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Пахову дерматофітію
B. Екзема
C. Дерматит
D. Кандидоз
E. * Еритразма
387. У дитячому садочку при профілактичному огляді дітей виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся:
A. Хлорамін
B. Хлорофос
C. Неопін
D. АРРІВО
E. * Аерозоль «Пора - плюс»
388. Хворий 35-ти років скаржиться на інтенсивний свербіж, що посилюється в ночі: Об’єктивно: на шкірі тулуба, згинальних поверхнях кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів. Назвіть найвірогідніший діагноз:
A. Кропив’янка
B. Дерматит
C. Екзема
D. Рожевий пітиріаз
E. * Короста
389. До вас звернувся на прийом пацієнт 62 років. Скарги на біль в ділянці серця, задишку. Рентгенологічно виявлено розширення висхідної частини аорти. Які додаткові обстеження слід провести?
A. ЕКГ
B. Ехокардіографія
C. Дослідження на хламідіоз
D. Дослідження на мікоплазму
E. * Серологічні реакції на сифіліс
390. У хлопчика 2-ох років у ділянці ануса – папули 0,5 см. діаметром з чіткими контурами, вологою поверхнею про яку хворобу слід подумати?
A. Кандидоз
B. Дерматит
C. Екзема
D. Контагіозний молюск
E. * Вроджений сифіліс
391. При огляді пацієнта 56 років – на передній поверхні правої гомілки – кратероподібна виразка, з піднятими краями, не болюча, не піддається лікуванню загально прийнятими засобами, на наявність якої хвороби слід обстежити хворого?
A. Трофічна виразка
B. Ектима
C. Імпетиго
D. Виразка після прориву фурункула
E. * Гумозна виразка
392. Про ефективність застосованих доз кортикостероїді є при звичайному пемфігусі свідчить:
A. Наявність грануляцій на поверхні ерозії
B. Покращення загального стану хворого
C. * Негативність симптому Нікольського
D. Нормалізація температури тіла
E. Епітелізація ерозованих поверхонь
393. До педіатра звернулась мати з дівчинкою віком 1 місяць. При огляді – на статевих органах ерозивні папули. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Кандидоз
B. Імпетиго
C. Герпес
D. Дерматит
E. * Вроджений сифіліс
394. Свербіж не характерний для:
A. Токсикодермії
B. Екземи
C. Атопічного дерматиту
D. Червоного плоского лишаю
E. * Сифілітичної розеоли
395. Мають тонку ніжку і часточкову поверхню:
A. Широкі сифілітичні кондиломи
B. Контагіозний молюск
C. Звичайний пемфігус
D. Герпетична висипка
E. * Гострокінцеві кондиломи
396. Плацента при вродженому сифілісі має такі ознаки:
A. Набрякла
B. Великих розмірів
C. Крихка
D. З розростанням грануляційної тканини
E. * Усе вірно
397. При огляді в пологову будинку у дитини 8-ми днів – навколо рота інфільтрат з блискучою поверхнею і тріщинами. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Атопічний дерматит
C. Кандидоз
D. Епідемічний пемфігус новонароджених
E. * Вроджений сифіліс
398. Специфічна терапія сифілісу передбачає призначення:
A. Біостимуляторів
B. Сульфаніламідів
C. Вітамінів
D. Нестероїдних протизапальних
E. * Препаратів пеніциліну
399. У пацієнта 28 років при огляді на статевому члені – неболюча виразка, збільшений паховий лімфовузол, РВ позитивна. Про який період сифілісу слід подумати?
A. Вторинний
B. Вроджений
C. Пізній
D. Латентний
E. * Первинний
400. Дрібні численні вогнища алопеції із неповним випадінням волосся характерні для:
A. Гніздової алопеції
B. Мікроспорії
C. Себореї голови
D. Рубцевої алопеці
E. * Сифілітичної алопеції
401. Через 7 днів, після народження у дитини виникла висипка – напружені везикули переважно на долонях, підошвах, гепатоспленомегалія. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес
B. Епідемічний пемфігус новонароджених
C. Дерматит
D. Кандидоз
E. * Сифілітичний пемфігус
402. У пацієнта 26 років при огляді – в ділянці препуціуму розростання на тонкій ніжці, мякі, поверхня часточкова, без суб’єктивних відчуттів. Діагноз?
A. Широка кондилома
B. Кандидоз
C. Герпес
D. Трихомоніаз
E. * Гострокінцеві кондиломи
403. У крові дітей, з раннім вродженим сифілісом спостерігають:
A. Анемію
B. Лейкоцитоз
C. Прискорене ШОЕ
D. Усе вірно крім лейкоцитозу
E. * Усе вірно
404. Сифілітичний пемфігус характерний для:
A. Пізнього вродженого сифілісу
B. Системного нейросифілізу
C. Пізнього латентного сифілісу
D. Раннього латентного сифілісу
E. * Раннього вродженого сифілісу
405. Види лікування хворих на сифіліс:
A. Превентивна
B. Профілактична
C. Пробна
D. Усе вірно крім превентивного
E. * Усе вірно
406. Показником до застосування примочок є усе, крім:
A. * Тріщини
B. Вологі ділянки ураження
C. Значний набряк
D. Еритема
E. Стан після проколювання бульозних елементів
407. Захворюваність на туберкульоз шкіри залежить від:
A. Міграції населення
B. Рівня безробіття
C. Епідемічної ситуації по ВІЛ-інфекції
D. Зниження чутливості до туберкуліну
E. * Епідемічної ситуації по туберкульозу легень
408. При первинному туберкульозі шкіри зараження відбувається при прямому контакті з:
A. Предметами побуту
B. Кров’ю
C. Водою
D. Особистими речами хворого
E. * Інфікованим матеріалом (слина і харкотиння)
409. Первинним елементом при туберкульозному вовчаку є:
A. Папула
B. Везикула
C. Пустула
D. Вузол
E. * Горбик (люпома)
410. Феномен “яблучного желе” перевіряється шляхом:
A. Пошкрябування
B. Змащування вогнища ураження йодом
C. Натискання зондом на місця ураження
D. Нанесення краплі олії на вогнище ураження
E. * Діаскопії
411. Горбик (люпома) є первинним елементом при:
A. Вторинному сифілісі
B. Псоріазі
C. Червоному дискоїдному вовчаку
D. Саркоїдозі
E. * Туберкульозному вовчаку
412. Первинний туберкульоз шкіри диференціюють із:
A. Твердим шанкром
B. Споротрихозом
C. Ектимою
D. Раком шкіри
E. * Усе вірно
413. Інкубаційний період при первинному туберкульозі шкіри триває:
A. 2 місяці
B. 5-7 днів
C. 3-4 місяці
D. 7-8 тижнів
E. * 2-4 тижні
414. Найчастіше локалізація вогнищ при туберкульозному вовчаку:
A. На кінцівках
B. На тулубі
C. На волосистій частині голови
D. На геніталіях
E. * На обличчі
415. Феномен “яблучного желе” це:
A. Різкий біль при натискуванні на горбик
B. Точкова кровотеча у вогнище ураження
C. Відшарування епідермісу при натискуванні на вогнище ураження
D. Висівкоподібне лущення при пошкрябуванні
E. * Зміна кольору вогнища ураження при діаскопії
416. При первинному туберкульозі шкіри мікобактерії потрапляють через:
A. Повітряно-крапельним шляхом
B. При переливанні крові
C. Статевим шляхом
D. Трансплацентарно
E. * Через ушкоджену шкіру
417. До ускладнень туберкульозного вовчака належать:
A. Пневмонія
B. Сепсис
C. Екзематизація вогнищ
D. Абсцеси
E. * Люпус-карцинома
418. Результати проби Манту оцінюють через:
A. 5-6 год.
B. 5-7 днів
C. 10-12 год.
D. 10 днів
E. * 48-72 год.
419. До ускладнення корости належить усе, крім:
A. Коростяна нефропатія
B. Доброякісна лімфоплазія шкіри
C. * Коростяна пурпура
D. Піодермія
E. Екзематизація
420. Методом лікування бородавчастого туберкульозу шкіри є:
A. Електрофорез
B. Введення препаратів у вогнище ураження
C. Лазеротерапія
D. УФО-опромінення
E. * Хірургічне видалення вогнищ
421. Первинний туберкульоз шкіри має такі клінічні прояви:
A. Немає гострозапальних явищ
B. Переважає синюшне забарвлення
C. Регіонарний лімфаденіт
D. Щільна червоно-коричнева папула, що згодом перетворюється у виразку
E. * Усе вірно
422. Особливістю сучасного перебігу туберкульозного вовчака можна вважати:
A. Незначна вираженість клінічних проявів
B. Розвиток у дорослих
C. Часте ураження слизової оболонки носа
D. Руйнування носової перегородки
E. * Усе вірно
423. До діагностичних критеріїв туберкульозу шкіри належать:
A. Наявність туберкульозу внутрішніх органів
B. Проба (тест-терапія)
C. Проба Манту
D. Виявлення мікобактерій лепри
E. * Усе вірно, крім виявлення мікобактерій лепри
424. На дні виразок при виразковому туберкульозі шкіри містяться:
A. Клітини танка
B. Еозинофіли
C. Тільця Сіватта
D. Кальцінати
E. * Зерна Трела
425. Диференційний діагноз скрофулодерми проводять із:
A. Актиномікозом
B. Споротрихозом
C. Сифілітичною гумою
D. Псоріазом
E. * Усе вірно, крім псоріазом
426. Незаперечним підтвердженням туберкульозу шкіри є:
A. Клінічні прояви
B. Дані патологічного дослідження
C. Пробна терапія (тест-терапія)
D. Позитивна проба Манту
E. * Виявлення мікобактерій туберкульозу у гістологічних препаратах
427. Яке з наведених тверджень є правильним для алергійного контактного дерматиту:
A. Сенсибілізація не має значення, хвороба виникає у будь кого
B. Тяжкість хвороби залежить від концентрації подразника
C. * Хвороба виникає тільки у сенсибілізованих осіб
D. Вогнище ураження не мають схильності до розповсюдження
E. Дерматит завжди регресує після усунення контакту з речовинами
428. У пацієна 25 років хронічний хламідійний уретрит. Який препарат призначите?
A. Сульфадиметоксин
B. Дипразин
C. Гризеофульвін
D. Ацикловір
E. * Доксициклін
429. Наявність на шкірі сітки Уікхема є діагностичною ознакою:
A. Псоріазу
B. Парапсоріазу
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Атопічного дерматиту
E. * Червоного плоского лишаю
430. Хворий 19 р. скаржиться на виділення з уретри впродовж 3 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Дифтероїди
B. Пневмококи
C. Сальмонели
D. Єрсінії
E. * Хламідії
431. У хворого 28 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Диферентит
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Фімоз
E. * Епідидиміт
432. Основним у лікуванні пемфігусу є:
A. Адекватний догляд за хворими
B. Забезпечення оптимального температурного режиму
C. * Застосування глюкокортикостероїдних гормонів
D. Застосування ціттостатиків
E. Місцева терапія, яка забезпечує епітелізацію ерозій
433. Хворий 19 р. скаржиться на виділення з уретри впродовж 3 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Дифтероїди
B. Пневмококи
C. Сальмонели
D. Єрсінії
E. * Хламідії
434. Яка група препаратів є основною у лікуванні хламідійної інфекції?
A. Імуномодулятори
B. Антигістаміни
C. Протизапальні
D. Кортикостероїди
E. * Антибіотики
435. Яка середня тривалість інкубаційного періоду при хламідійній інфекції?
A. 1-2 дні
B. 5-14 днів
C. 20-30 днів
D. 2 місяці
E. * 15-20 днів
436. Основне ускладнення хламідійної інфекції у жінок:
A. Перитоніт
B. Сальпінгіт
C. Ендометрит
D. Вестибуліт
E. * Безплідність
437. Можливі ускладнення хламідійної інфекції у чоловіків:
A. Простатит
B. Епідидиміт
C. Безплідність
D. Синдром Рейтера
E. * Усе вірно
438. У хворого діагноз: підгострий хламідійний уретрит. Який препарат призначите?
A. Пеніцилін
B. Цефазолін
C. Сульфадиметоксин
D. Бісептол
E. * Доксициклін
439. Хворий 18 років впродовж року скаржиться на свербіж в уретрі, розлади сечопуску і статевої функції, іноді вранці незначні виділення з уретри. Які можливі етіологічні чинники у цьому випадку?
A. Мікоплазми
B. Трихомонади
C. Хламідії
D. Гонококи
E. * Усе вірно
440. Провідною клінічною ознакою справжньої екземи є:
A. Симетричність ураження;
B. * Явище точкового мокнення;
C. Чіткі контури ураження;
D. Наявність пустул по периферії;
E. Мономорфізм висипки
441. До атипових екстрагенітальних шанкрів належать:
A. Тверді шанкри губ
B. Тверді шанкри в кутиках рота
C. * Шанкр-панарицій
D. Твердий шанкр язика
E. Шанкр молочної залози
442. Навколо виразок, ран, нарізів розвивається:
A. Справжня екзема
B. Себорейна екзема
C. Професійна екзема
D. * Мікробна екзема
E. Дисгідротична екзема
443. Хворий М., 21 рік, скаржиться на виділення із уретри, які супроводжуються біллю і різзю при сечовиділенні. Захворів на третій день після позашлюбного статевого контакту. Об’єктивно: головка статевого члену гіпермійована та припухла, губки зовнішнього отвору уретри набряклі. Із уретри виділяється велика кількість жовтувато-зеленого гною. Поставте попередній діагноз.
A. Трихомонад
B. Хламідіоз
C. Уреплазмоз
D. Гарденерелльоз
E. * Гострий гонорейний уретрит
444. Хв. 23 р. скаржиться на виділення із уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. * Гонококи
445. У хворого 32 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Фімоз
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Диференти
E. * Епідидиміт
446. Яка група препаратів є основною у лікуванні гонококової інфекції?
A. Антигістаміни
B. Антималярійні
C. Протизапальні
D. Імуномодулятори
E. * Антибіотики
447. Хв. 23 р. скаржиться на виділення із уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. * Гонококи
448. У хворого 32 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Фімоз
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Диферентит
E. * Епідидиміт
449. У дитини 7 років на долонях і підошвах ерозії із відшарованим по краях епідермісом, основа щільна: ерозії виникли на місцях бульозних елементів. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Імпетиго
B. Багатоформна еритема
C. Фіксована бульозна еритема
D. Бульозний епідермоліз
E. * Сифілітичний пемфігус
450. Хв. 58 р. скаржиться на болі в ділянці серця, задишку. Рентгенологічно виявлено розширення висхідної частини аорти. Які додаткові обстеження слід провести?
A. ЕКГ
B. Ехокардіограму
C. Дослідження на хламідіоз
D. Дослідження на мікоплазмоз
E. * Серологічні реакції на сифіліс
451. У новонародженої дитини на 6й день з’явилась висипка на долонях і підошвах у вигляді напружених везикул на щільній запальній основі. Ваш попередній діагноз?
A. Імпетиго
B. Дерматит
C. Багітоформна еритеме
D. Кандидоз
E. * Сифілітичний пемфігус
452. У дитини 3 років в ділянці ануса виявлені папули 0,5 см діаметром з чіткими контурами, вологою поверхнею. про яку хворобу слід подумати?
A. Кандидоз
B. Дерматит
C. Екзема
D. Контагіозний молюск
E. * Вроджений сифіліс
453. У хворого позитивна РІФ (++++), RW негативна, на статевому члені є неболюча виразка, збільшений неболючий паховий вузол. Про який період сифілісу слід подумати?
A. Вторинний
B. Пізній
C. Латентний
D. Вроджений
E. * Первинний
454. У новонародженої дитини на 6й день з’явилась висипка на долонях і підошвах у вигляді напружених везикул на щільній запальній основі. Ваш попередній діагноз?
A. Імпетиго
B. Дерматит
C. Багатоформна еритема
D. Кандидоз
E. * Сифілітичний пемфігус
455. У дівчинки у віці 1 місяця на статевих органах виявлені ерозивні папули. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Кандидоз
B. Герпес
C. Імпетиго
D. Дерматит
E. * Вроджений сифіліс
456. Клінічні різновиди горбикових сифілідів:
A. Згрупований
B. Дифузний
C. Серпінгуючий
D. Карликовий
E. * Усе вірно
457. Розрізняють такі клінічні різновиди розацеа, крім:
A. Еритемна;
B. Еритемна – папульозна
C. * Папула – сквамозна
D. Вузлувата
E. Папула – пустульозна
458. Співвідношення ваги плаценти і плода в нормі:
A. 1:9 – 1:10
B. 1:2
C. 1:3
D. 1:7
E. * 1:5 - 1:6
459. Співвідношення ваги плаценти і плода у хворих на сифіліс:
A. 1:5 – 1:6
B. 1:2
C. 1:7
D. 1:9
E. * 1:3 - 1:4
460. Сифілітичний пемфігус новонароджених слід диференціювати із:
A. Справжньою пухирчаткою
B. Дерматитом Дюринга
C. Контактним дерматитом
D. Бульозним епідермолізом
E. * Епідермічним пемфігусом новонароджених
461. Тріада Гетчинсона це:
A. Зуби Гетчинсона
B. Сифілітичний лабіринтит
C. Потовщення грудинного кінця ключиці
D. Сифілітичний інтерстиційний кератит
E. * Усе вірно, крім потовщення грудинного кінця ключиці
462. У хворого на головці статевого члена згруповані везикули на запальній основі впродовж 4 днів, які супроводжуються відчуттям паління, болючості. Про яку хворобу слід подумати?
A. Твердий шанкр
B. Імпетиго
C. Дерматит
D. Генітальні бородавки
E. * Простий герпес
463. На прийом до лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу відомо часте існування подібного виступу на протязі року. Під час огляду: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, м’які при пальпаціїі супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна клінічна картина ?
A. Шанкериформна піодермія
B. Первинний сифіліс
C. Короста
D. Новоутворення шкіри
E. * Генітальний герпес
464. До лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені, які з’явилися після захворювання на грип. Об’єктивно: На головці статевого члена спостерігаються згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, з чіткими границями, м’які при пальпації і супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна клінічна картина ?
A. Первинний сифіліс
B. Короста
C. Оперізувальний герпес
D. Шанкер формна піодермія
E. * Генітальний герпес
465. Хворий 23 роки скаржиться на виділення з уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. * Трихомонади
466. Жінка 22 років скаржиться на наявність розростань на слизовій статевих губ. Хворіє декілька місяців. При огляді: на слизовій оболонці статевих губ сосочковидні розростання на тонкій ніжці з ворсистою поверхнею, м’які, не болючі. Про яке захворювання необхідно подумати ?
A. Кондиломи широкі
B. Вегетуючий пемфігус
C. Бородавки звичайні
D. Контагіозний молюск
E. * Кондиломи гострокінцеві
467. У хворого трихомонадний уретрит. Який препарат призначите ?
A. Тавегіл
B. Нізорал
C. Сульфадиметоксин
D. Делагіл
E. * Метронідазол
468. Розрізняють такі клінічні різновиди розацеа, крім:
A. Еритемна;
B. Еритемна – пакульозна
C. * Папула – сквамозна
D. Вузлувата
E. Папула – пустульозна
469. У хворий 20 років на тілі статевого члена на тлі еритеми згруповані ерозії 1-2 мм діаметром, місцями кірочки, вогнище із полі циклічними краями, свербіж, болючість. Діагноз ?
A. Екзема
B. Дерматит
C. Кандидоз
D. Дерматофітія
E. * Генітальний герпес
470. У хворого діагноз: гострокінцеві кондиломи. Який препарат призначите ?
A. Зовіракс
B. Зовіракс
C. Міконазол
D. Пімафуцин
E. * Феразол
471. У хворого діагноз: генітальний герпес. Який препарат призначите ?
A. Доксициклін
B. Сульфадиметоксин
C. Індометацин
D. Фенкарол
E. * Герпевір
472. Прогресуючий параліч може розвинутись після зараження через:
A. 1-2 роки
B. 3-4 роки
C. 8-10 років
D. 5-6 років
E. * 15-20 років
473. До клінічних симптомів сифілітичної аневризми аорти належать:
A. Дуючий систолічний шум
B. Перкуторне розширення контурів аорти
C. Пульсуючі ділянки грудної клітки біля грудини
D. Симптоми тиску аневризми на сусідні органи
E. * Усе вірно
474. Ураження кісток при пізньому сифілісі може бути у таких клінічних формах:
A. Остеоперіостит
B. Остеомієліт
C. Гідрартроз
D. Остеоартрит
E. * Усе вірно
475. До клінічних ознак сифілісу плода належать:
A. Плід мацерований
B. Має малу масу тіла
C. Гепатоспленомегалія
D. Легені щільні
E. * Усе вірно
476. Достовірні ознаки вродженого сифілісу:
A. Зуби Гетчинсона
B. Інтерституційний кератит
C. Сідлоподібний ніс
D. Глухота
E. * Усе вірно, крім сідлоподібного носа
477. Лабораторним підтвердженням діагнозу атопічного дерматиту є:
A. Зниження рівня в крові імуноглобулінів Е
B. * Підвищення в крові рівня імуноглобулінів Е
C. Зниження рівнів в крові імуноглобулінів G
D. Підвищення в крові рівнів імуноглобулінів G
E. Зниження внутрішньоклітинної концентрації фосфодієстераз
478. Оклюзійіна пов'язка при застосуванні мазей забезпечує:
A. Профілактику атрофії шкіри
B. * Глибоку пенетрацію
C. Глибоке зволоження
D. Глибоке живлення
E. Дезінфекцію шкіри
479. У хворої діагноз: кандидозний вульвовагініт. Який препарат призначите?
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Офлоксацин
D. Делагіл
E. * Флуконазол
480. У хворого діагноз: кандидозний баланопостит. Який препарат призначите?
A. Грізеофульвін
B. Сульфадиметоксин
C. Триамцинофлон
D. Доксициклін
E. * Нізорал
481. Для специфічної терапії хворих на сифіліс застосовують:
A. Сульфаніламідні препарати
B. Десенсибілізуючі препарати
C. Нестероїдні протизапальні препарати
D. Вітаміни
E. * Препарати пеніциліну
482. Який симптом не належить до тріади Гетчинсона?:
A. Специфічний лабіринтит
B. Шаблеподібні гомілки
C. Паренхіматозний кератит
D. Зуби Гетчинсона
E. * Псевдопараліч Парро
483. Сучасними особливостями вродженого сифілісу є:
A. Сифілітичний мезаортит
B. Часте ураження кісток
C. Часті негативні серологічні реакції
D. Усе вірно
E. * Усе вірно, крім сифілітичний мезаортит
484. Симптом “солі і перцю” спостерігають при:
A. Сифілітичному періоститі
B. Сифілітичному риніті
C. Сифілітичному остеохондриті
D. Сифілітичному фалангісті
E. * Сифілітичному хоріоретиніті
485. До вірогідних ознак пізнього вродженого сифілісу належать:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Радіарні рубці навколо рота
D. Зуби Гетчинсона
E. * Усе вірно, крім зуби Гетчинсона
486. Інкубаційний період при хламідійній інфекції триває:
A. 3-4 тижні
B. 1-2 місяці
C. 3 місяці
D. 6-8 тижнів
E. * 5-14 днів
487. Фактори, які ініціюють персистенцію хламідій в організмі:
A. Субтерапевтичні дози антибіотиків
B. Дефіцит ессенціальних амінокислот
C. Наявність ендокринної патології
D. Недостатня терапія гама інтерфероном
E. * Усе вірно, крім наявність ендокринної патології
488. Хламідійна інфекція у вагітних жінок може спричинити:
A. Позаматкову вагітність
B. Викидень
C. Мертво народження
D. Хоріоамніоніт
E. * Усе вірно
489. Хламідійна інфекція може спричинити у плода:
A. Внутрішньоутробний сепсис
B. Внутрішньоутробну пневмонію
C. Менінгоенцефаліт
D. Респіраторний дистрес-синдром
E. * Усе вірно
490. Тривалість інкубаційного періоду при гонококовій інфекції:
A. 10-15 днів
B. 1-2 тижні
C. 1 місяць
D. 20-25 днів
E. * 3-5 днів
491. Розрізняють такі форми сифілітичного гепатиту:
A. Хронічний епітеліальний
B. Хронічний інтерстиційний
C. Обмежений гумозний
D. Міліарний гумозний
E. * Усе вірно
492. Гонококи можуть фагоцитуватись:
A. Хламідіями
B. Гарднареллами
C. Мікоплазмами
D. Бартонеллами
E. * Трихомонадами
493. Обов’язковим у разі підозри на пізній вроджений сифіліс:
A. УЗД-печінки
B. Фіброгастроскопія
C. ІКГ
D. Бронхоскопія
E. * Дослідження очного дна
494. При сифілітичному пемфігусі новонароджених локалізація висипки:
A. У ротовій порожнині
B. На статевих органах
C. На волосистій частині голови
D. на обличчі
E. * На долонях і підошвах
495. Специфічна терапія хворих на сифіліс є основною і передбачає застосування:
A. Нестероїдних протизапальних препаратів
B. Кортикостероїдів
C. Цитостатиків
D. Сульфаніламідних препаратів
E. * Препаратів пеніциліну
496. Реакція Яриша-Гексгеймера проявляється:
A. Висипкою на шкірі
B. Блювотою
C. Підвищенням артеріального тиску
D. Тахікардією
E. * Підвищенням температури
497. У разі пізнього сифілісу, крім пеніциліну, використовують:
A. 2-5% розчин натрію броміду
B. 10% розчин кальцію глюконату
C. 30% розчин натрію тіосульфату
D. 30% розчин унітіолу
E. * 2-5% розчин калію йодиду
498. Особливостями уражень шкіри при пізньому сифілісі є:
A. Вони дуже заразні
B. Мають руйнівний характер
C. Мають тенденцію до групування в одній ділянці
D. У разі гістологічних досліджень виявляють специфічні сифілітичні гранульоми
E. * Усе вірно, крім вони дуже заразні
499. До підозрілих щодо наявності пізнього сифілісу у новонароджених анамнестичними даними матері є:
A. Часті спонтанні аборти у минулому
B. Передчасні пологи
C. Народження дітей з малою масою тіла
D. Дитяча смертність відразу після народження
E. * Усе вірно
500. Превентивне лікування проводять:
A. Вагітним, які хворіли на сифіліс
B. Дітям, народженим матерями, які хворіють на сифіліс
C. Хворим на ВІЛ-інфекцію
D. Хворим на сифіліс нервової системи
E. * Особам, що були у статевому чи тісному контакті із хворими на заразні форми сифілісу
501. Бактеріологічне дослідження для діагностики гонококової інфекції доцільно проводити у разі:
A. Гострого перебігу процесу
B. Наявності рясних гнійних виділень
C. Наявності мікс-інфекцій
D. Значної гіперемії зовнішніх статевих органів
E. * Торпідного хронічного перебігу процесу
502. Курсова доза антибіотиків при лікування гонококової інфекції повинна бути збільшена:
A. У хворих на гостру гонококову інфекцію
B. У дітей
C. У вагітних жінок
D. В осіб похилого віку
E. * У хворих на хронічну, торпідну форму гонококової інфекції
503. Застосування примочок при патологічних процесах шкіри забезпечує такі ефекти, крім:
A. Протизапальний
B. Дезінфікувальний
C. В'яжучий
D. * Зволожувальний
E. Судинозвужувальний
504. Реакція Вассермана ґрунтується на:
A. Феномені знерухомлення блідих трепонем
B. Непрямому методі визначення флуоресціюючих антитіл
C. Виявленні блідої трепонеми у темному полі
D. Феномені виявлення 19 S Ig M
E. * Феномені зв’язування комплементу антиген-антитіло
505. У дівчаток гонококова інфекція має такі прояви:
A. Гострий перебіг
B. Значні слизово-гнійні виділення
C. Часте і болюче сечовипускання
D. Розвиток бартолініту
E. * Усе вірно, крім розвитку бартолініту
506. Гонококова інфекція у дівчаток має такі особливості:
A. Гострий перебіг
B. Значні слизово-гнійні виділення
C. Гіперемія і набряклість слизових оболонок
D. Підвищення температури тіла
E. * Усе вірно
507. Для лабораторних досліджень при діагностиці гонококової інфекції беруть виділення:
A. З уретри
B. З каналу шийки матки
C. Бартолінових залоз
D. Стінок піхви
E. * Усе вірно
508. У хворої 30 років упродовж кількох років часто рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвовагініт, стоматит, паронії). Іншої патології нема. Яка можлива причина?
A. Гіповітаміноз
B. Фокальна інфекція
C. Цукровий діабет
D. Гіпотіреоз
E. * СНІД
509. У хворого 29 років діагноз: бактерійний ангіоматоз. Яку ще загальну патологію слід шукати у хворого ?
A. Гіповітаміноз
B. Цукровий діабет
C. Фокальну інфекцію
D. Сифіліс
E. * СНІД
510. У хворої 28 років простий герпес рецидивує упродовж 2 років на обличчі з утворенням виразок і рубців. Яка патологія може сприяти цьому ?
A. Хронічна пневмонія
B. Цукровий діабет
C. Фокальна інфекція
D. Нераціональна терапія
E. * СНІД
511. У хворої 25 років вже тривалий час рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвагініт, стоматит, паронії ). Яка можлива причина ?
A. Неадекватне лікування
B. Гіповітаміноз
C. Фокальна інфекція
D. Гіпотіреоз
E. * СНІД
512. Для саркоми Капоші, асоційованої із СНІДом характерно:
A. Вік 50-60 років
B. Локалізація на ступнях
C. Хронічний перебіг
D. Виражена пігментація
E. * Вік 35-40 років
513. Відносним показанням для обстеження на СНІД є:
A. Саркома Капоші
B. Еозинофільний фолікуліт
C. Бактерійний ангіоматоз
D. Хронічний виразковий герпес
E. * Усе вірно
514. Для саркоми Капоші на тлі СНІДу характерно:
A. Локальні зміни
B. Сприятливий перебіг
C. Вік 50-60 років
D. Виражена пігментація
E. * Швидка десимінація процесу
515. У хворого 40 років вже тричі рецидивує оперізувальний герпес на одному і тому ж місці. Яку патологію ( причину ) слід шукати ?
A. Цукровий діабет
B. Гіповітаміноз
C. Хронічний кандидоз
D. Локальну інфекцію
E. * СНІД
516. Для контагіозного молюска на тлі СНІДу характерно:
A. Локалізація на тулубі
B. Локалізація на руках
C. Поодинокі елементи на ногах
D. Нагноєння
E. * Множинні елементи на обличчі
517. Абсолютним показанням для обстеження на СНІД є:
A. Себорейний дерматит
B. Кандидоз
C. Оперізувальний герпес
D. Руброфітія
E. * Волосата лейкоплакія слизової оболонки рота
518. Які ускладнення спричиняє гонококова інфекція і чоловіків:
A. Вестибуліт
B. Парапроктит
C. Геморой
D. Гайморит
E. * Простатит
519. При лікуванні уретритів, спричинених Candida albicans найбільш доцільно призначити:
A. Канаміцин
B. Цефазолін
C. Поліміксин
D. Пеніцилін
E. * Нізорал
520. Яке з названих захворювань є протипоказання щодо застосування загальної кортикостероїдної терапії:
A. Звичайний пемфігус
B. * Системні мікози
C. Еритродермія
D. Справжня екзема
E. Лімфома шкіри
521. Для кандидозних уражень на тлі СНІДу є характерним:
A. Ерозивно-виразковий характер уражень
B. Схильність до дисемінізації
C. Значна болючість висипки
D. Багатовогнищевість
E. * Усе вірно
522. Розрізняють такі типи саркоми Капоші як клінічного критерію СНІДу:
A. Вісцеральний і катаральний
B. Дермальний і кістковий
C. Дермальний і слизових оболонок
D. Вісцеральний і фолікулярний
E. * Вісцеральний і дермальний
523. Оперізувальний герпес на тлі СНІДу має такі клінічні особливості:
A. Наявність бульозних форм з переходом у пустулізацію
B. Схильність до утворення дифузних вогнищ
C. Рецидиви на тих самих ділянках
D. Резистентний до лікування больовий синдром
E. * Усе вірно
524. Себорейний дерматит на тлі СНІДу виникає у:
A. 10%
B. 20-30%
C. 5%
D. 30-40%
E. * 50-80%
525. До характерних клінічних ознак себорейного дерматиту на тлі СНІДу належать:
A. Великі ділянки ураження
B. Наявність пустульозних елементів
C. Виразкування
D. Інфільтрація висипки
E. * Усе вірно, крім виразкування
526. Себорейний дерматит на тлі СНІДу:
A. Не уражає волосисту частину голови
B. Часто поєднується із деменцією
C. Не піддається терапії стероїдними мазами
D. Після регресу залишає ділянки атрофії
E. * Усе вірно, крім після регресу залишає ділянки атрофії
527. До відносних показань для обстеження хворих на СНІД належать:
A. Оперізувальний герпес
B. Кандидоз слизових оболонок
C. Себорейний дерматит з нетиповою клінікою
D. Афти, що довго не гояться
E. * Усе вірно
528. Дерматози на тлі ВІЛ інфекції відрізняються:
A. Впертим перебігом
B. Тяжкістю клінічних проявів
C. Резистентністю до терапії
D. Поєднання із лімфаденопатією
E. * Усе вірно
529. Дерматофітія нігтів на тлі СНІДу вирізняється:
A. Дистальним характером ураження нігтя
B. Кольором ураження
C. Значним гіперкератозом
D. Поєднаним ураженням шкіри
E. * Проксимальним характером ураження нігтя
530. Особливості саркоми Капоші, асоційованої зі СНІДом:
A. Швидка дисемінація процесу
B. Агресивний перебіг
C. Молодий вік
D. Яскраве забарвлення і соковитий характер елементів висипки
E. * Усе вірно
531. Волосата лейкоплакія спричинена:
A. Папіломавірусом людини
B. Герпесом
C. Корінобактеріями
D. Стафілококами
E. * Вірусом Епштейн-Барра
532. Хвороби шкіри і слизових оболонок, що супроводжують СНІД поділяють на:
A. Пухлини
B. Інфекційні хвороби шкіри
C. Бульозні дерматози
D. Дерматити
E. * Усе вірно, крім бульозних дерматозів
533. Контагіозний молюск у хворих на СНІД характеризується
A. Елементи висипки великих розмірів
B. Резистентність до лікування
C. Часті рецидиви
D. Відсутність схильності до злиття
E. * Усе вірно, крім відсутність схильності до злиття
534. Клініка простого герпесу на тлі СНІДу може нагадувати:
A. Герпетоформний дерматит Дюринга
B. Алергійний дерматит
C. Імпетиго
D. Фолікуліт
E. * Вітряну віспу
535. Джерелом зараження при бактерійному ангіоматозі є:
A. Велика рогата худоба
B. Птахи
C. Людина
D. Комахи
E. * Кошенята
536. Бактерійний ангіоматоз спричиняється:
A. Хламідіями
B. Вірусом Епштейн-Барра
C. Папіломовірусом людини
D. Блідою трепонемою
E. * Бартонеллами
537. Оральний кандидоз на тлі СНІДу характеризується:
A. Поширенням на ділянку зіва
B. Утруднення ковтання
C. Болючість під час їжі
D. Розвитком вегетацій
E. * Усе вірно, крім розвитку вегетацій
538. Особливістю при лабораторній діагностиці дерматофітій на тлі СНІДу є:
A. Яскравий колір міцелію
B. Наявність мікс-форм міцелію
C. Мала кількість міцелію у мікропрепаратах
D. Змінені форми міцелію у мікропрепаратах
E. * Велика кількість міцелію у мікропрепаратів
539. Ектима на тлі СНІДу:
A. Невеликих розмірів
B. Схильність до поширення
C. Локалізується на кінцівках
D. Вкрита серозно-гнійними виділеннями і кірками
E. * Усе вірно, крім локалізується на кінцівках
540. При лабораторній діагностиці еозинофільного фолікуліту у крові виявляють:
A. Підвищення ШОЕ
B. Моноцитоз
C. Лейкоцитоз
D. Еритроцитопенію
E. * Еозинофілію
541. Дерматофітія на тлі СНІДу має такі особливості:
A. Часте ураження нігтів
B. Розвиток пароніхій
C. Ерозивно-виразковий характер уражень
D. Наявність множинних плоских папул
E. * Усе вірно, крім ерозивно-виразкових уражень
542. До патогномонічних ознак СНІДу належать:
A. Кандидоз слизових оболонок
B. Волосиста лейкоплакія слизової оболонки рота
C. Оперізувальний герпес
D. Кандидоз слизових оболонок
E. * Саркома Капоші
543. Для вітряної віспи на тлі СНІД характерно:
A. Тяжкий затяжний характер
B. Поєднання із специфічною пневмонією
C. Велика кількість елементів висипки
D. На місці везикул можуть розвиватись гіперкератотичні нашарування
E. * Усе вірно
544. Для індивідуальної профілактики хвороб, що передаються статевим шляхом використовують:
A. 0,05 водний розчин хлоргексидину біглюконату
B. Цидиполу
C. Мірамістину
D. Розчин борної кислоти
E. * Усе вірно, крім розчину борної кислоти
545. Який з даних препаратів належить до антибактеріальних?
A. Адвантан
B. Ламізил
C. Дермовет
D. Батрафен
E. * Офлокаїн
546. У другій стадії атопічного дерматиту основним елементом висипки є:
A. Еритема
B. Пустули
C. * Папули
D. Везикули
E. Уртикарні елементи
547. Який з препаратів має протитуберкульозну дію?
A. Доксациклін
B. Пеніцилін
C. Азитроміцин
D. Все перераховане вірно
E. * Рифампіцин
548. Хворих на дермографічну кропив'янку необхідно обстежити на патологію:
A. Гепато – біліарноої системи
B. Сечовидільної системи
C. * Бронхо – легеневі системи
D. Ендокринної системи
E. Серцево-судинної системи
549. У хворих на гіпертиреоз може виникати:
A. Холодова кропив'янка
B. Алергійна кропив'янка
C. * Дермографічна кропив'янка
D. Теплова кропив'янка
E. Вібраційна кропив'янка
550. У хворих на герпетиформний дерматит підвищена чутливість:
A. До препаратів брому
B. До препаратів хлору
C. До препаратів кальцію
D. До препаратів цинку
E. * До препаратів йоду
551. Фармакологічна дія крему тридерм:
A. Протизапальна
B. Протиалергійна
C. Антибактеріальна
D. Протигрибкова
E. * Все перераховане вірно
552. Які з перелічених препаратів належать до противірусних?
A. Нізорал
B. Преднізолон
C. Дексаметазон
D. Міконазол
E. * Вальтрекс
553. Який препарат належить до кератолітичних мазей:
A. Вальтрекс
B. Ацикловір
C. Преднізолонова
D. Оксикорт
E. * Преднікарб
554. Призначте препарат для лікування фолікулярно-вузлової форми дерматофітії обличчя?
A. Флуцинар
B. Дермовейт
C. Бетасалік
D. Колломак
E. * Залаїн
555. Через скільки часу виникає пікова концентрація більшості антигістамінних препаратів у крові?
A. Через 1-2 години
B. Черз 3-4 години
C. Через 5-6 годин
D. Через 12 годин
E. * Через 2-3 години
556. Який з препаратів належить до антигістамінних 3-го покоління:
A. Димедрол
B. Зестра
C. Тавегіл
D. Діазолін
E. * Телфаст
557. Які побічні ефекти найчастіше викликають антигістамінні препарати 1-го покоління?
A. Сухість в роті
B. Головний біль
C. Нудоту і головокружіння
D. Поганий апетит
E. * Сонливість, слабкість
558. Яке дозування Лоратадину в таблетках?
A. 0,02
B. 0,03
C. 0,04
D. 0,05
E. * 0,01
559. В чому саме полягає шкідливість антигістамінних препаратів?
A. Нефротоксичність
B. Тератотоксичність
C. Все перераховане
D. Не шкідливі
E. * Гепатотоксичнсть
560. Чи можливе одночасне комбінування 2-ох чи 3-ох антигістамінних препаратів?
A. Так
B. Інколи
C. В залежності від важкості захворювання
D. Обов’язково
E. * Ні
561. Для якого захворювання характерний "симптом сита":
A. Різнокольорового пітиріазу
B. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Кандидозу
E. * Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
562. Для якого захворювання характерний керіон Цельса:
A. Різнокольорового пітиріазу
B. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Кандидозу
E. * Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
563. Для поверхневої трихофітії волосистої частини голови характерні такі клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Волосся у вогнищах обламане
D. Волосини у вигляді гачків, ком
E. * Все перераховане вірно
564. Вогнища нагадують ділянки викошеної трави при:
A. Інфільтративно-гнійній трихофітії волосистої частини голови
B. Різнокольоровому пітиріаз
C. Поверхневій трихофітії волосистої частини голови
D. Себореї волосистої частини голови
E. * Мікроспорії волосистої частини голови
565. Зелене свічення в темному приміщенні під люмінесцентною лампою дають:
A. Коринебактерії
B. Тріхофітон тонзуранс
C. Все перераховане вірно
D. Все перераховане вірно, крім коринебактерій
E. * Мікроспорум каніс
566. “Архіпелаг островів” при екзематозному процесі, це:
A. Наявність великих вогнищ ураження
B. * Чергування уражених і неуражених ділянок шкіри
C. Справжній і несправжній поліморфізм
D. Нашарування масивних кірок
E. Мікровезикуляція, явища мокнення
567. Перерахуйте клінічні варіанти перебігу руброфітії долонь:
A. Типовий варіант
B. Гіперкератотичний варіант
C. Пергаментоподібний варіант
D. Всі перераховані вірно, крім гіперкератотичного
E. * Всі перераховані вірно
568. Зараження на дерматофітію стоп відбувається через:
A. Забруднене грибками взуття
B. Рушники
C. Килимки
D. У лазнях, спортзалах
E. * Всі перераховані вірно
569. До характерних особливостей справжньої екземи належить усі, крім:
A. Початок хвороби без видимої причини
B. Мікровекуляція
C. Серозні колодязі
D. * Чіткі контури ураження
E. Справжній і несправжній поліморфізм
570. У хворих на розацеа , крім ураження шкіри обличчя також спостерігається:
A. Ураження ротової порожнини
B. * Ураження очей
C. Ураження слизової носа
D. Ураження волосся
E. Ураження нігтів
571. Виділяють такі клінічні форми дерматофітії ступнів:
A. Сквамозно-гіперкератотична форма
B. Атрофічна форма
C. Дисгідротична форма
D. Всі перераховані вірно
E. * Всі перераховані вірно, крім атрофічної
572. Для сквамозної форми дерматофітії стоп характерно наступні клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Тріщини
D. Складки наче посипані борошном
E. * Все перераховане вірно
573. Для сквамозної форми дерматофітії стоп характерно наступні клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Везикули
D. Складки наче посипані борошном
E. * Все перераховане вірно, крім везикул
574. Доброякісна лімфоплазія шкіри виникає як ускладнення:
A. Алергічного дерматиту
B. Хронічної екземи
C. * Корости
D. Атопічного дерматиту
E. Кропив'янки
575. Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Везикули
D. Складки наче посипані борошном
E. * Все перераховане вірно, крім везикул
576. Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Тріщини
D. Складки наче посипані борошном
E. * Все перераховане вірно
577. Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Пустули
D. Складки наче посипані борошном
E. * Все перераховане вірно, крім пустул
578. Для інтертригінозної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Мацерація з відшаруванням білуватого рогового шару епідермісу
B. Везикули
C. Пустули
D. Ерозії
E. * Все перераховане вірно
579. Для інтертригінозної форми дерматофітії ступнів характерно наступні клінічні ознаки:
A. Мацерація з відшаруванням білуватого рогового шару епідермісу
B. Папули
C. Пустули
D. Ерозії
E. * Все перераховане вірно, крім папул
580. Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Бульозні елементи
D. Пустули
E. * Все перераховане вірно
581. Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Бляшки
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. * Все перераховане вірно, крім бляшок
582. Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Вузли
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. * Все перераховане вірно, крім вузлів
583. Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Рубці
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. * Все перераховане вірно, крім рубців
584. Вогнища мають вигляд печатки у випадку
A. Мікроспорії антропонозної
B. Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
E. * Мікроспорії зоонозної
585. Вогнища мають вигляд концентричних кілець у випадку
A. Мікроспорії зоонозної
B. Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
E. * Мікроспорії антропонозної
586. Презентація Атигену Т-лімфоцита відбувається:
A. У кропив'яному руслі
B. У клітинах епідермісу
C. * У регіонарних лімфовузлах
D. У периферійних капелярах
E. У лімфатичних судинах
587. Найефективнішим у лікуванні герпетиформного дерматиту є:
A. Глюкокортикостероїди
B. * Препарати сульфанового ряду
C. Цитостатики
D. Антибіотики
E. Протигрибкові препарати
588. Первинним елементом висипки пахової дерматофітії є
A. Папула
B. Пустула
C. Кірка
D. Лущення
E. * Пляма
589. По периферії вогнищ у хворих на пахову дерматофітію є
A. Облямівка
B. Відсіви
C. Віддалені алергіди
D. Регіональні алергіди
E. * Валок із папул, пустул, кірок
590. Облямована екзема (тобто облямована валком) Гебра це друга назва
A. Пахової руброфітії
B. Зоонозної мікроспорії
C. Дерматиту
D. Екземи
E. * Пахової дерматофітії
591. Пахову дерматофітію слід диференціювати з
A. Руброфітією складок
B. Кандидозом складок
C. Еритразмою
D. Попрілістю
E. * Все перераховане вірно
592. Наявність справжнього та несправжнього поліморфізму характерно для:
A. Звичайного пемфігусу
B. Псоріазу
C. Червоного плоского лишаю
D. * Екземи
E. Різнокольорового пітиріазу
593. Первинним елементом висипки у хворих на різнокольоровий пітиріаз є:
A. Папула
B. Пустула
C. Кірка
D. Лущення
E. * Пляма
594. Первинним елементом висипки у хворих на різнокольоровий пітиріаз є:
A. Запальна пляма
B. Пустула
C. Телеангіектазії
D. уртикарний елемент
E. * Незапальна пляма
595. Розрізняють такі форми різнокольорового пітиріазу, крім:
A. Гіперпігментована
B. Ахроматична
C. Фолікулярна
D. Типова
E. * Гіперкератотична
596. Симптом стружки характерно для
A. Псоріазу
B. Пахової дерматофітії
C. Дерматиту
D. Червоного плоского лишаю
E. * Різнокольорового пітиріазу
597. Псевдолейкодерма у хворих на різнокольоровий пітиріаз – це
A. Світлі плями на тлі засмаглої шкіри
B. Світлі плями з лущенням на їх поверхнях на тлі засмаглої шкіри
C. Цеглясті плями
D. Бурі плями
E. * Світлі плями з лущенням по периферії на тлі засмаглої шкіри
598. Анемічні невуси виникають як наслідок:
A. Відсутності пігменту
B. Зниженої активності
C. * Недорозвитку поверхневих судин
D. Спазму поверхневих судин
E. Розширення поверхневих судин
599. Гострий обмежений набряк сосочків шкіри, немає порожнини, це:
A. Папула
B. Горбик
C. Пляма
D. Вегетація
E. * Уртикарний елемент
600. Для кандидозу великих складок характерно
A. Вогнища ураження яскраво-червоного кольору
B. Блискучі, наче лаковані
C. Везикули
D. По периферії вогнища відсіви
E. * Все перераховане вірно, крім везикул
601. Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. Білий наліт
C. У глибині складки тріщина чи ерозія
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. * Все прераховане вірно
602. Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. Везикули
C. У глибині складки тріщина чи ерозія
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. * Все прераховане вірно, крім везикул
603. Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. У глибині складки тріщина чи ерозія з білим нальотом
C. Пустули
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. * Все прераховане вірно, крім пустул
604. Для кандидозної пароніхії характерно
A. Набряк
B. Еритема нігтьового валка
C. Іноді на поверхні лущення
D. При натискуванні — болючість і виділення краплі гною
E. * Все перераховане вірно
605. Для кандидозної оніхії характерно
A. Бурі, коричневі плями
B. Поперечні хвилясті валикоподібні борозенки
C. Нігтьова пластинка стоншується, кришиться
D. Легко відшаровується
E. * Все перераховане вірно
606. Анемічні невуси виникають як наслідок:
A. Відсутності пігменту
B. Зниженої активності
C. * Недорозвитку поверхневих судин
D. Спазму поверхневих судин
E. Розширення поверхневих судин
607. Особливості саркоми Капоші, асоційованої зі СНІДом є усе, крім:
A. Молодий вік (35-40 років)
B. Агресивний перебіг, що призводить до загибелі хворих через 1.5-2 роки
C. Яскраве забарвлення
D. соковитий характер елементів висипки
E. * локалізація на гомілках
608. Саркома Капоші, гостра гарячкова фаза ВІЛ-інфекції, волосата лейкоплакія слизової оболонки рота відноситься до:
A. Відносних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Прямих показань
E. * Абсолютних показань
609. Оперізувальний герпес, що часто рецидивує за відсутності іншої загальної патології і рецидиви при СНІДі відносяться до:
A. Абсолютних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Прямих показань
E. * Відносних показань
610. При лікуванні еритразми необхідно призначити:
A. Препарати тетрациклінового ряду
B. * Препарати еритрміцинового ряду
C. Препарати пеніцілінового ряду
D. Фторхінолони
E. Цефалоспоріни
611. Перша висипка у дітей хворих на атопічний дерматит з'являється на:
A. Волосистій частині голови
B. Ділянці ліктьових суглобів
C. * Шкірі обличчя
D. Ділянці колінних суглобів
E. Шкірі кистей та ступнів
612. Афти, що довго не гояться при СНІДі відносять до:
A. Абсолютних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Правильної відповіді немає
E. * Відносних показань
613. Гострий період перебігу ВІЛ-інфекції розвивається через:
A. 1 тиждень
B. 1 місяць
C. 1 рік
D. Такого періоду немає
E. * 2-4 тижні
614. Гострий період перебігу ВІЛ-інфекції триває:
A. 1 місяць
B. 6 місяців
C. 1 рік
D. До 5 років
E. * 3-14 днів
615. Розрізняють такі типи саркоми Капоші:
A. Центральний і вісцеральний
B. Периферичний, дермальний
C. Центральний, периферичний
D. Правильної відповіді немає
E. * Вісцеральний і дермальний
616. При корості характерні такі елементи висипки, крім:
A. Доброякісна лімфоплазія шкіри
B. Папуло – везикули
C. Коростяні ходи
D. * Папуло – ерозії
E. Міларні папули
617. Комбінований препарат, який проявляє бактерицидну дію щодо блідих трепонем, гонококів, трихомонад:
A. Нізорал
B. Дипросалік
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Пеніцилін
E. * Цедипол
618. Є наступні стадії перебігу ВІЛ-інфекції
A. Гостра, хронічна
B. Гостра, пре СНІД, хронічна
C. Гостра, власне СНІД, хронічна
D. Гостра, пре СНІД, рецидив, хронічна
E. * Гостра, латентна, СНІД-асоційований симптомокомплекс (пре СНІД, власне СНІД)
619. Цикл розвитку коростяного кліща становить:
A. 2 – 3 дні
B. 7 –10 днів
C. * 10 – 14 днів
D. 1 – 2 місяці
E. 20 –30 днів
620. ?Дерматологічний діагноз формулюється, включаючи все перераховане, окрім:
A. Нозологічної форми
B. Клінічної форми
C. Характеру перебігу
D. Стадії процесу
E. * Ефективності попереднього лікування
621. До препаратів, які блокують Н2-гистамінові рецептори, відносяться:
A. * Циметидин
B. Димедрол
C. Супрастин
D. Фенкарол
E. Діазолін
622. Поняття "Дозовий режим" включає все перераховане, окрім:
A. Добових доз в одиницях маси тіла
B. Проміжків між введенням препарату
C. Шляхів введення препарату
D. Швидкості введення препарату
E. * Загальній тривалості лікування
623. До препаратів, які гальмують вивільнення медіаторів запалення з тучних клітин, відносяться:
A. Задітен
B. Кромолін-натрій
C. Циметидин
D. * Задітен і кромолін-натрій
E. Жоден з вищевказаних
624. Місцеві алергічні реакції негайного типа – це:
A. * Феномен Артюса - Сахарова (сіднична реакція)
B. Контактний алергічний дерматит
C. Кон'юнктивіт
D. Фарингіт
E. Глоссит
625. Дезінтоксикаційну дію виявляють наступні препарати:
A. Гіпосульфіт натрію
B. Пантотенова кислота
C. Аскорбінова кислота
D. Сірчанокисла магнезія
E. * Все перераховане
626.
A. Бульозні
B. Ексфоліативні
C. Геморагічні
D. * Все перераховане вірно, окрім ексфоліативних
E. Все перераховане вірно
627. У лікувальній дієті хворих на акантолітичні бульозні дерматози враховують наступні вимоги, виключаючи збагачення
A. Тваринними білками
B. Продуктами, що містять солі калію
C. Вуглеводами і жирами
D. * Продуктами, що містять солі кальцію
E. Правильно вуглеводами, жирами та продуктами, що містять солі кальцію
628. Системні алергічні реакції сповільненого типу, пов'язані з клітинними антитілами, викликають все перераховане, окрім:
A. Генералізованного алергічного дерматиту
B. * Кропив'янки
C. Грибковоподібної еритемато-везикулярної висипки
D. Гиперергічних реакцій
E. Загострення основного захворювання (колагенози, екзема)
629. Ципрогептадин виявляє всі перераховані дії, окрім:
A. Антигистамінної
B. Антисеротонінової
C. * Стимулюючої
D. Антихолінергічної
E. Протиалергічної
630. Про початок "синдрому відміни" при лікуванні глюкокортикостероїдними препаратами свідчать:
A. Анорексія
B. Міалгія
C. Гіпотонія
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім анорексії
631. Лікувальна дієта хворих на себорею і вульгарні вугрі передбачає все перераховане, окрім:
A. * Гіпоалергенної дієти
B. Зменшення в раціоні тваринних жирів
C. Виключення із раціону харчової солі
D. Виключення із раціону гострих блюд
E. Обмеження вуглеводів
632. Лікувальна дієта хворих на дерматит Дюрінга вимагає виключення:
A. Продуктів з пшеничної і житньої муки
B. Круп, що містять глютен
C. Вуглеводів
D. * правильно все, окрім вуглеводів
E. Правильно все, крім круп, що містять глютен
633. До побічної дії ліків відносяться:
A. Токсичні реакції
B. Дисбактеріоз
C. Масивний бактеріоліз (реакція Гексгеймера)
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, крім масивного бактеріолізу
634. Початок лікування методом голкорефлексотерапієї при хронічних захворюваннях шкіри можливо у всі періоди, окрім:
A. Періоду загострення
B. Періоду стабілізації запального процесу
C. * Періоду часткової або повної ремісії
D. Періоду фіксованих сезонних загострень
E. Правильно, окрім періоду часткової або повної ремісії та періоду фіксованих сезонних загострень
635. Апокринні потові залози в своєму секреті містять все перераховане, окрім:
A. Звичайних складових частин поту
B. * Нейтральних жирів
C. Холестерину і його ефірів
D. Заліза
E. Глікогену
636. Функція еккринових потових залоз регулюється симпатичними нервами, центри яких розташовані :
A. У спинному мозку
B. У довгастому мозку
C. У проміжному мозку
D. * все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім проміжного мозку
637. Гіперкератоз - це потовщення :
A. Всіх шарів епідермісу
B. Базального шару
C. * Рогового шару
D. Шипуватого шару
E. Зернистого шару
638. Секреція сальних залоз регулюється всім перерахованим, окрім:
A. Нервової системи
B. Гормонів статевих залоз
C. Гормонів гіпофіза
D. Гормонів надниркових
E. * Гормонів підшлункової залози
639. Білковий обмін в шкірі відбувається за рахунок:
A. Колагену
B. Продуктів білкового обміну
C. Кератину
D. * Всього перерахованого
E. Всього перерахованого, окрім кератину
640. Недостача в організмі вітамінів групи В зумовлює все вищеперераховане, окрім:
A. Дистрофії волосся
B. Пелагри
C. * Дистрофії нігтів
D. Глоситів
E. Стоматитів
641. При старінні шкіри відбувається:
A. Зміна біохімічного складу шкіри
B. Посилення активності ферментів в дермі
C. Підвищення вмісту в шкірі кальцію і калію
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, крім підвищення вмісту в шкірі кальцію і калію
642. Гіпертрофія епідермісу - це потовщення:
A. Рогового шару
B. Зернистого шару
C. Базального шару
D. * Всіх шарів шкіри, окрім базального
E. Всіх шарів шкіри
643. До ускладнень, що спостерігаються при зовнішньому використанні глюкокортикостероїдних середників, відносяться:
A. Атрофія шкіри
B. Піодермія
C. * Правильно атрофія шкіри та піодермія
D. Келоїдний рубець
E. Правильно атрофія шкіри та колоїдний рубець
644. При утворенні пухиря виникають:
A. Інфільтрація дерми
B. Набряк сосочкового шару дерми
C. Розширення судин
D. Акантоз
E. * Правильно інфільтрація дерми та розширення судин
645. Спонгиоз – це:
A. Накопичення в міжклітинних щілинах набрякової рідини
B. Розсовування епітеліальних кліток, розтягння міжклітинних мостиків і розрив міжклітинних зв'язків
C. Формування мікровезикул
D. * все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім формування мікровезикул
646. Атрофія дерми – це:
A. Стоншення сітчастого шару
B. Згладження дермо-епідермального бар’єру
C. Зменшення кількості судин дерми
D. * Все перераховане вірно, окрім зменшення кількості судин дерми
E. Все перераховане вірно, окрім згладження дермо-епідермального бар’єру
647. Вторинними елементами, що з'являються після порушення цілісності лише епідермісу, є:
A. * Ерозія
B. Виразка
C. Поверхнева тріщина
D. Рубець
E. Все перераховане вірно
648. Акантоліз – це:
A. Руйнування міжклітинних мостиків кліток шиповидного шару
B. Скупчення серозної рідини
C. Утворення внутрідермальних міхурів
D. Дегенеративна зміна епідермальних клітин
E. * Все перераховане вірно
649. Гранулез - це потовщення:
A. Епідермісу
B. Шиповидного шару
C. * Зернистого шару
D. Базального шару
E. Рогового шару
650. Дерма складається з:
A. Волокнистих субстанцій
B. Основної міжклітинної речовини
C. Клітинних елементів
D. Судин і нервів
E. * Всього перерахованого
651. Проникність шкіри – це:
A. Адсорбція речовини на роговому шарі
B. Проходження речовини через роговий бар'єр
C. Проходження речовини через епідерміс і сосочковий шар дерми
D. Проникнення речовини через стінки кровоносних судин в кров
E. * Все перераховане вірно, окрім адсорбції речовини на роговому шарі
652. Запалення дерми характеризується всім перерахованим, окрім:
A. Набряку
B. Розширення судин
C. Виходу білків плазмового походження і формених елементів крові за межі судинного русла
D. Формування периваскулярних або дифузних клітинних проліфератів
E. * Згладжування сосочків дерми
653. Колір шкіри залежить:
A. Від товщини рогового шару
B. Від кількості меланіну
C. Від кровонаповнення судин
D. Від всього перерахованого, окрім товщини рогового шару
E. * Від всього перерахованого
654. Корінь волося складається зі всього перерахованого, окрім:
A. Сосочка волосу
B. * Кутикули волосу
C. Волосяної цибулини, шийки волосу
D. Зовнішньої кореневої піхви
E. Внутрішньої кореневої піхви
655. Блискучий шар шкіри забезпечує всі перераховані види резистентності, окрім:
A. Механічного виду
B. * Протипроменевого
C. Протихімічного
D. Антимікробного
E. Електроопірності
656. Гіпертрофія дерми характеризується збільшенням:
A. Кількості судин
B. Підшкірної жирової клітковини
C. Кількості волокнистих субстанцій
D. * Всіх компонентів дерми
E. Всіх компонентів дерми, крім кількості волокнистих субстанцій
657. Клінічна оцінка елементів шкірної висипки передбачає все перераховане, окрім:
A. Визначення характеру висипки (запальна або незапальна)
B. Поширеності процесу
C. Локалізації
D. Визначення морфологічних елементів
E. * Визначення шкірних судинних реакцій
658. Волокнисті субстанції дерми є:
A. Колагенові
B. Еластичні
C. Аргирофільні
D. Сітчасті
E. * Все перераховане вірно, окрім сітчастих
659. Протипоказами до лікування нізоралом хворих на мікози є:
A. Підвищена чутливість до препарату
B. Недостатність кровообігу
C. Недостатність функції печінки і нирок
D. Правильно підвищена чутливість до препарату та недостатність кровообігу
E. * Правильно підвищена чутливість до препарату та недостатність функції печінки і нирок
660. Ліхеніфікація характеризується:
A. Ущільненням та потовщенням шкіри
B. Пігментацією
C. Посиленням шкірного малюнку
D. * Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім пігментації
661. Первинним морфологічним елементом, характерним для оперізуючого герпесу, є:
A. Пляма
B. Вузлик і горбик
C. * Везикула і міхур
D. Міхур
E. Все перераховане вірно
662. Функція апокринних залоз (потових):
A. Починають активно функціонувати в період статевого дозрівання
B. Пов'язана з нервовою системою
C. Пов'язана з ендокринною системою
D. Пов'язана з статтю
E. * Все правильно, окрім пов'язана з статтю
663. Шкіра бере участь в обміні:
A. Вуглеводів, ліпідів, білків
B. Меланіну
C. Вітамінів
D. Води і солей
E. * Всього перерахованого
664. Меланін захищає від УФ-променів:
A. Клітини базального шару епідермісу
B. Клітини дерми
C. Судини
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім клітини дерми
665. Апокринні залози по будові можуть бути:
A. * Трубчастими
B. Альвеолярними
C. Змішаної будови
D. Будова їх залежить від локалізації залози
E. Будова їх не залежить від локалізації залози
666. У шкірі дорослої людини (без урахування підшкірної клітковини) води міститься:
A. До 60%
B. * від 60 до 70%
C. Від 70 до 75%
D. Від 75 до 80%
E. Понад 80%
667. Протипоказами до вживання імунотерапевтичних препаратів є:
A. Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки у стадії загострення
B. Важкі захворювання печінки і нирок
C. Розлади серцевої діяльності з явищами декомпенсації
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім розладів серцевої діяльності з явищами декомпенсації
668. Мазі призначаються:
A. Для ізоляції шкірних покривів від впливу хімічних, механічних травм, тертя
B. Як пом'якшувальні засоби
C. Як провідники лікарських речовин
D. Як ті, що очищають шкіру від вторинних нашарувань
E. * Все перераховане вірно
669. Час повного оновлення клітин епідермісу залежить від:
A. Статі й віку
B. Національної приналежності
C. Індивідуальних особливостей
D. * Все перераховане вірно, окрім національної приналежності
E. Все перераховане вірно, окрім індивідуальних особливостей
670. Найважливішими функціональними методами дослідження в дерматології є:
A. Визначення інтенсивності сало- і потовиділення, їх рН
B. Визначення температури шкіри і терморегуляції
C. Визначення опору шкіри до електричного струму
D. Судинні шкірні реакції
E. * Все перераховане вірно
671. Повна регенерація видимої частини нігтя відбувається:
A. За 1-2 місяці
B. За 2-3 місяці кисті
C. * За 3-4 місяці
D. За 4-5месяцев
E. Понад 5 місяців
672. Бактерицидна активність шкіри забезпечується:
A. Самоочищенням шкіри з природним відлущуванням рогового шару
B. Кислою реакцією поверхні шкіри
C. Напрямом руху секрету сальних і потових залоз
D. * Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім напрямку руху секрету сальних і потових залоз
673. У базальному шарі мають місце всі перераховані клітини, окрім :
A. Кератиноцитів (епідермоцитів)
B. Меланоцитів
C. Клітин лангерганса
D. Клітин меркеля
E. * Гістіоцитів
674. Оніхобласти локалізуються:
A. * Біля матриці нігтя
B. В області бічних нігтьових валиків
C. В області заднього нігтьового валика
D. Біля матриці нігтя та в області заднього нігтьового валика
E. Біля матриці нігтя та в області бічних нігтьових валиків
675. Основними клітинними компонентами дерми є:
A. Фібробласти та фіброцити
B. гістіоцити
C. тучні клітини
D. * V д)все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім тучних клітин
676. Нижні шари епідермісу забезпечують резистентність:
A. Протипроменеву
B. Протихімічну
C. Антимікробну
D. Електроопірність
E. * Протипроменеву та електроопірність
677. Меланіновий пігмент синтезується:
A. Кератиноцитами
B. * Меланоцитами
C. Клітинами лангерганса
D. Клітинами меркеля
E. Всіма перерахованими
678. Артеріальні судини шкіри утворюють:
A. Субдермальную сітку
B. Артеріальну підсосочкову сітку
C. Капіляри сосочків
D. * Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім артеріальної підсосочкової сітки
679. Електроопірність шкіри залежить від всіх перерахованих чинників, окрім:
A. Інтенсивності саловиділення
B. Інтенсивності потовиділення
C. * Ступеня кровонаповнення
D. Концентрації солей в тканинній рідині
E. Цілісності епідермісу
680. Середнє співвідношення кількості меланоцитів і епідермоцитів шкіри складає:
A. 1:3
B. 1:6
C. * 1:11
D. 1:25
E. 1:50
681. Оніхобласти матриці забезпечують:
A. * Ріст нігтя в довжину
B. Зростання нігтя в ширину
C. Потовщення нігтьової пластинки
D. Щільне з'єднання нігтя з його ложем
E. Все перераховане
682. Основна функція волокнистих субстанцій дерми це:
A. * Захист епідермісу від розривів
B. Терморегуляція
C. Захисна
D. Бактерицидна
E. Все перераховане
683. При проникненні мікробів через верхні шари епідермісу бактерицидний захист здійснюється:
A. Міграцією лейкоцитів з судин в дерму і епідерміс
B. Мобілізацією гуморальних бактерицидних чинників (бактеріолізинів, агглютинінів, лізоциму, комплементу, антимікробних ферментів)
C. Лізосомальними ферментами кератиноцитів
D. * Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім лізосомальних ферментів кератиноцитів
684. Речовини сенсибілізуючої дії викликають всі перераховані захворювання, окрім:
A. * Контактного дерматиту
B. Алергічного дерматиту
C. Екземи
D. Кропив'янки
E. Токсикодермії
685. Комплексне клінічне дослідження шкіри включає все перераховане, окрім:
A. Граттажу (пошкрябування)
B. Пальпації
C. Діаскопії
D. * Вимірювання електроопору шкіри
E. Вимірювання температури шкіри
686. При хронічних запальних негнійних процесах дьоготь виявляє таку дію:
A. Протизапальну і кератопластичну
B. Антипаразитарну і антисептичну
C. Протисверблячкову
D. Фунгіцидну
E. * Вірно все перераховане, окрім фунгіцидної дії
687. У прогресуючій стадії ексудативного псоріазу призначається все перераховане, окрім:
A. Антигістамінних препаратів
B. * УФО-опромінення
C. Гіпосульфату натрію
D. 1% саліцилової мазі
E. Ін'єкцій глюконата кальцію
688. В патогенезі розацеа мають значення наступні чинники, окрім:
A. Ангіоневротичних розладів
B. Інсоляції
C. Захворювань шлунково-кишкового тракту
D. Ендокринопатій
E. * Непереносимості глютену
689. Себорея сприяє розвитку всіх перерахованих нижче захворювань, окрім:
A. Вульгарних угрів
B. * Ксантелазми
C. Розацеа
D. Себорейного дерматиту
E. Ринофіми
690. При артропатичному псоріазі доцільно призначити все перераховане, окрім:
A. * Пеніциліну
B. Неуробексу
C. Мовалісу
D. Реосорбілату
E. Алое
691. Типові елементи для червоного плоского лишаю, мають наступні особливості, окрім:
A. Папули плоскі, полігональні, червонувато-бузкового кольору
B. З вдавленням в центрі папули
C. З воскоподібним блиском
D. З сіткою уїкхема на поверхні папул
E. * З переважною локалізацією елементів на обличчі
692. Телеангіектатична форма пігментної кропив'янки зазвичай спостерігається:
A. У дитячому віці
B. * Виключно у дорослих хворих
C. У новонароджених
D. У пубертатному періоді
E. У будь-якому віці з однаковою частотою
693. Мочки вушної раковини найчастіше уражаються при:
A. Псоріазі
B. Себорейному дерматиті
C. Мікотичній екземі
D. Стрептодермії
E. * Контактному дерматиті
694. У перебігу атопічного дерматиту виділяють:
A. Сезонні стадії
B. Дві стадії залежно від активності процесу
C. * Три стадії вікової еволюційної динаміки
D. Чотири стадії залежно від ускладнень
E. Стадійність не виявляється
695. При звичайному псоріазі вибірковою і найбільш частою локалізацією висипань є все перераховане, окрім:
A. Волосистої частиниі голови
B. Розгинальних поверхонь кінцівок
C. * Згинальних поверхонь кінцівок
D. Ліктів і колін
E. Області крижів
696. Для ураження нігтів при псоріазі характерно все перераховане, окрім:
A. Наперсткоподібного вдавлювання
B. Оніхолізісу
C. Піднігтьових геморрагій
D. Симптому масляної плями
E. * Платоніхії, койлоніхії, оніхошизиса
697. При пустульозному псоріазі Барбера все вірно, окрім того, що це захворювання:
A. * Відноситься до ускладнених форм псоріазу
B. Відноситься до неускладнених форм псоріазу
C. Відрізняється особливою торпідністю
D. Характеризується поліморфізмом елементів висипки
E. Не супроводжується системними симптомами
698. Причиною токсичної дії ліків є все перераховане, окрім:
A. Передозування
B. Сповільнення метаболізму в осіб з генетичною недостатністю ацетилтрансферази
C. Функціональної недостатності печінки
D. Функціональної недостатності нирок
E. * Функціональної недостатності щитовидної залози
699. Для професійної екземи характерно:
A. Ураження кистей і передпліч
B. Рецидив під час відпустки
C. Зв'язок з психотравмами
D. Регрес в умовах стаціонару
E. * Ураження кистей і передпліч та регрес в умовах стаціонару
700. Умовою розвитку фотодерматозу є:
A. Пошкодження шкіри (мікротравма)
B. Наявність інших захворювань шкіри
C. Подання алергену в організм
D. * Надмірне сонячне опромінення
E. Все перераховане
701. Контактний неалергічний дерматит характеризується:
A. гострим запаленням шкіри на місці контакту з подразником
B. гострим запаленням шкіри, що виходить за межі ділянки, на яку діяв подразник
C. чіткими межами
D. * гострим запаленням шкіри на місці контакту з подразником та чіткими межами зони ураження
E. гострим запаленням шкіри, що виходить за межі ділянки, на яку діяв подразник та нечіткими межами зони ураження
702. Професійні фотодерматити характеризуються всім перерахованим, окрім:
A. Виникнення через декілька годинників після одночасного контакту з фотодинамічною речовиною і сонячним опроміненням
B. * Виникнення через декілька днів після контакту з фотодинамічною речовиною і одночасним сонячним опроміненням
C. Паління, світлобоязні
D. Гіперемії, набряку, міхурів на шкірі
E. Кон'юнктивіту, риніту, запалення слизистої оболонки верхніх дихательних шляхів
703. Простий контактний дерматит характеризується всім перерахованим, окрім:
A. Наявності чітких меж
B. Локалізації в місцях контакту з подразником
C. * Пухирів
D. Гіперемії
E. Відчуття паління
704. При контактному дерматиті найменше уражуються:
A. Повіки
B. Шия
C. Статеві органи
D. Тильна поверхня кистей
E. * Долоні
705. Периоральний дерматит може локалізуватися на шкірі наступних ділянок, окрім:
A. носогубної складки
B. підборіддя і шиї
C. щік
D. периорбітальної області і лоба, перенісся
E. * вушних раковин і волосистої частини голови
706. Розвиток периорального дерматиту пов'язують зі всіма перерахованими нижче причинами, окрім:
A. * мікробної сенсибілізації
B. подразнюючих зубних паст та губної помади
C. тривалого вживання кортикостероїдних засобів зовнішньої терапії
D. себореї
E. косметичних засобів
707. У хворих на цукровий діабет можуть розвиватися наступні ураження шкіри, окрім:
A. Ліпоїдного некробіозу
B. * Пойкілодермії
C. Ксантом
D. Кільцеподібної гранулеми
E. Діабетичній дерматопатії
708. Комплексне лікування хворих на вітиліго включає всі перераховані заходи, окрім:
A. Використання фотосенсибілізуючих засобів
B. * Зовнішнього застосування білої ртутної мазі
C. Лікування захворювань, що посилюють аутоалергічні процеси
D. Усунення психо-емоційних розладів і порушень вегетативної нервової системи
E. Усунення несприятливих физико-хімічних дій на уражену ділянку
709. Для зовнішнього лікування вогнища мікотичной екземи під час мокнуття і мікровезикуляції доцільно застосувати:
A. Нітрофунгин
B. * Примочку розчину цинку сульфату 0.25%
C. 10% сірчану мазь на вазеліні
D. Целестодерм
E. Формалинову мазь
710. У патогенезі атопічного дерматиту відіграють роль всі перераховані чинники, окрім:
A. Блокади b-адренергічніх рецепторів, мембранодеструктивних процесів
B. Алергії до мікробних антигенів
C. Алергії до харчових продуктів
D. * Природженого дефекту інгібітору с3-комплемента
E. Імунодефіциту
711. Тривале використання зовнішньої гормональної терапії у хворого на атопічний дерматит може привести до всього перерахованого, окрім:
A. * Відсутності ускладнень
B. Пригнічення глюкокортікоїдной функції кори над нирків
C. Атрофії шкіри
D. Гіпертрихозу
E. Інфікування вогнищ ураження на шкірі у хворих на атопічний дерматит
712. Негативно впливають на прогноз при псоріазі всі перераховані чинники, окрім наявності:
A. Супутнього діабету
B. Вогнищ фокальноїх інфекції і порушень імунітету
C. Порушень функцій печінки та супутньої ендогенної інтоксикації
D. Порушень ліпідного обміну
E. * Низької ваги
713. Для стаціонарної стадії псоріазу характерно все перераховане, окрім:
A. Елементів, які повністю покриті сріблясто-білими лусочками
B. * Довкола елементів наявний "псевдоатрофічний" обідок Воронова
C. Припинення появи нових висипань
D. Відсутність периферичного поширення елементів
E. Елементи регресують у цетрі вогнищ
714. Червоні угрі характеризуються всім перерахованим, окрім
A. Еритеми
B. Пустул
C. Локалізації в зоні метелика на обличчі
D. Телеангіоектазій
E. * Комедонів, папулопустульозних елементів на шиї
715. Для себорейного дерматиту не характерні перераховані ознаки, окрім:
A. Везикул і міхурів
B. Ліхеніфікації і ліхеноїдних полігональних папул
C. Депігментації
D. * Лущення жирними лусочками в еритема-сквамозних вогнищах
E. Ураження ліктьових і підколінних складок, долонь
716. Характерна еволюція клінічної картини атопічного дерматиту обумовлена:
A. тривалістю захворювання
B. тяжкістю клінічного перебігу хвороби
C. * віковою еволютивною динамікою змін на шкірі
D. спадковою обтяженістю анамнезу
E. асоційованими дефектами метаболізму
717. Який засіб з седативною дією найбільш доцільно призначити хворому юнацького віку з атопічним дерматитом і астенодепресивним синдромом без виражених порушень сну :
A. Валеріану
B. Фенобарбітал
C. Димедрол
D. * Піразидол або азафен
E. Аміназин
718. При якому бульозному дерматозі у хворих нерідко одночасно виявляється підвищена чутливість до глютену:
A. При герпесі вагітних
B. * Герпетиформному дерматиті Дюрінга
C. Набутому бульозному епідермолізі
D. Еритематозному пухирнику
E. Синдромі Стівенса – Джонсона
719. Акантоліз з частим розташуванням епідермальних міхурів в зернистому шарі в біоптаті шкіри виявляється при:
A. Герпесі вагітних
B. * Листоподібному пухирнику
C. Набутому бульозному епідермолізі
D. Претибіальному бульозному епідермолізі
E. Бульозному пемфігоїді
720. Причиною фотоіндукованої медикаментозної висипки можуть бути всі перераховані медикаменти, окрім:
A. Фуросеміду
B. Тетрацикліну
C. Діпразину
D. налідіксової кислоти
E. * плаквенілу
721. Під час лікування тигазоном хворих із спадковими порушеннями зроговіння регулярно проводиться лабораторний скринінг, який повинен включати все перераховане, окрім:
A. Визначення активності аланінової і аспарагінової трансаміназ, лужної фосфатази
B. Визначення рівня загального і прямого білірубіну
C. Визначення рівня холестерину і триігліцеридів
D. Визначення загального білку і білкових фракцій
E. * Визначення імунорегулярного індексу
722. При використанні метотрексату у лікуванні хворих на пустульозний псоріаз небажано застосовувати всі перераховані препарати, окрім:
A. ретиноїдів
B. * пантотенату кальцію і гепатопротекторів
C. сульфаніламідів
D. саліцилатів, нестероїдних протизапальних засобів
E. тетрацикліну
723. Токсикодермія характеризується:
A. бурхливою запальною реакцією шкіри
B. великою поширеністю, аж до еритродермії
C. швидким регресом після усунення контакту з алергеном
D. * всім перерахованим
E. всім перерахованим, окрім бурхливоїзапальної реакцієї шкіри
724. Для стрептококового імпетиго характерний є все перераховане, окрім:
A. Появи на шкірі фліктен
B. Жовтих кірок
C. * Запальних вузлів
D. Запального обідка довкола фліктен
E. Швидкого поширення
725. При стрептококовому імпетиго призначається все перераховане, окрім:
A. Розчинів анілінових барвників
B. * Мазей із стероїдними гормонами
C. Розтину фліктен
D. Паст з антибіотиками
E. Мазей з антибіотиками
726. Вузли при коліквативному туберкульозі:
A. * Щільні і неболючі
B. М'які і неболючі
C. Еластичні і болючі
D. М'які і болючі
E. Щільні і болючі
727. Люпус-карцинома – це:
A. Одночасне виникнення туберкульозного вовчаку і раку шкіри
B. Розвиток туберкульозного вовчаку на тлі раку шкіри
C. Розвиток раку шкіри у хворого туберкульозним вовчаком незалежно від локалізації обох захворювань
D. * Розвиток раку шкіри на тлі туберкульозного вовчаку або на рубці після туберкульозного вовчаку
E. Все перераховане
728. До улюбленої локалізації виразкового туберкульозу шкіри відноситься все перераховане, окрім:
A. Слизовій оболонці рота
B. Слизовій оболонці носа
C. Язика
D. * Слизовій оболонці зовнішнього отвору уретри
E. Все перераховане вірно, окрім слизовій оболонці рота
729. Вибірковою локалізацією коліквативного туберкульозу є:
A. * Підщелепні і шийні лімфатичні вузли
B. Пахово-стегнові лімфатичні вузли
C. Кубітальні лімфатичні вузли
D. Підключичні лімфатичні вузли
E. Пахвові лімфатичні вузли
730. Серед клінічних різновидів туберкульозного вовчаку виділяють всі перераховані форми, окрім:
A. Верукозної
B. Виразкової
C. Серпігінозної
D. Мутілюючої
E. * Шанкриформної
731. Для туберкульозного вовчаку характерний:
A. Хронічний перебіг
B. * Повільний прогресуючий перебіг
C. Швидкий прогресуючий перебіг
D. Рецидивуючий перебіг
E. Інволюційний перебіг
732. До локалізованих форм туберкульозу відносяться всі перераховані, окрім:
A. Міліарного виразкового
B. Первинного шанкриформного
C. Коліквативного
D. Люпозного
E. * Ліхеноїдного туберкульозу
733. Сформована люпома має колір:
A. Темно-червоний
B. Темно-червоний з коричневим відтінком
C. Світло-червоний
D. * Світло-червоний з жовтуватим відтінком
E. Жовтувато-коричневий
734. При натисканні на люпому пуговчатим зондом:
A. Виникає різка болючість
B. * Болючості немає або незначна
C. Болючість залежить від розмірів вогнища
D. Болючість залежить від стадії хвороби
E. З'являється кровотеча
735. До диссемінованих форм туберкульозу відносяться всі перераховані, окрім:
A. Гострого дисемінованого міліарного
B. Ліхеноїдного
C. Папуло-некротичного
D. Індураивної еритеми левандовського
E. * Коліквативного
736. Для туберкульозного вовчаку характерний початок:
A. * У ранньому дитячому віці
B. У підлітковому і юнацькому віці
C. У зрілому віці
D. У літньому віці
E. Правильно все, окрім у зрілому віці та літньому віці
737. Туберкульозний вовчак слід диференціювати:
A. З горбковим сифілідом
B. З дрібновузлуватим саркоїдозом
C. З туберкулоїдною лепрою
D. * Зі всім перерахованим
E. Зі всім перерахованим, окрім дрібновузлуватого саркоїдозу
738. При туберкульозному вовчаку не уражаються:
A. Кістки носу
B. * Кістки своду черепа
C. Кістки твердого піднебіння
D. Хрящі носа і вушної раковини
E. Підшкірна клітковина
739. Для туберкульозного вовчаку характерно все перераховане, окрім:
A. повільного ексцентричного росту вогнища
B. * швидкого ексцентричного росту вогнища
C. схильності до злиття горбиків
D. схильності люпом до периферичного росту
E. виразки горбиків
740. Вузли при коліквативному туберкульозі характеризуються всім перерахованим, окрім:
A. * Рухомості
B. Спаяності з оточуючими тканинами
C. Розм'якшення
D. Самостійного вскриття
E. Безболісності
741. Після вскриття вузла при коліквативному туберкульозі утворюється:
A. Ерозія
B. * Виразка
C. Свищ
D. Все перераховане
E. Вузли не вскриваються
742. Виразка при коліквативному туберкульозі має:
A. Вивернуті щільні краї
B. М'які підриті краї
C. Дно червоне, блискуче, чисте
D. Дно жовтувате, покрите грануляцією
E. * М'які підриті краї з жовтуватим дном, покритим грануляцією
743. При коліквативному туберкульозі рубці:
A. Гладкі, атрофічні
B. Гладкі, гіпертрофовані
C. Колоїдні
D. * З перемичками (трабекулярні) або з сосочковими розростаннями
E. Все перераховане вірно
744. Норвезька короста- це:
A. Географічний різновид звичайної корости
B. Викликається аномальною реакцією господаря
C. Викликається коростявими кліщами - паразитами тварин
D. Зазвичай буває у інвалідів і розумово відсталих людей
E. * Викликається аномальною реакцією господаря, яка буває у інвалідів і розумово відсталих людей
745. Для корости характерні:
A. Лентиікулярні папули
B. Геморагії
C. * Точкові везикули і вузлики
D. Пухирі
E. Полігональні папули
746. При підозрі на шанкриформну піодермію необхідно провести такі дослідження:
A. Дослідження в темному полі зору на бліду трепонему з виділень з поверхні виразки
B. РІБТ (реакції іммобілізації блідих трепонем)
C. РІФ (реакції імунофлюоресценції)
D. КСР (комплексу серологічних реакцій)
E. * Все перераховане вірно
747. Болючість при шанкриформної піодермії:
A. * Відсутня або незначна
B. Помірна
C. Сильна
D. Дуже сильна
E. Можливі всі перераховані варіанти
748. При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли зникають:
A. Одночасно із загоєнням виразки
B. Через 1 тиждень після загоєння виразки
C. * Через 2-3 тижні після загоєння виразки
D. Через 4-5 тижнів після загоєння виразки
E. Через 6-8 тижнів після загоєння виразки
749. При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли :
A. Не збільшені
B. Збільшені
C. Щільно-еластичні
D. * Збільшені та щільно-еластичні
E. М'які
750. Інфільтрат при шанкриформній піодермії :
A. М'який
B. Щільний
C. Не виступає за межі виразки
D. Виступає за межі виразки
E. * Щільний та виступає за межі виразки
751. При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли:
A. не спаяні між собою і з навколишніми тканинами
B. спаяні між собою і з навколишніми тканинами
C. болючі
D. безболісні
E. * не спаяні між собою і з навколишніми тканинами та безболісні
752. Шанкриформна піодермія починається з:
A. Плями
B. * Везикули
C. Пустули
D. Ерозії
E. Вузлика
753. При звичайній ектимі хворому призначають:
A. Пов'язки з аніліновими фарбниками
B. Еріус
C. Пов'язки з розчином риванолу
D. * Мазь кремген
E. Крем елоком
754. При гідраденіті необхідно призначити:
A. Азитроміцин
B. Пов'язку з аніліновими фарбниками
C. Пов'язку з чистим іхтіолом
D. Еритроміцинові мазь
E. * Все вірно, окрім пов'язки з аніліновими фарбниками
755. При фурункульозі не слід призначати:
A. * Флуцинар
B. Чистий дьоготь
C. Оксикорт
D. Фукорцин
E. Анілінові фарбники
756. При гідраденіті до запального процесу залучаються:
A. * Апокринні потові залози
B. Еккринові потові залози
C. Сальні залози
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
757. При гангренозній піодермії призначають:
A. Доксациклін
B. Висічення некротичних тканин, після чого мазі з антибіотиками
C. Пов'язки з аніліновими фарбниками
D. Примочки з 2% розчином борної кислоти
E. * Доксациклін та висічення некротичних тканин, після чого мазі з антибіотиками
758. Гангренозна піодермія виникає найчастіше на тлі:
A. * Хронічного виразкового коліту
B. Регіонального ентериту
C. Ревматоїдного артриту
D. Вузликового періартериїту
E. Дерматоміозіту
759. При фурункулі, який вскрився, призначається:
A. УФО
B. Пов'язка з аніліновими фарбниками
C. Пов'язка з чистим іхтіолом
D. * Пов'язка з гіпертонічним розчином
E. Все перераховане
760. Хірургічне лікування фурункула рекомендується:
A. У стадії початкової інфільтрації
B. У стадії розм'якшення центральної частини
C. У стадії формування стержня
D. * При абсцедуванні
E. Не рекомендується
761. При зовнішньому лікуванні піодермії необхідно застосувати все перераховане, окрім:
A. Дезинфекції шкіри у вогнищі
B. Дезинфекції шкіри довкола вогнища
C. * Гоління волосся
D. Видалення кірок
E. Дезинфекції білизни
762. Аутовакцина показана при :
A. Карбункулах
B. Гідраденіті
C. * Рецидивуючому фурункульозі
D. Гангренозній піодермії
E. Всіх перерахованих патологіях
763. Стафілококовий анатоксин застосовується при:
A. Фурункульозі
B. Карбункулі
C. Гідраденіті
D. * Рецидивуючому фурункульозі
E. Всьому перерахованому
764. Неспецифічна терапія хворих на піодермії включає:
A. Аутогемотерапію
B. Пірогенал
C. Продігиозан
D. Метил урацил
E. * Все перераховане
765. При псевдофурункульозі до запального процесу залучаються:
A. * Еккринові потові залози
B. Апокринні потові залози
C. Волосяні фолікули
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
766. Для стафілококових піодермій характерно:
A. Фліктени плоскі, в'ялі
B. Фліктени напружені, конічної або напівкулевидної форми
C. * Ураження сально-волосяних фолікулів і потових залоз
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
767. Симптомами стрептококових піодермій є:
A. * Фліктенки плоскі, в'ялі
B. Фліктени напружені, конічної або напівкулевидної форми
C. Ураження сально-волосяних фолікулів і потових залоз
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
768. Для дренування при псевдофурункульозі можуть бути використані:
A. * Сірчанокисла магнезія
B. Хлористий кальцій
C. Гідрокортизон
D. Флуцинар
E. Циндол
769. Міліарна форма демодикозу не характеризується:
A. Міліарними вузликами, що не зливаються
B. Набряклим і гіперемійованим фоном
C. Злиттям вузликів з утворенням бляшок
D. Помірним свербінням і палінням у вогнищах ураженя
E. * Тенденцією до периферичного зростання вузликів
770. Для лікування демодекозу використовується все перераховане, окрім:
A. Метрогіл гелю
B. Мератину
C. * Крему латікорт
D. Тіосульфат натрію
E. Лікування фонових захворювань
771. Дитина, яка лікувалася з приводу мікроспорії волосистої частини голови, може відвідувати школу після :
A. Одного негативного аналізу
B. Другого негативного аналізу
C. * Третього негативного контрольного клініко-лабораторного аналізу
D. Шостого негативного контрольного аналізу
E. Відразу після закінчення лікування
772. Симптом Арді характерний для:
A. Еритразми
B. * Корости
C. Алергічного контактного дерматиту
D. Екземи
E. Гідраденіту
773. Симптом Арді це:
A. Плями на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
B. * Кірочки на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
C. Атрофія на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
D. Усе перераховане вірно
E. Вузлики на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
774. До ускладнень корости належить усе крім:
A. Імпетиго
B. Постскабіозна доброякісна лімфоплазія шкіри
C. * Ектима
D. Еритразма
E. Фолікіліт
775. Довжина самки коростяного кліща становить:
A. 200-400мк
B. 50-100мк
C. 100-150мк
D. 150-200мк
E. * 500-700мк
776. Самки коростяного кліща прокладають ходи в:
A. Шиповидному шарі епідермісу
B. Під роговим шаром епідермісу
C. В базальному шарі епідермісу
D. В дермі
E. * В дермі та базальному шарі епідермісу
777. Поза організмом людини при кімнатній температурі коростяний кліщ може прожити:
A. 1-2 дні
B. 2-3 дні
C. 7-9 днів
D. 10-12 днів
E. * 14-16 днів
778. Які із первинних елементів висипу характерні для бульозного імпетиго?
A. Папула
B. Пузир
C. Вузол
D. Бляшка
E. * Пухирець
779. Які із вторинних елементів висипу характерні для бульозного імпетиго:
A. Виразка
B. Атрофія
C. Ліхеніфікація
D. * Кірочка та виразка
E. Тріщина
780. Сикоз – це:
A. Запалення вічка фолікула
B. Запалення всього фолікула
C. Запалення вічка фолікула та сальної залози
D. Запалення всього фолікула та потової залози
E. * Запалення вічка фолікула, потової залози та сальної залози
781. Пахвова дерматофітія викликається:
A. Стрептококами
B. Стафілококами
C. Коринебактеріями
D. * Епідерматофітонами
E. Трихофітонами
782. До протикандидозних засобів для лікування шкіри у хворих на кандидоз великих складок відносяться всі перераховані, окрім:
A. Ністатінової мазі
B. Крему пімафукорту
C. * Бонафтонової мазі
D. Мазі клотримазолу
E. Мазі певарилу
783. Хронічний кандидоз слизових оболонок пов'язаний з:
A. Гипотиреоїдизмом
B. Гипопаратиреоїдизмом
C. Гіпокортицизмом
D. * Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім гіпокортицизму
784. До побічної дії ністатину відноситься все перераховане, окрім:
A. Нудоти
B. Блювання
C. Рідкого стільця
D. Підвищення температури
E. * Дерматитів
785. Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при атопічному дерматиті:
A. IgA
B. IgM
C. IgG
D. * IgE
E. IgD
786. Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при кропив’янці:
A. * IgE
B. IgA
C. IgM
D. IgG
E. IgD
787. Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при алергічному контактному дерматиті:
A. * IgE
B. IgA
C. IgM
D. IgG
E. IgD
788. Які з перерахованих вище захворювань не належать до TORCH-інфекцій:
A. Сифіліс
B. Хламідіоз
C. Оперізувальний герпес
D. * Бореліоз
E. Цитомегаловірус
789. Які з перерахованих вище захворювань не належать до TORCH-інфекцій:
A. Краснуха
B. * Вірусний гепатит
C. Хламідіоз
D. Простий герпес 1 типу
E. Цитомегаловірус
790. При гострому хламідіозі необхідно визначати наступні класи імуноглобулінів:
A. IgE, IgA
B. IgE, IgM
C. IgG, IgA
D. IgA,IgM
E. * IgG,IgD
791. При гострому герпесі 2 типу необхідно визначати наступні класи імуноглобулінів:
A. IgE, IgG
B. IgE, IgM
C. * IgA,IgM
D. IgG, IgA
E. IgG,IgD
792. Який з перерахованих вище інфекційних збудників не характерними для дисбактеріозу кишечнику:
A. Біфідум бактерія
B. Лакто бактерія
C. * Борелія
D. Кишкова паличка
E. Гриби роду Candida
793. Розвитку кандидозу шкіри та слизових сприяє все перераховане, окрім:
A. Цукрового діабету
B. Тривалого лікування антибіотиками
C. Пітливості, мацерації шкіри
D. Імунодефіциту
E. * Гіпертонічної хвороби
794. Оніхолізіс може виникнути на фоні:
A. Трвматизації
B. Ендокринних порушень
C. Бактерійних і грибкових інфекцій
D. * Всього перерахованого
E. Всього перерахованого, окрім ендокринних порушень
795. Атрофія нігтьових пластинок може розвинутися при:
A. Хворобах центральної і периферичної нервової систем
B. Травматизації і порушеннях кровообігу
C. Грибкових ураженнях
D. * Всьому перерахованому
E. Всьому перерахованому, окрім хвороб центральної і периферичної нервової систем
796. Для зовнішнього лікування мікозів застосовуються всі перераховані препарати, окрім:
A. Мікосептину
B. Ламізилу
C. Мікозолону
D. * Гевізошу
E. Клотримазолу
797. Для різнокольорового лишаю характерний:
A. наявність плям
B. висівковоподібне лущення
C. фестончасті контури вогнищ
D. * все перераховане, окрім фестончастих контурів вогнищ
E. все перераховане
798. Для глибокої трихофітії характерно:
A. загальне нездужання з підвищенням температури тіла
B. наявність гострозапальних інфільтратів та позитивного симптому «медових щільників»
C. самовільне розрішення
D. все перераховане
E. * все перераховане, окрім самовільного розрішення
799. Для поверхневої трихофітії волосистої частини голови характерно:
A. * Дрібні множинні вогнища, з симптомом «викошеної трави»
B. Біла муфта біля основи волосся
C. Чіткі контури вогнища
D. Крупні вогнища, суцільне ураження волосся
E. Все перераховане вірно
800. Для скутулярної форми фавусу характерні всі перераховані ознаки, окрім:
A. Еритеми
B. Рубцевій атрофії
C. Фавусних щитків
D. Облисіння
E. * Обламаного волосся
801. Транзиторні антитіла до дерматофітів:
A. присутні у всіх дерматофітів
B. легко виявляються постійно
C. наявні при пасивній транзиторній кропив'янкоподібній реакції на тріхофітон
D. * передають імунітет на дерматофітії
E. не виявляються
802. Для загальної терапії мікозів застосовуються всі перераховані препарати, окрім:
A. Бонафтону
B. Грізеофульвіну
C. Ністатину
D. Леворину
E. * Амфотерицину В
803. Який з перерахованих вище інфекційних збудників не є характерними для дисбактеріозу кишечнику:
A. Біфідум бактерія
B. Епідермальний стафілокок
C. Лактобактерія
D. Ентерококи
E. Кишкова паличка
F. * Гриби роду Candida
804. При бактеріологічному дослідженні вмісту пустули можна знайти усі збудники крім:
A. Staphylococcus aureus
B. Streptococcus
C. E.coli
D. * Borelia
E. Staphylococcus epidermididis
805. При бактеріологічному дослідженні вмісту пустули можна знайти усі збудники крім:
A. Staphylococcus aureus
B. * Leptospira
C. Streptococcus
D. E.coli
E. Staphylococcus epidermididis
806. Серонегативний сифіліс означає відсутність в сироватці хворого наступних класів імуноглобулінів:
A. IgE, IgA
B. * IgМ, IgG
C. IgG, IgA
D. IgA,IgM
E. IgG,IgD
807. При бактеріологічному дослідженні флори у хворих з гострим кандидозом слизової ротової порожнини, забраний матеріал необхідно доставляти в бактеріологічну лабораторію не пізніше:
A. 20 хвилин
B. 60 хвилин
C. 80 хвилин
D. 120 хвилин
E. * 180 хвилин
808. При бактеріологічному дослідженні флори у хворих з хронічним кандидозом слизової ротової порожнини, забраний матеріал необхідно доставляти в бактеріологічну лабораторію не пізніше:
A. 20 хвилин
B. * 3 годин
C. 1 години
D. 2 годин
E. 4-5 годин
Назва наукового напрямку (модуля): Семестр: 8
ситуаційні задачі укр
Опис:
Перелік питань:
1. ?Хвора 27 років, маніпуляційна медсестра, скаржиться на погане самопочуття, загальну слабкість, головний біль, біль в м'язах, суглобах та висипку на шкірі, яка супроводжується різким болем та пекучістю. Висипка з'явилася через 2 дні після прийому ампіциліну з приводу ангіни. Об'єктивно: Загальний стан хворої тяжкий, температура тіла 39,2оС. Весь шкірний покрив гіперемійований. На тулубі та кінцівках відмічаються множинні міхурні елементи, ерозії, обривки епідермісу. Шкіра при пальпації болюча. Симптом Нікольського різко позитивний. Який діагноз поставите хворій ?
A. Міхурчатка вульгарна.
B. Кір.
C. Герпес оперізуючий.
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга.
E. * Синдром Лаєлла
2. Хвора 23 років, незаміжня, скаржиться на появу висипки на шкірі тулуба і кінцівок, яка не супроводжується суб'єктивними відчуттями. Об'єктивно: Загальний стан хворої задовільний, температура тіла 36,6°С. На шкірі тулуба, верхніх і нижніх кінцівках поширена симетрична мілка (діаметром до 1 см) блідо-рожева плямиста висипка без тенденції до злиття. При огляді статевих органів - на шкірі правої статевої губи округла виразка із щільними краями, неболюча, на стадії епітелізації. Відзначається помірний поліаденіт. У правій пахвинній ділянці - лімфатичний вузол збільшений до 1,5 см, рухомий, неболючий. Поставте хворій попередній діагноз.
A. Рожевий лишай.
B. Кір.
C. Медикаментозна токсикодермія.
D. Різнокольоровий лишай.
E. * Сифіліс вторинний.
3. На прийом до лікаря-дерматолога звернувся хворий К. зі скаргами на появу дрібної висипки та свербіж, що посилюється ввечері. Об’єктивно: на шкірі стегон та підколінних впадин відмічаються попарно-розташовані папуло-везикульозні елементи, поодинокі екскоріації. Які з нижченаведених препаратів слід призначити хворому?
A. Нитифор
B. Кремген
C. Клотримазол
D. Лорінден С
E. * Бензил-бензоат
4. До лікаря-терапевта звернулася хвора С. 24 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1 місяць. Об’єктивно: на шкірі молочних залоз, живота, стегон спостерігається висипка, що складається з дрібних попарно розташованих папул і кров’янистих кірочок. Розчухи відсутні. В міжпальцевих складок кистей шкіра без висипки. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Алергічний дерматит
D. Головний педикульоз
E. * Короста
5. Хворий 18 років звернувся до лікаря зі скаргами на появу висипки та сильний свербіж, що посилюється ввечері. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на шкірі нижньої частини живота та внутрішньої поверхні стегон, де мають місце попарно розташовані папули, кров’янисті кірочки, екскоріації. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит алергічний
D. Норвезька короста
E. * Короста
6. Студент 21 рік, упродовж 3 тижнів скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, що турбує переважно вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, кірочки. Ваш діагноз?
A. Ускладнена короста
B. Типова короста
C. Платяний педикульоз
D. Алергійний дерматит
E. * „Доглянута” короста
7. Учень 6 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується сильним свербежем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох кистей, на згинальній поверхні передпліч та на шкірі сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров’янисті кірочки та окремі екскоріації. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит алергічний
D. Атопічний дерматит
E. * Короста
8. До лікаря звернулася мати з 8-місячною дитиною зі скаргами на висипку у дитини та свербіж шкіри, що підсилюється вночі. Об’єктивно: на шкірі підошов та долоней дитини – міхурі з горошину, заповнені серозним вмістом. На шкірі обличчя, шиї і тулуба - поліморфний висип з дрібних парно розташованих міхурців, запальних папул, гноячків, кірочок, розчухів. Ваш діагноз?
A. Пелюшковий дерматит
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит атопічний
D. Сифілітична міхурчатка
E. * Короста
9. Хворий віком 17 років звернувся до лікаря зі скаргами на свербіж шкіри, переважно надвечір. Вважає себе хворим упродовж 6 днів. На шкірі кистей помітні парно розташовані папули, пустули, екскоріації, гнійні кірки, а на статевих органах – еритема, папули, ектими. Ваш діагноз?
A. Норвезька короста
B. Платяний педикульоз
C. Ускладнена короста
D. Фтиріаз
E. * Короста
10. На прийом до лікаря звернулася жінка зі скаргами на періодичний свербіж у вечірній час. Об’єктивно: на шкірі бокових поверхонь тулуба та сідницях відмічаються поодинокі попарно розташовані папули та пустули, поодинокі розчухи. Симптом Арді – позитивний. Ваш діагноз?
A. Норвезька короста
B. Платяний педикульоз
C. Малосимптомна короста
D. Стафілодермія поширена
E. * Короста ускладнена
11. Жінка 35 років звернулась до лікаря зі скаргами на свербіж волосистої частини голови. З анамнезу відомо, що їздила у відрядження потягом. Об’єктивно: на шкірі потиличної ділянки волосистої частини голови відмічаються екскоріації, гнійні кірочки. На волоссі подекуди сіруваті дрібні утворення, які щільно утримуються на стержні волосин.
A. Піодермія волосяної частини голови
B. Себорейний дерматит
C. Трихофітія волосяної частини голови
D. Нейродерміт обмежений
E. * Головний педикульоз
12. На прийом до лікаря звернувся чоловік зі скаргами на свербіж тулуба. Відомо, що чоловік ніде не працює і немає постійного місця проживання. Об’єктивно: на шкірі шиї, в міжлопатковій області, лобкової ділянки мають місце голубувато-сірі плями, гнійні кірочки, розчухи. На волоссі лобкової ділянки візуалізуються сіро-бурі цятки, що розміщені біля основи волосся.
A. Короста
B. Платяний педикульоз
C. Піодермія поширена
D. Комбінований педикульоз
E. * Фтиріаз
13. До лікаря звернувся чоловік зі скаргами на сильний свербіж в діляці статевих органів. З анамнезу відомо, що був випадковий статевий контакт тиждень тому. Об’єктивно: на шкірі лобкової ділянки відмічаються сірувато-голубуваті плями, пустули. Біля основи волосся розташовані сірувато-бурі цятки. Ваш діагноз?
A. Короста
B. Первинний сифіліс
C. Дерматит алергійний
D. Піодермія
E. * Фтиріаз
14. До лікаря-дерматолога звернулася жінка 45 років зі скаргами на почервоніння обличчя та висипку, яка супроводжується помірним свербежем та печінням. Хвора відмічає погіршення стану шкіри після вмивання обличчя. Об’єктивно: на шкірі щік на тлі помірної гіперемії мають місце поодинокі папульозні елементи та вогнища лущення. Ваш діагноз?
A. Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
B. Алергічний дерматит
C. Себорейний дерматит
D. Демодикоз, папуло-пустульозна форма
E. * Демодикоз, папульозна форма
15. На прийом до лікаря звернувся чоловік 45 років зі скаргами на висипку на шкірі обличчя. Об’єктивно: на шкірі обличчя мають місце гноячки і вузлики яскраво-червоного кольору на фоні гіперемії і лущення. Лабораторно: в зіскобі зі шкіри носо-губних складок виявлено кліщ залозниці. Ваш діагноз?
A. Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
B. Вугрова хвороба
C. Демодекоз, папульозна форма
D. Себорейний дерматит
E. * Демодекоз, папуло-везикульознапустулозна форма
16. На прийом до лікаря звернулася жінка 50 років зі скаргами на почервоніння обличчя, помірну печію та свербіж. Хворіє кілька тижнів. Об’єктивно: на шкірі щік відмічаються вогнища гіперемії та лущення. Лабораторно: в зіскобі зі шкіри носо-губних складок виявлено кліщ вугрової залозниці. Ваш діагноз?
A. Вугрова хвороба
B. Демодикоз, папульозна форма
C. Себорейний дерматит
D. Демодикоз, папуло-везикульозна форма
E. * Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
17. Хвора скаржиться на періодичну появу впродовж року висипки в ділянці ліктьових та колінних суглобів. Вперше висипка з’явилась після стресу. При огляді - поширена висипка у вигляді бляшок рожево-червоного кольору, поверхня яких вкрита сріблясто-білими лусочками. Ваш діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Нейродерміт
C. Дерматит алергічний
D. Еритематоз
E. * Псоріаз
18. Хворий 45 років, скаржиться на появу висипки на шкірі, яка не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Хворіє 2 роки. Загострення переважно весною. З анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об’єктивно: на шкірі попереку та кінцівок краплевидні та монетовидні вузлики і бляшки, вкритими білими лусочками. Ваш діагноз?
A. Себорейна екзема
B. Червоний плоский лишай
C. Нейродерміт
D. Рожевий лишай Жибера
E. * Псоріаз
19. У хворого 27 років через 5 днів після психоемоційного стресу з’явилася поширена висипка на шкірі. При огляді - на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок чисельна дрібна папульозна висипка, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Симптом Полотебнова („кров’яної роси”) позитивний. Ваш діагноз?
A. Контактний дерматит
B. Токсикодермія
C. Алергічний дерматит
D. Нейродерміт
E. * Псоріаз
20. У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з’явилася численна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років виникають у нього взимку і поступово в кінці весни самостійно зникають. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Контактний дерматит
D. Нейродерміт
E. * Псоріаз
21. Хвора 18 років скаржиться на періодичну висипку на шкірі, яка виникає переважно у зимовий період. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови, тулуба і кінцівок спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 2 до 6 мм, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Туберкульоз шкіри
B. Червоний плоский лишай
C. Вторинний сифіліс
D. Атопічний дерматит
E. * Псоріаз
22. У хворого 23 років на розгинальних поверхнях кінцівок та спині спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці. Поверхня цих папул в центрі вкрита білуватими лусочками. При пошкрібуванні виявляються симптоми „стеаринової плями”, „термінальної плівки” та „кров’яної роси”. Про яке захворювання слід думати?
A. Червоний плоский лишай
B. Вторинний сифіліс
C. Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри
D. Нейродерміт
E. * Псоріаз
23. У дівчинки 9 років на шкірі геніталій та в міжсідничній складці з’явилися вогнища насичено червоного кольору з чіткими межами і гладкою поверхнею. Появу елементів у дитини мати ні з чим не пов’язує. На шкірі правої гомілки відмічається позитивна ізоморфна реакція Кебнера. Про яке захворювання слід думати?
A. Себорейний дерматит
B. Контактний дерматит
C. Кандидоз
D. Атопічний дерматит
E. * Псоріаз
24. На прийом до дерматолога звернувся хворий зі скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла два тижні тому після відрядження і супроводжується свербежем. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - численні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Короста
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Багатоформна ексудативна еритема
E. * Червоний плоский лишай
25. У клініку поступив чоловік 30 років з численними висипаннями на шкірі передніх поверхонь гомілок у вигляді синюшно-червоних вузликів полігональної форми з восковидним блиском без явних ознак лущення. Хворого турбує помірний свербіж. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Сифіліс вторинний
C. Червоний вовчак
D. Токсикодермія
E. * Червоний плоский лишай
26. У жінки 45 років на тильній поверхні обох кистей з’явилися папульозні елементи полігональної форми, з блискучою поверхнею та точковим заглибленням в центрі. Елементи розміщуються у вигляді кілець. Висипка супроводжується помірним свербежем. Появу захворювання хвора пов’язує зі стресом. Яка форма червоного плоского лишаю у хворої?
A. Еритематозна
B. Атрофічна
C. Бородавчаста
D. Пемфігоїдна
E. * Анулярна
27. У жінки 45 років на тильній поверхні обох кистей з’явилися папульозні елементи полігональної форми з блискучою поверхнею та точковим заглибленням в центрі. Елементи розміщуються у вигляді кілець. Висипка супроводжується помірним свербежем. Появу захворювання хвора пов’язує зі стресом. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Нейродерміт
C. Червоний вовчак
D. Токсикодермія
E. * Червоний плоский лишай
28. У клініку поступив хворий 20 років з висипкою на слизових рота та шкірі. Хворіє 3 тижні. При огляді: на слизовій щік та статевого прутня бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч – поодинокі міліарні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Кандидоз
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Червоний вовчак
E. * Червоний плоский лишай
29. На прийом звернулась мама з дитиною 2 років зі скаргами на почервоніння шкіри в між сідничній складці, помірну болючість. Хворіє впродовж тижня. Об’єктивно: у дитини ожиріння ІІ ступеня. У між сідничній складці шкіра гіперемована, мацерована. Межі ураження чіткі. Ваш діагноз?
A. Алергічний контактний дерматит
B. Екзема звичайна
C. Псоріаз складок
D. Кандидоз складок
E. * Простий контактний дерматит
30. На прийом до лікаря звернувся сантехнік зі скаргами на почервоніння , відчуття паління, болю в області правого передпліччя. Висипка з’явилася через 10-15 хвилин після дотику до гарячої труби. Об’єктивно: на шкірі розгинальної поверхні правого передпліччя відмічається вогнище з чіткими межами, розміром 3х6 см. Шкіра у вогнищі гіперемована, мають місце поодинокі міхурі з прозорим вмістом. Ваш діагноз?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Алергічний контактний дерматит
C. Екзема звичайна
D. Вульгарна міхурчатка
E. * Простий контактний дерматит
31. На прийом до лікаря звернувся чоловік 32 років зі скаргами на появу висипки на шкірі тулуба, яка супроводжується свербежем. Об’єктивно: на шкірі спини мають місце множинні еритематозні плями лінійної форми, на фоні яких відмічаються поодинокі папульозні елементи. Відомо, що чоловік кілька годин тому повернувся з озера, біля якого відпочивав з друзями. Ваш діагноз?
A. Плямиста токсикодермія
B. Алергічний контактний дерматит
C. Кропив’янка
D. Мігруюча еритема
E. * Простий контактний дерматит
32. Хвора 27 років, маніпуляційна медсестра, скаржиться на погане самопочуття, загальну слабкість, головний біль, біль в м’язах, суглобах та висипку на шкірі, яка супроводжується різким болем та пекучістю. Висипка з’явилася через 2 дні після прийому ампіциліну з приводу ангіни. Об’єктивно: Загальний стан хворої тяжкий, температура тіла 39,2оС. Весь шкірний покрив гіперемійований. На тулубі та кінцівках відмічаються множинні міхурні елементи, ерозії, обривки епідермісу. Шкіра при пальпації болюча. Симптом Нікольського різко позитивний. Ваш діагноз?
A. Міхурчатка вульгарна
B. Кір
C. Герпес оперізуючий
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга
E. * Синдром Лаєлла
33. На прийом до лікаря дерматолога звернулась хвора 32 років зі скаргами на появу висипки на шкірі в ділянці шиї та грудної клітини, яка супроводжувалась свербежем. Висипка з’явилась після прийому ацетилсаліцилової кислоти і трималась на шкірі близько 2 годин, після чого поступово самостійно зникала. Об’єктивно: мають місце множинні уртикарні елемени розміром з долоню. У хворої відмічається червоний дермографізм, в крові – еозинофілія. Про яке шкірне захворювання можна думати?
A. Алергічний дерматит
B. Шкірна сверблячка
C. Токсикодермія
D. Свербець дорослих
E. * Кропив’янка
34. Хлопчик 7 років скаржиться на погане самопочуття, біль при ковтанні, болючу висипку на губах і в роті, а також сверблячу висипку на обличчі і тулубі, яка з’явилася через 3 дні після прийому анальгіну з приводу гострого отиту. Об’єктивно: Загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,6оС. На шкірі губ і слизовій рота – поширені ерозії з масивними геморагічними кірками. На шкірі обличчя і тулуба – множинні еритематозні плями та набряклі папули із заглибленим, з синюшним відтінком центром, на поверхні яких є везикули й міхурі; елементи мають тенденцію до злиття. Симптом Нікольського – негативний. Яку невідкладну догоспітальну допомогу слід надати дитині (вкажіть невірну відповідь)?
A. Відмінити всі медикаменти, які приймав хворий
B. Ппризначати кортикостерїдні засоби (парентерально).
C. Перевести в реанімаційне відділення
D. Призначити дезінтоксикацій ну терапію
E. * Призначити противовірусні препарати
35. Хворий 43 років скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербежем. Появу висипки пов’язує з пероральним прийомом бутадіону з приводу обмінного поліартриту. Об’єктивно: Загальний стан хворого задовільний, температура тіла – 36,7 °С. На шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок відмічається поширена дисемінована поліморфна висипка у вигляді запальних плям, уртикарних та папульозних елементів. Висипка має тенденцію до злиття. Яку догоспітальну допомогу слід надати хворому (вкажіть невірну відповідь)?
A. Призначити противовірусні
B. Призначити ентеросорбенти
C. Призначити антигістамінні
D. Терміново направити на лікування та спостереження у дерматолога
E. * Відмінити прийом бутадіону
36. Хворий 26 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла та висипку на шкірі, яка супроводжується свербежем. Висипка на шкірі з’явилась на 4-ий день після вживання еритроміцину з приводу отиту. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,8°С. На шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок відмічається поширена симетрична висипка у вигляді уртикарних елементів, схильних до злиття. Яку догоспітальну допомогу слід надати пацієнту?
A. * Відмінити прийом еритроміцину
B. Призначити ентеросорбенти
C. Призначити антигістамінні
D. Терміново направити пацієнта на подальше лікування та спостереження у дерматолога
E. Призначити фунгіцидні засоби
37. Хвора 34 років скаржиться на загальне нездужання, підвищення температури тіла до 38,9?С, головну біль, різкий свербіж і висипку на шкірі, які виникли на другий день після прийому анальгіну з приводу головної болі. Об’єктивно: на шкірі тулуба розташована множинна симетрична поліморфна висипка у вигляді еритематозних плям, пухирів, дрібних гострозапальних папул, які місцями зливаються. Аналізи крові на LE-клітини та на RW - негативні. Ваш діагноз?
A. Поширений алергічний дерматит
B. Корова краснуха
C. Вторинний сифіліс
D. Системний червоний вовчак
E. * Гостра медикаментозна токсикодермія
38. Дівчинка 7 років скаржиться на погане самопочуття, біль при ковтанні, болючу висипку на губах і в роті, а також сверблячу висипку на обличчі і тулубі, яка з’явилася через 3 дні після прийому анальгіну з приводу зубної болі. Об’єктивно: Загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,6оС. На шкірі губ і слизовій рота – ерозії з масивними геморагічними кірками. На шкірі обличчя і тулуба - монетовидні набряклі папули із запавшим синюшним центром, на поверхні яких є везикули і міхурі, що мають тенденцію до злиття. Симптом Нікольського - негативний. Ваш діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Герпетиформний дерматоз Дюринга
C. Вроджений бульозний епідермо ліз
D. Дитяча екзема
E. * Синдром Стівенса -Джонсона
39. Хворий 34 років скаржиться на погане самопочуття, біль голови і висипку на шкірі, яка супроводжується різкою болем і печиння. Висипка з’явилася через 2 дні після прийому сульфалену з приводу ангіни. Об’єктивно: Загальний стан хворого важкий, температура тіла 38,8оС. Симптом Нікольського різко позитивний, в мазках-відбитках клітини Тцанка не виявлено. Ваш діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Листоподібна міхурчатка
C. Герпетиформний дерматоз Дюринга
D. Контактний дерматит
E. * Синдром Лаєлла
40. Хворий 34 роки, скаржиться на висип та свербіж шкіри обох рук. Хворіє півроку. Загострення хвороби пов’язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об’єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох руках симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями – папули, везикули, ерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Ідіопатична екзема
C. Мікробна екзема
D. Токсикодермія
E. * Професійна екзема
41. Хворий 34 роки, скаржиться на висип та свербіж шкіри обох рук. Хворіє півроку. Загострення хвороби пов’язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об’єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох руках симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями – папули, мікровезикули, точкові ерозії, кірочки, лусочки. Що потрібно призначити для місцевого лікування?
A. Цинкову пасту
B. Преднізолонову мазь
C. Волого-зігріваючі пов’язки
D. Присипки
E. * Охолоджуючі примочки з 2% борної кислоти
42. Хвора 64 роки, скаржиться на свербіж шкіри правої ноги навколо трофічної виразки. Обєктивно: шкіра правої гомілки гіперемована та набрякла, місцями точкові ерозії, краплинне мокнуття, поодинокі жовтуваті кірочки. Межі вогнища ураження чіткі. Ваш діагноз?
A. Нумулярна екзема
B. Дисгідротична екзема
C. Алергічний дерматит
D. Істинна екзема
E. * Мікробна екзема
43. У хворого 35 років після сильного нервового переживання на тильній поверхні рук з’явилося почервоніння і набряк. В подальшому на цьому фоні утворилися невеликі запальні вузлики, міхурці, а потім і ерозії із значним виділенням серозної рідини. Процес супроводжується сильним свербежем. Поставте клінічний діагноз.
A. Нумулярна екзема
B. Дисгідротична екзема
C. Алергічний дерматит
D. Токсикодермія
E. * Істинна екзема
44. До лікаря звернувся чоловік 54 років зі скаргами на висипку на долонях. Хворіє впродовж місяця, коли відмітив появу перших висипань. Обєктивно: патологічний процес локалізується на долонях, бокових поверхнях пальців, де на фоні ледь помітної гіперемії мають місце везикули, що нагадують розварені сагові зерна. У центрі вогнища є мікроерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Нумулярна екзема
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. * Дисгідротична екзема
45. На прийом до лікаря звернулась жінка зі скаргами на появу висипки, свербіж. Обєктивно: відмічаються різко відмежовані округлі вогнища ураження діаметром від 1,5 до 3 см і більше синюшно-червоного кольору з везикулами, серопапулами, мокнуттям, лусочками на поверхні. Вогнища ураження локалізуються на тильній поверхні кистей і розгинальній поверхні верхніх кінцівок. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. * Нумулярна екзема
46. До лікаря звернувся чоловік 36 років зі скаргами на лущення на шкірі волосистої частини голови. В анамнезі – себорея волосистої частини голови. Обєктивно: на шкірі волосистої частини голови, лоба, за вушними раковинами на фоні сухої гіперемованої шкіри відмічаються у великій кількості сірі висівкоподібні лусочки, серозні жовті кірки, при знятті яких оголюється мокнуча поверхня. Межі вогнищ чіткі, волосся склеєне. Ваш діагноз?
A. Себорейний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Мікробна екзема
E. * Себорейна екзема
47. До лікаря звернувся чоловік 25 років зі скаргами на появу висипки на лівій нозі і свербіж. Зі слів хворого відомо, що 2 місяці тому була травма лівої гомілки. Обєктивно: на шкірі лівої гомілки на фоні помірної гіперемії та інфільтрації мають місце папули, везикули. Відмічається точкове мокнення. По периферії вогнища – поодинокі пустули. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Нумулярна екзема
E. * Мікробна екзема
48. До лікаря звернувся чоловік зі скаргами на висипку на руках, свербіж. Відомо, що хворіє вдруге і має контакт з подразнюючими речовинами в умовах виробництва. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на шкірі тильної поверхні кистей, передпліч, де на фоні гіперемії, набряку відмічаються везикули, серозні колодязі; відмічається точкове мокнення. Ваш діагноз?
A. Дисгідротична екзема
B. Істинна екзема
C. Нумулярна екзема
D. Мікробна екзема
E. * Професійна екзема
49. На прийом до лікаря звернувся чоловік 46 років зі скаргами на мокнення за вухом, незначний свербіж. Хворіє 2 роки. Відмічає сезонність захворювання. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на правій вушній раковині, де на фоні помірної гіперемії мають місце везикули, точкові ерозії та поодинокі папульозні елементи. За вушною раковиною мають місце плями жовто-червоного кольору з жирними висівковидними лусочками на поверхні. Ваш діагноз?
A. Себорейний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Мікробна екзема
E. * Себорейна екзема
50. До лікаря звернувся молодий чоловік 32 років зі скаргами на висипку на долонях, помірний свербіж. Обєктивно: патологічний процес локалізується на долонях, ступнях, де на фоні ледь помітної гіперемії мають місце везикули, що нагадують розварені сагові зерна. У центрі вогнища є мікроерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Істинна екзема
C. Професійна екзема
D. Мікробна екзема
E. * Дисгідротична екзема
51. До лікаря дерматолога звернулася учениця школи 15 років зі скаргами на свербіж, висипання в ділянці шиї, верхніх і нижніх кінцівок. Зі слів матері у дитини був атопічний дерматит. З анамнезу відомо, що захворіла після нервового перенапруження (іспити). 2 роки назад, коли вперше на шиї, верхніх, нижніх кінцівках, на згинальній поверхні з'явилися вогнища ущільнення блідо-рожевого кольору. Захворювання загострюється зимою, після вживання меду, шоколаду, гострої їжі. Обєктивно: на задній і бокових поверхнях шиї, згинальних поверхнях ліктьових та колінних суглобів округлої форми, симетрично розташовані бляшки рожево-червоного кольору. У вогнища чітко визначаються три зони: ліхеніфікації - ущільнення шкіри, шкірного малюнку, сухість, широховатість, середня- ізольовані, блискучі, блідо-рожеві папули розміром з чечевицю, периферична: гіперпігментована, коричневого кольору. Крім того визначаються екскорифікації, нігті блискучі мають вигляд ,,полірованих”. Дермографізм білий. Ваш діагноз?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Кропив’янка
D. Атопічний дерматит
E. * Нейродерміт
52. У хворої 14 років шкіра тулуба та кінцівок помірно рожевого кольору, інфільтрована, вкрита папульозними елементами, екскоріаціями. Відтворюється білий дермографізм. Хворіє з раннього дитинства. Загострення хвороби виникають переважно у разі нервового стресу. Про яке захворювання можна подумати?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Рожевий лишай
D. Кропив’янка
E. * Атопічний дерматит
53. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на раптовий набряк та напруження тканин обличчя, біль. Обєктивно: шкіра обличчя рожево-перламутрового кольору, напружена, щільна та болюча на дотик. На шкірі тулуба мають місце поодинокі уртикарні елементи. Ваш діагноз:
A. Кропивянка
B. Алергічний дерматит
C. Токсикодермія
D. Контактний дерматит
E. * Набряк Квінке
54. До лікаря звернулась мати з дитиною 2 років зі скаргами на висипку на шкірі тулуба, свербіж. Обєктивно: на шкірі тулуба, сідниць, розгинальних поверхнях кінцівок мають місце пухирі. В центрі більшості пухирів візуалізуються щільні, з просяне зерно папули. На окремих папульозних елементах відмічаються везикули. Поряд з типовими елементами висипки мають місце екскоріації, ерозії, кровяні кірки. Ваш діагноз:
A. Дерматит контактний
B. Атопічний дерматит
C. Кропивянка
D. Дерматит алергічний
E. * Дитяча почесуха
55. На прийом до лікаря дерматолога звернувся чоловік 30 років зі скаргами на появу на шкірі обличчя (вуса, брови, борода) висипань та відчуття свербежу в цій ділянці. Об’єктивно: на обличчі на фоні гіперемованої та інфільтрованої шкіри відмічається наявність чисельних пустул з волоссям в центральній частині, а також серозно-гнійні кірки. При епіляції волосся з уражених ділянок визначається склоподібна муфта. Ваш діагноз:
A. мікроспорія
B. карбункул
C. піодермія
D. демодекоз (пустульозна форма)
E. * трихофітія
56. На прийом до лікаря дерматолога звернувся чоловік 30 років зі скаргами на появу на шкірі обличчя (вуса, брови, борода) висипань та відчуття свербежу в цій ділянці. Об’єктивно: на обличчі на фоні гіперемованої та інфільтрованої шкіри відмічається наявність чисельних пустул з волоссям в центральній частині, а також серозно-гнійні кірки. При епіляції волосся з уражених ділянок визначається склоподібна муфта. Які дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?
A. рентгенологічне дослідження
B. люмінесцентну діагностику
C. загальноклінічні дослідження
D. культуральне дослідження
E. * мікроскопічне та культуральне дослідження
57. На прийом до лікаря звернулася мати з дитиною 9 років, у якої під час миття голови, вона помітила два округлих вогнища з обламаним волоссям. Об’єктивно: волосся обламане на рівні 2 мм. над рівнем шкіри, навкруги кожної волосини у вогнищі білісуватий чохлик. Ваш діагноз?
A. себорея
B. трихофітія
C. ідіопатична алопеція
D. сифілітична алопеція
E. * мікроспорія
58. На прийом до лікаря звернулася вати з дитиною 9 років, у якої під час миття голови, вона помітила два округлих вогнища з обламаним волоссям. Об’єктивно: волосся обламане на рівні 2 мм над рівнем шкіри, навкруги кожної волосини у вогнищі білісуватий чохлик. Які додаткові методи дослідження ви можете запропонувати?
A. пошкрібування елементів
B. загальноклінічні дослідження
C. УЗД внутрішніх органів
D. рентгенологічне дослідження
E. * люмінесцентну діагностику
59. Хлопчик 13 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, наявність болючого вогнища ураження на волосяній частині голови. Захворів гостро після поїздки в село, де доглядав за великою рогатою худобою. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,9°С. В потиличній ділянці волосяної ділянки голови - запальний вузол 6 х 5,5 см, чітко відмежований від здорової шкіри, вкритий великою кількістю гнійних кірок, після зняття яких при натискуванні з кожного волосяного фолікула виділяється гній (симптом “медових сот” Цельзія). Шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі. Ваш попередній діагноз?
A. Фавус
B. Піодермія волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Поверхнева трихофітія волосистої частини голови
E. * Трихофітія глибока волосяної ділянки голови
60. Хлопчик 13 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, наявність болючого вогнища ураження на волосяній частині голови. Захворів гостро після поїздки в село, де доглядав за великою рогатою худобою. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,9°С. В потиличній ділянці волосяної ділянки голови - запальний вузол 6 х 5,5 см, чітко відмежований від здорової шкіри, вкритий великою кількістю гнійних кірок, після зняття яких при натискуванні з кожного волосяного фолікула виділяється гній (симптом “медових сот” Цельса). Шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі. Намітьте план лікувально-профілактичних заходів?
A. госпіталізація хворої дитини в спеціалізоване дитяче мікологічне відділення шкірно-венерологічного диспансеру
B. обстеження побутових контактів хворого (членів родини)
C. обстеження ветеринаром великої рогатої худоби
D. вірно А та Б
E. * всі відповіді вірні
61. До лікаря звернувся чоловік 35 років зі скаргами на висипку світло-коричневого кольору. Об’єктивно: у хворого на шкірі грудей, шиї, плечей мають місце численні плями різної конфігурації та розмірів світло-коричневого кольору, ізольовано розташовані. На поверхні плям висівкоподібне лущення. Ваш попередній діагноз?
A. Вітиліго
B. Рожевий лишай
C. Хвороба білих плям
D. Сифілітична лейкодерма
E. * Різнокольоровий лишай
62. До лікаря звернувся чоловік 35 років зі скаргами на висипку світло-коричневого кольору. Об’єктивно: у хворого на шкірі грудей, шиї, плечей мають місце численні плями різної конфігурації та розмірів світло-коричневого кольору, ізольовано розташовані. На поверхні плям висівкоподібне лущення. Які додаткові методи обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу (вкажіть невірну відповідь)?
A. йодну пробу Бальцера
B. визначення симптому стружки
C. мікроскопія лусочок
D. люмінесцентна діагностика
E. * загальноклінічні дослідження
63. До лікаря звернулась жінка 26 років зі скаргами на висипку на губі, яка супроводжується свербежем. Хворіє 3 місяці. Висипка виникла після переохолодження. Об’єктивно: на нижній губі спостерігається декілька міхурців, згрупованих в одне вогнище ураження, навколо якого є вузький вінчик запалення та набряку шкіри. Міхурці наповнені каламутним серозно-гнійним ексудатом. Ваш діагноз:
A. Твердий шанкр
B. Контактний дерматит
C. Вульгарне імпетиго
D. Оперізуючий лишай
E. * Герпес простий
64. До лікаря звернувся чоловік 32 років зі скаргами на висипку на шкірі грудної клітки і болючість. Обєктивно: при огляді хворого справа по ходу 6-7 міжреберій на еритематозно-набряклому тлі є множинні згруповані міхурці з набряклими покришками, заповнені прозорою рідиною. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Стрептококове імпетиго
C. Алергічний дерматит
D. Рожевий лишай
E. * Оперізуючий герпес
65. Хворий 65 років скаржиться на висипку на шкірі стегна, яка супроводжується різкою біллю. Висипка з’явилася 4 дні тому назад після переохолодження. Об’єктивно: на шкірі передньої поверхні правого стегна на тлі вираженої еритеми та набряку згруповані міхурці з серозним, серозно-гнійним, подекуди – геморагічним вмістом. Відмічається різка болючість ураженої ділянки шкіри. Ваш діагноз?
A. Рожевий лишай
B. Алергічний дерматит
C. Простий герпес
D. Стрептококове імпетиго
E. * Оперізуючий герпес
66. Хворий 65 років скаржиться на висипку на шкірі стегна, яка супроводжується різкою біллю. Висипка з’явилася 4 дні тому назад після переохолодження. Об’єктивно: на шкірі передньої поверхні правого стегна на тлі вираженої еритеми та набряку згруповані міхурці з серозним, серозно-гнійним, подекуди – геморагічним вмістом. Відмічається різка болючість ураженої ділянки шкіри. Яку догоспітальну допомогу слід надати хворому?
A. місцево накласти примочки
B. не потребує догоспітальної допомоги
C. ввести знеболюючі препарати (анальгін, баралгін)
D. призначити антигістамінні препарати (лози раз, цетрин)
E. * вогнище ураження обробити метиленовим синім
67. На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Препаратом вибору для лікування даного захворювання є:
A. дапсон
B. лоризан
C. есенціале
D. пеніцилін
E. * преднізолон
68. На прийом до лікаря звернулась жінка 55 років зі скаргами на висипку, яка супроводжується болючістю та неприємним запахом. Об’єктивно: на шкірі в області пахвинних впадин та пахових складок мають місце соковиті вегетації яскраво-червоного кольору із виділеннями з неприємним запахом. Позитивний симптом Нікольського безпосередньо біля вогнищ ураження. Ваш попередній діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Вульгарна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Себорейна міхурчатка
E. * Вегетуюча міхурчатка
69. На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Лабораторні дослідження: визначено клітини Тцанка. При дослідженні вмісту міхурів еозинофіли-4% , загальний аналіз крові: еозинофіли-2%. Ваш діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Сифілітична міхурчатка
C. Оперізуючий лишай
D. Афтозний стоматит
E. * Вульгарний міхурник
70. На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Який додатковий метод дослідження слід провести для уточнення діагнозу?
A. визначити дермографізм
B. визначення флори вмісту бульозних елементів
C. провести пробу Унни
D. провести пробу Ядассона
E. * мазки-відбитки з ерозій на виявлення клітин Тцанка
71. До лікаря звернулась жінка 48 років зі скаргами на появу сверблячої висипки на шкірі тулуба, кінцівок. Захворіла гостро, тиждень тому. Початок захворювання пов’язує з переохолодженням, після чого підвищилась температура (37,5-38(С), з’явився висип на шкірі. До лікаря не зверталась, процес на шкірі поштовхоподібно розповсюджувався. Загальний стан задовільний. На шкірі тулуба, кінцівок – симетрично розміщені вогнища ураження, розміром до долоні і більше. Висипка поліморфна (еритема, пухирі, папули, міхурці, міхурі, місцями - поверхневі ерозії, серозно-геморагічні кірки і лусочки), згрупована. Ваш діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Вульгарна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Себорейна міхурчатка
E. * Герпетиформний дерматоз Дюринга
72. Хвора 32 років скаржиться на біль голови, загальну слабкість, біль в суглобах, серці, поганий сон та висипку на шкірі. Хворіє хронічним червоним вовчаком 6 років. Загострення процесу на шкірі пов’язує з тривалим перебуванням на сонці. Об’єктивно: ***. Симптом “щипка” – позитивний. Хворій виставлено попередній діагноз: Системний червоний вовчак. Яке із лабораторних даних є підтвердженням даного діагнозу?
A. Лейкопенія
B. Протеінурія до 0,5 г/добу
C. Псевдопозитивна реакція Васермана
D. Прискорення ШОЕ до 60-90 мм/год
E. * Наявність LE-клітин в крові
73. У хворої 35 років після сильного нервового переживання на тильній поверхні рук з’явилося почервоніння і набряк. В подальшому на цьому фоні утворилися невеликі запальні вузлики, міхурці, а потім і ерозії із значним виділенням серозної рідини. Процес супроводжується сильним свербежем. Поставте клінічний діагноз:
A. Мікробна екзема
B. Алергічний дерматит
C. Простий контактний дерматит
D. Токсикодермія
E. * Справжня екзема
74. До дерматолога звернулася жінка 34 років з приводу ураження шкіри кистей і нижньої третини передпліч у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття. Захворювання виникло після застосування упродовж 4 місяців для прання білизни порошку „Лотос”. В минулому шкірних захворювань у хворої не було. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?
A. Контактний алергічний дерматит
B. Простий контактний дерматит
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. * Справжня екзема
75. Хворий 52-х років скаржиться на гострозапальне ураження шкіри, мокнуття та свербіж. Все це з’явилося в ділянці правої гомілки на місці подряпини. Об’єктивно: в ділянці нижньої третини правої гомілки шкіра еритематозно змінена, поверхня вкрита пустулами, дрібними везикулами та папулами. Місцями є острівці мокнуття. Вогнище ураження чітко обмежене. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Дерматит контактний
B. Мікоз гладенької шкіри
C. Екзема істинна
D. Вузлувата еритема
E. * Мікробна екзема
76. Хворий С., 68 років, скаржиться на висипку на лівій гомілці, яка супроводжується сильним свербежем. Хворіє півроку. Об’єктивно: в нижній і середній третині лівої гомілки спостерігається вогнищеве ураження розмірами 20x7 см, в якому шкіра має синюшно-червоний колір, тверду консистенцію. На її поверхні є численні міліарні папули, мікровезикули, серозно-гнійні кірки. Вогнище ураження по периферії чітко відмежоване. В центрі є трофічна виразка розмірами 0,2x0,4 см, вкрита гнійним нальотом. Поставте діагноз?
A. Істинна екзема
B. Контактний дерматит
C. Хронічна виразкова піодермія
D. Дифузний нейродерміт
E. * Мікробна екзема
77. У хворої 14 років шкіра тулуба та кінцівок помірно рожевого кольору, інфільтрована, вкрита папульозними елементами, екскоріаціями. Відтворюється білий дермографізм. Хворіє з раннього дитинства. Загострення хвороби виникають переважно у разі нервового стресу. Про яке захворювання можна подумати?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Рожевий лишай
D. Кропив’янка
E. * Атопічний дерматит
78. У жінки 20 років на шкірі тулуба з’явилася висипка на шкірі згинальних поверхонь верхніх та нижніх кінцівок, що складається з запального характеру полігональних папул, розміщених на еритематозному фоні і які супроводжуються інтенсивним свербежем. Появу висипки хвора пов’язує з перенесеною нею перед цим стресовою ситуаціє під час відвідування нею спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у неї?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Алергічний дерматит
D. Короста
E. * Нейродерміт
79. Хворий скаржиться на появу сверблячих висипів, підвищення температури тіла до 39°С, загальне нездужання. Висипання з’явилися після
A. йому антибіотиків під час захворювання на бронхіт. Об’єктивно: на
B. убі, обличчі, кінцівках спостерігається розеольозно-папульозний висип червоного кольору, схильний до поширення та злиття. Про яке захворювання можна подумати?
C. Кропивянка
D. Екзема
E. * Короста
F. Рожевий лишай
G. Токсикодермія
80. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла два тижні тому після відрядження. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - численні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Кандидоз
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Багатоформна ексудативна еритема
E. * Червоний плоский лишай
81. Хворий 45 років, скаржиться на появу безболісних вузликових елементів на шкірі попереку та кінцівок, схильних до периферичного росту та злиття. Хворіє 2 роки. Загострення переважно весною. Із анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об’єктивно: патологічні елементи представлені краплевидними та монетовидними вузликами та бляшками, вкритими білими лусочками. Ваш попередній діагноз?
A. Себорейна екзема
B. Червоний плоский лишай
C. Нейродерміт
D. Рожевий лишай
E. * Псоріаз
82. Через 5 днів після психоемоційної травми на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок з’явилась численна дрібна папульозна висипка, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Симптом Полотебнова („кров’яної роси”) позитивний. Ваш діагноз?
A. Контактний дерматит
B. Токсикодермія
C. Алергічний дерматит
D. Екзема
E. * Псоріаз
83. У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з’явилася численна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років виникають у нього взимку і поступово в кінці весни самостійно зникають. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Контактний дерматит
D. Нейродерміт
E. * Псоріаз
84. Хвора скаржиться на висипку на шкірі тулуба, волосистої частини голови, із загостреннями у зимовий період. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови, тулуба спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 1,0 до 5,0 мм, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Туберкульоз шкіри
B. Червоний плоский лишай
C. Вторинний сифіліс
D. Атопічний дерматит
E. * Псоріаз
85. У хворого на розгинальних поверхнях кінцівок та спині спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці. Поверхня цих папул в центрі вкрита білуватими лусочками. Застосовуючи метод зішкрябування, можна виявити симптом „стеаринової плями”, „термінальної плівки” та „кров’яної роси”. Про яке захворювання слід думати?
A. Червоний плоский лишай
B. Вторинний сифіліс
C. Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри
D. Атопічний дерматит
E. * Псоріаз
86. У хворої 53 років без явних причин на слизових оболонках ротової порожнини з’явилися яскраво-червоні ерозії діаметром до 1 см. Процес супроводжується болючістю, що утруднює приймання їжі, поступово прогресує. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Сифілітична міхурчатка
B. Оперізуючий лишай
C. Простий міхурцевий лишай
D. Афтозний стоматит
E. * Вульгарна міхурчатка
87. Хвора 52 років, звернулась до дерматолога зі скаргами на появу пухирців на тулубі, слизовій ротової порожнини. Хвороба з’явилась несподівано. Об’єктивно: на незміненій шкірі є міхурі розміром з горошину, наповнені серозним вмістом, нестійкі, на їхньому місці утворюються ерозії, кірки. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?
A. Біопсія враженої шкіри
B. Цитологічне дослідження на лімфоцити
C. Ідентифікація флори вмісту пухирця
D. Проба Ядасона
E. * Цитологічне дослідження на клітині Танка
88. На прийом прийшов чоловік 55 років зі скаргами на появу висипу на слизових оболонках м’якого і твердого піднебіння, що заважають під час їжі, особливо твердих страв. При огляді: розсіяні ерозії яскраво-червоного кольору, округлі, без запалення навкруги. Ваш діагноз?
A. Афтозний стоматит
B. Герпес
C. Кандидоз
D. Стрептодермія
E. * Вульгарна пухирчатка
89. На прийом до лікаря звернулася мати з хлопчиком 6 років, який захворів позавчора. При огляді: на шкірі лоба і правої щоки мають місце вогнища червоного кольору, на поверхні яких є плоскі ненапружені міхурі ерозії, вологі кірки. Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Пухирчатка
C. Дитяча екзема
D. Оперізуючий лишай
E. * Стрептококове імпетиго
90. Хворий 26 років, скаржиться на висип па обличчі, свербіж, печію, біль. Хворіє 1,5 року. Об’єктивно: на шкірі обличчя в області підборіддя інфільтровані ділянки яскраво-червоного кольору, „засіяні” пустулами та кірками, є численні ерозії, по периферії розташовані папуло-пустульозні елементи. Ваш діагноз?
A. Екзема
B. Паразитарний сикоз
C. Контактний дерматит
D. Звичайні вугрі
E. * Звичайний сикоз
91. Хворий 62 років скаржиться на висипання в ділянці лівої гомілки. Хворіє більше 2-х місяців. Лікувався самостійно, застосовуючи різні мазі та компреси, але без покращення. Об’єктивно: на передній поверхні лівої гомілки вогнище хронічного запального характеру з чіткими краями. Поверхня нерівна, є сосочкоподібні розростання. При надавлюванні виділяються краплі гною. Хворий відчуває незначний біль. RW, PIT, РІФ, реакція Манту - негативні. Яка найбільш вірогідна версія діагнозу?
A. Третинний сифіліс
B. Туберкульозний вовчак
C. Бородавчатий туберкульоз
D. Хвороба Боровського
E. * Хронічна вегетуюча піодермія
92. Мати привела на прийом хлопчика 5 років зі скаргою на висипку на обличчі, що з’явилася 5 днів тому назад. Об’єктивно: на обличчі є декілька міхурів розмірами 0,5-1,3 см в діаметрі з тонкою дряблою покришкою, наповнених серозно-каламутним ексудатом та розташованих на гіперемованій, набряклій основі. Поряд з цим у вогнищах ураження спостерігаються ерозії та товсті медово-жовті кірки. Поставте клінічний діагноз:
A. Дитяча екзема
B. Простий пухирчастий лишай
C. Контактний дерматит
D. Кандидоз
E. * Вульгарне імпетиго
93. До лікаря звернувся хворий із скаргами на висипку на шкірі шиї, яка супроводжується болем. Об’єктивно: на задній поверхні шиї різко болючий інфільтрат діаметром до 4 см. Шкіра над ним яскраво-червоного кольору. Навколо місця ураження - набряк. На поверхні інфільтрату є отвір, з якого видавлюється гній. При дослідженні крові - лейкоцитоз, прискорена ІІІОЕ. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Стрептококова ектима
B. Герпетиформний дерматит Дюринга
C. Скрофулодерма
D. Сифілітична ектима
E. * Фурункул шкіри шиї
94. Хвора 23 років, захворіла 3 тижні тому, у неї з’явилось дуже болюче затвердіння у лівій підкрильцевій впадині. Через 4-5 днів воно розкрилось з виходом великої кількості гною. Пізніше навколо з’явились нові інфільтрати. До цього випадку шкірними хворобами не хворіла. Ваш діагноз?
A. Фурункул
B. Мікоз
C. Оперізуючий герпес
D. Стрептодермія
E. * Гідраденіт
95. Хворий 65 років, раніше працював на фермі. Скаржиться на нездужання, головний біль, підвищення температури до 38 °С, появу „вузлів” на волосистій частині голови. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови кілька різко відокремлених вогнищ ураження, поверхня яких вкрита кірками. Відмічається симптом „медових стільників”. Підщелепні та шийні лімфатичні вузли збільшені, дещо болючі. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?
A. Фавус
B. Стафілококове імпетиго
C. Себорея
D. Фурункул
E. * Глибока трихофітія
96. Батьки дівчинки 10 років скаржаться на появу протягом 3-х тижнів у неї вогнищ облисіння шкіри голови. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови кілька невеликих вогнищ овальної форми з нечітко окресленими краями. Шкіра у вогнищах рожево-червоного кольору, волосся зламане на рівні 2-3 мм або на рівні шкіри. Під лампою Вуда не відмічається світіння вогнищ. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Фавус
B. Мікроспорія волосистої частини голови
C. Ідіоматична алопеція
D. Сифілітична алопеція
E. * Трихофітія волосистої частини голови
97. Робітник ливарного цеху, 45 років, скаржиться на помірний свербіж, сухість, лущення шкіри стопи. Хворіє 3 роки. Об’єктивно: уражені усі міжпальцеві складки обох стоп, відмічається лущення, тріщини. Шкіра підошов інфільтрована, суха, дифузно почервоніла, де-не-де у складках відмічається борошноподібне лущення. Процес розповсюджується також на гладеньку шкіру пальців стопи. Який діагноз є найбільш вірогідним?
A. Псоріаз
B. Вторинний сифіліс
C. Спадкова кератодермія
D. Епідермофітія
E. * Рубромікоз
98. Лікаря-дерматолога було викликано на консультацію до дитини 20 днів життя. З розповіді матері хворої дитини, на третій день після народження з’явилась висипка на язиці та слизовій оболонці ротової порожнини. Об’єктивно: на слизовій оболонці язика, щік, ясен, м’якого піднебіння видно наліт білого кольору, якій знаходиться на гіперемованому фоні слизової оболонки. Місцями наліт зливається в суцільну плівку, яка досить легко знімається. Болючість не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?
A. Червоний плескатий лишай
B. Акантолітична пухирчатка
C. Лейкоплакія
D. Стоматит афтозний
E. * Кандидоз
99. Хворий 30 років, скаржиться на висип та свербіж шкіри ступнів. Хворіє біля 7 років. Об’єктивно: в області шкіри підошов спостерігаються групи пухирців, схожих на розварені „сагові зерна”, а також ерозії з обривками мацерованого епідермісу по периферії вогнищ. У міжпальцевих складках обох ступнів є тріщини, ерозії. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Дерматит
B. Псоріаз
C. Вторинний сифіліс
D. Руброфітія ступнів
E. * Епідермофітія ступнів
100. У 12-річного школяра на волосистій частині голови спостерігається пляма круглої форми до 1,5 см у діаметрі. Шкіра в області плями рожевого кольору, вкрита азбестоподібними лусочками, волосся обламане на висоті 5-7 мм над рівнем шкіри. Суб’єктивних відчуттів немає. Про яке захворювання йде мова?
A. Червоний вовчак
B. Гніздове облисіння
C. Псоріаз
D. Склеродермія
E. * Мікроспорія волосистої частини голови
101. Скотар 38 років, скаржиться на головний біль, підвищення температури до 37,8 °С, появу „вузлів” на волосистій частині голови. Об’єктивно: на шкірі голови осередки різко окреслених уражень, вкритих великою кількістю гнійних соковитих кірок, після зняття яких з волосяних фолікулів виділяється гній, що нагадує мед у медових стільниках. Ваш попередній діагноз?
A. Сифілітична алопеція
B. Мікроспорія
C. Карбункул
D. Фавус
E. * Інфільтративно-гнійна трихофітія
102. У хворого на тулубі численні гіпопігментні плями різної конфігурації та розмірів, ізольовано розташовані на загорілій шкірі. Вони з’явилися після літнього сезону. Місцями відмічаються поодинокі жовтувато-бурі плями з чіткими межами та висівкоподібним лущенням. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?
A. Рожевий лишай
B. Вітиліго
C. Склеродермія
D. Сифілітична лейкодерма
E. * Різнокольоровий лишай
103. До дерматолога звернувся шахтар із скаргами на значний свербіж у міжпальцевій області ступнів. Хворіє біля місяця. Захворювання пов’язує із носінням резинових чобіт. При огляді міжпальцевої ділянки ступнів - мацерація епідермісу, ерозії. Які методи додаткового обстеження хворого необхідні для встановлення діагнозу?
A. Мікроскопічне обстеження на акантолітичні клітини.
B. Мікроскопічне обстеження на бліду трепонему.
C. Мікроскопічне обстеження на паразити.
D. Мікроскопічне обстеження на дріжджеподібні клітини.
E. * Мікроскопічне обстеження на гриби
104. Мати 3-місячної дитини скаржиться на почервоніння шкіри між сідницями та у пахвинних ділянках дитини на 16 день після народження. Об’єктивно: шкіра яскраво-червоного кольору, вогнища великих розмірів з
A. кими краями, поверхня їх волога. По периферії вогнищ - бордюр з мацерованого епідермісу. На поверхні вогнищ - плівка білого кольору, яка легко знімається. При мікроскопічному дослідженні: міцелій та спори грибка. Яка найбільш вірогідна патологія?
B. Пелюшковий дерматит
C. Епідемічна міхурчатка
D. Сифілітична міхурчатка
E. * Епідермофітія складок
F. Кандидоз
105. Хворий 35 років скаржиться на висипку і свербіж у пахвинно-стегновій ділянці, де є запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями. Також є виражений запальний валик по периферії; певна схильність до периферійного росту, а на поверхні - лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього чоловіка?
A. Дерматит
B. Еритразма
C. Фіксована еритема
D. Екзема
E. * Дерматомікоз
106. У дівчинки 12 років у ділянці правого плеча є відокремлене, округле вогнище ураження запального характеру. Його центр дещо западає та покритий висівкоподібною лускою. В ділянці периферійної зони ураження - пухирці, кірочки. Поставте клінічний діагноз.
A. Кандндоз
B. Псоріаз
C. Мікотична екзема
D. Токсикодермія
E. * Мікоз гладкої шкіри
107. У хворої 40 років на правій руці між 3 і 4 пальцями в глибині складки є ерозія, обрамлена облямівкою білого відшарованого епідермісу.
A. можлива етіологія цієї патології?
B. Механічне тертя
C. Стафілококи
D. Стрептококи
E. * Мікроспори
F. Дріжджові грибки
108. Хворий 37 років, шахтар, скаржиться на ураження нігтьових пластинок упродовж 2 років. При огляді: нігтьові пластинки І, II, III пальців обох ступнів та II, ІІІ кистей потовщені, тьмяні, з явищами піднігтьового гіперкератозу. По вільному краю нігті обламані. На підошвах та правій долоні - гіперкератоз, у складках шкіри - борошноподібне лущення. Інші ділянки шкіри без висипки. Які додаткові методи дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?
A. Біопсія шкіри
B. Загальний аналіз крові
C. Серологічне дослідження крові
D. Аналіз крові на цукор
E. * Мікроскопічне та бактеріологічне дослідження лусочок
109. Хворий 30 років, звернувся до дерматолога з приводу появи розростань на шкірі 5-го пальця правої руки. Об’єктивно: на шкірі тильної частини пальця вузликові розростання, підвищені над рівнем шкіри, величиною з сочевицю чи горошину, безболісні, сухі, без запалення навколо. Вони м’якої еластичної консистенції, спаяні з підлеглою тканиною. Із анамнезу: працює рубщиком м’яса, часто травмує шкіру рук. Ваш діагноз?
A. Псоріаз
B. Бородавковий туберкульоз
C. Контагіозний молюск
D. Бородавковий папульозний сифіліс
E. * Прості бородавки
110. Хворий 12 років, скаржиться на висипку на губі, яка супроводжується свербежем. Хворіє 6 місяців. Висипка виникла вдруге після переохолодження. Об’єктивно: на верхній губі спостерігається декілька пухирців, згрупованих в одне вогнище ураження, навколо якого є вузький вінчик запалення та набряку шкіри. Пухирці наповнені каламутним серозно-гнійним ексудатом. Поставте клінічний діагноз:
A. Твердий шанкр
B. Оперізуючий лишай
C. Контактний дерматит
D. Вульгарне імпетиго
E. * Герпес простий
111. У чоловіка 39 років раптово на шкірі тулуба з’явилася висипка, що складається з дрібних висипань червоного кольору, сверблячих переважно ввечері. Елементи висипки розкидані по шкірі невпорядковано, фокусно. Появу висипки хворий пов’язує з тим, що за декілька днів до цього він був у спортивно-оздоровчому центрі та сауні. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Контактний дерматит
B. Екзема
C. Вошивість
D. Алергічний дерматит
E. * Короста
112. У хлопчика 7 років на шкірі обличчя є численні напівкулясті вузлики, блідо-рожевого кольору діаметром 2-4 мм. В їх центрі спостерігається пупкоподібна западинка, через яку при стискуванні пінцетом із боків виділяється кашоподібна білувата маса, що складається із зроговілих клітин епідермісу та овоїдних молюскових тілець. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Псоріаз
B. Червоний плоский лишай
C. Бородавки
D. Фолікуліт
E. * Контагіозний молюск
113. Студент 20 років, 2 тижні скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, кірочки. Який найвірогідніший діагноз?
A. Нейродерміт
B. Кропив’янка
C. Екзема
D. Алергічний дерматит
E. * Короста
114. До лікаря звернувся хворий, у якого два дні тому з’явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Сьогодні вранці він помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на еритематозно-набряклому тлі є множинні згруповані пухирці з набряклими покришками, заповнені прозорою рідиною. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Стрептококове імпетиго
C. Рожевий лишай
D. Алергічний дерматит
E. * Оперізуючий герпес
115. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на появу висипки, яка супроводжується свербежем і поколюванням. При огляді: справа в ділянці кутика рота на еритематозному фоні - згруповані дрібні міхурці, наповнені прозорим серозним вмістом, та дрібні ерозії. Для якого захворювання характерна вказана вище клінічна картина?
A. Щілиноподібне імпетиго
B. Заїда кандидозна
C. Первинний сифіліс
D. Герпес оперізуючий
E. * Герпес простий
116. До лікаря-терапевта звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяця. Об'єктивно: на шкірі міжпальцевих складок рук, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, покритих кров’янистими кірочками, а також є лінійні розчухи. Які додаткові методи обстеження слід провести для уточнення діагнозу?
A. Обстеження на гельмінти
B. Визначення дермографізму
C. Серологічне дослідження крові
D. Визначення рівня глюкози в крові
E. * Дослідження зіскобу висипних елементів
117. Хворий звернувся до лікаря із скаргами на загальну слабкість, лихоманку, болючу висипку на шкірі тулуба. Хворіє лише 3 дні. При огляді: на лівій боковій поверхні тулуба на фоні гіперемії та набряку відмічаються згруповані міхурці з серозно-мутним та геморагічним вмістом. Який діагноз ви поставите хворому?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Дерматит простий контактний
C. Дерматит контактний алергічний
D. Мікробна екзема
E. * Герпес оперізуючий
118. Учень 5 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербежем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох рук, згинальної поверхні передпліч, на шкірі живота та сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров’янисті кірочки та окремі екскоріації. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?
A. Екзема дитяча
B. Почесуха дитяча
C. Дерматит алергічний поширений
D. Нічого з вищеперерахованого
E. * Короста
119. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на періодичну появу упродовж року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на головці статевого члена є згруповані міхурці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м’які при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Піодермія статевого члена
C. Короста
D. Первинний сифіліс
E. * Герпес генітальний
120. Хворий 65 років скаржиться па біль у правій боковій ділянці грудної клітки, слабкість. Об’єктивно: шкіра суха, гіперемована і на ній розміщено біля десятка дрібних везикул, розташованих дуже близько одна від одної. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?
A. Алергічний дерматит
B. Бульозний дерматит
C. Простий лишай
D. Псоріаз
E. * Оперізуючий лишай
121. У чоловіка 30 років на шкірі тулуба з’явилася численна висипка, що складається з дрібних парних елементів, що розкидані по шкірі невпорядковано, але переважно фокусно і супроводжуються свербежем. Висипка виникла через кілька днів після відвідання ним спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Алергічний дерматит
D. Нейродерміт
E. * Короста
122. До лікаря звернувся хворий із скаргою на болючі ерозії на статевому члені, які з’явилися після захворювання на грип. Об’єктивно: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, з чіткими межами, м’які при пальпації. Вони супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Шанкриформна піодермія
B. Первинний сифіліс
C. Короста
D. Оперізуючий герпес
E. * Генітальний герпес
123. Хворий 33 років, скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження, простуди, гострої їжі. При огляді: на червоній смужці нижньої губи - дрібні згруповані міхурці, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз ви поставите?
A. Імпетиго стрептококове
B. Сифіліс первинний
C. Епітеліома нижньої губи
D. Хейліт
E. * Герпес простий
124. У хворого 2 дні тому з’явився різкий біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Під час огляду хворого зліва в 4-5 міжребер’ї на еритематозному фоні - множинні згруповані пухирці, наповнені прозорим вмістом. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Пухирчатка
C. Стрептококове імпетиго
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга
E. * Оперізуючий герпес
125. Хворий 33 років, скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження, простуди, гострої їжі. При огляді: на червоній смужці нижньої губи - дрібні згруповані міхурці, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз ви поставите?
A. Імпетиго стрептококове
B. Сифіліс первинний
C. Епітеліома нижньої губи
D. Хейліт
E. * Герпес простий
126. Хворий 30 років, звернувся до лікаря з приводу появи на шкірі статевого органа бородавкоподібних утворень. Об’єктивно: на шкірі в ділянці вінчикової борозни головки є згруповані плоскі та сосочковидні вузлики діаметром до 3 мм, м’якої консистенції блідо-рожевого кольору. Вони мають часточкову будову, на вузькій ніжці нагадують гребінь півня. Ваш попередній діагноз?
A. Бородавки
B. Сифілітичні широкі кондилом»
C. Вегетуюча міхурчатка
D. Плоскоклітинна епітеліома
E. * Гострокінцеві кондиломи
127. Хвора 17 років, скаржиться на наявну упродовж 3 років висипку в лівій підщелепній ділянці. Хвороба загострюється у весняний період. При огляді: в цій ділянці - ціанотичні вузли величиною з велику квасолину, тістуватої консистенції, помірно болючі при пальпації, а також виразки неправильної форми з м’якими підритими синюшними краями, з незначним гнійним виділенням на дні, яке покрите грануляціями, що легко кровоточать. На місці попередніх висипань - нерівні рубці з містками здорової шкіри. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Лейшманіоз шкіри
B. Фурункульоз
C. Третинний сифіліс
D. Рак шкіри
E. * Скрофулодерма
128. У чоловіка 23 років на розгинальній поверхні кінцівок виявлено горбики червоно-синюшного кольору, округлої форми, розміром до малої горошини, з некротичним центром, а також поодинокі розсіяні дрібні поверхневі „штамповані” рубчики. Поставте попередній діагноз:
A. Третинний сифіліс
B. Алергічний васкуліт
C. Почесуха дорослих
D. Лейшманіоз шкіри
E. * Папуло-некротичний туберкульоз шкіри
129. Хвора 42-х років скаржиться на висипку на шкірі обличчя. Пов’язує її появу з ультрафіолетовим опромінюванням. Об’єктивно: на шкірі обличчя інфільтровані бляшки, покриті лусочками. Відокремлення лусочок з поверхні бляшки досить болісне (симптом Беньє-Мещерського). Позитивний симптом „жіночого каблучка”. Невеликих розмірів плями розміщені на шиї, на шкірі грудей, спини. Діагноз?
A. Екзема
B. Рожеві вугрі
C. Алергічний дерматит
D. Туберкульозний вовчак
E. * Дисемінований червоний вовчак
130. Молодий шофер вважає себе хворим біля 4-х років. Хвороба загострюється тільки влітку і проявляється появою на відкритих ділянках тіла інфільтрованих коловидних поверхонь з чіткими контурами та частковим лущенням, що на щоках нагадує своєю формою метелика і супроводжується посиленням телеангіоектазій. Суб’єктивно висипання майже не турбують. Ваш діагноз?
A. Дисемінований червоний вовчак
B. Системний червоний вовчак
C. Сонячна екзема
D. Сонячний дерматит
E. * Дискоїдний червоний вовчак
131. До лікаря звернулася хвора 28 років, у якої в області зовнішніх статевих органів та заднього проходу розташовані численні вегетуючі утворення з широкою основою та ерозивною поверхнею, що мокне. По периферії цього висипу – численні лентикулярні папули. Іншого висипу на шкірі немає. Загальний стан хворої задовільний. Який попередній діагноз є найбільш імовірним?
A. Вегетуюча міхурчатка
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Бородавчата форма туберкульозу шкіри
D. Кандидоз шкіри
E. * Сифіліс вторинний рецидивний
132. Хвора Н., 47 років, скаржиться на появу висипу у підлопаткових ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях виявлено горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоного кольору з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш імовірним?
A. Туберкульозний вовчак
B. Сифіліс вторинний рецидивний
C. Фурункульоз
D. Лейшманіоз шкіри
E. * Сифіліс третинний горбиків
133. Хворому 72 роки. Звернувся до лікаря зі скаргами на появу виразки на статевому члені. Виразка округлої форми з чіткими межами, пологими краями, гладеньким дном. Дно має вигляд свіжого м’яса, а в центрі сальний наліт. Шкіра навколо виразки не змінена. Пахові лімфатичні вузли справа збільшені у вигляді пакета, рухомі, неболючі. На тулубі дрібні рожеві плями, що не лущаться і не турбують. Який найвірогідніший діагноз?
A. Первинний сифіліс
B. Спіноцелюлярна спітеліома
C. Шанкриформна піодермія
D. Короста, коростяна ектима
E. * Вторинний свіжий сифіліс
134. Хворий С. скаржиться на появу виразки на статевому члені, хоча вона і не викликає суб’єктивних розладів. Об’єктивно: на голівці статевого члену є ерозія правильної круглої форми, діаметром 0,7 см. Вона має блюдечкоподібний вид, рівні краї, колір свіжого м’яса, мізерне серозне виділення. Запальні явища навколо ерозії відсутні. Пальпаторно в глибині ерозії визначається інфільтрат щільноеластичної консистенції. Поставте клінічний діагноз:
A. Плоскоклітинний рак
B. М’який шанкр
C. Шанкриформна піодермія
D. Фіксована еритема
E. * Первинний сифіліс
135. Хвора Л. скаржиться на висипку на шкірі, що без видимої причини з’явилася тиждень назад і не викликає порушення загального стану здоров’я. Об’єктивно: на тулубі і плечах спостерігаються численні симетрично розташовані плями круглястої форми, діаметром 0,7-0,9 см, які мають блідо-рожевий колір, не злущуються, не зливаються. В обох пахвинних областях прощупуються збільшені до розміру квасолини лімфатичні вузли. Вони мають тверду консистенцію, гладеньку поверхню, рухливі не спаяні між собою та шкірою. Поставте клінічний діагноз:
A. Різнокольоровий лишай
B. Токсикодермія
C. Мікроспорія гладенької шкіри
D. Черевний тиф
E. * Вторинний свіжий сифіліс
136. Хворий 47 років, скаржиться на висип на шкірі упродовж 2 місяців. Спочатку з’явилися щільні, підвищені над рівнем шкіри вузлики темно-червоного кольору. Вони поступово регресували, залишаючи після себе пігментні рубчики. Три роки тому хворий спостерігав на тому ж місці появу рожево-червоних плям, які без лікування зникли. При огляді: на шкірі правої бокової поверхні тулуба - різко відмежовані від здорової шкіри невеликі горбики, що, зливаючись між собою, утворюють кільце, в центрі якого - мозаїчний рубець. Поставте попередній діагноз:
A. Туберкульоз шкіри
B. Руброфітія гладкої шкіри
C. Сифіліс вторинний
D. Лепра
E. * Сифіліс третинний
137. Хвора 23 років, звернулась до гінеколога зі скаргами на припухлість правої великої соромітної губи, відчуття незручності. Загальний стан задовільний, температура - 36,8 °С. Об’єктивно: права велика соромітна губа припухла, щільна, нечутлива при пальпації. Шкіра застійно-червона з чіткими межами. Правобічний лімфаденіт. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш вірогідний?
A. Обмежена слоновість
B. Однобічний бартолініт
C. Обмежений набряк Квінке
D. Холодний абсцес
E. * Індуративний набряк
138. Жінка, 25 років, звернулася до гінеколога зі скаргами на наявність висипань в ділянці статевих органів. При огляді виявлено на лівій великій соромітній губі виразку, 0,5 см в діаметрі, округлої форми з чіткими межами, пологими краями та гладким дном, що має вигляд свіжого м’яса. Набряк та гіперемія відсутні. Який попередній діагноз?
A. Трихомоніаз
B. М’який шанкер
C. Герпес
D. Плоскоклітинна гіперплазія
E. * Сифіліс первинний
139. Хворий 34 років скаржиться на випадіння волосся на голові та бровах, яке почалося 2 тижні тому без явної причини. Соматичних захворювань у хворого немає. При огляді: на шкірі волосистої частини голови в ділянці потилиці та скронь є численні дрібні осередки порідіння та випадіння волосся круглої форми. Шкіра в цих осередках не змінена. Поряд з цим, на шкірі тулуба відмічаються поодинокі щільні лентикулярні папули мідно-червоного кольору без ознак запалення шкіри навколо них. Поставте попередній діагноз:
A. Осередкова алопеція
B. Себорейна алопеція
C. Поверхнева трихофітія
D. Червоний плоский лишай
E. * Сифіліс вторинний
140. Пенсіонеру, що звернувся в ЦРЛ з приводу гіпертонічної хвороби, хронічного гепатиту та цукрового діабету, вперше встановлено діагноз третинного гумозного сифілісу. Про своє захворювання раніше не знав, яких-небудь проявів сифілісу не помічав, не лікувався. Укажіть головну причину розвитку третинного сифілісу у даного хворого:
A. Зниження імунологічної реактивності
B. Цукровий діабет
C. Хронічний гепатит
D. Гіпертонічна хвороба
E. * Відсутність терапії в попередні періоди
141. Хворий 28 років скаржиться на появу висипки на шкірі статевого члена, яка з’явилася 2 тижні тому і хворого суб'єктивно не турбує. Три дні тому хворий помітив у себе збільшення пахвинних лімфатичних вузлів. При огляді: на шкірі головки статевого члена - виразка правильної округлої форми, до 1 см в діаметрі; дно та краї виразки щільні; шкіра навколо виразки не змінена. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені до розмірів великої квасолини, рухливі, безболісні, щільно-еластичної консистенції. Поставте діагноз:
A. Ракова виразка статевого члена
B. Вульгарна ектима
C. Сифіліс третинний
D. Герпес генітальний
E. * Сифіліс первинний
142. Водій 27 років скаржиться на раптову появу висипки на шкірі тулуба, яка з’явилася тиждень тому. Появі висипки передували: слабкість, біль у м’язах, болі в суглобах, які підсилювалися вночі. На шкірі численна висипка у вигляді рожево-червоних плям, діаметром до 0,5 см, з чіткими межами. Елементи розташовані ізольовано, при діаскопії зникають. Периферичні лімфатичні вузли помірно збільшені, безболісні, щільно-еластичної консистенції, рухливі, не спаяні. Поставте діагноз:
A. Токсикодермія
B. Рожевий лишай Жибера
C. Різнокольоровий лишай
D. Краснуха
E. * Сифіліс вторинний
143. До лікаря звернувся хворий 48 років, при дослідженні крові якого реакція Васермана та осадові реакції тричі були позитивними. Дослідження крові па РІБТ дало також позитивний результат. При обстеженні хворого клінічних проявів сифілісу ані з боку шкіри, ані з боку внутрішніх органів та нервової системи не виявлено. Який діагноз є вірним?
A. Сифіліс прихований рецидивний
B. Первинний серопозитивний сифіліс
C. Вторинний рецидивний сифіліс
D. Третинний сифіліс
E. * Сифіліс прихований ранній
144. У вагітної 20 років у жіночій консультації виявлені різко позитивні реакції на сифіліс. При огляді знайдено широкі кондиломи у ділянці промежини, поодинокі згруповані розеольозні плями на тулубі, сифілітичну лейкодерму на шиї. З боку внутрішніх органів та нервової системи патології не знайдено. Про яку стадію сифілісу у жінки йде мова?
A. Сифіліс прихований
B. Сифіліс первинний серопозитивний
C. Сифіліс і третинний горбиковий
D. Сифіліс вторинний свіжий
E. * Сифіліс вторинний рецидивний
145. Хворий 36 років скаржиться на висипку на шкірі, яка з’явилася тиждень тому і хворого не турбує. При огляді: на шкірі долонь та підошов -множинні лентикулярні дисеміновані папули, які не підвищуються над рівнем шкіри, застійно-червоного кольору, частково покриті скупченням рогових лусочок, щільні при пальпації. Поставте попередній діагноз хворому.
A. Руброфітія долонь та підошов
B. Множинні бородавки
C. Долонно-підошовний псоріаз
D. Омозолілості долонь та підошов
E. * Сифіліс вторинний
146. Хворий 56 років, скаржиться на біль при рухах в колінному суглобі та довго не заживаючі виразки, які утворилися 4 місяці тому на місці щільних новоутворень. 2 роки тому на шкірі тулуба у нього була розповсюджена висипка, яка без лікування самостійно зникла. На шкірі правої гомілки та стегна розташовано декілька округлих виразок з глибоким дном та рівними щільними краями, оточених гіперемічним вінчиком. Навколо виразок спостерігаються поодинокі щільні горбики. КСР - негативний. Поставте попередній діагноз:
A. Туберкульоз шкіри
B. Множинні ектими
C. Сифіліс вторинний
D. Лейшманіоз шкіри
E. * Сифіліс третинний
147. До лікаря звернулася хвора 28 років, у якої в області зовнішніх статевих органів та заднього проходу розташовані численні вегетуючі утворення з широкою основою та ерозивною поверхнею, що мокне. По периферії цього висипу – численні лентикулярні папули. Іншого висипу на шкірі немає. Загальний стан хворої задовільний. Який попередній діагноз є найбільш імовірним?
A. Вегетуюча міхурчатка
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Бородавчата форма туберкульозу шкіри
D. Кандидоз шкіри
E. * Сифіліс вторинний рецидивний
148. Хвора Н., 47 років, скаржиться на появу висипу у підлопаткових ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях виявлено горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоного кольору з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш імовірним?
A. Туберкульозний вовчак
B. Сифіліс вторинний рецидивний
C. Фурункульоз
D. Лейшманіоз шкіри
E. * Сифіліс третинний горбиків
149. Дитина 15 днів, народилася від матері, котра не має постійного місця проживання. Об’єктивно: на шкірі рясний плямистий висип яскраво-червоного кольору, розмірами з сочевицю. На долонях та підошвах міхурі, навколо яких вінчик мідно-червоного кольору. Окремі ерозії. Навколо рота шкіра інфільтрована, з глибокими тріщинами. Підшкірно-жировий шар розвинутий недостатньо, лімфатичні вузли збільшені. Ваш діагноз?
A. Ексфоліативний дерматит Ріттера
B. Епідемічна міхурчатка новонароджених
C. Природжений бульозний епідермоліз
D. Алергічний дерматит
E. * Природжений ранній сифіліс
150. Хвора 25 років звернулася до лікаря зі скаргами на значні пінисті виділення з вагіни, з неприємним запахом, печіння та свербіння в області геніталій. Хворіє протягом тижня. Статеве життя поза шлюбом. При огляді слизова оболонка вагіни гіперемована, при дотику кровоточить, визначаються білі пінистого характеру виділення. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Хламідіоз
B. Гонорея
C. Кандидомікоз вагіни
D. Бактеріальний вагіноз
E. * Трихомонадний кольпіт
151. Хвора 18 років звернулася у жіночу консультацію зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури тіла до 37,5 °С, значні слизово-гнійні виділення із статевих шляхів, різі при сечовиділенні. При огляді в дзеркалах та піхвовому дослідженні: уретра інфільтрована, шийка матки гіперемована, ерозована; матка пальпаторно болюча, додатки болючі, потовщені; склепіння вільні. При бактеріоскопічному дослідженні виділень виявлені диплококи. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Хронічна гонорея
B. Трихомоніаз
C. Кандидомікоз
D. Хламідіоз
E. * Свіжа гостра висхідна гонорея
152. Пацієнтка 22 років звернулась до жіночої консультації зі скаргами на первинне безпліддя. В анамнезі хронічний сальпінгоофорит. При поглибленому дослідженні в зіскобі з цервікального каналу виявлені хламідії. Вкажіть препарат для проведення етіотропного лікування.
A. Пеніцилін
B. Трихопол
C. Сульфадиметоксин
D. Ністатин
E. * Сума мед
153. Хворий 17 років, звернувся До венеролога із скаргами на рясні виділення з уретри, біль на початку сечовипускання. Хворобу пов’язує із статевим контактом, який був 4 дні тому. Об’єктивно: з уретри помітні виділення гною. Губки уретри припухлі, набряклі. Проба Томпсона позитивна, каламутність в першій склянці. В мазках - диплококи. Який найвірогідніший діагноз?
A. Тотальний гонорейний уретрит
B. Задній гонорейний уретрит
C. Латентна гонорея
D. Гонорейний уретро-простатит
E. * Передній гонорейний уретрит
154. Жінка, 28 років, звернулася до гінеколога зі скаргами на появу виділень та свербіж в ділянці статевих органів. Виділення та свербіж з’явились близько тижня тому. З анамнезу відомо, що жінка мала декілька статевих контактів з різними чоловіками за останні 3 місяці. Об’єктивно: незначна гіперемія слизової малих статевих губ та піхви, виділення водянистого характеру, сіруватого кольору з „рибним” запахом. Попередній діагноз?
A. Уреаплазмоз
B. Гарднерельоз
C. Кандидоз
D. Хламідіоз
E. * Трихомоніаз
155. Хворий М. скаржиться на виділення із уретри, які супроводжуються болем та різзю при сечовипусканні. Захворів на третій день після позашлюбного статевого контакту. Об’єктивно: головка статевого члена гіперемована та припухла, губки зовнішнього отвору уретри набряклі. Із уретри виділяється велика кількість жовтувато-зеленого гною. Поставте попередній діагноз:
A. Уреаплазмоз
B. Трихомоніаз
C. Хламідіоз
D. Гарднерельоз
E. * Свіжа гонорея
156. Хворий 29 років, поступив у стаціонар із скаргами на діарею (до 3-4 раз на день), різке схуднення, затруднене дихання, кашель. При обстеженні виявлено пневмоцистну пневмонію. В анамнезі - численні статеві контакти з маловідомими жінками. На предмет якого захворювання найбільш доцільно почати обстеження?
A. Неспецифічний виразковий коліт
B. Туберкульозний мезаденіт
C. Дизентерійна діарея
D. Третинний сифіліс
E. * Синдром набутого імунодефіциту
157. Хвора 43 років, скаржиться на висип на шкірі правої ноги, біль, слабкість, підвищення температури до 38,5 °С. Захворіла гостро. Об’єктивно: на шкірі правої ноги в області ступні набряк та різко окреслена яскраво-червоного кольору пляма, гаряча на дотик, контур неправильної форми, у вигляді язиків вогнища. В осередку є поодинокі пухирці. Ваш попередній діагноз?
A. Контактний дерматит
B. Мікробна екзема
C. Токсикодермія
D. Васкуліт геморагічний
E. * Бешиха
158. Хворий 20 років, перехворів на дерматофітію ступнів. Які мазі доцільно використовувати для профілактики рецидивів?
A. Ленімент синтоміцину
B. Синафланову
C. Гідрокортизонову
D. Стрептоцидову
E. * Пасту Теймурова
159. У дитини 6 років діагноз: мікроспорія волосистої частини голови. Яке джерело зараження?
A. Корова
B. Голуби
C. Кінь
D. Кролик
E. * Кішка
160. У хворого діагноз: атопічний дерматит. Яку мазь призначите?
A. Офлокаїн
B. Мірамістинову
C. Клотримазолу
D. Стрептоцидову
E. * Елоком
161. У хворого діагноз: гострий простий контактний дерматит (еритема, набряк, папули). Який препарат призначите?
A. Мазь офлокаїн
B. Мазь мірамістину
C. Мазь міконазолу
D. Мазь клотримазолу
E. * Мазь бетаметазону валерат
162. Хворий 35 років скаржиться на висипку і сверблячку у пахово-стегновій ділянці, де наявні запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями і більш вираженим запальним валком по периферії, схильні до периферійного росту, на поверхні лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього хворого?
A. Дерматит
B. Еритразма
C. Фіксована медикаментозна еритема
D. Екзема
E. * Дерматофітія
163. У хворого діагноз: гострий контактний дисемінований алергійний дерматит. Який препарат призначите?
A. Нізорал
B. Мазь мірамістинову
C. Ламізил
D. Офлоксацин
E. * Преднізолон
164. У хворого діагноз: атопічний дерматит. Який препарат призначите?
A. Грізеофульвін
B. Сульфадиметоксин
C. Герпевір
D. Нізорал
E. * Фенкарол
165. У хворого множинна дерматофітія нігтів ступнів (оніхомікоз). Який препарат необхідно призначити?
A. Тетрациклін
B. Ністатин
C. Сульфадиметоксин
D. Ципрофлоксацин
E. * Орунгал
166. Хворий Л., 20 років, скаржиться на наявність болючих міхурців на підошві в ділянці склепіння стопи. Захворювання пов'язує із відвідуванням плавального басейну. При огляді: наявність пухирців ,що зливаються між собою, розміром до горошини. В деяких ділянках стопи на місці бувших пухирців утворилась волога ерозивна поверхня з бортиком мацерованого епідермісу. Поставте діагноз.
A. Екзема дисгідротична
B. Дерматит
C. Пемфігус
D. Псоріаз
E. * Дерматофітія ступнів
167. У хворого діагноз: гостра справжня екзема в стадії мокнення. Яку лікарську форму призначите?
A. Паста
B. Збовтувана суміш
C. Присипка
D. Крем
E. * Примочка
168. У хворого діагноз: простий хронічний лишай. Яку мазь призначите?
A. Мірамістинову
B. Герпевір.
C. Ламізил
D. Стрептоцидову
E. * Бетасалік
169. Пацієнт М., 48 років, працює на тваринницькій фермі, звернувся до дерматолога із скаргами на появу в ділянці росту бороди, запального червоного із пустулами на поверхні вогнища інфільтрації і випадання волосся округлої форми; із деяких волосяних фолікулітів виділяється гній. Про яку хворобу необхідно подумати ?
A. Сикоз стафілококовий
B. Мікроспорія
C. Імпетиго
D. Фурункул
E. * Інфільтративно-гнійна трихофітія
170. У хворого діагноз: мікроспорія гладенької шкіри (2 вогнища). Який препарат призначите?
A. Лінімент синтоміцину
B. Кремген
C. Бетаметазону валерат
D. Крем бензилбензоату
E. * Гель еконазолу
171. У хворого діагноз: дисемінована мікроспорія гладенької шкіри (20 вогнищ). Який препарат призначите?
A. Офлоксацин
B. Сульфадиметоксин
C. Метронідазол
D. Делагіл
E. * Ламізил
172. У хворого діагноз: хронічна ліхеніфікована екзема кистей. Який препарат призначите?
A. Борна примочка
B. Лінімент стрептоциду
C. Крем нізорал
D. Мазь офлокаїн
E. * Мазь “бетасалік”
173. У хворої 21 р. впродовж 6 міс. В потиличній ділянці вогнище ліхеніфікації, по периферії плоскі блискучі папули, екскоріації, свербіж у вигляді нападів. Діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Псоріаз
C. Дерматит
D. Екзема
E. * Простий хронічний лишай
174. У хворої 35 років діагноз: дерматофітія шкіри сідниць. Яку мазь доцільно призначити?
A. Стрептоцидову
B. Ністатинову
C. Гідрокортизонову
D. Синафланову
E. * Нізоралову
175. У хворої діагноз: кандидоз складок. Який препарат необхідно призначити?
A. Метронідазол
B. Сульфадиметоксин
C. Грізеофульвін
D. Тетрациклін
E. * Пімафукорт
176. У хворого впродовж 3 місяців на великому пальці правої кисті нігтьовий валик гіперемований, набряклий, при натискуванні незначна болючість, виділення краплі гною. Ваш діагноз?
A. Панарицій
B. Імпетиго
C. Врослий ніготь
D. Екзема
E. * Кандидозна пароніхія
177. Хворий 48 років звернувся до дерматолога із скаргами на сильний свербіж в ділянці Януса впродовж 2 років. Шкіра в цій ділянці чиста. Діагноз?
A. Екзема
B. Кандидоз
C. Дерматит
D. Простий хронічний лишай
E. * Свербіж ануса
178. У хворої діагноз: кандидозна пароніхія. Який препарат необхідно призначити?
A. Доксициклін
B. Індометацин
C. Сульфадиметоксин
D. Грізеофульвін
E. * Дифлюкан (флуконазол)
179. Хворий 31 р. скаржиться на висипку на кистях, яка супроводжується сверблячкою, існує 1 рік, періодично загострюється. На шкірі кистей симетрична висипка: на тлі еритеми мікровезикули, ерозії, мокнення, по периферії міліарні запальні папули, кірочки. Попередній діагноз?
A. Багатоформна еритема
B. Простий герпес
C. Герпетиформний дерматит
D. Короста
E. * Екзема
180. У хворого 12 р. у немовлятковому періоді на щоках була свербляча висипка, яка через певний час зникла. З трьохрічного віку з’явилася висипка у ліктьових і підколінних згинах, яка існує дотепер. У ліктьових і підколінних ямках симетрично ліхеніфікація, сухість, лущення, екскоріації, суб’єктивно – виражений свербіж. Попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Червоний плоский лишай
E. * Атопічний дерматит
181. У хворого на шкірі грудної клітки численні незапальні плями 1 - 1,5 см діаметром з чіткими границями, бурого кольору із лущенням на поверхні. Йодна проба позитивна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Сифілітичну розеолу
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Різнокольоровий пітиріаз
182. У хв. 32 р. на шкірі грудей, плечового пояса численні незапальні, бурі плями з чіткими границями, схильні до периферійного росту, злиття, на поверхні висівкоподібне лущення, суб'єктивних відчуттів нема. Попередній діагноз?
A. Псоріаз
B. Дерматит
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Мікроспорія
E. * Різнокольоровий пітиріаз
183. У хворої діагноз: кандидозний вульвовагініт. Який препарат призначите?
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Офлоксацин
D. Делагіл
E. * Флуконазол
184. У хворого діагноз: шкірний свербіж, обумовлений харчовою алергією. Який препарат показаний?
A. Ламізил
B. Делагіл
C. Метронідазол
D. Доксициклін.
E. * Фенкарол
185. У хворого після вживання бісептолу повторно на тому ж самому місці (права кисть) виникла червона пляма з чіткими границями, в центрі синюшна. Ваш попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Дерматофітія
E. * Фіксована медикаментозна еритема
186. До лікаря звернулась мама із хворим хлопчиком 3-х років. З анамнезу видно, що 2 останні роки дитина хворіє ексудативним діатезом, періодично лікується амбулаторно. При огляді шкіра обличчя, особливо щік, еритематозна, набрякла спостерігаються ексудативні папули, дрібні везикули, що в деяких місцях покриті масивними буроватими кірочками. При знятті кірочок виникають мокнуті ерозивні ділянки. На волосистій частині голови – еритематозні вогнища, покриті жовтуватими кірочками. Про яку хворобу можна подумати?
A. Себорея
B. Контактний дерматит
C. Імпетиго
D. Кандидоз
E. * Атопічний дерматит
187. У дитини 9 років раптово розвинулась гостра вузлувата еритема. Про наявність якої внутрішньої патології вона може сигналізувати ?
A. Діабету
B. Нефриту
C. Гастриту
D. Холециститу
E. * Туберкульозу
188. Хвора 27 років, звернулась із скаргами на погане самопочуття, підвищення температури, а також появу висипки через 2 дні після перенесеної ангіни. При огляді на кистях і передпліччях наявні міхурі, еритематозні плями, ексудативні папули, деякі з елементів мають западіння в центрі, запальний вінчик по периферії. На слизовій оболонці рота, особливо губ - міхурі, ерозії, що супроводжуються болючістю. Поставте діагноз.
A. Пемфігус
B. Герпетиформний дерматит
C. Герпес оперізувальний
D. Дерматит
E. * Багатоформна еритема
189. У хворого інфільтративно-гнійна трихофітія голови із значним виділенням гною. Яка лікарська форма показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Крем
E. * Примочка
190. У дитини на голові кругле вогнище обламаного волосся діаметром 4 см, симптом «викошеної трави», лущення. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго
B. Фурункул
C. Різнокольоровий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Мікроспорію
191. У хворого на шкірі грудей незапальні бурі плями з висівкоподібним лущенням на поверхні? Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Імпетиго
D. Інфільтративно-гнійну трихофітію
E. * Різнокольоровий пітиріаз
192. У хворого різнокольоровий пітиріаз. Яка мазь показана?
A. Гідрокортизонова
B. Преднізолонова
C. Тетрациклінова
D. Кремген
E. * Нізорал
193. У хворого багатовогнищевий кандидоз (стоматит, кандидоз складок, множинні пароніхії). Який препарат показаний?
A. Грізеофульвін
B. Преднізолон
C. Димедрол
D. Доксициклін
E. * Дифлюкан
194. У хворого дисгідротична дерматофітія ступнів із набряком, ерозіями. Яка лікарська форма показана?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Лак
E. * Примочка
195. У хворого гіперкератотична форма дерматофітії ступнів. Яка група мазей показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Дезінфікувальні
B. Протигрибкові
C. Кортикостероїдні
D. Противірусні
E. * Кератолітичні
196. У хворого із ангіоневротичним набряком розвинувся набряк гортані, йому важко дихати. Який препарат необхідно негайно ввести?
A. Пеніцилін
B. Новокаїн
C. Індометацин
D. Но-шпу
E. * Адреналін
197. Після вживання бісептолу у хворого вдруге на тому ж місці виникла червона пляма діаметром 3см. Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Псоріаз
D. Кропив’янку
E. * Фіксовану медикаментозну еритему
198. У дитини атопічний дерматит. Який харчовий продукт слід виключити із раціону?
A. Хліб
B. Сир
C. Масло
D. Яблука
E. * Шоколад
199. У хворого гостра алергійна кропив’янка. Який препарат показаний?
A. Тетрациклін
B. Бісептол
C. Фуросемід
D. Грізеофульвін
E. * Димедрол
200. У хворого ввечері і вночі турбував сильний свербіж, який супроводжувався висипкою. Вранці у хворого висипки вже не було. Про яку хворобу слід подумати
A. Екзему
B. Дерматит
C. Атопічний дерматит
D. Себорейний дерматит
E. * Кропив’янку
201. У хворого в ділянці пахово-стегнових складок незапальні плями цеглястого кольору з чіткими границями, висівкоподібним лущенням на поверхні без суб'єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати ?
A. Пахову дерматофітію
B. Екзему
C. Дерматит
D. Кандидоз
E. * Еритразму
202. На прийом до лікаря звернулася мати з хлопчиком 5 років, який хворіє на протязі 3 днів. При огляді на шкірі лоба і правої щоки вогнища ураження червоного кольору, на поверхні яких виявляються плоскі ненапружені пузирі з тонкою покришкою, ерозії, жовто-медові кірочки Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?
A. Герпетиформний дерматит
B. Пухирчатка звичайна
C. Дитяча екзема
D. Оперізувальний герпес
E. * Імпетиго
203. У дівчинки на 7-й день після народження погіршилось самопочуття, на шкірі тулуба і великих складок без видимої причини з'явилися міхурі, які швидко розривалися. У матері дитини виявлено імпетиго. Об'єктивно: загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,8оС. На поверхні ерозій - серозно-гнійні виділення. Симптом Нікольського та крові - негативні. Ваш діагноз?
A. Сифілітичний пемфігус
B. Токсичний епідермальний некроз Лаєлла
C. Бульозний контактний дерматит
D. Вроджений бульозний епідермоліз
E. * Епідемічний пемфігус новонароджених
204. У двох дітей однієї сім’ї на шкірі обличчя жовто-бурі кірочки, кількість яких збільшується, під ними ерозії. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Фурункул
C. Кандидоз
D. Імпетиго
E. * Дерматофітія
205. У дитини імпетиго. Яку мазь призначите?
A. Герпевір
B. Преднізолонову
C. Клотримазол
D. Синафлан
E. * Тетрациклінову
206. У хворого фурункульоз. Яка група препаратів показана?
A. Кортикостероїди
B. Нестероїдні протизапальні препарати
C. Протигрибкові
D. Сечогінні
E. * Антибіотики
207. У хворого на ліктях і колінах червоні бляшки, вкриті сріблястими лусочками, які існують упродовж року. Про яку хворобу слід подумати?
A. Червоний плоский лишай
B. Дерматит
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. * Псоріаз
208. У хворого псоріатичні бляшки на ліктях. Яка лікарська форма препаратів показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Примочка
C. Присипка
D. Бовтанка
E. * Мазь
209. У хворого в ділянці згинальних поверхонь променевозап’ясних суглобів червоні, плоскі, блискучі, сверблячі вузлики. Про яку хворобу слід подумати?
A. Псоріаз
B. Герпетиформний дерматит
C. Дерматофітію
D. Екзему
E. * Червоний плоский лишай
210. У хворого дисеміноване імпетиго і свербіж, що посилюється вночі. Яку ще хворобу слід шукати у хворого
A. Дерматит
B. Псоріаз
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. * Коросту
211. Чоловік віком 37 років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, що посилюється вночі. Об'єктивно: на шкірі тулуба, згинальних поверхонь кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів. Назвіть найвірогідніший діагноз?
A. Кропив'янка
B. Дерматит
C. Екзема
D. Рожевий пітиріаз
E. * Короста
212. При профілактичному огляді дітей дитячого садка виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся?
A. АРРІВО
B. Хлорамін
C. Хлорофос
D. Неопін
E. * Ніттіфор
213. У хворого на шкірі ерозії. Який елемент висипки передував утворенню ерозій?
A. Вузлик
B. Горбик
C. Уртикарний елемент
D. Пляма
E. * Везикула
214. Який вторинний елемент висипки після загоєння залишає рубець?
A. Кірочка
B. Ліхеніфікація
C. Ерозія
D. Вегетація
E. * Виразка
215. У хворого обмежена мокнуча поверхня (екзема). Яка лікарська форма показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Мазь
C. Крем
D. Збовтувана суміш
E. * Примочка
216. У хворої 21 р. на статевих органах впродовж місяця ерозивні негостро запальні папули із вологою поверхнею, неболючі, різна місцева терапія неефективна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес геніальний
B. Кандидоз
C. Контагіозний молюск
D. Імпетиго
E. * Ерозивні сифілітичні папули
217. У хворої на шиї впродовж 4 місяців білі плями у вигляді мережива без суб’єктивних відчуттів, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Різнокольоровий пітиріаз
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. * Сифілітичну лейкодерму
218. У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід продумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. * Дрібновогнищева сифілітична алопеція
219. У хворого 32 р. на статевому члені не болюча виразка 1х1,5 см вкрита чорною кірочкою, яка не знімається, в основі щільності, в паху збільшений, щільний, не болючий лімфовузол. Про яку хворобу слід подумати?
A. Ектиму
B. Імпетиго
C. Фурункул
D. Карбункул
E. * Твердий шанкр (сифіліс)
220. У хворої 28 р. на статевих губах папули 1 см діаметром бурого кольору, щільні, на широкій основі з рівною поверхнею, схильні до злиття, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Кандидоз
D. Хламідіоз
E. * Широкі сифілітичні кондиломи
221. Хворий 28 р. впродовж місяця безрезультативно лікується з приводу хриплого голосу, одночасно у хворого в ділянці скронь виявлена дрібно вогнищева алопеція із порідінням волосся. Про яку хворобу слід подумати?
A. Банальний ларингіт
B. Гніздову алопецію
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Бляшкову склеродермію
E. * Рауцедо (сифіліс)
222. У хв. 40 р. на грудях, животі дисеміновані червоні запальні плями діаметром 0,5 см, які виникають при діаскопії, без суб’єктивних відчуттів, не зливаються, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Рожевий пітиріаз
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Дерматит
D. Псоріаз
E. * Сифілітичну розеолу
223. Хворий випадково несподівано помітив у себе численні маленькі вогнища випадання волосся на скронях без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздову алопецію
B. Себорею
C. Псоріаз
D. Дискоїдний червоний вовчак
E. * Дрібно вогнищеву сифілітичну алопецію
224. У хворого на статевому члені не болюча ерозія діаметром 5 мм. Кругла, з чіткими границями, навколо запальні явища відсутні, поверхня гладенька, блискуча, виділень нема, в паху збільшений, щільний, не болючий, рухомий лімфовузол. Про яку хворобу слід подумати?
A. Хламідіоз
B. Мікоплазмоз
C. Трихомоніаз
D. Кандидоз
E. * Сифіліс
225. У хворого 37 років проктолог виявив не болючу тріщину в ділянці ануса, яка не піддається жодній терапії впродовж місяця. Про яку хворобу слід подумати?
A. Банальна тріщина
B. Геморой
C. Імпетиго
D. Кандидоз
E. * Твердий шанкр (сифіліс)
226. Хворий скаржиться на ураження шкіри лобка. Хворобу пов’язує з недотриманням особистої гігієни. Об’єктивно: на шкірі лобка дві ерозії овальної форми діаметром 3-5 мм, безболісні, яскраво червоного кольору. Пахвинні лімфовузли праворуч розміром в горох, щільні, безболісні.
A. Фтиріаз
B. Імпетиго
C. Дерматит
D. Герпес простий
E. * Первинний сифіліс
227. У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. * Склераденіт паховий
228. У хворої 30 р. в ділянці лобка не болюча, щільна в основі, овальна ерозія із гладеньким дном, в паху збільшений, не болючий лімфовузол. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго
B. Ектиму
C. Фурункул
D. Фолікуліт
E. * Твердий шанкр (сифіліс)
229. У хворого 42 р. на нижній губі не болюча, овальна, блюдцеподібна, щільна в основі, із блискучою поверхнею ерозія; у підщелепній ділянці збільшений, щільний, не болючий, рухомий лімфовузол. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго
B. Герпес
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Багатоформна еритема
E. * Твердий шанкр (сифіліс)
230. У хворого 28 р. невеликий рубець на статевому члені, з анамнезу відомо, що у цьому місці була не болюча “ранка”, яка сама загоїлася, в даний час в паху пальпується не болючий, щільний, рухомий лімфовузол. По яку хворобу слід подумати?
A. Ектиму
B. Фурункул
C. Імпетиго
D. Герпес
E. * Перинний сифіліс
231. У хворого 26 р. парафімоз, в паху збільшений, щільний, не болючий лімфовузол. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гонококову інфекцію
B. Хламідійну інфекцію
C. Трихомоніаз
D. Мікоплазмоз
E. * Первинний сифіліс
232. У хворого в ділянці ануса множинні, діаметром 0,5-1 см, щільні папули із вологою поверхнею, червоні, негостро запальні, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Геморой
B. Проктит
C. Гострокінцеві (анальні) бородавки
D. Дерматит
E. * Широкі сифілітичні кондиломи
233. У хв. 48 р. бездомного, на шкірі тулуба численні бурі кірочки без запальних явищ навколо і суб’єктивних відчуттів, на долонях щільні, негостро запальні, червоні папули без лущення, дрібно вогнищева алопеція на скронях. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго звичайне
B. Фурункульоз
C. Гніздова алопеція
D. Токсикодермія
E. * Вторинний сифіліс
234. У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні, діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. * Дрібновогнищева сифілітична алопеція
235. Яка середня тривалість первинного серонегативного періоду сифілісу?
A. 1 тиждень
B. 10 днів
C. 3 місяці
D. 6 місяців
E. * 3-4 тижні
236. У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. * Склераденіт паховий
237. Хворий 26 р. лікував ранку на статевому члені, через тиждень після загоєння цієї ранки на шкірі грудної клітки, живота з’явились червоні плями 0,5 см діаметром, які не зливаються, не лущаться, не спричиняють суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Рожевий пітиріаз
C. Червоний плоский лишай
D. Псоріаз
E. * Сифілітичну розеолу
238. У хворої 30 років упродовж кількох років часто рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвовагініт, стоматит, паронії). Іншої патології нема. Яка можлива причина?
A. Гіповітаміноз
B. Фокальна інфекція
C. Цукровий діабет
D. Гіпотіреоз
E. * СНІД
239. У хворого 29 років діагноз: бактерійний ангіоматоз. Яку ще загальну патологію слід шукати у хворого ?
A. Гіповітаміноз
B. Цукровий діабет
C. Фокальну інфекцію
D. Сифіліс
E. * СНІД
240. У хворої 28 років простий герпес рецидивує упродовж 2 років на обличчі з утворенням виразок і рубців. Яка патологія може сприяти цьому ?
A. Хронічна пневмонія
B. Цукровий діабет
C. Фокальна інфекція
D. Нераціональна терапія
E. * СНІД
241. У хворої 25 років вже тривалий час рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвагініт, стоматит, паронії ). Яка можлива причина ?
A. Неадекватне лікування
B. Гіповітаміноз
C. Фокальна інфекція
D. Гіпотіреоз
E. * СНІД
242. Для саркоми Капоші, асоційованої із СНІДом характерно:
A. Вік 50-60 років
B. Локалізація на ступнях
C. Хронічний перебіг
D. Виражена пігментація
E. * Вік 35-40 років
243. Відносним показанням для обстеження на СНІД є:
A. Саркома Капоші
B. Еозинофільний фолікуліт
C. Бактерійний ангіоматоз
D. Хронічний виразковий герпес
E. * Усе вірно
244. Для саркоми Капоші на тлі СНІДу характерно:
A. Локальні зміни
B. Сприятливий перебіг
C. Вік 50-60 років
D. Виражена пігментація
E. * Швидка десимінація процесу
245. У хворого 40 років вже тричі рецидивує оперізувальний герпес на одному і тому ж місці. Яку патологію ( причину ) слід шукати ?
A. Онкологічне захворювання
B. Хронічна глибока виразково-вегетуюча піодермія
C. Хронічний кандидоз
D. Стафілококовий синдром обпеченої шкіри
E. * Рак шлунку
246. На прийом до лікаря звернувся хворий М., 35 років, , зі скаргами на висипку в ділянці верхніх кінцівок, виразний свербіж шкіри. На шкірі передпліч, кистей - множинні папули червоного кольору з ціанотичним відтінком, полігональних контурів з віскоподібним блиском. У центрі деяких з них є пупкоподібне заглибина. Який клінічний тест є доцільним з метою підтвердження діагнозу
A. Визначення проби Бальзера.
B. Визначення псоріатичної тріади.
C. Визначення симптому Нікольського
D. * Визначення сітки Уікхема.
E. Огляд під лампою Вуда
247. На прийом звернувся хворий Н., 36 років, зі скаргами на висипку на шкірі підошвов і долонь. Не одружений, захворювання ні з чим не пов'язує. Висипка з'явилася тиждень тому. Суб'єктивних відчуттів немає. На шкірі долонь і стоп є множинні папули, застійно-червоного кольору, вкриті скупченням рогових лусочок. При їх пальпації - виразна щільність. Деякі з папул зливаються і утворюють різної величини бляшки з різкими межами, на поверхні яких є щільні рогові маси. Ваш попередній діагноз?
A. Дерматофітія ступнів.
B. * Вторинний сифіліс.
C. Звичайні бородавки
D. Кератодермія підошвов та долонь
E. Дисгідротична екзема
248. На прийом до лікаря звернувся хворий К., зі скаргами на біль, печіння, набряк шкіри обличчя, свербіж. Захворювання виникло після закрапування в очі розчину сульфацилу натрію з приводу загострення кон'юнктивіту. Процес локалізується на обличчі. На фоні яскравої еритеми, набряку шкіри обличчя, особливо на повіках, є множинні, дрібні папуло-везикулезні елементи.
A. діагноз?
B. * Простий контактний дерматит
C. Алергійний контакний дерматит
D. Себорейний дерматит
E. Екзема обличчя
F. Стрептодермія обличчя
249. На прийом до лікаря звернувся дитина, 11 років, зі скаргами на незначний свербіж і висипку на шкірі обличчя та грудей. На шкірі обличчя, грудей, живота поодинокі еритематозні вогнища округлої форми з чіткими межами. Краї вогнищ чіткі, злегка підняті, представлені дрібними везикулами і серозними корочками.
A. Різнокольоровий лишай
B. * Мікроспорія гладкої шкіри
C. Кандидоз гладкої шкіри.
D. Руброфітія гладкої шкіри.
E. Псоріаз
250. На прийом до лікаря звернулася мати з дитиною 4 місяців з висипкою на шкірі щік, що супроводжувалася значною сверблячкою. Дитина хворіє протягом 2 тижнів. Шкіра щік еритематозна, дещо набрякла. Межі еритеми-нечіткі, є численні дрібні папули, везикули, ерозії, з яких на поверхню виступають краплі серозного ексудату; на правій щоці - кірочки та лусочки
A. попередній діагноз?
B. Себорейний дерматит
C. * Простий контакний дерматит
D. Атопічний дерматит
E. Справжня екзема
F. Алергічний дерматит
251. Чоловік 45 р. звернувся до лікаря зі скаргами на висипку по всьому шкірному покрову, відчуття стягування шкіри. Висипка має поширений характер, симетричні. Локалізуються на розгинальних поверхнях кінцівок, на тулубі, переважно на спині у вигляді мономорфной папульозной висипки, яскраво-червоного кольору, округлої форми, розмірами від 0,5 до 3 см в діаметрі, бляшками розміром 5x12 см. Поверхня папул в центрі покрита сріблясто-білими лусочками. Ваш попередній діагноз?
A. * Псоріаз.
B. Різнокольоровий лишай
C. Червоний плоский лишай
D. Алергійний дерматит
E. Звичайний пемфігус
252. Чоловік 45 р. звернувся до лікаря зі скаргами на висипку по всьому шкірному покрову, відчуття стягування шкіри. Висипка має поширений характер, симетричні. Локалізуються на розгинальних поверхнях кінцівок, на тулубі, переважно на спині у вигляді мономорфної папульозної висипки, яскраво-червоного кольору, округлої форми, розмірами від 0,5 до 3 см в діаметрі, бляшками розміром 5x12 см. Поверхня папул в центрі покрита сріблясто-білими лусочками. Який додатковий клінічний тест доцільно провести з метою підтвердження діагнозу?
A. Йодна проба Бальзера
B. Люмінесцентна діагностика під лампою Вуда
C. Визначення симптому Нікольcького
D. Діаскопія
E. * Визначення симптому «стеаринової плями»
253. На прийом до лікаря звернувся хворий Н., 38 років, конюх , зі скаргами на нездужання, біль голови, підвищення температури до 37,6 ° С, «вузли» на волосистій частині голови На шкірі волосистої частини голови є кілька вогнищ ураження, різко окреслених, покритих великою кількістю гнійних кірок. Підщелепні і шийні лімфатичні вузли збільшені, болісні. Ваш попередній діагноз?
A. Фурункульоз
B. Карбункул
C. * Інфільтративно - гнійна трихофітія
D. Мікроскопія волосистої частини голови
E. Звичайне імпетиго
254. Студент 20 років, звернувся зі скаргами на наявність бурих плям в області шиї, грудей, спини, незначний свербіж. Висипка має поширений характер, займає верхню половину тулуба, шию, у вигляді бурих плямам різних контурів, деякі з них зливаються у великі. Поверхня їх вкрита висівкоподібними лусочками. На окремих ділянках шкіри спостерігаються депігментовані плями округлої форми 1-1,5 см в діаметрі. Ваш попередній діагноз?
A. Червоний плоский лишай.
B. * Різнокольоровий лишай
C. Себорейний дерматит.
D. Атопічний дерматит
E. Псоріаз
255. Студент 20 років, звернувся зі скаргами на наявність бурих плям в області шиї, грудей, спини, незначний свербіж. Висипка має поширений характер, займає верхню половину тулуба, шию, у вигляді бурих плям різних контурів, деякі з них зливаються у великі. Поверхня їх вкрита висівкоподібними лусочками. На окремих ділянках шкіри спостерігаються депігментовані плями округлої форми 1-1,5 см в діаметрі. Який додатковий клінічний тест доцільно провести з метою підтвердження діагнозу?
A. * Йодна проба Бальзера.
B. Люмінесцентна діагностика під лампою Вуда.
C. Визначення симптому Нікольcького
D. Діаскопія
E. Визначення симптому «стеаринової плями»
256. На прийом до лікаря звернувся хворий 28 років, зі скаргами на висипку і свербіж у ділянці правої гомілки. Тиждень тому на роботі отримав опік правої гомілки. При огляді: у середній третини правої гомілки на місці опіку є дві виразки з гнійним нальотом. Навколо них - еритема з чіткими межами, розміром 9x18, дрібні папули, везикули, мокнення. По периферії вогнища ураження - відсів пустул. Ваш попередній діагноз?
A. Простий контактний дерматит
B. Справжня екзема
C. Алергічний дерматит
D. * Мікробна екзема
E. Звичайне імпетиго
257. На прийом до лікаря звернувся хворий 28 років, зі скаргами на висипку і свербіж у ділянці правої гомілки. Тиждень тому на роботі отримав опік правої гомілки. При огляді: у середній третини правої гомілки на місці опіку є дві виразки з гнійним нальотом. Навколо них - еритема з чіткими межами, розміром 9x18, дрібні папули, везикули, мокнення. По периферії вогнища ураження - відсів пустул. Якій лікарський засіб доцільно призначити місцево на першому етапі допомоги?
A. Мазь
B. * Примочку
C. Крем
D. Аерозоль
E. Паста
258. На прийом до лікаря звернувся хворий 43 років, зі скаргами на свербіж, сухість, лущення шкіри стоп. При огляді: ураженні усі між пальцеві складки обох стоп, лущення, тріщини, мацерація рогового шару. Шкіра підошов - інфільтрована, суха, дифузно гіпереміована; чітко видно шкірні борозни, де відзначається значне борошноподібне лущення. Процес поширюється також на тильні і бічні поверхні стоп і пальців. Який препарат доцільно призначити?
A. * Ламізил
B. Герпевір
C. Доксіциклін
D. Преднізолон
E. Делагіл
259. Пацієнт 37 років звернувся зі скаргами на висипку на розгинальних поверхнях кінцівок, біль у ділянці міжфалангових суглобів кистей. На розгинальної поверхні ліктьових і колінних суглобів є бляшки бурого кольору, розміром 5x8 см, вкриті великою кількістю сріблясто-білих лусочок. В ділянці міжфалангових суглобів кистей є припухлість, деформація, рух у них обмежений. Який препарат доцільно призначити?
A. Ламізил
B. Герпевір
C. Доксіциклін
D. * Метотрексат
E. Делагіл
260. На прийом до лікаря звернувся хворий К., 67 років, зі скаргами на значний свербіж шкіри нижніх кінцівок, висипку.
A. ріє близько 3 років, лікувався амбулаторно. Процес має розповсюджений симетричний характер, без чітких меж. Локалізація - згинальні поверхні нижніх кінцівок. Спостерігається набряк, яскраво виражена еритема, мікровезикули, мокнення, на окремих ділянках - ліхеніфікація. Який препарат доцільно призначити?
B. Пеніціллін
C. Герпевір
D. * Нізорал
E. Лоратидин
F. Преднізолон
261. На прийом до лікаря звернувся чоловік 26 років, зі скаргами на сильний свербіж по всьому тілу, але особливо - в ділянці висипки, безсоння, дратівливість.Висипка має поширений характер, з ураженням переважно в підколінних западинах і ліктьових згинах, а також на обличчі, шиї. Висипка представлена дрібними папулами, ділянками інфільтрації і лихеніфікації. Шкіра - суха, є множинні екскоріаціі і лусочки. Дермографізм - стійкий білий. Ваш попередній діагноз?
A. Простій контактний дерматит
B. Справжня екзема
C. * Атопічний дерматит.
D. Псоріаз
E. Червоний плоский лишай
262. На прийом до лікаря звернувся чоловік 26 років, зі скаргами на сильний свербіж по всьому тілу, але особливо - в ділянці висипки, безсоння, дратівливість. Висипка має поширений характер, з ураженням переважно в підколінних западинах і ліктьових згинах, а також на обличчі, шиї. Висипка представлена дрібними папулами, ділянками інфільтрації і лихеніфікації. Шкіра - суха, є множинні екскоріації і лусочки. Дермографізм - стійкий білий. Який препарат доцільно призначити?
A. Доксициклин
B. Нізорал
C. Метотрексат
D. * Супрастин
E. Герпевір
263. На прийом ОШВД звернувся хворий М. 32 років, зі скаргами на свербіння в області пахово-стегнових складок. У пахово-стегнової складці - вогнища ураження рожево-червоного кольору з фестончатими обрисами, чіткими межами, оточені по периферії валиком. Який препарат доцільно призначити?
A. Доксициклин
B. * Нізорал
C. Метотрексат
D. Лоратидин
E. Герпевір
Модуль 1. Дерматовенерологія. Курс шкірних та венеричних хвороб. Медичний і стоматологічний факультет. IV курс.
1 Гіперкератоз - це потовщення
A. Всіх шарів епідермісу
B. Базального шару
C. Рогового шару
D. Шипуватого шару
E. Зернистого шару
ANSWER:C
2 До ускладнень, що спостерігаються при зовнішньому використанні глюкокортикостероїдних середників, відносяться
A. Атрофія шкіри
B. Піодермія
C. Правильно атрофія шкіри та піодермія
D. Келоїдний рубець
E. Правильно атрофія шкіри та колоїдний рубець
ANSWER:C
3 Первинним морфологічним елементом, характерним для оперізуючого герпесу, є
A. Пляма
B. Вузлик і горбик
C. Везикула і міхур
D. Міхур
E. Все перераховане вірно
ANSWER:C
4 Повна регенерація видимої частини нігтя відбувається
A. За 1-2 місяці
B. За 2-3 місяці кисті
C. За 3-4 місяці
D. За 4-5месяцев
E. Понад 5 місяців
ANSWER:C
5 Який за названих препаратів належить до кортикостероїдів пролонгованої дії
A. Дексаметазон
B. Преднізолон
C. Дипроспан
D. Метилпреднізолон
E. Тріамцінолон
ANSWER:C
6 Постінфекційний імунітет після лікування сифілісу зберігається:
A. 1 рік
B. 2 роки
C. 5 років
D. Все життя
E. Не зберігається
ANSWER:E
7 Інкубаційний період сифілісу при "класичному перебігу":
A. 2-3 дні
B. 1 тиждень
C. 2-3 місяці
D. 6-9 місяців
E. 3-4 тижні
ANSWER:E
8 Твердий шанкр при звичайному перебігу морфологічно:
A. Ерозія
B. Папула ерозована
C. Горбик
D. Пустула
E. Ерозія або виразка
ANSWER:E
9 Симптом “стеаринової плями ” при псоріазі зумовлено:
A. Акантолізом
B. Спонгіозом
C. Папиломатозом
D. Дискератозом
E. Паракератозом
ANSWER:E
10 Характерні висипи для активних форм вторинного сифілісу:
A. Розеольозні
B. Папульозні
C. Горбикові
D. Пустульозні
E. Розеольозні, папульозні, пустульозні
ANSWER:E
11 Висипка при вторинному сифілісі спричиняє:
A. Свербіж
B. Біль
C. Парестезії
D. Печіння
E. Суб'єктивні відчуття не характерні
ANSWER:E
12 Регіонарний склероденіт розвивається після появи твердого шанкру через:
A. 2 тижні
B. 2-3 тижні
C. 1 місяць
D. 3 тижні
E. 7-8 днів
ANSWER:E
13 До кардинальних клінічних ознак первинного сифілісу належать:
A. Твердий шанкр
B. Поліаденіт
C. Розеола
D. Регіонарний склероденіт
E. Твердий шанкр; регіонарний склероденіт
ANSWER:E
14 Феномен Кебнера при псоріазі це:
A. Повторне виникнення елементів на тому самому місці
B. Виникнення висипки на відкритих ділянках шкіри
C. Виникнення висипки після вливання препаратів
D. Виникнення висипки після стресу
E. Виникнення висипки у ділянці подразнення
ANSWER:E
15 Призначення антибіотиків є доцільним у разі встановлення діагнозу.
A. Артропатичного псоріазу
B. Псоріазу долонь та підошвів
C. Псоріатичної еритродермії
D. Псоріазу волосистої частини голови
E. Краплиноподібного псоріазу
ANSWER:E
16 До атипових форм шанкру належать:
A. Шанкр молочної залози
B. Шанкр - панарицій
C. Шанкр - амигдаліт
D. Індуративний набряк
E. Усе вірно, крім шанкру молочної залози
ANSWER:E
17 До особливостей клінічного перебігу псорізу у дітей належить:
A. Ураження долонь та підошв
B. Часте ураження суглобів
C. Відсутність сверблячки
D. Псоріатична еритродермія
E. Нетипова локалізація висипки
ANSWER:E
18 Який симптом є характерним для сифілітичних папул:
A. Сітка Уікхема
B. Стеаринові плями
C. Крапкової кровотечі
D. Термінальної плівки
E. Комірець Бієтта
ANSWER:E
19 Диференційний діагноз широких кондилом проводять із:
A. Червоним плоским лишаєм
B. Рожевим пітиріазом
C. Дерматитами
D. Псоріазом
E. Аногенітальними бородавками
ANSWER:E
20 . Для первинної висипки при псоріазі є характерним такий колір:
A. Ціанотичний
B. Блідо-рожевий
C. Яскраво-червоний
D. Цеглястий
E. Сірий
ANSWER:C
21 Для якого захворювання характерний симптом Арді?
A. Псоріаз
B. Парапсоріаз
C. Імпетиго
D. Пемфігус
E. Короста
ANSWER:E
22 Для якої нозології характерні папуло-везикули на долонях та підошвах у грудних дітей?
A. Герпес
B. Атопічний дерматит
C. Дерматит з явищами екзематизації
D. Екзема
E. Короста
ANSWER:E
23 Оберіть метод лабораторної діагностики корости:
A. Мазок – відбиток за Танком
B. Мазок – відбиток на акантолітичні клітини
C. Виявлення еозинофілів у місті порожнинних елементів
D. Виявлення LE – клітин
E. Англосаксонський метод
ANSWER:E
24 Псевдоатрофічна облямівка Воронова з'являється:
A. Не характерно для псоріазу
B. У регресуючій стадії
C. У прогресуючій
D. Характерне для усіх стадій псоріазу
E. У стаціонарній стадії
ANSWER:E
25 У хворого в ділянці ануса множинні, діаметром 0,5-1 см, щільні папули із вологою поверхнею, червоні, негостро запальні, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Геморой
B. Проктит
C. Гострокінцеві (анальні) бородавки
D. Дерматит
E. Широкі сифілітичні кондиломи
ANSWER:E
26 Метод пульс-терапії протигрибковими препаратами ефективний при:
A. Інфільтративно-гнійній трихофітія
B. Еритразмі
C. Різнокольоровому пітиріазі
D. Мікроспорії волосистої частини голови
E. Дерматофітії нігтів
ANSWER:E
27 Хронічна дерматофітія найчастіше трапляється:
A. У дітей
B. В осіб похилого віку
C. У чоловіків
D. У підлітковому віці
E. У жінок
ANSWER:E
28 .Що з названих клінічних ознак не є характерним для червоного плоского лишаю:
A. Полігональні контури висипки
B. Ураження слизових оболонок
C. Синюшне забарвлення
D. Відсутність тенденції до периферійного росту
E. Відсутність суб'єктивних відчуттів
ANSWER:E
29 .Яке з названих тверджень є правильним:
A. Висипка при червоному плоскому лишаю схильна до злиття
B. Висипка при червоному плоскому лишаю має яскраво-рожеве забарвлення
C. Висипка при червоному плоскому лишаю не супроводжується сверблячкою
D. Висипка при червоному плоскому лишаю має чіткі округлі контури
E. Висипка при червоному плоскому лишаю має полігональні контури
ANSWER:E
30 До діагностичних критеріїв дерматофітії пахової належить все, крім:
A. Типова локалізація
B. Сверблячка
C. Наявність гострозапального валка по периферії
D. Наявність вогнищ з поліциклічними обрізами
E. E.Зелене свічення під люмінесцентною лампою
ANSWER:E
31 ЕрозіяДо первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. Лусочка
ANSWER:E
32 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. Тріщина
ANSWER:E
33 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. Пляма
ANSWER:E
34 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. Папула
ANSWER:E
35 .До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. Вузол
ANSWER:E
36 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. Везикула
ANSWER:E
37 Симптом Нікольского є позитивним при всіх хворобах, крім:
A. Звичайний пемфігус
B. Синдром Лайєлла
C. Токсичний епідермальний некроліз
D. Стафілококовий синдром обпеченої шкіри
E. Герпетиформний дерматит
ANSWER:E
38 При якій з названих нозологій симптом Нікольського є позитивним:
A. Справжня екзема
B. Герпетиформний дерматит
C. Звичайне імпетиго
D. Кандидоз великих складок
E. Звичайний пемфігус
ANSWER:E
39 Симптом Нікольського при звичайному пемфігусі зумовлено:
A. Папіломатозом
B. Акантозом
C. Паракератозом
D. Спонгіозом
E. Акантолизом
ANSWER:E
40 .До чинників, котрі впливають на розвиток псоріазу належать усі, крім:
A. Охолодження
B. Наявність хронічних вогнищ інфекції
C. Антималярійні препарати
D. Адреноблокатори
E. Харчові токсини
ANSWER:E
41 Збудником корости є:
A. Вірус
B. Бактерії
C. Грибки
D. Усе перераховане вірно
E. Кліщ
ANSWER:E
42 .Коростяний хід знаходиться в:
A. Дермі
B. Підшкірній жировій клітковині
C. Потових залозах
D. Сальних залозах
E. Епідермісі
ANSWER:E
43 Основним методом лабораторної діагностики хворих на коросту є:
A. Біопсія шкіри
B. Мазок – відбиток за Танком
C. Мікроскопія у темному полі
D. Діаскопія
E. Метод лужного препарування
ANSWER:E
44 Оклюзійна пов'язку накладають при використанні:
A. Противірусних мазей
B. Протигрибкових мазей
C. Антисептичних мазей
D. Проти паразитарних мазей
E. Кортикостероїдних мазей
ANSWER:E
45 Демодекс- це :
A. Вірус
B. Бактерія
C. Грибок
D. Усе перераховане вірно
E. Кліщ
ANSWER:E
46 Збудником різнокольорового псоріазу є:
A. Corinebacterium minutissimum
B. Microsporum canis
C. Candida albicans
D. Propionbacterium acnes
E. Pityrosporum ovale
ANSWER:E
47 Pityrosporum ovale є збудником:
A. Еритразми
B. Кандидозного стоматиту
C. Мікроспорії волосистої частини голови
D. Звичайних вугрів
E. Різнокольорового пітиріазу
ANSWER:E
48 Corinebacterium minutissimum є збудником:
A. Різнокольорового лишаю
B. Дерматофітія пахової
C. Мікроспорії волосистої частини голови
D. Кандидозного стоматиту
E. Еритрозми
ANSWER:E
49 При обстеженні під лампою Вуда еритразма дає:
A. Зелене свічення
B. Золотисте свічення
C. Не дає свічення
D. Рожеве свічення
E. Червоне свічення
ANSWER:E
50 До псоріатичних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. «Точкова кровотеча»
ANSWER:E
51 Підвищена чутливість, до препаратів йоду спостерігається у хворих на:
A. Псоріаз
B. Звичайний пемфігус
C. Різнокольоровий пітиріаз
D. Червоний плоский лишай
E. Герпетиформний дерматит
ANSWER:E
52 Метод діаскопії використовують для визначення феномену “яблучного желе” у хворих на :
A. Червоний дискоїдний вовчак
B. Псоріаз
C. Червоний плоский лишай
D. Звичайний пемфігус
E. Туберкульозний вовчак
ANSWER:E
53 У хворого діагноз: атопічний дерматит. Яку мазь призначите?
A. Офлокаїн
B. Мірамістинову
C. Клотримазолу
D. Стрептоцидову
E. Елоком
ANSWER:E
54 У хворого діагноз: гострий простий контактний дерматит (еритема, набряк, папули). Який препарат призначите?
A. Мазь офлокаїн
B. Мазь мірамістину
C. Мазь міконазолу
D. Мазь клотримазолу
E. Мазь бетаметазону валерат
ANSWER:E
55 Хворий 35 років скаржиться на висипку і сверблячку у пахово-стегновій ділянці, де наявні запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями і більш вираженим запальним валком по периферії, схильні до периферійного росту, на поверхні лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього хворого?
A. Дерматит
B. Еритразма
C. Фіксована медикаментозна еритема
D. Екзема
E. Дерматофітія
ANSWER:E
56 У хворого діагноз: гострий контактний дисемінований алергійний дерматит. Який препарат призначите?
A. Нізорал
B. Мазь мірамістинову
C. Ламізил
D. Офлоксацин
E. Преднізолон
ANSWER:E
57 У хворого діагноз: гостра справжня екзема в стадії мокнення. Яку лікарську форму призначите?
A. Паста
B. Збовтувана суміш
C. Присипка
D. Крем
E. Примочка
ANSWER:E
58 У хворого діагноз: простий хронічний лишай. Яку мазь призначите?
A. Мірамістинову
B. Герпевір.
C. Ламізил
D. Стрептоцидову
E. Бетасалік
ANSWER:E
59 У хворого інфільтративно-гнійна трихофітія голови із значним виділенням гною. Яка лікарська форма показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Крем
E. Примочка
ANSWER:E
60 У дитини на голові кругле вогнище обламаного волосся діаметром 4 см, симптом «викошеної трави», лущення. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго
B. Фурункул
C. Різнокольоровий пітиріаз
D. Дерматит
E. Мікроспорію
ANSWER:E
61 У хворого на шкірі грудей незапальні бурі плями з висівкоподібним лущенням на поверхні? Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Імпетиго
D. Інфільтративно-гнійну трихофітію
E. Різнокольоровий пітиріаз
ANSWER:E
62 У хворого різнокольоровий пітиріаз. Яка мазь показана?
A. Гідрокортизонова
B. Преднізолонова
C. Тетрациклінова
D. Кремген
E. Нізорал
ANSWER:E
63 Характерні псоріатичні феномени викликаються при:
A. Діаскопії
B. Натискуванні зондом
C. Змащуванні олією
D. Інтенсивному терті
E. Зішкрябувнні
ANSWER:E
64 У хворого діагноз : Артропатичний псоріаз. Який препарат призначити:
A. Супрастин
B. Нізорал
C. Доксициклін
D. Сульфадиметоксин
E. Диклофенак натрію
ANSWER:E
65 Який симптом є характерний при червоному плоскому лишаю
A. Точкові кровотечі
B. Стеаринової плями
C. Симптом “медових щільників”
D. Термінальної плівки
E. Сітка Уікхема
ANSWER:E
66 Діаскопія- це метод дослідження, коли
A. На елементи висипки натискують зондом
B. Елементи висипки змащують йодом
C. Елементи висипки зішкрябують
D. Елементи висипки змащують олією
E. На елементи висипки натискують предметним склом
ANSWER:E
67 Йодну пробу Бальзера застосовують з метою підтвердження діагнозу
A. Псоріазу
B. Червоного плоского лишаю
C. Дерматиту
D. Екземи
E. Різнокольорового пітиріазу
ANSWER:E
68 Наявність ліхеніфікації на шкірі свідчить про:
A. Гострий перебіг процесу
B. Раптовий початок процесу
C. Мономорфізм процесу
D. Поліморфізм процесу
E. Хронічний перебіг процесу
ANSWER:E
69 Збудником еритразми є:
A. Candida albicans
B. Staf. aureus
C. Pitirosporum ovale
D. Candida glabrata
E. Corynobakterium minutissimum
ANSWER:E
70 До мікозів належить:
A. Дерматофітії
B. Піодермії
C. Кандидози
D. Різнокольоровий лишай
E. Все вірно, крім піодермії
ANSWER:E
71 Основними препаратами для лікування звичайної пухирчатки є:
A. Антибіотики
B. Цитостатики
C. Нестероїдні протизапальні препарати
D. Антигістаміні препарати
E. Глюкокортикостероїдні препарати
ANSWER:E
72 Загальними принципами застосування глюкокортикостероїдних гормонів при звичайному пемфігусі є:
A. Початкові ударні дози
B. Поступове зниження доз
C. Індивідуальні підтримувальні
D. “Довічний” прийом підтримувальних доз
E. Все вірно
ANSWER:E
73 Розрізняють такі форми дерматофітій ступні:
A. Сквамозна
B. Сквамозна- гіперкератотична
C. Інтертрігінозна
D. Дисгідротична
E. Усе вірно
ANSWER:E
74 Первинним елементом при різнокольоровому пітиріазі є :
A. Пустула
B. Папула
C. Уртикарний елемент
D. Везикула
E. Незапальна пляма
ANSWER:E
75 Мікіди – це:
A. Гноячкова висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри
B. Петехіальна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкір
C. Усе вірно
D. Ураження нігтів, що супроводжує грибкові ураження шкіри
E. Алергічна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри та слизових оболонок
ANSWER:E
76 Для дисемінованого (системного) кандидозу характерно:
A. Еритемно-папульозна висипка
B. Артралгії
C. Температурна реакція (гарячка)
D. Міалгії
E. Усе вірно, крім артралгії
ANSWER:E
77 У пацієнта 23 роки діагноз: Кандидозний баланопостит. Який препарат доцільно призначити:
A. Доксацилін
B. Сульфадиметоксин
C. Супрастин
D. Герпевір
E. Флуконазол
ANSWER:E
78 Особливістю краплиноподібного псоріазу є :
A. Поєднання із ураженням суглобів
B. Ураження долонів та підошв
C. Ураження волосистої частини голови
D. Значний свербіж
E. Розвиток після перенесених гострих респіраторних хвороб
ANSWER:E
79 У перебігу псоріазу розрізняють такі стадії:
A. Прогресуюча стадія
B. Стадія ущільнення
C. Стаціонарна стадія
D. Регресуюча стадія
E. Усе вірно, крім стадії ущільнення
ANSWER:E
80 Для псоріатичних уражень характерні такі патогістологічні зміни:
A. Міжсосочковий акантоз
B. Акантоліз
C. Мікроабсцеси Мунро
D. Папіломатоз
E. Усе вірно, крім акантолізу
ANSWER:E
81 До абсолютних ознак атопії належать:
A. Ліхеніфікація
B. Хронічний перебіг
C. Кропив’янка
D. Ураження обличчя
E. Усе вірно крім кропив’янки
ANSWER:
82 Провідною лабораторною ознакою у підтвердженні діагнозу атопічного дерматиту є:
A. Лейкоцитоз
B. Клітини Тцанка у мазках відбитках
C. LE-клітини
D. Прискорення ШОЕ
E. Підвищення у крові імуноглобуліну
ANSWER:E
83 Діагностика атопічного дерматиту ґрунтується на таких клінічних ознаках:
A. Інтенсивна сверблячка
B. Мокнення вогнищ ураження
C. Вікова еволюція
D. Наявність ліхеноїдних елементів
E. Усе вірно крім мокнення вогнищ ураження
ANSWER:E
84 Характерними симптомами простого хронічного лишаю є:
A. Первинна інтенсивна сверблячка
B. Ліхеніфікація
C. Ураження нігтів
D. Відсутність мокнення
E. Усе вірно крім, ураження нігтів
ANSWER:E
85 До клінічних ознак справжньої екземи належать:
A. Справжній і несправжній поліморфізм
B. Мікровезикуляція
C. Асиметричність вогнищ ураження
D. Сверблячка
E. Усе вірно, крім асиметричності вогнищ ураження
ANSWER:E
86 Мікробна екзема характеризується:
A. Асиметричністю
B. Чіткими контурами ураження
C. Наявністю пустул по периферії
D. Відшаруванням епідермісу по периферії у вигляді бордюру
E. Усе вірно
ANSWER:E
87 У дитини 8 років діагноз педикульоз. Який препарат доцільно призначити:
A. Крем Нізорал
B. Просту сірчану мазь
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Мірамістинову мазь
E. Аерозоль “Пара-плюс»
ANSWER:E
88 Короста дітей грудного віку має такі особливості:
A. Висипка має ексудативний характер
B. Супроводжується лімфаденопатією
C. Часто локалізується на обличчі
D. Висипка у вигляді везикули і бульозних елементів
E. Усе вірно, крім супроводжується лімфаденопатією
ANSWER:E
89 До методів лабораторної діагностики корости належать:
A. Мазки-відбитки у вогнищі ураження
B. Англосаксонський метод
C. Метод лужного препарування шкіри
D. Усе вірно
E. Усе вірно, крім мазків-відбитків у вогнищ ураження
ANSWER:
90 Для лікування корости використовують такі засоби:
A. Просту сірчану мазь
B. Мірамістинову мазь
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Крем бензил-бензоату
E. Усе вірно, крім мірамістинової мазі
ANSWER:E
91 Характерною відмінністю висипки при себорейному дерматиті від псоріазу є:
A. колір висипки
B. свербіж
C. наявність лущень
D. локалізація висипки
E. відсутність інфільтрації
ANSWER:E
92 Ущільнення шкіри внаслідок хронічного запального процесу, це:
A. Вегетація
B. Екскоріація
C. Лусочки
D. Рубець
E. Ліхеніфікація
ANSWER:E
93 Пікова концентрація більшості антигістамінних препаратів у крові розвивається через:
A. 15 – 20 хвилин
B. 5 – 6 год.
C. 15 – 18 год.
D. 30 – 40 хвилин
E. 2 –3 год.
ANSWER:E
94 Свербіж не характерний для:
A. Токсикодермії
B. Екземи
C. Атопічного дерматиту
D. Червоного плоского лишаю
E. Сифілітичної розеоли
ANSWER:E
95 Мають тонку ніжку і часточкову поверхню:
A. Широкі сифілітичні кондиломи
B. Контагіозний молюск
C. Звичайний пемфігус
D. Герпетична висипка
E. Гострокінцеві кондиломи
ANSWER:E
96 Плацента при вродженому сифілісі має такі ознаки:
A. Набрякла
B. Великих розмірів
C. Крихка
D. З розростанням грануляційної тканини
E. Усе вірно
ANSWER:E
97 При огляді в пологову будинку у дитини 8-ми днів – навколо рота інфільтрат з блискучою поверхнею і тріщинами. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Атопічний дерматит
C. Кандидоз
D. Епідемічний пемфігус новонароджених
E. Вроджений сифіліс
ANSWER:E
98 Специфічна терапія сифілісу передбачає призначення:
A. Біостимуляторів
B. Сульфаніламідів
C. Вітамінів
D. Нестероїдних протизапальних
E. Препаратів пеніциліну
ANSWER:E
99 У пацієна 25 років хронічний хламідійний уретрит. Який препарат призначите?
A. Сульфадиметоксин
B. Дипразин
C. Гризеофульвін
D. Ацикловір
E. Доксициклін
ANSWER:E
100 Екскреція ліків з низькою молекулярною масою здійснюється в основному
A. Нирками
B. Нирками та залозами шкіри
C. Кишечником
D. Легенями
E. Залозами шкіри
ANSWER:A
Модуль 1. Дерматовенерологія
Текстові тестові завдання
101 Дерматологічний діагноз формулюється, включаючи все перераховане, окрім:
A. Нозологічної форми
B. Клінічної форми
C. Характеру перебігу
D. Стадії процесу
E. *Ефективності попереднього лікування
102 Гіпоалергенна дієта може призначатися хворим
A. Псоріазом
B. Бульозними дерматозами
C. Склеродермією
D. *Екземою, атопічним дерматитом
E. Все перераховане
103 Лікувальне харчування хворих на дерматит Дюрінга передбачає:
A. *Виключення з раціону продуктів, приготовлених із злаків
B. Обмеження вуглеводів
C. Обмеження білків
D. Обмеження харчової солі
E. Зниження калорійності харчового раціону
104 До препаратів, які блокують Н2-гистамінові рецептори, відносяться:
A. *Циметидин
B. Димедрол
C. Супрастин
D. Фенкарол
E. Жоден з вищевказаних
105 Неспецифічну гипосенсибілізуючу дію виявляють всі перераховані препарати, окрім:
A. Кортикостероїдів
B. *Антигістамінних препаратів
C. Препаратів кальцію
D. Тіосульфату натрію
E. Транквілізаторів
106 Поняття "Дозовий режим" включає все перераховане, окрім:
A. Добових доз в одиницях маси тіла
B. Проміжків між введенням препарату
C. *Шляхів введення препарату
D. Швидкості введення препарату
E. Загальній тривалості лікування
107 До препаратів, які гальмують вивільнення медіаторів запалення з тучних клітин, відносяться:
A. Задітен
B. Кромолін-натрій
C. Циметидин
D. *Задітен і кромолін-натрій
E. Жоден з вищевказаних
108 Місцеві алергічні реакції негайного типа – це:
A. *Феномен Артюса - Сахарова (сіднична реакція)
B. Контактний алергічний дерматит
C. Кон'юнктивіт
D. Фарингіт
E. Жоден з вищевказаних
109 Дезінтоксикаційну дію виявляють наступні препарати:
A. Гіпосульфіт натрію
B. Пантотенова кислота
C. Аскорбінова кислота
D. Сірчанокисла магнезія
E. *Все перераховане
110 Специфічна гіпосенсибілізація показана при всіх перерахованих чинниках, окрім:
A. Точно встановленого алергену
B. Неможливості уникнути повсякденного контакту з алергеном
C. Відсутність протипоказань для специфічної гіпосенсибілізації
D. *Відсутність протипоказань для полівалентної сенсибілізації
E. Відсутність протипоказань для моновалентної сенсибілізації
111 Гиперергичні реакції, пов'язані з клітинними антитілами, мають наступні шкірні прояви:
A. Бульозні
B. Ексфоліативні
C. Геморагічні
D. Все перераховане вірно, окрім ексфоліативних
E. *Все перераховане вірно
112 У лікувальній дієті хворих на акантолітичні бульозні дерматози враховують наступні вимоги, виключаючи збагачення
A. Тваринними білками
B. Продуктами, що містять солі калію
C. Вуглеводами і жирами
D. *Продуктами, що містять солі кальцію
E. Правильно вуглеводами, жирами та продуктами, що містять солі кальцію
113 Екскреція ліків з низькою молекулярною масою здійснюється в основному
F. *Нирками
G. Нирками та залозами шкіри
H. Кишечником
I. Легенями
J. Залозами шкіри
114 Системні алергічні реакції сповільненого типу, пов'язані з клітинними антитілами, викликають все перераховане, окрім:
A. Генералізованного алергічного дерматиту
B. *Кропив'янки
C. Гриковоподібної еритемато-везикулярної висипки
D. Гиперергічних реакцій
E. Загострення основного захворювання (колагенози, екзема)
115 Ципрогептадин виявляє всі перераховані дії, окрім:
A. Антигистамінної
B. Антисеротонінової
C. *Стимулюючої
D. Антихолінергічної
E. Протиалергічної
116 Про початок "синдрому відміни" при лікуванні глюкокортикостероїдними препаратами свідчать:
A. Анорексія
B. Міалгія
C. Гіпотонія
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім анорексії
117 Лікувальна дієта хворих на себорею і вульгарні вугрі передбачає все перераховане, окрім:
A. *Гіпоалергенної дієти
B. Зменшення в раціоні тваринних жирів
C. Виключення із раціону харчової солі
D. Виключення із раціону гострих блюд
E. Обмеження вуглеводів
118 Лікувальна дієта хворих на дерматит Дюрінга вимагає виключення:
A. Продуктів з пшеничної і житньої муки
B. Круп, що містять глютен
C. Вуглеводів
D. *правильно все, окрім вуглеводів
E. Правильно все, крім круп, що містять глютен
119 До побічної дії ліків відносяться:
A. Токсичні реакції
B. Дисбактеріоз
C. Масивний бактеріоліз (реакція Гексгеймера)
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, крім масивного бактеріолізу
120 Початок лікування методом голкорефлексотерапієї при хронічних захворюваннях шкіри можливо у всі періоди, окрім:
A. Періоду загострення
B. Періоду стабілізації запального процесу
C. *Періоду часткової або повної ремісії
D. Періоду фіксованих сезонних загострень
E. Правильно, окрім періоду часткової або повної ремісії та періоду фіксованих сезонних загострень
121 Апокринні потові залози в своєму секреті містять все перераховане, окрім:
A. Звичайних складових частин поту
B. *Нейтральних жирів
C. Холестерину і його ефірів
D. Заліза
E. Глікогену
122 Функція еккринових потових залоз регулюється симпатичними нервами, центри яких розташовані
A. У спинному мозку
B. У довгастому мозку
C. У проміжному мозку
D. *все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім проміжного мозку
123 Гіперкератоз - це потовщення
F. Всіх шарів епідермісу
G. Базального шару
H. *Рогового шару
I. Шипуватого шару
J. Зернистого шару
124 Секреція сальних залоз регулюється всім перерахованим, окрім
A. Нервової системи
B. Гормонів статевих залоз
C. Гормонів гіпофіза
D. Гормонів надниркових
E. *Гормонів підшлункової залози
125 Білковий обмін в шкірі відбувається за рахунок
A. Колагену
B. Продуктів білкового обміну
C. Кератину
D. *Всього перерахованого
E. Всього перерахованого, окрім кератину
126 Недостача в організмі вітамінів групи В зумовлює все вищеперераховане, окрім
A. Дистрофії волосся
B. Пелагри
C. *Дистрофії нігтів
D. Глоситів
E. Стоматитів
127 При старінні шкіри відбувається
A. Зміна біохімічного складу шкіри
B. Посилення активності ферментів в дермі
C. Підвищення вмісту в шкірі кальцію і калію
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, крім підвищення вмісту в шкірі кальцію і калію
128 Гіпертрофія епідермісу - це потовщення
A. Рогового шару
B. Зернистого шару
C. Базального шару
D. *Всіх шарів шкіри, окрім базального
E. Всіх шарів шкіри
129 До ускладнень, що спостерігаються при зовнішньому використанні глюкокортикостероїдних середників, відносяться
F. Атрофія шкіри
G. Піодермія
H. *Правильно атрофія шкіри та піодермія
I. Келоїдний рубець
J. Правильно атрофія шкіри та колоїдний рубець
130 При утворенні пухиря виникають
A. Інфільтрація дерми
B. Набряк сосочкового шару дерми
C. Розширення судин
D. Акантоз
E. *Правильно інфільтрація дерми та розширення судин
131 Атрофія дерми - це
A. Стоншення сітчастого шару
B. Згладження дермо-епідермального бар’єру
C. Зменшення кількості судин дерми
D. *Все перераховане вірно, окрім зменшення кількості судин дерми
E. Все перераховане вірно, окрім згладження дермо-епідермального бар’єру
132 Спонгиоз - це
A. Накопичення в міжклітинних щілинах набрякової рідини
B. Розсовування епітеліальних кліток, розтягння міжклітинних мостиків і розрив міжклітинних зв'язків
C. Формування мікровезикул
D. *все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім формування мікровезикул
133 Вторинними елементами, що з'являються після порушення цілісності лише епідермісу, є
A. *Ерозія
B. Виразка
C. Поверхнева тріщина
D. Рубець
E. Все перераховане вірно
134 Дискератоз - це
A. Порушення зроговіння окремих клітин
B. Порушення зроговіння груп клітин
C. Порушення зроговіння всього епітелію
D. Будь-яке відхилення від нормального зроговівання
E. *Правильно зроговіння як окремих клітин, так і груп клітин
135 Акантоліз - це
A. Руйнування міжклітинних мостиків кліток шиповидного шару
B. Скупчення серозної рідини
C. Утворення внутрідермальних міхурів
D. Дегенеративна зміна епідермальних клітин
E. *Все перераховане вірно
136 Гранулез - це потовщення
A. Епідермісу
B. Шиповидного шару
C. *Зернистого шару
D. Базального шару
E. Рогового шару
137 Дерма складається з
A. Волокнистих субстанцій
B. Основної міжклітинної речовини
C. Клітинних елементів
D. Судин і нервів
E. *Всього перерахованого
138 Проникність шкіри - це
A. Адсорбція речовини на роговому шарі
B. Проходження речовини через роговий бар'єр
C. Проходження речовини через епідерміс і сосочковий шар дерми
D. Проникнення речовини через стінки кровоносних судин в кров
E. *Все перераховане вірно, окрім адсорбції речовини на роговому шарі
139 Запалення дерми характеризується всім перерахованим, окрім
A. Набряку
B. Розширення судин
C. Виходу білків плазмового походження і формених елементів крові за межі судинного русла
D. Формування периваскулярних або дифузних клітинних проліфератів
E. *Згладжування сосочків дерми
140 Колір шкіри залежить
A. Від товщини рогового шару
B. Від кількості меланіну
C. Від кровонаповнення судин
D. Від всього перерахованого, окрім товщини рогового шару
E. *Від всього перерахованого
141 Корінь волосуа складається зі всього перерахованого, окрім
A. Сосочка волосу
B. *Кутикули волосу
C. Волосяної цибулини, шийки волосу
D. Зовнішньої кореневої піхви
E. Внутрішньої кореневої піхви
142 Блискучий шар шкіри забезпечує всі перераховані види резистентності, окрім
A. Механічного виду
B. *Протипроменевого
C. Протихімічного
D. Антимікробного
E. Електроопірності
143 Гіпертрофія дерми характеризується збільшенням
A. Кількості судин
B. Підшкірної жирової клітковини
C. Кількості волокнистих субстанцій
D. *Всіх компонентів дерми
E. Всіх компонентів дерми, крім кількості волокнистих субстанцій
144 Клінічна оцінка елементів шкірної висипки передбачає все перераховане, окрім
A. Визначення характеру висипки (запальна або незапальна)
B. Поширеності процесу
C. Локалізації
D. Визначення морфологічних елементів
E. *Визначення шкірних судинних реакцій
145 Волокнисті субстанції дерми є
A. Колагенові
B. Еластичні
C. Аргирофільні
D. Сітчасті
E. *Все перераховане вірно, окрім сітчастих
146 Протипоказами до лікування нізоралом хворих на мікози є
A. Підвищена чутливість до препарату
B. Недостатність кровообігу
C. Недостатність функції печінки і нирок
D. Правильно підвищена чутливість до препарату та недостатність кровообігу
E. *Правильно підвищена чутливість до препарату та недостатність функції печінки і нирок
147 Ліхеніфікація характеризується
A. Ущільненням та потовщенням шкіри
B. Пігментацією
C. Посиленням шкірного малюнку
D. *Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім пігментації
148 Первинним морфологічним елементом, характерним для оперізуючого герпесу, є
F. Пляма
G. Вузлик і горбик
H. *Везикула і міхур
I. Міхур
J. Все перераховане вірно
149 Функція апокринних залоз (потових)
A. Починають активно функціонувати в період статевого дозрівання
B. Пов'язана з нервовою системою
C. Пов'язана з ендокринною системою
D. Пов'язана з статтю
E. *Все правильно, окрім пов'язана з статтю
150 Шкіра бере участь в обміні
A. Вуглеводів, ліпідів, білків
B. Меланіну
C. Вітамінів
D. Води і солей
E. *Всього перерахованого
151 Меланін захищає від УФ-променів
A. Клітини базального шару епідермісу
B. Клітини дерми
C. Судини
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім клітини дерми
152 Апокринні залози по будові можуть бути
A. *Трубчастими
B. Альвеолярними
C. Змішаної будови
D. Будова їх залежить від локалізації залози
E. Будова їх не залежить від локалізації залози
153 У шкірі дорослої людини (без урахування підшкірної клітковини) води міститься
A. До 60%
B. *від 60 до 70%
C. Від 70 до 75%
D. Від 75 до 80%
E. Понад 80%
154 Протипоказами до вживання імунотерапевтичних препаратів є
A. Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки у стадії загострення
B. Важкі захворювання печінки і нирок
C. Розлади серцевої діяльності з явищами декомпенсації
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім розладів серцевої діяльності з явищами декомпенсації
155 Мазі призначаються
A. Для ізоляції шкірних покривів від впливу хімічних, механічних травм, тертя
B. Як пом'якшувальні засоби
C. Як провідники лікарських речовин
D. Як ті, що очищають шкіру від вторинних нашарувань
E. *Все перераховане вірно
156 Час повного оновлення клітин епідермісу залежить від
A. Статі й віку
B. Національної приналежності
C. Індивідуальних особливостей
D. *Все перераховане вірно, окрім національної приналежності
E. Все перераховане вірно, окрім індивідуальних особливостей
157 Найважливішими функціональними методами дослідження в дерматології є
A. Визначення інтенсивності сало- і потовиділення, їх рН
B. Визначення температури шкіри і терморегуляції
C. Визначення опору шкіри до електричного струму
D. Судинні шкірні реакції
E. *Все перераховане вірно
158 Повна регенерація видимої частини нігтя відбувається
F. За 1-2 місяці
G. За 2-3 місяці кисті
H. *За 3-4 місяці
I. За 4-5месяцев
J. Понад 5 місяців
159 Бактерицидна активність шкіри забезпечується
A. Самоочищенням шкіри з природним відлущуванням рогового шару
B. Кислою реакцією поверхні шкіри
C. Напрямом руху секрету сальних і потових залоз
D. *Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім напрямку руху секрету сальних і потових залоз
160 У базальному шарі мають місце всі перераховані клітини, окрім
A. Кератиноцитів (епідермоцитів)
B. Меланоцитів
C. Клітин лангерганса
D. Клітин меркеля
E. *Гістіоцитів
161 Оніхобласти локалізуються
A. *Біля матриці нігтя
B. В області бічних нігтьових валиків
C. В області заднього нігтьового валика
D. Біля матриці нігтя та в області заднього нігтьового валика
E. Біля матриці нігтя та в області бічних нігтьових валиків
162 Основними клітинними компонентами дерми є
A. Фібробласти та фіброцити
B. гістіоцити
C. тучні клітини
D. *V д)все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім тучних клітин
163 Нижні шари епідермісу забезпечують резистентність
A. Протипроменеву
B. Протихімічну
C. Антимікробну
D. Електроопірність
E. *Протипроменеву та електроопірність
164 Меланіновий пігмент синтезується
A. Кератиноцитами
B. *Меланоцитами
C. Клітинами лангерганса
D. Клітинами меркеля
E. Всіма перерахованими
165 Артеріальні судини шкіри утворюють
A. Субдермальную сітку
B. Артеріальну підсосочкову сітку
C. Капіляри сосочків
D. *Все перераховане вірно
E. Все перераховане вірно, окрім артеріальної підсосочкової сітки
166 Електроопірність шкіри залежить від всіх перерахованих чинників, окрім
A. Інтенсивності саловиділення
B. Інтенсивності потовиділення
C. *Ступеня кровонаповнення
D. Концентрації солей в тканинній рідині
E. Цілісності епідермісу
167 Середнє співвідношення кількості меланоцитів і епідермоцитів шкіри складає
A. 1:3
B. 1:6
C. *1:11
D. 1:25
E. 1:50
168 Оніхобласти матриці забезпечують
A. *Ріст нігтя в довжину
B. Зростання нігтя в ширину
C. Потовщення нігтьової пластинки
D. Щільне з'єднання нігтя з його ложем
E. Все перераховане
169 Основна функція волокнистих субстанцій дерми це
A. *Захист епідермісу від розривів
B. Терморегуляція
C. Захисна
D. Бактерицидна
E. Все перераховане
170 При проникненні мікробів через верхні шари епідермісу бактерицидний захист здійснюється
A. Міграцією лейкоцитів з судин в дерму і епідерміс
B. Мобілізацією гуморальних бактерицидних чинників (бактеріолізинів, агглютинінів, лізоциму, комплементу, антимікробних ферментів)
C. Лізосомальними ферментами кератиноцитів
D. *Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім лізосомальних ферментів кератиноцитів
171 Речовини сенсибілізуючої дії викликають всі перераховані захворювання, окрім
A. *Контактного дерматиту
B. Алергічного дерматиту
C. Екземи
D. Кропив'янки
E. Токсикодермії
172 Комплексне клінічне дослідження шкіри включає все перераховане, окрім
A. Граттажу (пошкрябування)
B. Пальпації
C. Діаскопії
D. *Вимірювання електроопору шкіри
E. Вимірювання температури шкіри
173 При хронічних запальних негнійних процесах дьоготь виявляє таку дію
A. Протизапальну і кератопластичну
B. Антипаразитарну і антисептичну
C. Протисверблячкову
D. Фунгіцидну
E. *Вірно все перераховане, окрім фунгіцидної дії
174 У прогресуючій стадії ексудативного псоріазу призначається все перераховане, окрім
A. Антигістамінних препаратів
B. *УФО-опромінення
C. Гіпосульфату натрію
D. 1% саліцилової мазі
E. Ін'єкцій глюконата кальцію
175 В патогенезі розацеа мають значення наступні чинники, окрім
A. Ангіоневротичних розладів
B. Інсоляції
C. Захворювань шлунково-кишкового тракту
D. Ендокринопатій
E. *Непереносимості глютену
176 Себорея сприяє розвитку всіх перерахованих нижче захворювань, окрім
A. Вульгарних угрів
B. *Ксантелазми
C. Розацеа
D. Себорейного дерматиту
E. Ринофіми
177 При артропатичному псоріазі доцільно призначити все перераховане, окрім
A. *Пеніциліну
B. Неуробексу
C. Мовалісу
D. Реосорбілату
E. Алое
178 Типові елементи для червоного плоского лишаю, мають наступні особливості, окрім
A. Папули плоскі, полігональні, червонувато-бузкового кольору
B. З вдавленням в центрі папули
C. З воскоподібним блиском
D. З сіткою уїкхема на поверхні папул
E. *З переважною локалізацією елементів на обличчі
179 Телеангіектатична форма пігментної кропив'янки зазвичай спостерігається
A. У дитячому віці
B. *Виключно у дорослих хворих
C. У новонароджених
D. У пубертатному періоді
E. У будь-якому віці з однаковою частотою
180 Мочки вушної раковини найчастіше уражаються при
A. Псоріазі
B. Себорейному дерматиті
C. Мікотичній екземі
D. Стрептодермії
E. *Контактному дерматиті
181 У перебігу атопічного дерматиту виділяють
A. Сезонні стадії
B. Дві стадії залежно від активності процесу
C. *Три стадії вікової еволюційної динаміки
D. Чотири стадії залежно від ускладнень
E. Стадійність не виявляється
182 При звичайному псоріазі вибірковою і найбільш частою локалізацією висипань є все перераховане, окрім
A. Волосистої частиниі голови
B. Розгинальних поверхонь кінцівок
C. *Згинальних поверхонь кінцівок
D. Ліктів і колін
E. Області крижів
183 Для ураження нігтів при псоріазі характерно все перераховане, окрім
A. Наперсткоподібного вдавлювання
B. Оніхолізісу
C. Піднігтьових геморрагій
D. Симптому масляної плями
E. *Платоніхії, койлоніхії, оніхошизиса
184 При пустульозному псоріазі Барбера все вірно, окрім того, що це захворювання
A. *Відноситься до ускладнених форм псоріазу
B. Відноситься до неускладнених форм псоріазу
C. Відрізняється особливою торпідністю
D. Характеризується поліморфізмом елементів висипки
E. Не супроводжується системними симптомами
185 Причиною токсичної дії ліків є все перераховане, окрім
A. Передозування
B. Сповільнення метаболізму в осіб з генетичною недостатністю ацетилтрансферази
C. Функціональної недостатності печінки
D. Функціональної недостатності нирок
E. *Функціональноїнедостатності щитовидної залози
186 Для професійної екземи характерно
A. Ураження кистей і передпліч
B. Рецидив під час відпустки
C. Зв'язок з психотравмами
D. Регрес в умовах стаціонару
E. *Ураження кистей і передпліч та регрес в умовах стаціонару
187 Умовою розвитку фотодерматозу є
A. Пошкодження шкіри (мікротравма)
B. Наявність інших захворювань шкіри
C. Подання алергену в організм
D. *Надмірне сонячне опромінення
E. Все перераховане
188 Контактний неалергічний дерматит характеризується
A. гострим запаленням шкіри на місці контакту з подразником
B. гострим запаленням шкіри, що виходить за межі ділянки, на яку діяв подразник
C. чіткими межами
D. *гострим запаленням шкіри на місці контакту з подразником та чіткими межами зони ураження
E. гострим запаленням шкіри, що виходить за межі ділянки, на яку діяв подразник та нечіткими межами зони ураження
189 Професійні фотодерматити характеризуються всім перерахованим, окрім
A. Виникнення через декілька годинників після одночасного контакту з фотодинамічною речовиною і сонячним опроміненням
B. *Виникнення через декілька днів після контакту з фотодинамічною речовиною і одночасним сонячним опроміненням
C. Паління, світлобоязні
D. Гіперемії, набряку, міхурів на шкірі
E. Кон'юнктивіту, риніту, запалення слизистої оболонки верхніх дихательних шляхів
190 Простий контактний дерматит характеризується всім перерахованим, окрім
A. Наявності чітких меж
B. Локалізації в місцях контакту з подразником
C. *Пухирів
D. Гіперемії
E. Відчуття паління
191 При контактному дерматиті найменше уражуються
A. Повіки
B. Шия
C. Статеві органи
D. Тильна поверхня кистей
E. *Долоні
192 Периоральний дерматит може локалізуватися на шкірі наступних ділянок, окрім
A. носогубної складки
B. підборіддя і шиї
C. щік
D. периорбітальної області і лоба, перенісся
E. *вушних раковин і волосистої частини голови
193 Розвиток периорального дерматиту пов'язують зі всіма перерахованими нижче причинами, окрім
A. *мікробної сенсибілізації *
B. подразнюючих зубних паст та губної помади
C. тривалого вживання кортикостероїдних засобів зовнішньої терапії
D. себореї
E. косметичних засобів
194 У хворих на цукровий діабет можуть розвиватися наступні ураження шкіри, окрім
A. Ліпоїдного некробіозу
B. *Пойкілодермії
C. Ксантом
D. Кільцеподібної гранулеми
E. Діабетичній дерматопатії
195 Комплексне лікування хворих на вітиліго включає всі перераховані заходи, окрім
A. Використання фотосенсибілізуючих засобів
B. *Зовнішнього застосування білої ртутної мазі
C. Лікування захворювань, що посилюють аутоалергічні процеси
D. Усунення психо-емоційних розладів і порушень вегетативної нервової системи
E. Усунення несприятливих физико-хімічних дій на уражену ділянку
196 Для зовнішнього лікування вогнища мікотичной екземи під час мокнуття і мікровезикуляції доцільно застосувати
A. Нітрофунгин
B. *Примочку розчину цинку сульфату 0.25%
C. 10% сірчану мазь на вазеліні
D. Целестодерм
E. Формалинову мазь
197 У патогенезі атопічного дерматиту відіграють роль всі перераховані чинники, окрім
A. Блокади b-адренергічніх рецепторів, мембранодеструктивних процесів
B. Алергії до мікробних антигенів
C. Алергії до харчових продуктів
D. *Природженого дефекту інгібітору с3-комплемента
E. Імунодефіциту
198 Тривале використання зовнішньої гормональної терапії у хворого на атопічний дерматит може привести до всього перерахованого, окрім
A. *Відсутності ускладнень
B. Пригнічення глюкокортікоїдной функції кори над нирків
C. Атрофії шкіри
D. Гіпертрихозу
E. Інфікування вогнищ ураження на шкірі у хворих на атопічний дерматит
199 Негативно впливають на прогноз при псоріазі всі перераховані чинники, окрім наявності
A. Супутнього діабету
B. Вогнищ фокальноїх інфекції і порушень імунітету
C. Порушень функцій печінки та супутньої ендогенної інтоксикації
D. Порушень ліпідного обміну
E. *Низької ваги
200 Для стаціонарної стадії псоріазу характерно все перераховане, окрім
A. Елементів, які повністю покриті сріблясто-білими лусочками
B. *Довкола елементів наявний "псевдоатрофічний" обідок Воронова
C. Припинення появи нових висипань
D. Відсутність периферичного поширення елементів
E. Елементи регресують у цетрі вогнищ
201 Червоні угрі характеризуються всім перерахованим, окрім
A. Еритеми
B. Пустул
C. Локалізації в зоні метелика на обличчі
D. Телеангіоектазій
E. *Комедонів, папулопустульозних елементів на шиї
202 Для себорейного дерматиту не характерні перераховані ознаки, окрім
A. Везикул і міхурів
B. Ліхеніфікації і ліхеноїдних полігональних папул
C. Депігментації
D. *Лущення жирними лусочками в еритема-сквамозних вогнищах
E. Ураження ліктьових і підколінних складок, долонь
203 Характерна еволюція клінічної картини атопічного дерматиту зубумовлена
A. тривалістю захворювання
B. тяжкістю клінічного перебігу хвороби
C. *віковою еволютивною динамікою змін на шкірі
D. спадковою обтяженістю анамнезу
E. асоційованими дефектами метаболізму
204 Який засіб з седативною дією найбільш доцільно призначити хворому юнацького віку з атопічним дерматитом і астенодепресивним синдромом без виражених порушень сну
A. Валеріану
B. Фенобарбітал
C. Димедрол
D. *Піразидол або азафен
E. Аміназин
205 При якому бульозному дерматозі у хворих нерідко одночасно виявляється підвищена чутливість до глютену
A. При герпесі вагітних
B. *Герпетиформному дерматиті Дюрінга
C. Набутому бульозному епідермолізі
D. Еритематозному пухирнику
E. Синдромі Стівенса – Джонсона
206 Акантоліз з частим розташуванням епідермальних міхурів в зернистому шарі в біоптаті шкіри виявляється при
A. Герпесі вагітних
B. *Листоподібному пухирнику
C. Набутому бульозному епідермолізі
D. Претибіальному бульозному епідермолізі
E. Бульозному пемфігоїді
207 Причиною фотоіндукованої медикаментозної висипки можуть бути всі перераховані медикаменти, окрім
A. Фуросеміду
B. Тетрацикліну
C. Діпразину
D. налідіксової кислоти
E. *плаквенілу
208 Під час лікування тигазоном хворих із спадковими порушеннями зроговіння регулярно проводиться лабораторний скринінг, який повинен включати все перераховане, окрім
A. Визначення активності аланінової і аспарагінової трансаміназ, лужної фосфатази
B. Визначення рівня загального і прямого білірубіну
C. Визначення рівня холестерину і триігліцеридів
D. Визначення загального білку і білкових фракцій
E. *Визначення імунорегулярного індексу
209 При використанні метотрексату у лікуванні хворих на пустульозний псоріаз небажано застосовувати всі перераховані препарати, окрім
A. ретиноїдів
B. *пантотенату кальцію і гепатопротекторів
C. сульфаніламідів
D. саліцилатів, нестероїдних протизапальних засобів
E. тетрацикліну
210 Токсикодермія характеризується
A. бурхливою запальною реакцією шкіри
B. великою поширеністю, аж до еритродермії
C. швидким регресом після усунення контакту з алергеном
D. *всім перерахованим
E. всім перерахованим, окрім бурхливоїзапальної реакцієї шкіри
211 Для стрептококового імпетиго характерний є все перераховане, окрім
A. Появи на шкірі фліктен
B. Жовтих кірок
C. *Запальних вузлів
D. Запального обідка довкола фліктен
E. Швидкого поширення
212 При стрептококовому імпетиго призначається все перераховане, окрім
A. Розчинів анілінових барвників
B. *Мазей із стероїдними гормонами
C. Розтину фліктен
D. Паст з антибіотиками
E. Мазей з антибіотиками
213 Вузли при коліквативному туберкульозі
A. *Щільні і неболючі
B. М'які і неболючі
C. Еластичні і болючі
D. М'які і болючі
E. Щільні і болючі
214 Люпус-карцинома – це
A. Одночасне виникнення туберкульозного вовчаку і раку шкіри
B. Розвиток туберкульозного вовчаку на тлі раку шкіри
C. Розвиток раку шкіри у хворого туберкульозним вовчаком незалежно від локалізації обох захворювань
D. *Розвиток раку шкіри на тлі туберкульозного вовчаку або на рубці після туберкульозного вовчаку
E. Все перераховане
215 До улюбленої локалізації виразкового туберкульозу шкіри відноситься все перераховане, окрім
A. Слизовій оболонці рота
B. Слизовій оболонці носа
C. Язика
D. *Слизовій оболонці зовнішнього отвору уретри
E. Все перераховане вірно, окрім слизовій оболонці рота
216 Вибірковою локалізацією коліквативного туберкульозу є
A. *Підщелепні і шийні лімфатичні вузли
B. Пахово-стегнові лімфатичні вузли
C. Кубітальні лімфатичні вузли
D. Підключичні лімфатичні вузли
E. Пахвові лімфатичні вузли
217 Серед клінічних різновидів туберкульозного вовчаку виділяють всі перераховані форми, окрім
A. Верукозної
B. Виразкової
C. Серпігінозної
D. Мутілюючої
E. *Шанкриформної
218 Для туберкульозного вовчаку характерний
A. Хронічний перебіг
B. *Повільний прогресуючий перебіг
C. Швидкий прогресуючий перебіг
D. Рецидивуючий перебіг
E. Інволюційний перебіг
219 До локалізованих форм туберкульозу відносяться всі перераховані, окрім
A. Міліарного виразкового
B. Первинного шанкриформного
C. Коліквативного
D. Люпозного
E. *Ліхеноїдного туберкульозу
220 Сформована люпома має колір
A. Темно-червоний
B. Темно-червоний з коричневим відтінком
C. Світло-червоний
D. *Світло-червоний з жовтуватим відтінком
E. Жовтувато-коричневий
221 При натисканні на люпому пуговчатим зондом
A. Виникає різка болючість
B. *Болючості немає або незначна
C. Болючість залежить від розмірів вогнища
D. Болючість залежить від стадії хвороби
E. З'являється кровотеча
222 До диссемінованих форм туберкульозу відносяться всі перераховані, окрім
A. Гострого дисемінованого міліарного
B. Ліхеноїдного
C. Папуло-некротичного
D. Індураивної еритеми левандовського
E. *Коліквативного
223 Для туберкульозного вовчаку характерний початок
A. *У ранньому дитячому віці
B. У підлітковому і юнацькому віці
C. У зрілому віці
D. У літньому віці
E. Правильно все, окрім у зрілому віці та літньому віці
224 Туберкульозний вовчак слід диференціювати
A. З горбковим сифілідом
B. З дрібновузлуватим саркоїдозом
C. З туберкулоїдною лепрою
D. *Зі всім перерахованим
E. Зі всім перерахованим, окрім дрібновузлуватого саркоїдозу
225 При туберкульозному вовчаку не уражаються
A. Кістки носу
B. *Кістки своду черепа
C. Кістки твердого піднебіння
D. Хрящі носа і вушної раковини
E. Підшкірна клітковина
226 Для туберкульозного вовчаку характерно все перераховане, окрім
A. повільного ексцентричного росту вогнища
B. *швидкого ексцентричного росту вогнища
C. схильності до злиття горбиків
D. схильності люпом до периферичного росту
E. виразки горбиків
227 Вузли при коліквативному туберкульозі характеризуються всім перерахованим, окрім
A. *Рухомості
B. Спаяності з оточуючими тканинами
C. Розм'якшення
D. Самостійного вскриття
E. Безболісності
228 Після вскриття вузла при коліквативному туберкульозі утворюється
A. Ерозія
B. *Виразка
C. Свищ
D. Все перераховане
E. Вузли не вскриваються
229 Виразка при коліквативному туберкульозі має
A. Вивернуті щільні краї
B. М'які підриті краї
C. Дно червоне, блискуче, чисте
D. Дно жовтувате, покрите грануляцією
E. *М'які підриті краї з жовтуватим дном, покритим грануляцією
230 При коліквативному туберкульозі рубці
A. Гладкі, атрофічні
B. Гладкі, гіпертрофовані
C. Колоїдні
D. *З перемичками (трабекулярні) або з сосочковими розростаннями
E. Все перераховане вірно
231 Норвезька короста це
A. Географічний різновид звичайної корости
B. Викликається аномальною реакцією господаря
C. Викликається коростявими кліщами - паразитами тварин
D. Зазвичай буває у інвалідів і розумово відсталих людей
E. *Викликається аномальною реакцією господаря, яка буває у інвалідів і розумово відсталих людей
232 Для корости характерні
A. Лентиікулярні папули
B. Геморагії
C. *Точкові везикули і вузлики
D. Пухирі
E. Полігональні папули
233 Виразка при шанкриформній піодермії має всі перераховані ознаки, окрім
A. Вільна від нальоту
B. Покрита гнійними нальотами
C. Покрита масами, що розпадаються
D. Покрита геморагічною кіркою
E. *Покрита некротичною кіркою
234 При підозрі на шанкриформну піодермію необхідно провести такі дослідження
A. Дослідження в темному полі зору на бліду трепонему з виділень з поверхні виразки
B. РІБТ (реакції іммобілізації блідих трепонем)
C. РІФ (реакції імунофлюоресценції)
D. КСР (комплексу серологічних реакцій)
E. *Все перераховане вірно
235 Болючість при шанкриформної піодермії
A. *Відсутня або незначна
B. Помірна
C. Сильна
D. Дуже сильна
E. Можливі всі перераховані варіанти
236 При шанкриформній піодермії, поки не виключений діагноз сифілісу, призначаються
A. Антибіотики
B. Пов'язки з аніліновими фарбниками
C. Дослідження на бліду трепонему
D. Мазі з антибіотиками
E. *Пов'язки з аніліновими фарбниками та повторні дослідження на бліду трепонему
237 При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли зникають
A. Одночасно із загоєнням виразки
B. Через 1 тиждень після загоєння виразки
C. *Через 2-3 тижні після загоєння виразки
D. Через 4-5 тижнів після загоєння виразки
E. Через 6-8 тижнів після загоєння виразки
238 При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли
A. Не збільшені
B. Збільшені
C. Щільно-еластичні
D. *Збільшені та щільно-еластичні
E. М'які
239 Інфільтрат при шанкриформній піодермії
A. М'який
B. Щільний
C. Не виступає за межі виразки
D. Виступає за межі виразки
E. *Щільний та виступає за межі виразки
240 При шанкриформній піодермії регіонарні лімфатичні вузли
A. не спаяні між собою і з навколишніми тканинами
B. спаяні між собою і з навколишніми тканинами
C. болючі
D. безболісні
E. *не спаяні між собою і з навколишніми тканинами та безболісні
241 Шанкриформна піодермія починається з
A. Плями
B. *Везикули
C. Пустули
D. Ерозії
E. Вузлика
242 При звичайній ектимі хворому призначають
A. Пов'язки з аніліновими фарбниками
B. Еріус
C. Пов'язки з розчином риванолу
D. *Мазь кремген
E. Крем елоком
243 При гідраденіті необхідно призначити
A. Азитроміцин
B. Пов'язку з аніліновими фарбниками
C. Пов'язку з чистим іхтіолом
D. Еритроміцинові мазь
E. *Все вірно, окрім пов'язки з аніліновими фарбниками
244 При фурункульозі не слід призначати
A. *Флуцинар
B. Чистий дьоготь
C. Оксикорт
D. Фукорцин
E. Анілінові фарбники
245 При гідраденіті до запального процесу залучаються
A. *Апокринні потові залози
B. Еккринові потові залози
C. Сальні залози
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
246 При гангренозній піодермії призначають
A. Доксациклін
B. Висічення некротичних тканин, після чого мазі з антибіотиками
C. Пов'язки з аніліновими фарбниками
D. Примочки з 2% розчином борної кислоти
E. *Доксациклін та висічення некротичних тканин, після чого мазі з антибіотиками
247 Гангренозна піодермія виникає найчастіше на тлі
A. *Хронічного виразкового коліту
B. Регіонального ентериту
C. Ревматоїдного артриту
D. Вузликового періартериїту
E. Дерматоміозіту
248 При фурункулі, який вскрився, призначається
A. УФО
B. Пов'язка з аніліновими фарбниками
C. Пов'язка з чистим іхтіолом
D. *Пов'язка з гіпертонічним розчином
E. Все перераховане
249 Хірургічне лікування фурункула рекомендується
A. У стадії початкової інфільтрації
B. У стадії розм'якшення центральної частини
C. У стадії формування стержня
D. *При абсцедуванні
E. Не рекомендується
250 При зовнішньому лікуванні піодермії необхідно застосувати все перераховане, окрім
A. Дезинфекції шкіри у вогнищі
B. Дезинфекції шкіри довкола вогнища
C. *Гоління волосся
D. Видалення кірок
E. Дезинфекції білизни
251 Аутовакцина показана при
A. Карбункулах
B. Гідраденіті
C. *Рецидивуючому фурункульозі
D. Гангренозній піодермії
E. Всіх перерахованих патологіях
252 Стафілококовий анатоксин застосовується при
A. Фурункульозі
B. Карбункулі
C. Гідраденіті
D. *Рецидивуючому фурункульозі
E. Всьому перерахованому
253 Неспецифічна терапія хворих на піодермії включає
A. Аутогемотерапію
B. Пірогенал
C. Продігиозан
D. Метил урацил
E. *Все перерахованЕ
254 При псевдофурункульозі до запального процесу залучаються
A. *Еккринові потові залози
B. Апокринні потові залози
C. Волосяні фолікули
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
255 Для стафілококових піодермій характерно
A. Фліктени плоскі, в'ялі
B. Фліктени напружені, конічної або напівкулевидної форми
C. *Ураження сально-волосяних фолікулів і потових залоз
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
256 Симптомами стрептококових піодермій є
A. *Фліктеники плоскі, в'ялі
B. Фліктени напружені, конічної або напівкулевидної форми
C. Ураження сально-волосяних фолікулів і потових залоз
D. Все перераховане
E. Нічого з перерахованого
257 Для дренування при псевдофурункульозі можуть бути використані
A. *Сірчанокисла магнезія
B. Хлористий кальцій
C. Гідрокортизон
D. Флуцинар
E. Циндол
258 Міліарна форма демодикозу не характеризується
A. Міліарними вузликами, що не зливаються
B. Набряклим і гіперемійованим фоном
C. Злиттям вузликів з утворенням бляшок
D. Помірним свербінням і палінням у вогнищах ураженя
E. *Тенденцією до периферичного зростання вузликів
259 Для лікування демодикозу використовується все перераховане, окрім
A. Метрогіл гелю
B. Мератину
C. *Крему латікорт
D. Тіосульфат натрію
E. Лікування фонових захворювань
260 Дитина, яка лікувалася з приводу мікроспорії волосистої частини голови, може відвідувати школу після
A. Одного негативного аналізу
B. Другого негативного аналізу
C. *Третього негативного контрольного клініко-лабораторного аналізу
D. Шостого негативного контрольного аналізу
E. Відразу після закінчення лікування
261 Симптом Арді характерний для:
A. Еритразми
B. *Корости
C. Алергічного контактного дерматиту
D. Екземи
E. Гідраденіту
262 Симптом Арді це:
A. Плями на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
B. *Кірочки на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
C. Атрофія на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
D. Усе перераховане вірно
E. Вузлики на розгинальних поверхнях ліктьових суглобів
263 До ускладнень корости належить усе крім:
A. Імпетиго
B. Постскабіозна доброякісна лімфоплазія шкіри
C. *Ектима
D. Еритразма
E. Фолікіліт
264 Довжина самки коростяного кліща становить:
A. *200-400мк
B. 50-100мк
C. 100-150мк
D. 150-200мк
E. 500-700мк
265 Самки коростяного кліща прокладають ходи в:
A. Шиповидному шарі епідермісу
B. *Під роговим шаром епідермісу
C. В базальному шарі епідермісу
D. В дермі
E. В дермі та базальному шарі епідермісу
266 Личинки перетворюються у статевозрілі особини через:
A. 2-3 дні
B. 4-6 днів
C. 8-10 днів
D. 1-2 дні
E. *10-14 днів
267 Поза організмом людини при кімнатній температурі коростяний кліщ може прожити:
A. *1-2 дні
B. 2-3 дні
C. 7-9 днів
D. 10-12 днів
E. 14-16 днів
268 Які із первинних елементів висипу характерні для бульозного імпетиго?
A. Папула
B. *Пузир
C. Вузол
D. Бляшка
E. Пухирець
269 Які із вторинних елементів висипу характерні для бульозного імпетиго?
A. Виразка
B. Атрофія
C. Ліхеніфікація
D. *Кірочка та виразка
E. Тріщина
270 Сикоз – це:
A. Запалення вічка фолікула
B. *Запалення всього фолікула
C. Запалення вічка фолікула та сальної залози
D. Запалення всього фолікула та потової залози
E. Запалення вічка фолікула, потової залози та сальної залози
271 Пахвова дерматофітія викликається
A. Стрептококами
B. Стафілококами
C. Коринебактеріями
D. *Епідерматофітонами
E. Трихофітонами
272 До протикандидозних засобів для лікування шкіри у хворих на кандидоз великих складок відносяться всі перераховані, окрім
A. Ністатінової мазі
B. Крему пімафукорту
C. *Бонафтонової мазі
D. Мазі клотримазолу
E. Мазі певарилу
273 Хронічний кандидоз слизових оболонок пов'язаний з
A. Гипотиреоїдизмом
B. Гипопаратиреоїдизмом
C. Гіпокортицизмом
D. *Всім перерахованим
E. Всім перерахованим, окрім гіпокортицизму
274 До побічної дії ністатину відноситься все перераховане, окрім
A. Нудоти
B. Блювання
C. Рідкого стільця
D. Підвищення температури
E. *Дерматитів
275 Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при атопічному дерматиті?
A. IgA
B. IgM
C. IgG
D. *IgE
E. IgD
276 Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при кропив’янці?
A. *IgE*
B. IgA
C. IgM
D. IgG
E. IgD
277 Діагностика якого імуноглобуліну є обов’язковою при алергічному контактному дерматиті?
A. *IgE*
B. IgA
C. IgM
D. IgG
E. IgD
278 Які з перерахованих вище захворювань не належать до TORCH-інфекцій?
A. Сифіліс
B. Хламідіоз
C. Оперізувальний герпес
D. *Бореліоз
E. Цитомегаловірус
279 Які з перерахованих вище захворювань не належать до TORCH-інфекцій?
A. Краснуха
B. *Вірусний гепатит
C. Хламідіоз
D. Простий герпес 1 типу
E. Цитомегаловірус
280 Які з перерахованих вище захворювань не належать до TORCH-інфекцій?
A. Гонорея
B. *Хвороба Лайма
C. Хламідіоз
D. Оперізувальний герпес
E. ВІЛ/СНІД
281 При гострому хламідіозі необхідно визначати наступні класи імуноглобулінів:
A. IgE, IgA
B. *IgE, IgM*
C. IgG, IgA
D. IgA,IgM
E. IgG,IgD
282 При хронічному герпесі 1 типу необхідно визначати наступні класи імуноглобулінів:
A. IgE, IgA
B. IgE, IgM
C. *IgG, IgA
D. IgA,IgM
E. IgG,IgD
283 При гострому герпесі 2 типу необхідно визначати наступні класи імуноглобулінів:
A. IgE, IgG
B. IgE, IgM
C. IgA,IgM
D. *IgG, IgA
E. IgG,IgD
284 Який з перерахованих вище інфекційних збудників не характерними для дисбактеріозу кишечнику?
A. Біфідум бактерія
B. Лакто бактерія
C. Ентерококи
D. *Борелія
E. Кишкова паличка
F. Гриби роду Candida
285 Розвитку кандидозу шкіри та слизових сприяє все перераховане, окрім
A. Цукрового діабету
B. Тривалого лікування антибіотиками
C. Пітливості, мацерації шкіри
D. Імунодефіциту
E. *Гіпертонічної хвороби
286 Оніхолізіс може виникнути на фоні
A. Трвматизації
B. Ендокринних порушень
C. Бактерійних і грибкових інфекцій
D. *Всього перерахованого
E. Всього перерахованого, окрім ендокринних порушень
287 Атрофія нігтьових пластинок може розвинутися при
A. Хворобах центральної і периферичної нервової систем
B. Травматизації і порушеннях кровообігу
C. Грибкових ураженнях
D. *Всьому перерахованому
E. Всьому перерахованому, окрім хвороб центральної і периферичної нервової систем
288 Для зовнішнього лікування мікозів застосовуються всі перераховані препарати, окрім
A. Мікосептину
B. Ламізилу
C. Мікозолону
D. *Гевізошу
E. Клотримазолу
289 Для різнокольорового лишаю характерний
A. наявність плям
B. висівковоподібне лущення
C. фестончасті контури вогнищ
D. *все перераховане, окрім фестончастих контурів вогнищ
E. все перераховане
290 Для глибокої трихофітії характерно
A. загальне нездужання з підвищенням температури тіла
B. наявність гострозапальних інфільтратів та позитивного симптому «медових щільників»
C. самовільне розрішення
D. все перераховане
E. *все перераховане, окрім самовільного розрішення
291 Для поверхневої трихофітії волосистої частини голови характерно
A. *Дрібні множинні вогнища, з симптомом «викошеної трави
B. Біла муфта біля основи волосся
C. Чіткі контури вогнища
D. Крупні вогнища, суцільне ураження волосся
E. Все перераховане вірно
292 Для скутулярної форми фавусу характерні всі перераховані ознаки, окрім
A. Еритеми
B. Рубцевій атрофії
C. Фавусних щитків
D. Облисіння
E. *Обламаного волосся
293 Транзиторні антитіла до дерматофітів
A. присутні у всіх дерматофітів
B. легко виявляються постійно
C. наявні при пасивній транзиторній кропив'янкоподібній реакції на тріхофітон
D. *передають імунітет на дерматофітії
E. не виявляються
294 Для загальної терапії мікозів застосовуються всі перераховані препарати, окрім
A. *Бонафтону
B. Грізеофульвіну
C. Ністатину
D. Леворину
E. Амфотерицину В
295 Який з перерахованих вище інфекційних збудників не є характерними для дисбактеріозу кишечнику?
A. Біфідум бактерія
B. *Епідермальний стафілокок
C. Лактобактерія
D. Ентерококи
E. Кишкова паличка
F. Гриби роду Candida
296 При бактеріологічному дослідженні вмісту пустули можна знайти усі збудники крім:
A. Staphylococcus aureus
B. Streptococcus
C. E.coli
D. *Borelia
E. Staphylococcus epidermididis
297 При бактеріологічному дослідженні вмісту пустули можна знайти усі збудники крім:
A. Staphylococcus aureus
B. *Leptospira
C. Streptococcus
D. E.coli
E. Staphylococcus epidermididis
298 Серонегативний сифіліс означає відсутність в сироватці хворого наступних класів імуноглобулінів:
A. IgE, IgA
B. *IgМ, IgG
C. IgG, IgA
D. IgA,IgM
E. IgG,IgD
299 При бактеріологічному дослідженні флори у хворих з гострим кандидозом слизової ротової порожнини, забраний матеріал необхідно доставляти в бактеріологічну лабораторію не пізніше:
A. 20 хвилин
B. 60 хвилин
C. 80 хвилин
D. 120 хвилин
E. *180 хвилин
300 При бактеріологічному дослідженні флори у хворих з хронічним кандидозом слизової ротової порожнини, забраний матеріал необхідно доставляти в бактеріологічну лабораторію не пізніше:
A. 20 хвилин
B. *3 годин
C. 1 години
D. 2 годин
E. 4-5 годин
301 . Хворим на пемфігус категорично протипоказано:
A. Вживання антибіотиків
B. *Інсоляція
C. Препарати йоду
D. Їжа, багата на глютен
E. Вживання сульфаніламідних препаратів
302 . Хворим на яку патологію протипоказані препарати йоду:
A. Звичайний пемфігус
B. Червоний плоский лишай
C. *Герпетиформний дерматит
D. Вегетуючий пемфігус
E. Листоподібний пемфігус
303 Хворим на яку патологію протипоказані злакові білки (глютен)
A. Звичайний пемфігус.
B. Червоний плоский лишай
C. *Герпетиформний дерматит
D. Вегетуючий пемфігус
E. Листоподібний пемфігус
304 . Збудник Papilimiоvirus hominis спричиняє такий тип уражень шкіри:
A. Контагіозний молюск
B. Герпетичний везикулярний дерматит
C. *Вірусні бородавки
D. Герпетиформний дерматит
E. Еритразму
305 . Який антибіотик протипоказано застосувати у разі ускладнень мікотичної інфекції:
A. Еритроміцин
B. Доксициклін
C. Сумамед
D. Офлоксацин
E. *Пеніцилін
306 Який системний глюкокортикостероїдний препарат є протипоказаним хворим на полідерматоміозит:
A. Дексаметазон
B. Преднізолон
C. Бетаметазон
D. Метилпреднізолон
E. *Тріамцінолон
307 Який за названих препаратів належить до кортикостероїдів пролонгованої дії
F. Дексаметазон
G. Преднізолон
H. *Дипроспан
I. Метилпреднізолон
J. Тріамцінолон
308 Пігментний сифілід (сифілітична лейкодерма) розвівається після зараження:
A. Через 6-8 тижнів
B. Через 3-4 тижня
C. *Через 5-8 місяців
D. Через 2-3 рокі
E. Через 1-2 місяца
309 Яка з названих клінічних ознак не є характерною для сифілітичної алопеції:
A. *Лущення
B. Раптовий початок
C. Відсутність суб”активних відчуттів
D. Відсутність рубцевих змін
E. Швидке прогресування
310 Яка з названих ознак не є характерною для червоного плоского лишаю:
A. Полігональні контури
B. *Тенденція до периферійного росту
C. Пупкоподібне центральне западіння
D. Ціанотичне забарвлення
E. Блискуча поверхня елементів
311 Яка з названих ознак атопії не належить до абсолютних в дерматології:
A. Ураження обличчя у дітей
B. Ураження розгинальних поверхонь кінцівок у дітей
C. *Випадання брів у латеральній зоні
D. Ліхеніфікація у великих складках
E. Хронічний перебіг
312 Диференційний діагноз стафілококового синдрому обпеченої шкіри проводять із
A. Звичайним імпетіго
B. *Синдромом Лайєлла
C. Сифілітичним пемфігусом
D. Везикулопустульозом
E. Фурункульозом
313 При якому з названих захворювань симптом Нікольского є позитивним:
A. Звичайному імпетіго
B. *Стафілококовому синдромі обпеченої шкіри
C. Сифілітичному пемфігусі
D. Везикулопустульозі
E. Фурункульозі
314 Постінфекційний імунітет після лікування сифілісу зберігається:
F. 1 рік
G. 2 роки
H. 5 років
I. Все життя
J. *Не зберігається
315 Інкубаційний період сифілісу при "класичному перебігу":
F. 2-3 дні
G. 1 тиждень
H. 2-3 місяці
I. 6-9 місяців
J. *3-4 тижні
316 Твердий шанкр при звичайному перебігу морфологічно:
F. Ерозія
G. Папула ерозована
H. Горбик
I. Пустула
J. *Ерозія або виразка
317 Для твердого шанкру характерна:
A. М'якість
B. Щільність
C. Болючість
D. Безболісність
E. *Щільність, безболісність
318 Для твердого шанкру характерна:
A. Свербіж
B. Біль
C. Периферичний ріст
D. Відсутність чітких меж, свербіж
E. *Чіткість меж і відсутність суб'єктивних розладів
319 Тривалість первинного серонегативного періоду:
A. 1 тиждень
B. 2 тижні
C. 3 місяці
D. До появи розеол
E. *До появи позитивного КСР
320 Які вторинні зміни шкіри характерні для псоріатичної висипки?
A. Рубцева атрофія
B. Вторинна атрофія
C. Колоїдні рубці
D. Атрофія волосяних фолікулів
E. *Вторинна лейкодерми
321 Тривалість (класична) усього первинного періоду сифілісу (без періоду інкубації):
A. 3-4 тижні
B. 4 місяці
C. 6 місяців
D. 1 місяць
E. *6-8 тижнів
322 Симптом “стеаринової плями ” при псоріазі зумовлено:
F. Акантолізом
G. Спонгіозом
H. Папиломатозом
I. Дискератозом
J. *Паракератозом
323 Характерні висипи для активних форм вторинного сифілісу:
F. Розеольозні
G. Папульозні
H. Горбикові
I. Пустульозні
J. *Розеольозні, папульозні, пустульозні
324 Висипка при вторинному сифілісі спричиняє:
F. Свербіж
G. Біль
H. Парестезії
I. Печіння
J. *Суб'єктивні відчуття не характерні
325 Характерно при активному вторинному свіжому сифілісі:
A. Поліморфізм висипки
B. Регрес сифілідів без лікування
C. Наявність блідих трепонем у сифілідах
D. *Позитивні серореакції
E. Усе вірно
326 При регресі папульозних сифілідів можуть з'явитися:
A. Атрофії
B. Рубці
C. Кальцифікати
D. Виразкування
E. *Вторинна пігментація
327 При вторинному сифілісі можливо поєднання висипів:
A. Розеол і папул
B. Розеол, папул і пустул
C. Папул і пігментних сифілісів
D. Алопеція і пігментних сифілідів
E. *Все перераховане вірно
328 Регіонарний склероденіт розвивається після появи твердого шанкру через:
F. 2 тижні
G. 2-3 тижні
H. 1 місяць
I. 3 тижні
J. *7-8 днів
329 До кардинальних клінічних ознак первинного сифілісу належать:
F. Твердий шанкр
G. Поліаденіт
H. Розеола
I. Регіонарний склероденіт
J. *Твердий шанкр; регіонарний склероденіт
330 Фагеденізм це:
A. Защемлення голівки внаслідок набряку
B. Запалення голівки статевого члена
C. Запалення голівки статевого члена і препуціуму
D. Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
E. *Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
331 Який симптом є патогномонічним для встановлення діагнозу “псоріатична оніходістрофія”?
A. Симптом “наперстка”
B. Оніхолізіс
C. Оніхогріфоз
D. Піднігтьовий гіперкератоз
E. *Симптом “олійної плями”
332 Імунітете при сифілісі:
A. Вроджений
B. Набутий
C. Нестерильний
D. Інфекційний
E. *Нестерильний, інфекційний
333 Фімоз – це:
A. Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
B. Защемлення голівки внаслідок набряку поява чорних кірочок на поверхні шанкру
C. Поява чорних кірочок на поверхні шанкру
D. Запалення голівки статевого члена
E. *Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
334 Призначення антибіотиків є доцільним у разі встановлення діагнозу.
F. Артропатичного псоріазу
G. Псоріазу долонь та підошвів
H. Псоріатичної еритродермії
I. Псоріазу волосистої частини голови
J. *Краплиноподібного псоріазу
335 Феномен Кебнера при псоріазі це:
F. Повторне виникнення елементів на тому самому місці
G. Виникнення висипки на відкритих ділянках шкіри
H. Виникнення висипки після вливання препаратів
I. Виникнення висипки після стресу
J. *Виникнення висипки у ділянці подразнення
336 Гангренізація – це:
A. Швидке руйнування тканин у ділянці шанкру
B. Запалення голівки статевого члена
C. Звуження препуціуму внаслідок набряку статевого члена
D. Защемлення голівки внаслідок
E. *Поява чорних кірочок на поверхні шанкру
337 Позитивація реакції Вассермана настає після появи шанкру через:
A. 3-4 дні
B. 2 тижні
C. 2 місяці
D. 7-8 днів
E. *3-4 тижні
338 Симптом “олійної плями” на нігтях є патогномонічним у встановленні діагнозу:
A. Бульозного спідермолізу
B. Червоного плоского лишаю
C. Дерматофітії нігтів
D. Хронічної кропив'янки
E. *Псоріатичної хвороби
339 До особливостей клінічного перебігу псорізу у дітей належить:
A. Ураження долонь та підошв
B. Часте ураження суглобів
C. Відсутність сверблячки
D. Псоріатична еритродермія
E. *Нетипова локалізація висипки
340 До атипових форм шанкру належать:
F. Шанкр молочної залози
G. Шанкр - панарицій
H. Шанкр - амигдаліт
I. Індуративний набряк
J. *Усе вірно, крім шанкру молочної залози
341 До особливостей клінічного перебігу псорізу у дітей належить:
F. Ураження долонь та підошв
G. Часте ураження суглобів
H. Відсутність сверблячки
I. Псоріатична еритродермія
J. *Нетипова локалізація висипки
342 До пустульозного сифілісу належать, усі крім:
A. Вугреподібний сифілід
B. Пігментний сифілід
C. Віспоподібний сифілід
D. Сифілітична ектима
E. *Сифілітична рупія
343 При вторинному сифілісі можливі такі ураження:
A. Сифілітичний гастрит
B. Сифілітичний гепатит
C. Сифілітичний міокардит
D. Сифілітичний гломерулонефрит
E. *Усе вірно
344 До патогістологічних змін при псоріазі належить все, крім
A. Гіперпроліферація епідермальних клітин
B. Акантоліз
C. Порушення кератинізації
D. Значний акантоз
E. *Запальна реакція у дермі
345 До клінічних ознак псоріатичної висипки належить все, крім:
A. Яскраво – червоний колір
B. Схильність до злиття
C. Округла форма
D. Локалізація у характерних ділянках
E. *Відсутність периферійного росту
346 . До клінічних ознак регіонарного склероденіту належать, усе крім:
A. Щільний
B. Рухомий
C. Болісний
D. Не з’єднаний із навколишніми тканинами
E. *Еластичний
347 Яке з наведених тверджень є найбільш коректним
A. Псоріаз це хронічний рецидивуючий, генетично зумовлений довічний дерматоз
B. Псоріаз це хронічний рецидивуючий дерматоз мультифакторіального генезу
C. Псоріаз – це хронічний рецидивуючий дерматоз з нез'ясованою етіологією
D. Псоріаз – це хронічний рецидивуючий , генетично зумовлений дерматоз
E. *Псоріаз – це хронічний рецидивуючий довічний дерматоз мультифакторіального генезу
348 До атипових форм твердого шанкру належать:
A. Шанкрамігдаліт
B. Твердий шанкр язика
C. Шанкр-панаріцій
D. Індуративний набряк
E. *Усе вірно, крім твердого шанкру язика
349 Який симптом є характерним для сифілітичних папул:
F. Сітка Уікхема
G. Стеаринові плями
H. Крапкової кровотечі
I. Термінальної плівки
J. *Комірець Бієтта
350 Диференційний діагноз широких кондилом проводять із:
F. Червоним плоским лишаєм
G. Рожевим пітиріазом
H. Дерматитами
I. Псоріазом
J. *Аногенітальними бородавками
351 Критерії діагностики для сифілітичної алопеції є:
A. Раптовий початок
B. Відсутність суб’єктивних відчуттів
C. Швидке прогресування
D. Позитивні серологічні реакції
E. *Усе вірно
352 Рауцедо – це:
A. Сифілітичні папули
B. Сифілітична лейкодерма
C. Сифілітичні пустули
D. Сифілітичне випадіння волосся
E. *Тривала хрипоти при ураженні голосових зв’язок
353 До різновидів сифілітичних папул належать:
A. Міліарні сифілітичні папули
B. Лентикулярні сифілітичні папули
C. Нумулярні сифілітичні папули
D. Широкі кондиломи
E. *Усе вірно
354 З метою підтвердження діагнозу сифілісу використовують такі методи діагностики:
A. Реакція Вассермана
B. Реакція імунофлуоросценції (РІФ)
C. Реакція іммобілізації блідих трепонем (РІБТ)
D. Імуноферментний аналіз (ІФА)
E. *Усе вірно
355 Провідним методом клінічного обстеження при псоріазі є:
A. Діаскопія
B. Дослідження зіскобу з поверхні папул
C. Визначення дермографізму
D. Мазок – відбиток з поверхні папул
E. *Пошкрябування *
356 Яка з названих ознак не характерна для клінічного перебігу псоріазу:
A. Рецидивуючий характер
B. Загострення у певні пори року
C. Наявність клінічних ремісій
D. Хронічний перебіг
E. *Відсутність клінічних ремісій у зимовий період
357 До пустульозних сифілідів належать, усе крім:
A. Вугреподібний сифілід
B. Сифілітична алопеція
C. Сифілітичне імпетиго
D. Сифілітична ектима
E. *Сифілітичний сікоз
358 . Для первинної висипки при псоріазі є характерним такий колір:
F. Ціанотичний
G. Блідо-рожевий
H. *Яскраво-червоний
I. Цеглястий
J. Сірий
359 Комірець Бієтта характерний для папул:
A. Псоріатичних
B. При червоному плоскому лишаю
C. Алергійному дерматиті
D. Поліморфної еритемі
E. *Червоний з ціанотичним відтінком
360 Вторинними елементами висипки при псоріазі:
A. Серозні кірочки
B. Жовто-брунатні лусочки
C. Скальповані єккоріації
D. Кірочки молочного кольору
E. *Сріблясто-білі лусочки
361 Лабораторними підтвердженням сифілітичного характеру уражень можна вважати:
A. виявлення в темному полі зору блідої трепонеми
B. позитивна РІФ
C. позитивна реакція Вассермана після 3-4 тижнів існування шанкру
D. забарвлення мазків за Грамом
E. *усе вірно, крім забарвлення мазків за Грамом
362 У разі виявлення твердого шанкру на слизовій оболонці геніталій, який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. висипку на тілі
B. свербіж
C. болючість
D. наявність гнійних виделень
E. *склераденіт паховий
363 . Який з названих клінічних симптомів не є характерним для псоріазу:
A. Ураження суглобів
B. Ураження волосистої частини голови
C. Дисемінована висипка
D. Оніходістрофії
E. *Висипка на слизових оболонках
364 . Карбункул це:
A. Множинні фурункули на обмеженій ділянці
B. Гостре гнійно-некротичне ураження фолікула
C. Конгломерат фурункулів на окремих інфільтратах
D. Гостре гнійно-некротичне ураження потової залози
E. *Конгломерат фурункулів на спільному інфільтраті
365 Оптимальною температурою для існування блідої трепонеми є
A. 60?С
B. 20?С
C. 70?С
D. 45?С
E. *37?С
366 . Тяжкість алергійного дерматиту визначається:
A. Концентрацією алергену
B. Віком хворого
C. Терміном від моменту контакту
D. Властивостям аллергену
E. Ступенем сенсибілізації
367 Реакція Вассермана стає позитивною після появи шанкру через:
A. 2-3 дні
B. 1 місяць
C. 7-8 днів
D. 2 тиждня
E. *3-4 тижні
368 . Сифіліс - це:
A. Інфекційне захворювання шкіри
B. Інфекційне захворювання слизових
C. Інфекційне захворювання нервової системи
D. Системне аутоімунне захворювання
E. *Загальноінфекційне захворювання
369 . Наявність сріблясто-білих лусочок на поверхні первинних елементів характерна при :
A. Червоному плоскому лишаю
B. Дерматофітії гладкої шкіри
C. Справжній екземі
D. Звичайному імпетиго
E. *Псоріазі
370 . Який з названих симптом не спостерігається при псоріазі:
A. Симптом “кров'яної роси”
B. Симптом “стеаринової плями”
C. Симптом “крапкової кровотечі”
D. Симптом “термінальної плівки”
E. *Симптом “облатки”
371 Назвіть правильне твердження:
A. До ускладнень псоріазу належить артопатія і еритродермія
B. До ускладнень належить артропатія і нефропатія
C. До ускладнень псоріазу належить еритродермія і нефропатія
D. До ускладнень псоріазу артропатія і міокардіодистрофія
E. *До ускладнень псоріазу належить еритродермія і міокардіодістофія
372 . Які препарати використовуються для пробного лікування в первинному серопозитивному сифілісі:
A. Пеніцилін
B. Біцилін
C. Бійохінол
D. Препарати йоду
E. *Пробне лікування не проводиться
373 Висипи при вторинному сифілісі викликають:
A. Свербіж
B. Біль
C. Парестезії
D. Печіння
E. *Суб'єктивні розлади не характерні
374 Для вторинного свіжого сифілісу характерно усе, крім:
A. Рясна висипка
B. Наявність розеольозних елементів висипки
C. Позитивні серореакції
D. Наявність первинної сифіломи і позитивні серореакції
E. *Наявність регіонарного склераденіту
375 Типово для сифілітичної розеоли:
A. Рожевий колір
B. Відсутність периферичного росту
C. Відсутність лущення
D. Відсутність суб'єктивних розладів
E. *Все перераховане вірно, крім відсутності лущення
376 У хворої 21 р. на статевих органах впродовж місяця ерозивні негостро запальні папули із вологою поверхнею, неболючі, різна місцева терапія неефективна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес генітальний
B. Кандидоз
C. Контагіозний молюск
D. Імпетиго
E. *Ерозивні сифілітичні папули
377 У хворої на шиї впродовж 4 місяців білі плями у вигляді мережива без суб’єктивних відчуттів, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Різнокольоровий пітиріаз
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. *Сифілітичну лейкодерму
378 У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід продумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. *Дрібновогнищева сифілітична алопеція
379 У хворої 28 р. на статевих губах папули 1 см діаметром бурого кольору, щільні, на широкій основі з рівною поверхнею, схильні до злиття, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Кандидоз
D. Хламідіоз
E. *Широкі сифілітичні кондиломи
380 Хворий 28 р. впродовж місяця безрезультативно лікується з приводу хриплого голосу, одночасно у хворого в ділянці скронь виявлена дрібно вогнищева алопеція із порідінням волосся. Про яку хворобу слід подумати?
A. Банальний ларингіт
B. Гніздову алопецію
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Бляшкову склеродермію
E. *Рауцедо (сифіліс)
381 У хв. 40 р. на грудях, животі дисеміновані червоні запальні плями діаметром 0,5 см, які виникають при діаскопії, без суб’єктивних відчуттів, не зливаються, не лущаться. Про яку хворобу слід подумати?
A. Рожевий пітиріаз
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Дерматит
D. Псоріаз
E. *Сифілітичну розеолу
382 Хворий випадково несподівано помітив у себе численні маленькі вогнища випадання волосся на скронях без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздову алопецію
B. Себорею
C. Псоріаз
D. Дискоїдний червоний вовчак
E. *Дрібновогнищеву сифілітичну алопецію
383 Хворий випадково несподівано помітив у себе численні маленькі вогнища випадання волосся на скронях без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздову алопецію
B. Себорею
C. Псоріаз
D. Дискоїдний червоний вовчак
E. *Дрібновогнищеву сифілітичну алопецію
384 Для якого захворювання характерний симптом Арді?
F. Псоріаз
G. Парапсоріаз
H. Імпетиго
I. Пемфігус
J. *Короста
385 Для якої нозології характерні папуло-везикули на долонях та підошвах у грудних дітей?
F. Герпес
G. Атопічний дерматит
H. Дерматит з явищами екзематизації
I. Екзема
J. *Короста
386 Хворий скаржиться на ураження шкіри лобка. Хворобу пов’язує з недотриманням особистої гігієни. Об’єктивно: на шкірі лобка дві ерозії овальної форми діаметром 3-5 мм, безболісні, яскраво червоного кольору. Пахвинні лімфовузли праворуч розміром в горох, щільні, безболісні.
A. Фтиріаз
B. Імпетиго
C. Дерматит
D. Герпес простий
E. *Первинний сифіліс
387 У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. *Склераденіт паховий
388 Диспансерне спостереження за особами, що перехворіли на коросту триває:
A. 1 – 2 тижні
B. 2 – 3 тижні
C. Диспансерне спостереження не проводиться
D. 5 –6 тижнів
E. *3 – 4 тижні
389 При патогістологічному дослідженні шкіри виявили гіперплазію епідермісу лімфогістіоцитарний інфільтрат. Ваш клінічний діагноз:
A. Псоріаз
B. Грибоподібний мікоз
C. Туберкульоз шкіри
D. Парапсоріаз
E. Постсокабіозна лімфоплазія шкіри
390 Оберіть метод лабораторної діагностики корости:
F. Мазок – відбиток за Танком
G. Мазок – відбиток на акантолітичні клітини
H. Виявлення еозинофілів у місті порожнинних елементів
I. Виявлення LE – клітин
J. *Англосаксонський метод
391 Псевдоатрофічна облямівка Воронова з'являється:
F. Не характерно для псоріазу
G. У регресуючій стадії
H. У прогресуючій
I. Характерне для усіх стадій псоріазу
J. *У стаціонарній стадії
392 У хворого в ділянці ануса множинні, діаметром 0,5-1 см, щільні папули із вологою поверхнею, червоні, негостро запальні, без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
F. Геморой
G. Проктит
H. Гострокінцеві (анальні) бородавки
I. Дерматит
J. *Широкі сифілітичні кондиломи
393 У хв. 48 р. бездомного, на шкірі тулуба численні бурі кірочки без запальних явищ навколо і суб’єктивних відчуттів, на долонях щільні, негостро запальні, червоні папули без лущення, дрібно вогнищева алопеція на скронях. Про яку хворобу слід подумати?
A. Імпетиго звичайне
B. Фурункульоз
C. Гніздова алопеція
D. Токсикодермія
E. *Вторинний сифіліс
394 У хв. 41 р. впродовж місяця випадає волосся, на голові множинні, діаметром до 1 см плішинки, у яких значне порідіння волосся, шкіра не змінена, суб’єктивних відчуттів нема. Про яку хворобу слід подумати?
A. Гніздова алопеція
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Себорея голови
D. Псоріаз голови
E. *Дрібновогнищева сифілітична алопеція
395 Яка середня тривалість первинного серонегативного періоду сифілісу?
A. 1 тиждень
B. 10 днів
C. 3 місяці
D. 6 місяців
E. *3-4 тижні
396 У хворого в ділянці препуціуму ерозія діаметром 0,5 см. без запальних явищ навколо, в основі щільна, поверхня гладенька. Який клінічний симптом слід шукати для клінічного підтвердження діагнозу сифілісу?
A. Висипку на тілі
B. Свербіж
C. Болючість
D. Наявність гнійних виділень
E. *Склераденіт паховий
397 Хворий 26 р. лікував ранку на статевому члені, через тиждень після загоєння цієї ранки на шкірі грудної клітки, живота з’явились червоні плями 0,5 см діаметром, які не зливаються, не лущаться, не спричиняють суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Рожевий пітиріаз
C. Червоний плоский лишай
D. Псоріаз
E. *Сифілітичну розеолу
398 Розрізняють такі форми пустульозного сифіліду, крім:
A. Сифілітичні вугри
B. Сифілітичне імпетиго
C. Сифілітична віспа
D. Сифілітична ектима
E. *Сифілітичний фолікуліт
399 Характерним для пігментного сифіліду (сифілітичної лейкодерми) є:
A. Лущення
B. Свербіж
C. Має запальний характер
D. Схильний до злиття
E. *Не спричиняє суб’єктивних відчуттів
400 Можливі ураження рухового апарату при вторинному сифілісі:
A. Нічний кістковий біль
B. Коксартрози
C. Періостити і остеоперіостити
D. Артралгії плечових та колінних суглобів
E. *Усе вірно, крім коксартрозів
401 До клінічних ознак вторинного сифілісу належать:
A. Розеола
B. Дрібно вогнищева алопеція
C. Твердий шанкр
D. Пігментний сифілід
E. *Усе вірно, крім твердого шанкру
402 Для сифілітичної розеоли є характерним:
A. Схильність до злиття
B. Печіння
C. Лущення
D. Свербіж
E. *Відсутність суб’єктивних відчуттів
403 Папули при вторинному сифілісі:
A. Плоскі
B. Чітко відмежовані
C. Не спричиняють суб’єктивних відчуттів
D. Без периферійної запальної облямівки
E. *Усе вірно
404 До лабораторних доказів сифілітичного характеру ураження належать:
A. Виявлення у темному полі зору блідої трепонеми
B. Позитивна РІФ
C. Позитивна RW після 3-4 тижнів існування шанкру
D. Виявлення клітин Тцанка
E. *Усе вірно, крім виявлення тклітин Тцанка
405 Супровідний регіонарний склераденіт:
A. Щільний
B. Болючий
C. Рухомий
D. Не з’єднаний із навколишніми тканинами
E. *Усе вірно, крім болючий
406 Розрізняють такі види сифілітичної алопеції, крім:
A. Дифузна алопеція
B. Рубцева алопеція
C. Дрібновогнищева алопеція
D. Змішана алопеція
E. *Рубцева алопеція
407 Для сифілітичних папул характерні такі властивості:
A. Мідно-червоний колір
B. Щільність
C. Свербіж
D. Негострозапальний характер
E. *Усе вірно, крім свербіжу
408 Сифілітичну розеолу диференціюють із:
A. Рожевим пітиріазом
B. Токсикодерміями
C. Різнокольоровим пітиріазом
D. Інфекційними хворобами
E. *Усе вірно
409 До клінічних доказів сифілітичного характеру ураження належать:
A. Наявність інкубаційного періоду 3-4 тижні
B. Відсутність суб’єктивних відчуттів
C. Ущільнення в основі
D. Наявність пахового склераденіту
E. *Усе вірно
410 Метод пульс-терапії протигрибковими препаратами ефективний при:
F. Інфільтративно-гнійній трихофітія
G. Еритразмі
H. Різнокольоровому пітиріазі
I. Мікроспорії волосистої частини голови
J. *Дерматофітії нігтів
411 Хронічна дерматофітія найчастіше трапляється:
F. У дітей
G. В осіб похилого віку
H. У чоловіків
I. У підлітковому віці
J. *У жінок
412 .Що з названих клінічних ознак не є характерним для червоного плоского лишаю:
F. Полігональні контури висипки
G. Ураження слизових оболонок
H. Синюшне забарвлення
I. Відсутність тенденції до периферійного росту
J. *Відсутність суб'єктивних відчуттів
413 .Яке з названих тверджень є правильним:
F. Висипка при червоному плоскому лишаю схильна до злиття
G. Висипка при червоному плоскому лишаю має яскраво-рожеве забарвлення
H. Висипка при червоному плоскому лишаю не супроводжується сверблячкою
I. Висипка при червоному плоскому лишаю має чіткі округлі контури
J. *Висипка при червоному плоскому лишаю має полігональні контури
414 До діагностичних критеріїв дерматофітії пахової належить все, крім:
F. Типова локалізація
G. Сверблячка
H. Наявність гострозапального валка по периферії
I. Наявність вогнищ з поліциклічними обрізами
J. *Зелене свічення під люмінесцентною лампою
415 .Ізоморфна реакція Кебнера, це:
A. Навколо папул виникає біла облямівка
B. При пошкрябуванні виступають крапельки крові
C. На поверхні нігтьових пластинок з'являються точкові заглибини
D. При змащуванні елементів висипки олією виступає сітчастий малюнок.
E. *На місці травми з'являється свіжа висипка
416 .Оберіть препарат для лікування псоріазу нігтів:
A. Нізорал
B. Аскорутин
C. Орунгал
D. Доксициклін
E. *Метотрексат
417 Придатками шкіри є:
A. Судин шкіри
B. Нервові сплетіння
C. Епідерміс
D. Підшкірна жирова клітковина
E. *Нігті
418 Придатками шкіри є:
A. Нервові сплетіння
B. Судини
C. Епідерміс
D. Підшкірна жирова клітковина
E. *Волосся
419 .До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Ерозія
420 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Пляма
G. Папула
H. Вузол
I. Уртикарний елемент
J. *Лусочка
421 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Пляма
G. Папула
H. Вузол
I. Уртикарний елемент
J. *Тріщина
422 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Виразка
423 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Кірочка
424 .До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Ліхеніфікація
425 До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Рубець
426 .До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Садно
427 .До первинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Вузол
D. Уртикарний елемент
E. *Вегетації
428 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Тріщина
G. Ерозія
H. Кірочка
I. Виразка
J. *Пляма
429 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Тріщина
G. Ерозія
H. Кірочка
I. Виразка
J. *Папула
430 .До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Тріщина
G. Ерозія
H. Кірочка
I. Виразка
J. *Вузол
431 До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
F. Тріщина
G. Ерозія
H. Кірочка
I. Виразка
J. *Везикула
333. .До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. *Пузир
432 .До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. *Пустула
433 До вторинних елементів висипки належать усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. Циста
434 .До вторинних елементів висипки належить усі, крім:
A. Тріщина
B. Ерозія
C. Кірочка
D. Виразка
E. *Уртикарний елемент
435 До вторинних елементів висипки належить усе, крім
A. Ерозія
B. Кірочка
C. Тріщина
D. Виразка
E. *Папула
436 До вторинних елементів висипки належить усе, крім
A. Ерозія
B. Кірочка
C. Тріщина
D. Виразка
E. *Бляшка
437 .Ерозія це дефект:
A. Дерми
B. Підшкірної жирової клітковини
C. Дерми та підшкірної жирової клітковини
D. Епідермісу та підшкірної жирової клітковини
E. *Епідермісу
438 Симптом Нікольского є позитивним при всіх хворобах, крім:
F. Звичайний пемфігус
G. Синдром Лайєлла
H. Токсичний епідермальний некроліз
I. Стафілококовий синдром обпеченої шкіри
J. *Герпетиформний дерматит
439 При якій з названих нозологій симптом Нікольського є позитивним:
F. Справжня екзема
G. Герпетиформний дерматит
H. Звичайне імпетиго
I. Кандидоз великих складок
J. *Звичайний пемфігус
440 Симптом Нікольського при звичайному пемфігусі зумовлено:
F. Папіломатозом
G. Акантозом
H. Паракератозом
I. Спонгіозом
J. *Акантолизом
441 .До чинників, котрі впливають на розвиток псоріазу належать усі, крім:
F. Охолодження
G. Наявність хронічних вогнищ інфекції
H. Антималярійні препарати
I. Адреноблокатори
J. *Харчові токсини
442 Збудником корости є:
F. Вірус
G. Бактерії
H. Грибки
I. Усе перераховане вірно
J. *Кліщ
443 .Коростяний хід знаходиться в:
F. Дермі
G. Підшкірній жировій клітковині
H. Потових залозах
I. Сальних залозах
J. *Епідермісі
444 Основним методом лабораторної діагностики хворих на коросту є:
F. Біопсія шкіри
G. Мазок – відбиток за Танком
H. Мікроскопія у темному полі
I. Діаскопія
J. *Метод лужного препарування *
445 Оклюзійна пов'язку накладають при використанні:
F. Противірусних мазей
G. Протигрибкових мазей
H. Антисептичних мазей
I. Проти паразитарних мазей
J. *Кортикостероїдних мазей
446 Демодекс- це :
F. Вірус
G. Бактерія
H. Грибок
I. Усе перераховане вірно
J. *Кліщ
447 До первинних безпорожнинних елементів належать усі, крім:
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. *Везикула
448 Первинними елементами, які не мають порожнини є усі, крім
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. *Булла
449 Первинними елементами, які не мають порожнини є всі, крім
A. Пляма
B. Папула
C. Горбик
D. Вузол
E. *Пустула
450 Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. *Папула
451 Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. *Вузол
452 Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. *Пляма
453 Первинними елементами, які мають порожнину є всі, крім:
A. Везикула
B. Булла
C. Пустула
D. Циста
E. *Горбик
454 Збудником різнокольорового псоріазу є:
F. Corinebacterium minutissimum
G. Microsporum canis
H. Candida albicans
I. Propionbacterium acnes
J. *Pityrosporum ovale*
455 Pityrosporum ovale є збудником:
F. Еритразми
G. Кандидозного стоматиту
H. Мікроспорії волосистої частини голови
I. Звичайних вугрів
J. *Різнокольорового пітиріазу
456 Corinebacterium minutissimum є збудником:
F. Різнокольорового лишаю
G. Дерматофітія пахової
H. Мікроспорії волосистої частини голови
I. Кандидозного стоматиту
J. *Еритрозми
457 При обстеженні під лампою Вуда еритразма дає:
F. Зелене свічення
G. Золотисте свічення
H. Не дає свічення
I. Рожеве свічення
J. *Червоне свічення
458 При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда мікроспорія дає:
A. Червоне свічення
B. Не дає свічення
C. Рожеве свічення
D. Золотисте свічення
E. *Зелене свічення
459 При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда червоне свічення дає:
A. Дерматофітія пахова
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Кандидоз
D. Мікроспорія
E. *Еритразма
460 Феномен Кебнера характерний для:
A. Алергічного дерматиту
B. Піодермій
C. Пухлин шкіри
D. Вульгарних вугрів
E. *Псоріазу
461 При люмінесцентній діагностиці під лампою Вуда зелене свічення дає:
A. Різнокольоровий пітиріаз
B. Еритразма
C. Дерматофітія пахова
D. Кандидоз
E. *Мікроспорія
462 До псоріатчних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. *«Стеаринова пляма»
463 До псоріатичних феноменів належать:
A. «Комірець Бієтта»
B. «Намисто Венери»
C. «Симптом штампу»
D. «З’їдження міллю»
E. *«Термінальна плівка»
464 До псоріатичних феноменів належать:
F. «Комірець Бієтта»
G. «Намисто Венери»
H. «Симптом штампу»
I. «З’їдження міллю»
J. *«Точкова кровотеча»
465 Підвищена чутливість, до препаратів йоду спостерігається у хворих на:
F. Псоріаз
G. Звичайний пемфігус
H. Різнокольоровий пітиріаз
I. Червоний плоский лишай
J. *Герпетиформний дерматит
466 Враження нігтів при псоріазі характеризуються наступними симптомами:
A. «Сітка Цікхема»
B. «З’їдження міллю»
C. «Комірець Бієтта»
D. Усе перераховане вірно
E. *"Симптом наперстка»
467 Враження нігтів при псоріазі характеризуються наступними симптомами:
A. «Намисто Венери»
B. «З’їдження міллю»
C. «Комірець Бієтта»
D. Усе перераховане вірно
E. *Оніхоліз
468 Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Уртикарні елементи
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. *Папули
469 Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Пустули
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. *Бляшки
470 Морфологічними елементами при псоріазі є:
A. Виразки
B. Коростяні ходи
C. Кірочки
D. Усе перераховане вірно
E. *Лусочки
471 Морфологічними формами псоріазу є все, окрім:
A. Тотальний
B. Краплиноподібний
C. Дифузний
D. Еритродермія
E. *Псоріаз нігтів
472 Морфологічними формами псоріазу є все, окрім:
A. Тотальний
B. Краплиноподібний
C. Дифузний
D. Еритродермія
E. *Артропатичний псоріаз
473 Морфологічними формами псоріазу є все, крім:
A. Нумулярний
B. Краплиноподібний
C. Лентикулярний
D. Бляшковий псоріаз
E. *Еритродермія
474 Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. *Еритродермія
475 Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. *Краплиноподібний
476 Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. *Дифузний
477 Клінічними формами псоріазу є все, крім:
A. Псоріаз складок
B. Псоріаз нігтів
C. Артропатичний псоріаз
D. Себорейний псоріаз
E. *Кільцеподіб
478 Краплиноподібний псоріаз поєднаний із:
A. Коростяним кліщем
B. Переохолодженням
C. Травмою
D. Усе перераховане вірно
E. *Гострими респіраторними захворюваннями
479 При котрій з названих нозологій уражається слизова оболонка ротової порожнини:
A. Псоріаз
B. Парапсоріаз
C. Атопічний дерматит
D. Екзема
E. *Червоний плоский лишай
480 В осіб котрі страждають на цукровий діабет частіше трапляється:
A. Псоріаз волосистої частини голови
B. Псоріаз долонь і підошов
C. Псоріаз нігтів
D. Арторопатичний псоріаз
E. *Псоріаз складок
481 Феномен Кебнера, означає появу папул на:
A. На волосистій частині голови
B. На нігтях
C. Природних складках
D. Усе перераховане вірно
E. *Місці травми
482 Оберіть препарат для лікування мікроспорії волосистої частини голови:
A. Метотрексат
B. Доксициклін
C. Преднізолон
D. Герпевір
E. *Грізеофульвін
483 Характерною ознакою уражень шкіри при пізньому сифілісі є:
A. Відсутність рубців та рубцевої атрофії після загоєння
B. Висока контагіозність
C. Завжди позитивна реакція Вассермана
D. Наявність збудника на поверхні
E. *Тенденції до групування в одній ділянці
484 Для уражень шкіри при пізньому сифілісі характерно усе, крім:
A. Мають руйнівний характер
B. Мають тенденцію до групування
C. Після загоєння залишають рубці та рубцеві атрофії
D. Утворюють дуги, кільця, гірлянди
E. *Висока контагіозність
485 У дитини грудного віку – множинні уртикарні елементи із геморагічними кірочками в центрі, ймовірний діагноз?
A. Кропив'янка
B. Атопічний дерматит
C. Псоріаз
D. Екзема
E. *Короста
486 Сітка Уікхема- дрібні білі крупинки або лінії на поверхні:
A. Кірочок
B. Ерозій
C. Виразок
D. Усе перераховане вірно
E. *Папул
487 Оберіть групи препаратів для лікування постскабіозної доброякісної лімфоплазії:
A. Антисептичні розчини
B. Анілінові барвники
C. Протигрибкові мазі
D. Примочки
E. *Кортикостероїдні мазі
488 Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Враження слизових
E. *Відсутність свербіжу
489 Хворобливе відчуття повзання мурашок, це:
A. Ляробіш
B. Педикульоз тіла
C. Короста плавців
D. Зернова короста
E. *Підліткова короста
490 Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Враження слизових
E. *Поліморфізм
491 Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є все, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Враження нігтів
D. Враження слизових
E. *Ураження суглобів
492 Етіологічними чинниками червоного плоского лишаю є:
A. Гіперчутливість
B. Вірусна інфекція
C. Аутоімунні реакції
D. Психогенні чинники
E. *Спадкові чинники
493 Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є усе, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Розчухи
E. *Лущення
494 Клінічними ознаками червоного плоского лишаю є усе, крім:
A. Наявність папул
B. Наявність сітка Уікхема
C. Позитивний феномен Кебнера
D. Свербіж
E. *Яскраво – червоний колір
495 До клінічних ознак вторинного сифілісу належить усе, крім:
A. Дрібновогніщева алопеція
B. Сифілітична розеола
C. Широкі кондиломи
D. Вугреподібний сифіліс
E. *Регіонарний склераденіт
496 Яка з названих ознак є достовірною при пізньому вродженому сифілісі:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Симптом Авсітідійського
D. Вкорочення верхньої щелепи
E. *Зуби Гетчінсона
497 Для псоріазу нігтів характерне усе, крім:
A. Симптом наперстка
B. Симптом масляної плями
C. Оніхолізис
D. Усе перераховане вірно
E. *Наявність гною
498 Облямівка Воронова - симптом:
A. Червоного плоского лишаю
B. Піодермій
C. Корости
D. Сифілісу
E. *Псоріазу
499 Вірогідніми ознакими пізнього вродженого сифілісує все, окрім:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Симптом Авсітідійського
D. Вкорочення верхньої щелепи
E. *Зуби Гетчінсона
500 Для червоного плоского лишаю характерно:
A. Морфологічні висипання
B. Враженні нігтів
C. Враження слизових
D. Наявність свербежу
E. *Усе перераховане вірно
501 Для лікуванні псоріазу використовуємо усе, крім:
A. Метотрексат
B. Вітаміни
C. Циклоспорин
D. Кортикостероїди
E. *Протигрибкові середники
502 Для лікуванні псоріазу використовуємо усе, крім:
A. Метотрексат
B. Вітаміни
C. Циклоспорин
D. Кортикостероїди
E. *Противірусні середники
503 Гіпопігментовані плями при псоріазі – результат регресу:
A. Пустул
B. Бульозних елементів
C. Бляшок
D. Усе перераховане вірно
E. *Папул
504 Гіперпігментовані плями при псоріазі – результат регресу:
A. Везикул
B. Пустул
C. Бульозних елементів
D. Усе перераховане вірно
E. *Бляшок
505 Обєктивний огляд хворих на псоріаз включає усе, крім:
A. Огляд елементів висипки
B. Пальпацію
C. Оцінку загального стану пацієнта
D. Зшкрябування
E. *Виконання тесту Бальзера
506 Етіологічним чинником виникнення бородавок є:
A. Pityrosporum ovale
B. Corinebacterium minutissmun
C. Molluscovirus hominis
D. Herpesvirrus hominis
E. *Patilomavirus hominis
507 Йодну пробу Бальзера застосовують як додатковий клінічний тест з метою підтвердження діагнозу
A. Червоного плоского лишаю
B. Пара псоріазу
C. Псоріазу
D. Звичайного пемфігусу
E. *Різнокольорового пітиріазу
508 Які з плям є запального характеру:
A. Розеола
B. Петехія
C. Еритема
D. Телеангіектазії
E. *Розеола і еритема
509 Демодекс фолікульором виявляють у:
A. Зшкребках із крил носа
B. Зшкребках з носо-губних складок,
C. Зшкребках із червоної окрайки губ
D. Зшкребках із шкіри повік,
E. *Вірно усе, крім зшкребків із червоної окрайки губ*
510 Первинними безпорожнинними елементами висипки є:
A. Папула
B. Піхур
C. Вузол
D. Все перелічене вірно
E. *Все перелічене вірно, крім "піхур”
511 Які з нищеперелічених елементів висипки можуть призводити до рубців:
A. Папула
B. Бляшка
C. Ерозія
D. Везикула
E. *Вузол
512 Нелікована себорея може ускладнюватися:
A. Демодикозом обличчя
B. Піодермією
C. Акнеформною висипкою
D. Фотодерматитом
E. *Усе вірно, крім”фотодерматиту»
513 Вторинними морфологічними елементами висипки є:
A. Ерозія
B. Тріщина
C. Ссадно
D. Пустула
E. *Вірно все, крім “пустула”*
514 Для яких захворювань є характерною істинно мономорфна висипка:
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Герпетиформний дерматит
D. Атопічний дерматит
E. *Псоріаз
515 Утворення рубців відбувається при:
A. Еволюції бляшки
B. Розсмоктувані вузла
C. Розсмоктуванні папул
D. Еволюції везикули
E. *Розпаді гуми
516 До вторинних елементів висипу належать:
A. Лусочка
B. Атрофія
C. Рубець
D. Вузол
E. *Вірно все, крім вузол
517 Ринофіма характеризується:
A. Зменшенням розмірів носа
B. Застійними явищами в поверхневій венозній мережі
C. Пористістю шкіри носа і посиленням саловиділення
D. Все перераховане вірно
E. *Вірно усе, крім зменшенням розмірів носа
518 Для розсмоктування рубців після глибоких і шароподібних акне призначають:
A. Борні примочки
B. Парафінові аплікації
C. Іонофорез із лідазою
D. Глибоке лущення
E. *Вірно усе, крім борних примочок
519 У хворого дисеміноване імпетиго і свербіж, що посилюється вночі. Яку ще хворобу слід шукати у хворого
A. Дерматит
B. Псоріаз
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. *Коросту
520 Який із названих препаратів застосовується для лікування корости?
A. Нітіфор
B. Спрей-пакс
C. Пара-плюс
D. Педілін
E. *Бензилбензоат
521 На шкірі тулуба, згинальних поверхонь кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів. Назвіть найвірогідніший діагноз?
A. Кропив'янка
B. Дерматит
C. Екзема
D. Рожевий пітиріаз
E. *Короста
522 При профілактичному огляді дітей дитячого садка виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся?
A. АРРІВО
B. Хлорамін
C. Хлорофос
D. Неопін
E. *Ніттіфор
523 У хворого на шкірі ерозії. Який елемент висипки передував утворенню ерозій?
A. Вузлик
B. Горбик
C. Уртикарний елемент
D. Пляма
E. *Везикула
524 Для якого елемента висипки характерні раптовий початок, нетривале існування, безслідне зникнення, свербіж?
A. Плями
B. Вузлика
C. Везикули
D. Вузла
E. *Уртикарного елемента
525 Який вторинний елемент висипки після загоєння залишає рубець?
A. Кірочка
B. Ліхеніфікація
C. Ерозія
D. Вегетація
E. *Виразка
526 У хворого обмежена мокнуча поверхня (екзема). Яка лікарська форма показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Мазь
C. Крем
D. Збовтувана суміш
E. *Примочка
527 У хворого ділянка ліхеніфікації (ущільнена і потовщена – простий хронічний лишай). Яка лікарська форма показана для місцевої терапії?
A. Присипка
B. Аерозоль
C. Примочка
D. Збовтувана суміш
E. *Мазь
528 Як додатковий клінічний тест з метою підтвердження діагнозу різнокольорового пітиріазу застосовують:
A. Визначення дермографізму
B. Проведення діаскопії
C. Визначення симптому Нікольського
D. Дослідження на виявлення акантолітичних клітин
E. *Виконання проби Бальзера
529 Який із названих препаратів має протигрибкову дію?
A. Супрастин
B. Кальцію глюконат
C. Триамцинолон
D. Ацикловір
E. *Нізорал
530 Який із названих препаратів належить до антигістамінних ?
A. Бетаметазон
B. Сульфадиметоксин
C. Ламізил
D. Герпевір
E. *Фенкарол
531 Яка із названих мазей має кератолітичну дію?
A. Мірамістинова
B. Стрептоцидова
C. Клотримазол
D. Бензилбензоату
E. *Карбодерм
367 Як інтерпретують повну відсутніть гемолізу при проведені реакції Вассермана?
A. Позитивна
B. Слабо позитивна
C. Сумнівна
D. Негативна
E. *Різко позитивна
532 Дослідження на виявлення акантолітичних клітин проводять з метою підтвердження діагнозу:
A. Герпетичного везикулярного дерматиту
B. Герпетиформного дерматиту
C. Червоного плоского лишаю
D. Різнокольорового пітиріазу
E. *Звичайного пемфігусу
533 Які первинні елементи виявляють у хворих на вульгарне імпетиго
A. Везикули
B. Пузирі
C. Пустули
D. Ерозії
E. *Все перераховане вірно, крім ерозії
534 Які вторинні елементи виявляють у перебізі вульгарного імпетиго
A. Везикули
B. Пустули
C. Ерозії
D. Медово-жовті кірочки
E. *Ерозії та медово-жовті кірочки
535 Як інтерпретують значний гемоліз при проведені реакції Вассермана?
A. Різко позитивна
B. Позитивна
C. Сумнівна
D. Негативна
E. *Слабо позитивна
536 Як інтерпретують гемоліз, який ледь розпочався при проведені реакції Вассермана?
A. Різко позитивна
B. Слабо позитивна
C. Сумнівна
D. Негативна
E. *Позитивна
537 Для якого ускладнення твердого шанкру характерно поява чорних кірочок на поверхні шанкру?
A. Баланіт
B. Парафімоз
C. Фагеденізм
D. Баланопостит
E. *Гангренізація
538 Які засоби використовують місцево у лікуванні хворого на вульгарне імпетиго
A. Мазь «герпевір»
B. Мазь локоїд
C. Мазь ламізил
D. Мазь елоком
E. *Кремген
539 Які первинні елементи спостерігаються у хворого на фурункул
A. Інфільтрат (вузол)
B. Конічна пустула
C. Некротичний стрижень
D. Папула
E. *Все вірно, крім папула
540 Які вторинні елементи спостерігаються у хворого на фурункул
A. Виразка
B. Рубець
C. Тріщина
D. Вегетації
E. *Виразка та рубець
541 Які характерні місця висипань у хворих на фурункульоз
A. Задня поверхня шиї
B. Обличчя (підборіддя, верхня губа)
C. Крижова ділянка
D. Сідниці
E. *Все перераховане вірно
542 У кого не спостерігається гнійний гідраденіт
A. У дітей до періоду статевого дозрівання
B. У осіб похилого віку
C. У жінок дітородного віку
D. У жінок у пременопаузі
E. *У дітей до періоду статевого дозрівання та осіб похилого віку
543 Вкажіть вірне твердження:
A. Мікіди – це алергійна висипка, яка виникає внаслідок лікування протигрибковими препаратами;
B. Мікіди – це алергійна висипка, яка виникає на місці накладання протигрибкових мазей;
C. Мікіди – висипка яка виникає внаслідок контакту з хворими на грибкові захворювання;
D. Мікіди – це висипка, яка виникає внаслідок контакту з хворими тваринами.
E. *Мікіди – це алергійна висипка, яка супроводжує грибкові ураження шкіри
544 Для якого ускладнення твердого шанкру характерно запалення голівки статевого члена?
A. Парафімоз
B. Фагеденізм
C. Гангренізація
D. Баланопостит
E. *Баланіт
545 З яких елементів формується ектиматозна кірочка
A. Стрептококові фліктени
B. Стафілококові пустули
C. Бульозні елементи на інфільтрованій основі
D. Горбики
E. *Все перераховане вірно, крім горбиків
546 Які вторинні елементи формується у хворих на вульгарну ектиму
A. Буро-коричнева, щільна кірочка
B. Виразка
C. Рубець
D. Гіперпігментація
E. *Все перераховане вірно
547 Для якого ускладнення твердого шанкру характерно запалення голівки статевого члена і препуціуму?
A. Баланіт
B. Парафімоз
C. Фагеденізм
D. Гангренізація
E. *Баланопостит
548 Які первинні елементи виявляються у хворих на хронічну глибоку виразково-вегетуючу піодермію
A. Пустули
B. Фолікуліти
C. Ектимоподібні елементи
D. Інфільтровані бляшки
E. *Все перераховане вірно
549 До атипових екстрагенітальних шанкрів належать:
A. Тверді шанкри губ
B. Тверді шанкри в кутиках рота
C. Твердий шанкр язика
D. Шанкр молочної залози
E. * Шанкр-амигдаліт
550 З яких елементів утворюється виразка або ерозія у хворих на шанкриформну піодермію
A. Везикули
B. Пустули
C. Папули
D. Бульозні елементи
E. * Везикули, пустули
551 Які типові місцями локалізації у хворих на еритразму
A. Складки під молочними залозами у жінок
B. Пахово-стегнові
C. Пахвові
D. Підколінні ямки
E. *Все вірно, крім підколінних ямок
552 При стафілодерміях в основному уражаються:
A. Гладка шкіра
B. Слизова язика
C. Навколонігтьові валики
D. Кути рота
E. *Устя волосяних фолікулів
553 До клінічних форм дерматофітії ступнів належать усі, крім:
A. Інтертрігінозна
B. Дисгідротична
C. Гіперкератотична
D. Сквамозна
E. *Бульозна
554 Кільцеподібне імпетиго необхідно диференціювати від:
A. Трихотофітії гладкої шкіри
B. Бульозної поліморфної ексудативної еритеми
C. Герпетиформного дерматиту Дюринга
D. Кільцеподібної мігруючої еритеми
E. *Вірно усе, крім кільцеподібної мігруючої еритеми
555 При лікуванні псоріазу всередину застосовують:
A. роакутан
B. Седативні препарати
C. Вітамін А
D. Вірно усе, крім роакутану
E. *Все перераховане вірно
556 Виділяють такі клінічні форми псоріазу:
A. Папульозно-бляшковий псоріаз
B. Ексудативний псоріаз
C. Артропатичний
D. Все перераховане, крім ексудативного псоріазу
E. *Все перераховане вірно
557 Для лікування стафілококового сикозу застосовують:
A. Біостимулятори
B. Чоловічі статеві гормони
C. Глюкокортикостероїдні гормони
D. Вірно все, крім глюкокортикостероїдних гормонів
E. *Антибіотики
558 Для профілактики піодермій застосовують:
A. Оброблення мікротравм дезінфікуючими рідинами
B. Ультрафіолетове опромінення
C. Вживання вітамінів
D. Все перераховане вірно, крім ультрафіолетового опромінення
E. *Все перераховане вірно
559 Рожевий лишай Жибера слід диференціювати від:
A. Мікроспорії гладкої шкіри
B. Парапсоріазу краплеподібного
C. Все перераховане вірно
D. Все перераховане вірно, крім парапсоріазу краплиноподібного
E. *Сифілітичної розеоли
560 Наявність одночасно різних первинних елементів називають:
A. Несправжній поліморфізм
B. Анахорет
C. Мономофізм
D. Еволюційний поліморфізм
E. *Справжній поліморфізм
561 Наявність одночасно різних вторинних елементів, які утворились внаслідок розвитку первинних елементів називають:
A. Справжній поліморфізм
B. Анахорет
C. Мономофізм
D. Дермографізм
E. *Несправжній поліморфізм
562 У хворого розповсюджене імпетиго. Який препарат призначите?
A. Фенкарол
B. Грізеофульвін
C. Флуконазол
D. Триамцинолон
E. *Офлоксацин
563 У хворого в ділянці пахово-стегнових складок незапальні плями цеглястого кольору з чіткими границями, висівкоподібним лущенням на поверхні без суб'єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати ?
A. Пахову дерматофітію
B. Екзему
C. Дерматит
D. Кандидоз великих складок
E. *Еритразму
564 На обличчі декілька з тонкою дряблою покришкою, наповнених серозно-каламутним ексудатом і розташованих на гіперемірованій, набряклій основі, поряд ерозії з відділенням серозно-гнійної рідини та товсті медово- жовті кірки. Поставте клінічний діагноз.
A. Дитяча екзема
B. Простий герпес
C. Контактний дерматит
D. Кандидоз
E. *Вульгарне імпетиго
565 На шкірі лоба і правої щоки вогнища ураження червоного кольору, на поверхні яких виявляються плоскі ненапружені пузирі з тонкою покришкою, ерозії, жовто-медові кірочки Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?
A. Герпетиформний дерматит
B. Пухирчатка звичайна
C. Дитяча екзема
D. Оперізувальний герпес
E. *Імпетиго
566 У дівчинки на 7-й день після народження погіршилось самопочуття, на шкірі тулуба і великих складок без видимої причини з'явилися міхурі, які швидко розривалися. У матері дитини виявлено імпетиго. Об'єктивно: загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,8оС. На поверхні ерозій - серозно-гнійні виділення. Симптом Нікольського та крові - негативні. Ваш діагноз?
A. Сифілітичний пемфігус
B. Токсичний епідермальний некроз Лаєлла
C. Бульозний контактний дерматит
D. Вроджений бульозний епідермоліз
E. *Епідемічний пемфігус новонароджених
567 У двох дітей однієї сім’ї на шкірі обличчя жовто-бурі кірочки, кількість яких збільшується, під ними ерозії. Про яку хворобу слід подумати?
A. Дерматит
B. Дерматофітія
C. Фурункул
D. Кандидоз
E. *Імпетиго
568 У дитини імпетиго. Яку мазь призначите?
A. Герпевір
B. Преднізолонову
C. Клотримазол
D. Синафлан
E. *Тетрациклінову
569 Метод дослідження, коли на елементи висипки натискають предметним склом, це –
A. Визначення дермографізму
B. Визначення псоріатичних феноменів
C. Проведення дерматоскопії
D. Мазок – відбиток за Тцанком
E. *Проведення діаскопії
570 У хворого на ліктях і колінах червоні бляшки, вкриті сріблястими лусочками, які існують упродовж року. Про яку хворобу слід подумати?
A. Червоний плоский лишай
B. Дерматит
C. Екзему
D. Дерматофітію
E. *Псоріаз
571 У хворого псоріатичні бляшки на ліктях. Яка лікарська форма препаратів показана для місцевої терапії?
A. Паста
B. Примочка
C. Присипка
D. Бовтанка
E. *Мазь
572 У хворого в ділянці згинальних поверхонь променевозап’ясних суглобів червоні, плоскі, блискучі, сверблячі вузлики. Про яку хворобу слід подумати?
A. Псоріаз
B. Герпетиформний дерматит
C. Дерматофітію
D. Екзему
E. *Червоний плоский лишай
573 У хворої на слизовій оболонці рота множинні болючі ерозії, які не гояться під впливом різноманітної місцевої терапії впродовж 2 місяців. Про яку хворобу слід подумати?
A. Червоний плоский лишай
B. Кандидоз
C. Герпетиформний дерматит
D. Імпетиго
E. *Пемфігус
574 Наявність якого симптому слід перевірити для клінічного підтвердження діагнозу пемфігусу?
A. Стеаринової плями
B. Термінальної плівки
C. Крапкової кровотечі
D. Чутливість до йодиду калію
E. *Симптому Нікольського
575 У хворого пемфігус. Яка група препаратів є основною в його лікуванні?
A. Антибіотики
B. Сульфаніламіди
C. Сечогінні
D. Протигрибкові
E. *Кортикостероїди
576 Хворий 20 років, перехворів на дерматофітію ступнів. Які мазі доцільно використовувати для профілактики рецидивів?
A. Ленімент синтоміцину
B. Синафланову
C. Гідрокортизонову
D. Стрептоцидову
E. *Пасту Теймурова
577 Метод діаскопії використовують для визначення феномену “яблучного желе” у хворих на :
F. Червоний дискоїдний вовчак
G. Псоріаз
H. Червоний плоский лишай
I. Звичайний пемфігус
J. *Туберкульозний вовчак
578 У хворого діагноз: атопічний дерматит. Яку мазь призначите?
F. Офлокаїн
G. Мірамістинову
H. Клотримазолу
I. Стрептоцидову
J. *Елоком
579 У хворого діагноз: гострий простий контактний дерматит (еритема, набряк, папули). Який препарат призначите?
F. Мазь офлокаїн
G. Мазь мірамістину
H. Мазь міконазолу
I. Мазь клотримазолу
J. *Мазь бетаметазону валерат
580 Хворий 35 років скаржиться на висипку і сверблячку у пахово-стегновій ділянці, де наявні запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями і більш вираженим запальним валком по периферії, схильні до периферійного росту, на поверхні лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього хворого?
F. Дерматит
G. Еритразма
H. Фіксована медикаментозна еритема
I. Екзема
J. *Дерматофітія
581 У хворого діагноз: гострий контактний дисемінований алергійний дерматит. Який препарат призначите?
F. Нізорал
G. Мазь мірамістинову
H. Ламізил
I. Офлоксацин
J. *Преднізолон
582 У хворого діагноз: атопічний дерматит. Який препарат призначите?
A. Грізеофульвін
B. Сульфадиметоксин
C. Герпевір
D. Нізорал
E. *Фенкарол
583 У хворого множинна дерматофітія нігтів ступнів (оніхомікоз). Який препарат необхідно призначити?
A. Тетрациклін
B. Ністатин
C. Сульфадиметоксин
D. Ципрофлоксацин
E. *Орунгал
584 Хворий Л., 20 років, скаржиться на наявність болючих міхурців на підошві в ділянці склепіння стопи. Захворювання пов'язує із відвідуванням плавального басейну. При огляді: наявність пухирців ,що зливаються між собою, волога ерозивна поверхня з бортиком мацерованого епідермісу поруч. Поставте діагноз.
A. Екзема дисгідротична
B. Дерматит
C. Пемфігус
D. Псоріаз
E. *Дерматофітія ступнів
585 У хворого діагноз: гостра справжня екзема в стадії мокнення. Яку лікарську форму призначите?
F. Паста
G. Збовтувана суміш
H. Присипка
I. Крем
J. *Примочка
586 У хворого діагноз: простий хронічний лишай. Яку мазь призначите?
F. Мірамістинову
G. Герпевір.
H. Ламізил
I. Стрептоцидову
J. *Бетасалік
587 Пацієнт М., 48 років, працює на тваринницькій фермі, звернувся до дерматолога із скаргами на появу в ділянці росту бороди, запального червоного із пустулами на поверхні вогнища інфільтрації і випадання волосся округлої форми; із деяких волосяних фолікулітів виділяється гній. Про яку хворобу необхідно подумати ?
A. Сикоз стафілококовий
B. Мікроспорія
C. Імпетиго
D. Фурункул
E. *Інфільтративно-гнійна трихофітія
588 У хворого діагноз: мікроспорія гладенької шкіри (2 вогнища). Який препарат призначите?
A. Лінімент синтоміцину
B. Кремген
C. Бетаметазону валерат
D. Крем бензилбензоату
E. *Гель еконазолу
589 У хворого діагноз: дисемінована мікроспорія гладенької шкіри (20 вогнищ). Який препарат призначите?
A. Офлоксацин
B. Сульфадиметоксин
C. Метронідазол
D. Делагіл
E. *Ламізил
590 У хворого діагноз: хронічна ліхеніфікована екзема кистей. Який препарат призначите?
A. Борна примочка
B. Лінімент стрептоциду
C. Крем нізорал
D. Мазь офлокаїн
E. *Мазь “Бетасалік»
591 У хворої 21 р. впродовж 6 міс. В потиличній ділянці вогнище ліхеніфікації, по периферії плоскі блискучі папули, екскоріації, свербіж у вигляді нападів. Діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Псоріаз
C. Дерматит
D. Екзема
E. *Простий хронічний лишай
592 У хворої 35 років діагноз: дерматофітія шкіри сідниць. Яку мазь доцільно призначити?
A. Стрептоцидову
B. "Герпевір"
C. Гідрокортизонову
D. Синафланову
E. *Нізоралову
593 У хворої діагноз: кандидоз складок. Який препарат необхідно призначити?
A. Метронідазол
B. Сульфадиметоксин
C. Грізеофульвін
D. Тетрациклін
E. *Пімафукорт
594 У хворого впродовж 3 місяців на великому пальці правої кисті нігтьовий валик гіперемований, набряклий, при натискуванні незначна болючість, виділення краплі гною. Ваш діагноз?
A. Панарицій
B. Імпетиго
C. Врослий ніготь
D. Екзема
E. *Кандидозна пароніхія
595 Яка із названих мазей є кортикостероїдною?
A. Офлокаїн
B. Ламізил
C. Нізорал
D. Мірамистинова
E. *Елоком
596 У хворої діагноз: кандидозна пароніхія. Який препарат необхідно призначити?
A. Доксициклін
B. Індометацин
C. Сульфадиметоксин
D. Грізеофульвін
E. *Дифлюкан
597 Хворий 31 р. скаржиться на висипку на кистях, яка супроводжується сверблячкою, існує 1 рік, періодично загострюється. На шкірі кистей симетрична висипка: на тлі еритеми мікровезикули, ерозії, мокнення, по периферії міліарні запальні папули, кірочки. Попередній діагноз?
A. Багатоформна еритема
B. Простий герпес
C. Герпетиформний дерматит
D. Короста
E. *Екзема
598 У хворого 12 р. у немовлятковому періоді на щоках була свербляча висипка, яка через певний час зникла. З трьохрічного віку з’явилася висипка у ліктьових і підколінних згинах, яка існує дотепер. У ліктьових і підколінних ямках симетрично ліхеніфікація, сухість, лущення, екскоріації, суб’єктивно – виражений свербіж. Попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Червоний плоский лишай
E. *Атопічний дерматит
599 У хворого на шкірі грудної клітки численні незапальні плями 1 - 1,5 см діаметром з чіткими границями, бурого кольору із лущенням на поверхні. Йодна проба позитивна. Про яку хворобу слід подумати?
A. Сифілітичну розеолу
B. Псоріаз
C. Рожевий пітиріаз
D. Дерматит
E. *Різнокольоровий пітиріаз
600 У хв. 32 р. на шкірі грудей, плечового пояса численні незапальні, бурі плями з чіткими границями, схильні до периферійного росту, злиття, на поверхні висівкоподібне лущення, суб'єктивних відчуттів нема. Попередній діагноз?
A. Псоріаз
B. Дерматит
C. Дискоїдний червоний вовчак
D. Мікроспорія
E. *Різнокольоровий пітиріаз
601 У хворої діагноз: кандидозний вульвовагініт. Який препарат призначите?
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Офлоксацин
D. Делагіл
E. *Флуконазол
602 У хворого діагноз: шкірний свербіж, обумовлений харчовою алергією. Який препарат показаний?
A. Ламізил
B. Делагіл
C. Метронідазол
D. Доксициклін
E. *Фенкарол
603 У хворого після вживання бісептолу повторно на тому ж самому місці (права кисть) виникла червона пляма з чіткими границями, в центрі синюшна. Ваш попередній діагноз?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Псоріаз
D. Дерматофітія
E. *Фіксована медикаментозна еритема
604 При огляді дитини 2 років шкіра обличчя, особливо щік, еритематозна, набрякла спостерігаються ексудативні папули, дрібні везикули, що в деяких місцях покриті масивними буроватими кірочками. При знятті кірочок виникають мокнуті ерозивні ділянки. Про яку хворобу можна подумати?
A. Себорея
B. Контактний дерматит
C. Імпетиго
D. Кандидоз
E. *Атопічний дерматит
605 Екзему необхідно диференціювати з:
A. Поліморфною ексудативною еритемою
B. Атопічним дерматитом
C. Хворобою Дар'є
D. Дерматитом
E. *Можливі усі варіанти, крім хвороби Дар‘є
606 Сквамозну форму грибкового ураження диференціюють із:
A. Висівкоподібним лишаєм
B. Еритразмою
C. Папульозним сифілісом
D. Токсидермією
E. *Псоріазом
607 Класифікація екземи:
A. Істинна
B. Мікробна
C. Себороїд
D. Все вірно
E. *Вірно все, крім себороїда
608 Виділяють такі форми атопічного дерматиту:
A. Еритематозна
B. Еритематозно-сквамозна, із ліхеніфікацією
C. Пруригоподібна форма
D. Дистрофічна форма
E. *Вірно усе, крім дистрофічної форми
609 У дитини 9 років раптово розвинулась гостра вузлувата еритема. Про наявність якої внутрішньої патології вона може сигналізувати ?
A. Діабету
B. Нефриту
C. Гастриту
D. Холециститу
E. *Туберкульозу
610 При огляді на кистях і передпліччях наявні міхурі, еритематозні плями, ексудативні папули, деякі з елементів мають западіння в центрі, запальний вінчик по периферії. На слизовій оболонці рота, особливо губ - міхурі, ерозії, що супроводжуються болючістю. Поставте діагноз.
A. Пемфігус
B. Герпетиформний дерматит
C. Герпес оперізувальний
D. Дерматит
E. *Багатоформна еритема
611 У хворого інфільтративно-гнійна трихофітія голови із значним виділенням гною. Яка лікарська форма показана на першому етапі місцевого лікування?
F. Мазь
G. Паста
H. Бовтанка
I. Крем
J. *Примочка
612 У дитини на голові кругле вогнище обламаного волосся діаметром 4 см, симптом «викошеної трави», лущення. Про яку хворобу слід подумати?
F. Імпетиго
G. Фурункул
H. Різнокольоровий пітиріаз
I. Дерматит
J. *Мікроспорію
613 У хворого на шкірі грудей незапальні бурі плями з висівкоподібним лущенням на поверхні? Про яку хворобу слід подумати?
F. Екзему
G. Дерматит
H. Імпетиго
I. Інфільтративно-гнійну трихофітію
J. *Різнокольоровий пітиріаз
614 У хворого різнокольоровий пітиріаз. Яка мазь показана?
F. Гідрокортизонова
G. Преднізолонова
H. Тетрациклінова
I. Кремген
J. *Нізорал
615 У хворого багатовогнищевий кандидоз (стоматит, кандидоз складок, множинні пароніхії). Який препарат показаний?
A. Грізеофульвін
B. Преднізолон
C. Димедрол
D. Доксициклін
E. *Дифлюкан
616 У хворого дисгідротична дерматофітія ступнів із набряком, ерозіями. Яка лікарська форма показана?
A. Мазь
B. Паста
C. Бовтанка
D. Лак
E. *Примочка
617 У хворого гіперкератотична форма дерматофітії ступнів. Яка група мазей показана на першому етапі місцевого лікування?
A. Дезінфікувальні
B. Протигрибкові
C. Кортикостероїдні
D. Противірусні
E. *Кератолітичні
618 У хворого із ангіоневротичним набряком розвинувся набряк гортані, йому важко дихати. Який препарат необхідно негайно ввести?
A. Пеніцилін
B. Новокаїн
C. Індометацин
D. Но-шпу
E. *Адреналін
619 Після вживання бісептолу у хворого вдруге на тому ж місці виникла червона пляма діаметром 3см. Про яку хворобу слід подумати?
A. Екзему
B. Дерматит
C. Псоріаз
D. Кропив’янку
E. *Фіксовану медикаментозну еритему
620 Етіологічним чинником епідемічного пемфігусу новонароджених є:
A. Стрептококі
B. Pityrosporum ovale PV
C. Candida albians
D. Microsporum caniss
E. *Стафілококі
621 У хворого гостра алергійна кропив’янка. Який препарат показаний?
A. Тетрациклін
B. Бісептол
C. Фуросемід
D. Грізеофульвін
E. *Еріус
622 У хворого ввечері і вночі турбував сильний свербіж, який супроводжувався висипкою. Вранці у хворого висипки вже не було. Про яку хворобу слід подумати
A. Екзему
B. Дерматит
C. Атопічний дерматит
D. Себорейний дерматит
E. *Кропив’янку
623 До Вас на прийом звернулась жінка з діагнозом “Кандидозна заїда”який препарат призначити?
A. Мазь офлокаїн
B. Мазь “Герпевір”
C. Мазь гідрокортизонові
D. Мазь “Бетасалік”
E. *Крем Нізорал
624 Який препарат доцільно призначати у разі дисеминованого різнокольорового лишаю:
A. Доксициклін
B. Бісептол
C. Метронідазол
D. Еритроміцин
E. *Нізорал
625 Псоріатична тріада це:
A. Симптом “стеаринової плями”
B. Сітка Уїкхема
C. Симптом “кровяної роси”
D. Симптом “точкової кровотечі”
E. *Усе вірно, крім сітки Уікхема
626 Первинним елементом при псоріазі є:
A. Пустула
B. Горик
C. Везикула
D. Уртикарний елемент
E. *Папула
627 Позитивний симптом Нікольского виникає внаслідок:
A. Акантову
B. Гіперкератозу
C. Папіломатозу
D. Пара кератозу
E. *Акантолізу
628 У пацієнтки 38 років під молочними залозами еритема, мікроерзії яскраво-червоного кольору, білий натіт. Попередній діагноз:
A. Герпес
B. Екзема
C. Дерматит
D. Імпетиго
E. *Кандидоз
629 Який із названих препаратів доцільно призначити хворому з діагнозом :Дерматофітія гладкої шкіри:
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Сульфадиметоксин
D. Преднізолон
E. *Нізорал
630 У пацієнтки 22 років діагноз “ Звичайне імпетиго”, який препарат доцільно призначити:
A. Піпольфен
B. Флуконазол
C. Герпевір
D. Тріамцінолон
E. *Доксициклін
631 Характерні псоріатичні феномени викликаються при:
F. Діаскопії
G. Натискуванні зондом
H. Змащуванні олією
I. Інтенсивному терті
J. *Зішкрябувнні
632 У хворого діагноз : Артропатичний псоріаз. Який препарат призначити:
F. Супрастин
G. Нізорал
H. Доксициклін
I. Сульфадиметоксин
J. *Диклофенак натрію
633 Який симптом є характерний при червоному плоскому лишаю
F. Точкові кровотечі
G. Стеаринової плями
H. Симптом “медових щільників”
I. Термінальної плівки
J. *Сітка Уікхема
634 Діаскопія- це метод дослідження, коли
F. На елементи висипки натискують зондом
G. Елементи висипки змащують йодом
H. Елементи висипки зішкрябують
I. Елементи висипки змащують олією
J. *На елементи висипки натискують предметним склом
635 Йодну пробу Бальзера застосовують з метою підтвердження діагнозу
F. Псоріазу
G. Червоного плоского лишаю
H. Дерматиту
I. Екземи
J. *Різнокольорового пітиріазу
636 До можливих ускладнень імпетиго належать:
A. Флегмона
B. Бешиха
C. Бактерієемія
D. Сепсис
E. *Усе вірно
637 Показання до застосування примочок є:
A. Сухість
B. Тріщини
C. Ліхеніфікація
D. Екскоріації
E. *Мокнення
638 Наявність ліхеніфікації на шкірі свідчить про:
F. Гострий перебіг процесу
G. Раптовий початок процесу
H. Мономорфізм процесу
I. Поліморфізм процесу
J. *Хронічний перебіг процесу
639 Збудником еритразми є:
F. Candida albicans
G. Staf. aureus
H. Pitirosporum ovale
I. Candida glabrata
J. *Corynobakterium minutissimum
640 До мікозів належить:
F. Дерматофітії
G. Піодермії
H. Кандидози
I. Різнокольоровий лишай
J. *Все вірно, крім піодермії
641 Основними препаратами для лікування звичайної пухирчатки є:
F. Антибіотики
G. Цитостатики
H. Не стероїдні протизапальні препарати
I. Антигістаміні препарати
J. *Глюкокортикостероїдні препарати
642 Загальними принципами застосування глюкокортикостероїдних гормонів при звичайному пемфігусі є:
F. Початкові ударні дози
G. Поступове зниження доз
H. Індивідуальні підтримувальні
I. “Довічний” прийом підтримувальних доз
J. *Все вірно
643 Первинним елементом висипки при звичайному пемфігусі є:
A. Уртикарний елемент
B. Папула
C. Пустула
D. Везикула
E. *Бульозний елемент
644 Симптом Нікольського є позитивним при:
A. Звичайному пемфігусі
B. Синдромі Лайєлла
C. Стафілококовому синдромі опеченої шкіри
D. Пізні шкірні порфірії
E. *Все вірно, крім пізньої шкірної порфірії
645 Патогномонічною ознакою у діагностиці звичайного пемфігусу є:
A. Позитивна проба Бальзера
B. Позитивний симптом “яблучного желе”
C. Наявність еозинофілії в місті елементів
D. Позитивний симптом “ медових щільників”
E. *Позитивний симптом Нікольского
646 При діагностиці еритразми під лампою Вуда спостерігають
A. Зелене свічення
B. Немає свічення
C. Золотисто -жовте свічення
D. Фіолетове свічення
E. *Червоне свічення
647 На мікроспорію хворіють переважно:
A. Люди похилого віку
B. Хворі на цукровий діабет
C. Жінки
D. Хворі на ВІЛ- інфекцію
E. *Діти
648 З метою підтвердження діагнозу пемфігусу проводять:
A. Дослідження на LE – клітин
B. Полімеразно – ланцюгову реакцію
C. Лігазно – ланцюгову реакцію
D. Постановку шкірно – алергічних тестів
E. *Дослідження на виявлення акантолітичних клітин
649 За клінічними ознаками розрізняють такі види дерматофітій нігтів:
A. Нормо трофічний
B. Гіперкератотичний
C. Гіпертрофічний
D. Атрофічний
E. *Усе вірно, крім гіперкератотичний
650 У пацієнта діагноз: Дерматофітія нігтів. Який препарат призначити:
A. Герпевір
B. Преднізолон
C. Доксациклін
D. Супрастин
E. *Орунгал
651 Розрізняють такі форми дерматофітій ступні:
F. Сквамозна
G. Сквамозна- гіперкератотична
H. Інтертрегінозна
I. Дизгідротична
J. *Усе вірно
652 Первинним елементом при різнокольоровому пітиріазі є :
F. Пустула
G. Папула
H. Уртикарний елемент
I. Везикула
J. *Незапальна пляма
653 Мікіди – це:
F. Гноякова висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри
G. Петехіальна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкір
H. Усе вірно
I. Ураження нігтів, що супроводжує грибкові ураження шкіри
J. *Алергічна висипка, що супроводжує грибкові ураження шкіри та слизових оболонок
654 Для дисемінованого (системного) кандидозу характерно:
F. Еритемно-папульозна висипка
G. Артралгії
H. Температурна реакція (гарячка)
I. Міалгії
J. *Усе вірно, крім артралгії
655 Різнокольоровий пітиріаз спричинено
A. Candida albicans
B. Staf. aureus
C. Corynobakterium minutissimum
D. Candida glabrata
E. Pitirosporum ovale
656 Діагностичним критерієм різнокольорового пітиріазу є позитивна:
A. Псоріатична тріада
B. Проба Ядассона
C. Феномен Лебнера
D. Симптом “яблучного желе”
E. Йодна проба Бальзера
657 Дослідження на виявлення акантолітичних клітин проводять з метою підтвердження діагнозу:
A. Псоріазу
B. Червоного плоского лишаю
C. Туберкульозного вовчаку
D. Різнокольорового пітиріазу
E. Звичайного пемфігусу
658 У пацієнта 23 роки діагноз: Кандидозний баланопостит. Який препарат доцільно призначити:
F. Доксацилін
G. Сульфадиметоксин
H. Супрастин
I. Герпевір
J. Флуконазол
659 Особливістю краплиноподібного псоріазу є :
F. Поєднання із ураженням суглобів
G. Ураження долонів та підошв
H. Ураження волосистої частини голови
I. Значний свербіж
J. *Розвиток після перенесених гострих респіраторних хвороб
660 У перебігу псоріазу розрізняють такі стадії:
F. Прогресуюча стадія
G. Стадія ущільнення
H. Стаціонарна стадія
I. Регресуючи стадія
J. *Усе вірно, крім стадії ущільнення
661 Для псоріатичних уражень характерні такі патогістологічні зміни:
F. Міжсосочковий акантоз
G. Акантоліз
H. Мікроабсцеси Мунро
I. Папіломатоз
J. *Усе вірно, крім акантолізу
662 Які з названих мазей належать до комбінованих
A. Преднізолонові мазь
B. Бетаметазонова мазь
C. Гідрокортизована мазь
D. Сінофламова мазь
E. *Бетасалік
663 У тріаду атопії включено:
A. Атопічний дерматит
B. Атопічна бронхіальна астма
C. Атопічний коньюктивіт
D. Атопічний риніт
E. *Усе вірно. крім атопічного коньюктивіту
664 До діагностичних критеріїв звичайного пемфігусу належить усе, крім:
A. Часте ураження слизових оболонок
B. Позитивний симптом Нікольського
C. Резистентність до будь – якої місцевої терапії
D. Виявлення у зрізах шкіри антитіл класу G
E. *Еозинофілія в рідині бульозних елементів
665 Первинним елементом висипки при звичайному пемфігусі є:
A. Везикула
B. Папула
C. Горбик
D. Пустула
E. *Пузир
666 Дисхромія – це:
A. Гіпопігментація
B. Гіперпігментація
C. Невус
D. Лейкодерма
E. *Ділянки гіпо- гіперпігментації
667 До абсолютних ознак атопії належать:
F. Ліхеніфікація
G. Хронічний перебіг
H. Кропив’янка
I. Ураження обличчя
J. *Усе вірно крім кропив’янки
668 Тріада атопії складається з:
A. Атопічного дерматиту
B. Атопічного блефариту
C. Атопічної бронхіальної астми
D. Атопічного риніту
E. *Усе вірно, крім атопічного блефариту
669 До абсолютних ознак атопії належать:
A. Ліхеніфікація
B. Хронічний перебіг
C. Сезонність перебігу
D. Ураження обличчя
E. *Усе вірно, крім сезонності перебігу
670 До можливих ускладнень з боку шкіри при атопічному дерматиті належать:
A. Піодермічні процеси
B. Герметична екзема
C. Еритродермія
D. Себорейний дерматит
E. *Усе вірно, крім себорейного дерматиту
671 Диференційний діагноз атопічного дерматиту проводять з:
A. Нумулярною екземою
B. Грибоподібним мікозом
C. Гістіоцитозом Х
D. Себорейним дерматитом
E. *Усе вірно
672 Провідною лабораторною ознакою у підтвердженні діагнозу атопічного дерматиту є:
F. Лейкоцитоз
G. Клітини Тцанка у мазках відбитках
H. LE-клітини
I. Прискорення ШОЕ
J. *Підвищення у крові імуноглобуліну Е
673 Кірочка – це:
A. Нагромадження клітин рогового шару
B. Ущільнення шкіри внаслідок інфільтрації
C. Дефект шкіри в результаті механічних впливів
D. Дефект епідермісу на місці зруйнованих елементів
E. *Засохлий ексудат на поверхні шкіри
674 Діагностика атопічного дерматиту ґрунтується на таких клінічних ознаках:
F. Інтенсивна сверблячка
G. Мокнення вогнищ ураження
H. Вікова еволюція
I. Наявність ліхеноїдних елементів
J. *Усе вірно крім мокнення вогнищ ураження
675 Характерними симптомами простого хронічного лишаю є:
F. Первинна інтенсивна сверблячка
G. Ліхеніфікація
H. Ураження нігтів
I. Відсутність мокнення
J. *Усе вірно крім, ураження нігтів
676 До клінічних ознак справжньої екземи належать:
F. Справжній і несправжній поліморфізм
G. Мікровезикуляція
H. Асиметричність вогнищ ураження
I. Сверблячка
J. *Усе вірно, крім асиметричності вогнищ ураження
677 Мікробна екзема характеризується:
F. Асиметричністю
G. Чіткими контурами ураження
H. Наявністю пустул по периферії
I. Відшаруванням епідермісу по периферії у вигляді бордюру
J. *Усе вірно
678 У дитини 8 років діагноз педикульоз. Який препарат доцільно призначити:
F. Крем Нізорал
G. Просту сірчану мазь
H. Аерозоль “Спрегаль”
I. Мірамістинову мазь
J. *Аерозоль “Пара-плюс»
679 Мікробна екзема поділяється на такі клінічні різновиди:
A. Паратравматична
B. Мікотична
C. Варикозна
D. Сосків і ареол у жінок
E. *Усе вірно
680 Основною клінічною ознакою екзематозного процесу є:
A. Запальні явища
B. Чіткі контури вогнищ ураження
C. Свербіж
D. Інфільтрація вогнищ ураження
E. *Точкові мокнення
681 “Архіпелаг островів” при справжній екземі-це:
A. Наявність інфільтрації вогнищ ураження
B. Ліхеніфікація
C. Мокнення у ділянках ураження
D. Серозні і екзематозні колодязі
E. *Чергування уражених і неуражених ділянок шкіри
682 До клінічних ознак фтиріазу належать:
A. Локалізація у лобковій ділянці
B. Сверблячка
C. Підвищення температури тіла
D. Сині плями 5-15 мм діаметром
E. *Усе вірно, крім підвищення температури тіла
683 Розрізняють такі клінічні форми корости:
A. Короста без висипки
B. Малосимптомна (доглянута)
C. Лікована короста
D. Короста лікована кортикостероїдними мазями
E. *Усе вірно
684 Короста дітей грудного віку має такі особливості:
F. Висипка має ексудативний характер
G. Супроводжується лімфаденопатією
H. Часто локалізується на обличчі
I. Висипка у вигляді везикули і бульозних елементів
J. *Усе вірно, крім супроводжується лімфаденопатією
685 До методів лабораторної діагностики корости належать:
F. Мазки-відбитки у вогнищі ураження
G. Англосаксонський метод
H. Метод лужного препарування шкіри
I. Усе вірно
J. *Усе вірно, крім мазків-відбитків у вогнищ ураження
686 Для лікування корости використовують такі засоби:
F. Просту сірчану мазь
G. Мірамістинову мазь
H. Аерозоль “Спрегаль”
I. Крем бензил-бензоату
J. *Усе вірно, крім мірамістинової мазі
687 Розрізняють такі клінічні форми атопічного дерматиту:
A. Екземоподібну
B. Ліхеноїдну
C. Сквамозну
D. Пруригінозну
E. *Усе вірно, крім сквамозної
688 Елементи висипки при корості:
A. Коростяні ходи
B. Папуло-везикули
C. Горбики
D. Міліарні запальні папули
E. *Усе вірно крім горбиків
689 Первинним елементом висипки при коліквативному туберкульозі шкіри є:
A. Горбик
B. Папула
C. Пустула
D. Везикула
E. *Вузол
690 Диференційний діагноз себорейного дерматиту проводять з:
A. псоріазом
B. імпетиго
C. дерматофітіями
D. кандидозами
E. *усе вірно
691 Характерною відмінністю висипки при себорейному дерматиті від псоріазу є:
F. колір висипки
G. свербіж
H. наявність лущень
I. локалізація висипки
J. *відсутність інфільтрації
692 Ущільнення шкіри внаслідок хронічного запального процесу, це:
F. Вегетація
G. Екскоріація
H. Лусочки
I. Рубець
J. *Ліхеніфікація
693 Пікова концентрація більшості антигістамінних препаратів у крові розвивається через:
F. 15 – 20 хвилин
G. 5 – 6 год.
H. 15 – 18 год.
I. 30 – 40 хвилин
J. *2 –3 год.
694 Елементи висипки при корості:
A. Коростяні ходи
B. Папуло-везикули
C. Міліарні запальні червоні папули
D. Мокнення в ділянці ураження
E. *Усе вірно, крім мокнення в ділянці ураження
695 Характерні особливості справжньої екземи:
A. Мікровезикуляція, явища мокнення
B. Серозні, або екзематозні колодязі
C. Справжній і не справжній поліморфізм
D. Нечіткі контури вогнищ
E. *Усе вірно
696 Характерні особливості справжньої екземи:
A. Сверблячка
B. Схильність до дисемінації, рецидивів
C. Симетричність
D. Початок хвороби без видимої причини на незміненій шкірі
E. *Усе вірно
697 Варикозна екзема належить до:
A. Справжньої екземи
B. Монетоподібної екземи
C. Себорейної екземи
D. Правильної відповіді немає
E. *Мікробної екземи
698 Дерматофітія, різнокольоровий пітиріаз, кандидоз – є різновидом:
A. Екземи
B. Піодермії
C. Псоріазу
D. Корости
E. *Мікозів
699 Мікози класифікують таким чином:
A. Кандидози
B. Різнокольоровий пітиріаз
C. Дерматофітії
D. Усе вірно, крім різнокольорового пітиріазу
E. *Усе вірно
700 У поліклініку звернувся хворий 28-ти років, в якого в ділянці пахово-стегнових складок незапальні плями цеглянистого кольору з чіткими межами висівкоподібним лущенням на поверхні без суб’єктивних відчуттів. Про яку хворобу слід подумати?
A. Пахову дерматофітію
B. Екзема
C. Дерматит
D. Кандидоз
E. *Еритразма
701 У дитячому садочку при профілактичному огляді дітей виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся:
A. Хлорамін
B. Хлорофос
C. Неопін
D. АРРІВО
E. *Аерозоль «Пора - плюс»
702 Хворий 35-ти років скаржиться на інтенсивний свербіж, що посилюється в ночі: Об’єктивно: на шкірі тулуба, згинальних поверхнях кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів. Назвіть найвірогідніший діагноз:
A. Кропив’янка
B. Дерматит
C. Екзема
D. Рожевий пітиріаз
E. *Короста
703 До вас звернувся на прийом пацієнт 62 років. Скарги на біль в ділянці серця, задишку. Рентгенологічно виявлено розширення висхідної частини аорти. Які додаткові обстеження слід провести?
A. ЕКГ
B. Ехокардіографія
C. Дослідження на хламідіоз
D. Дослідження на мікоплазму
E. *Серологічні реакції на сифіліс
704 У хлопчика 2-ох років у ділянці ануса – папули 0,5 см. діаметром з чіткими контурами, вологою поверхнею про яку хворобу слід подумати?
A. Кандидоз
B. Дерматит
C. Екзема
D. Контагіозний молюск
E. *Вроджений сифіліс
705 При огляді пацієнта 56 років – на передній поверхні правої гомілки – кратероподібна виразка, з піднятими краями, не болюча, не піддається лікуванню загально прийнятими засобами, на наявність якої хвороби слід обстежити хворого?
A. Трофічна виразка
B. Ектима
C. Імпетиго
D. Виразка після прориву фурункула
E. *Гумозна виразка
706 Про ефективність застосованих доз кортикостероїді є при звичайному пемфігусі свідчить:
A. Наявність грануляцій на поверхні ерозії
B. Покращення загального стану хворого
C. Нормалізація температури тіла
D. Епітелізація ерозованих поверхонь
E. *Негативність симптому Нікольського
707 До педіатра звернулась мати з дівчинкою віком 1 місяць. При огляді – на статевих органах ерозивні папули. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Кандидоз
B. Імпетиго
C. Герпес
D. Дерматит
E. *Вроджений сифіліс
708 Свербіж не характерний для:
F. Токсикодермії
G. Екземи
H. Атопічного дерматиту
I. Червоного плоского лишаю
J. *Сифілітичної розеоли
709 Мають тонку ніжку і часточкову поверхню:
F. Широкі сифілітичні кондиломи
G. Контагіозний молюск
H. Звичайний пемфігус
I. Герпетична висипка
J. *Гострокінцеві кондиломи
710 Плацента при вродженому сифілісі має такі ознаки:
F. Набрякла
G. Великих розмірів
H. Крихка
I. З розростанням грануляційної тканини
J. *Усе вірно
711 При огляді в пологову будинку у дитини 8-ми днів – навколо рота інфільтрат з блискучою поверхнею і тріщинами. Про яку хворобу слід подумати?
F. Дерматит
G. Атопічний дерматит
H. Кандидоз
I. Епідемічний пемфігус новонароджених
J. *Вроджений сифіліс
712 Специфічна терапія сифілісу передбачає призначення:
F. Біостимуляторів
G. Сульфаніламідів
H. Вітамінів
I. Нестероїдних протизапальних
J. *Препаратів пеніциліну
713 У пацієнта 28 років при огляді на статевому члені – неболюча виразка, збільшений паховий лімфовузол, РВ позитивна. Про який період сифілісу слід подумати?
A. Вторинний
B. Вроджений
C. Пізній
D. Латентний
E. *Первинний
714 Дрібні численні вогнища алопеції із неповним випадінням волосся характерні для:
A. Гніздової алопеції
B. Мікроспорії
C. Себореї голови
D. Рубцевої алопеці
E. *Сифілітичної алопеції
715 Через 7 днів, після народження у дитини виникла висипка – напружені везикули переважно на долонях, підошвах, гепатоспленомегалія. Про яку хворобу слід подумати?
A. Герпес
B. Епідемічний пемфігус новонароджених
C. Дерматит
D. Кандидоз
E. *Сифілітичний пемфігус
716 У пацієнта 26 років при огляді – в ділянці препуціуму розростання на тонкій ніжці, мякі, поверхня часточкова, без суб’єктивних відчуттів. Діагноз?
A. Широка кондилома
B. Кандидоз
C. Герпес
D. Трихомоніаз
E. *Гострокінцеві кондиломи
717 У крові дітей, з раннім вродженим сифілісом спостерігають:
A. Анемію
B. Лейкоцитоз
C. Прискорене ШОЕ
D. Усе вірно крім лейкоцитозу
E. *Усе вірно
718 Сифілітичний пемфігус характерний для:
A. Пізнього вродженого сифілісу
B. Системного нейросифілізу
C. Пізнього латентного сифілісу
D. Раннього латентного сифілісу
E. *Раннього вродженого сифілісу
719 Види лікування хворих на сифіліс:
A. Превентивна
B. Профілактична
C. Пробна
D. Усе вірно крім превентивного
E. *Усе вірно
720 Показником до застосування примочок є усе, крім:
A. Вологі ділянки ураження
B. Значний набряк
C. Еритема
D. Стан після проколювання бульозних елементів
E. *Тріщини
721 Захворюваність на туберкульоз шкіри залежить від:
A. Міграції населення
B. Рівня безробіття
C. Епідемічної ситуації по ВІЛ-інфекції
D. Зниження чутливості до туберкуліну
E. *Епідемічної ситуації по туберкульозу легень
722 При первинному туберкульозі шкіри зараження відбувається при прямому контакті з:
A. Предметами побуту
B. Кров’ю
C. Водою
D. Особистими речами хворого
E. *Інфікованим матеріалом (слина і харкотиння)
723 Первинним елементом при туберкульозному вовчаку є:
A. Папула
B. Везикула
C. Пустула
D. Вузол
E. *Горбик (люпома)
724 Феномен “яблучного желе” перевіряється шляхом:
A. Пошкрябування
B. Змащування вогнища ураження йодом
C. Натискання зондом на місця ураження
D. Нанесення краплі олії на вогнище ураження
E. *Діаскопії
725 Горбик (люпома) є первинним елементом при:
A. Вторинному сифілісі
B. Псоріазі
C. Червоному дискоїдному вовчаку
D. Саркоїдозі
E. *Туберкульозному вовчаку
726 Первинний туберкульоз шкіри диференціюють із:
A. Твердим шанкром
B. Споротрихозом
C. Ектимою
D. Раком шкіри
E. *Усе вірно
727 Інкубаційний період при первинному туберкульозі шкіри триває:
A. 2 місяці
B. 5-7 днів
C. 3-4 місяці
D. 7-8 тижнів
E. *2-4 тижні
728 Найчастіше локалізація вогнищ при туберкульозному вовчаку:
A. На кінцівках
B. На тулубі
C. На волосистій частині голови
D. На геніталіях
E. *На обличчі
729 Феномен “яблучного желе” це:
A. Різкий біль при натискуванні на горбик
B. Точкова кровотеча у вогнище ураження
C. Відшарування епідермісу при натискуванні на вогнище ураження
D. Висівкоподібне лущення при пошкрябуванні
E. *Зміна кольору вогнища ураження при діаскопії
730 При первинному туберкульозі шкіри мікобактерії потрапляють через:
A. Повітряно-крапельним шляхом
B. При переливанні крові
C. Статевим шляхом
D. Трансплацентарно
E. *Через ушкоджену шкіру
731 До ускладнень туберкульозного вовчака належать:
A. Пневмонія
B. Сепсис
C. Екзематизація вогнищ
D. Абсцеси
E. *Люпус-карцинома
732 Результати проби Манту оцінюють через:
A. 5-6 год.
B. 5-7 днів
C. 10-12 год.
D. 10 днів
E. *48-72 год.
733 До ускладнення корости належить усе, крім:
A. Коростяна нефропатія
B. Доброякісна лімфоплазія шкіри
C. Піодермія
D. Екзематизація
E. *Коростяна *
734 Методом лікування бородавчастого туберкульозу шкіри є:
A. Електрофорез
B. Введення препаратів у вогнище ураження
C. Лазеротерапія
D. УФО-опромінення
E. *Хірургічне видалення вогнищ
735 Первинний туберкульоз шкіри має такі клінічні прояви:
A. Немає гострозапальних явищ
B. Переважає синюшне забарвлення
C. Регіонарний лімфаденіт
D. Щільна червоно-коричнева папула, що згодом перетворюється у виразку
E. *Усе вірно
736 Особливістю сучасного перебігу туберкульозного вовчака можна вважати:
A. Незначна вираженість клінічних проявів
B. Розвиток у дорослих
C. Часте ураження слизової оболонки носа
D. Руйнування носової перегородки
E. *Усе вірно
737 До діагностичних критеріїв туберкульозу шкіри належать:
A. Наявність туберкульозу внутрішніх органів
B. Проба (тест-терапія)
C. Проба Манту
D. Виявлення мікобактерій лепри
E. *Усе вірно, крім виявлення мікобактерій лепри
738 На дні виразок при виразковому туберкульозі шкіри містяться:
A. Клітини Танка
B. Еозинофіли
C. Тільця Сіватта
D. Кальцінати
E. *Зерна Трела
739 Диференційний діагноз скрофулодерми проводять із:
A. Актиномікозом
B. Споротрихозом
C. Сифілітичною гумою
D. Псоріазом
E. *Усе вірно, крім псоріазом
740 Незаперечним підтвердженням туберкульозу шкіри є:
A. Клінічні прояви
B. Дані патологічного дослідження
C. Пробна терапія (тест-терапія)
D. Позитивна проба Манту
E. *Виявлення мікобактерій туберкульозу у гістологічних препаратах
741 Яке з наведених тверджень є правильним для алергійного контактного дерматиту:
A. Сенсибілізація не має значення, хвороба виникає у будь кого
B. Тяжкість хвороби залежить від концентрації подразника
C. Вогнище ураження не мають схильності до розповсюдження
D. Дерматит завжди регресує після усунення контакту з речовинами
E. *Хвороба виникає тільки у сенсибілізованих осіб*
742 У пацієна 25 років хронічний хламідійний уретрит. Який препарат призначите?
F. Сульфадиметоксин
G. Дипразин
H. Гризеофульвін
I. Ацикловір
J. *Доксициклін
743 Наявність на шкірі сітки Уікхема є діагностичною ознакою:
A. Псоріазу
B. Парапсоріазу
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Атопічного дерматиту
E. *Червоного плоского лишаю
744 Хворий 19 р. скаржиться на виділення з уретри впродовж 3 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Дифтероїди
B. Пневмококи
C. Сальмонели
D. Єрсінії
E. *Хламідії
745 У хворого 28 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Диферентит
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Фімоз
E. *Епідидиміт
746 Основним у лікуванні пемфігусу є:
A. Адекватний догляд за хворими
B. Забезпечення оптимального температурного режиму
C. Застосування ціттостатиків
D. Місцева терапія, яка забезпечує епітелізацію ерозій
E. *Застосування глюкокортикостероїдних гормонів
747 Хворий 19 р. скаржиться на виділення з уретри впродовж 3 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Дифтероїди
B. Пневмококи
C. Сальмонели
D. Єрсінії
E. *Хламідії
748 Яка група препаратів є основною у лікуванні хламідійної інфекції?
A. Імуномодулятори
B. Антигістаміни
C. Протизапальні
D. Кортикостероїди
E. *Антибіотики
749 Яка середня тривалість інкубаційного періоду при хламідійній інфекції?
A. 1-2 дні
B. 5-14 днів
C. 20-30 днів
D. 2 місяці
E. *15-20 днів
750 Основне ускладнення хламідійної інфекції у жінок:
A. Перитоніт
B. Сальпінгіт
C. Ендометрит
D. Вестибуліт
E. *Безплідність
751 Можливі ускладнення хламідійної інфекції у чоловіків:
A. Простатит
B. Епідидиміт
C. Безплідність
D. Синдром Рейтера
E. *Усе вірно
752 У хворого діагноз: підгострий хламідійний уретрит. Який препарат призначите?
A. Пеніцилін
B. Цефазолін
C. Сульфадиметоксин
D. Бісептол
E. *Доксициклін
753 Хворий 18 років впродовж року скаржиться на свербіж в уретрі, розлади сечопуску і статевої функції, іноді вранці незначні виділення з уретри. Які можливі етіологічні чинники у цьому випадку?
A. Мікоплазми
B. Трихомонади
C. Хламідії
D. Гонококи
E. *Усе вірно
754 Провідною клінічною ознакою справжньої екземи є:
A. Симетричність ураження;
B. Чіткі контури ураження;
C. Наявність пустул по периферії;
D. Мономорфізм висипки
E. *Явище точкового мокнення
755 До атипових екстрагенітальних шанкрів належать:
A. Тверді шанкри губ
B. Тверді шанкри в кутиках рота
C. Твердий шанкр язика
D. Шанкр молочної залози
E. Шанкр-панарицій
756 Яка найнебезпечніша реакція на ведення пеніциліну?
A. Чіткі контури вогнищ;
B. Відшарування епідермісу по краю вогнищ;
C. Наявність пустул по периферії;
D. Розвиток навколо виразок;
E. Симетричність вогнища ураження
757 Навколо виразок, ран, нарізів розвивається:
A. Справжня екзема
B. Себорейна екзема
C. Професійна екзема
D. Дисгідротична екзема
E. *Мікробна екзема
758 Хворий М., 21 рік, скаржиться на виділення із уретри, які супроводжуються біллю і різзю при сечовиділенні. Захворів на третій день після позашлюбного статевого контакту. Об’єктивно: головка статевого члену гіпермійована та припухла, губки зовнішнього отвору уретри набряклі. Із уретри виділяється велика кількість жовтувато-зеленого гною. Поставте попередній діагноз.
A. Трихомонад
B. Хламідіоз
C. Уреплазмоз
D. Гарденерелльоз
E. *Гострий гонорейний уретрит
759 Хв. 23 р. скаржиться на виділення із уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. *Гонококи
760 У хворого 32 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Фімоз
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Диференти
E. *Епідидиміт
761 Яка група препаратів є основною у лікуванні гонококової інфекції?
A. Антигістаміни
B. Антималярійні
C. Протизапальні
D. Імуномодулятори
E. *Антибіотики
762 Хв. 23 р. скаржиться на виділення із уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. *Гонококи
763 У хворого 32 р. в анамнезі виділення з уретри, самолікування. На час звернення t? = 38.5?C, права половина калитки збільшена, щільна, болюча при пальпації. Про яке ускладнення слід подумати?
A. Фімоз
B. Парафімоз
C. Простатит
D. Диферентит
E. *Епідидиміт
764 У дитини 7 років на долонях і підошвах ерозії із відшарованим по краях епідермісом, основа щільна: ерозії виникли на місцях бульозних елементів. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Імпетиго
B. Багатоформна еритема
C. Фіксована бульозна еритема
D. Бульозний епідермоліз
E. *Сифілітичний пемфігус
765 Хв. 58 р. скаржиться на болі в ділянці серця, задишку. Рентгенологічно виявлено розширення висхідної частини аорти. Які додаткові обстеження слід провести?
A. ЕКГ
B. Ехокардіограму
C. Дослідження на хламідіоз
D. Дослідження на мікоплазмоз
E. *Серологічні реакції на сифіліс
766 У новонародженої дитини на 6й день з’явилась висипка на долонях і підошвах у вигляді напружених везикул на щільній запальній основі. Ваш попередній діагноз?
A. Імпетиго
B. Дерматит
C. Багітоформна еритеме
D. Кандидоз
E. *Сифілітичний пемфігус
767 У дитини 3 років в ділянці ануса виявлені папули 0,5 см діаметром з чіткими контурами, вологою поверхнею. про яку хворобу слід подумати?
A. Кандидоз
B. Дерматит
C. Екзема
D. Контагіозний молюск
E. *Вроджений
768 У хворого позитивна РІФ (++++), RW негативна, на статевому члені є неболюча виразка, збільшений неболючий паховий вузол. Про який період сифілісу слід подумати?
A. Вторинний
B. Пізній
C. Латентний
D. Вроджений
E. *Первинний
769 У новонародженої дитини на 6й день з’явилась висипка на долонях і підошвах у вигляді напружених везикул на щільній запальній основі. Ваш попередній діагноз?
A. Імпетиго
B. Дерматит
C. Багатоформна еритема
D. Кандидоз
E. *Сифілітичний пемфігус
770 У дівчинки у віці 1 місяця на статевих органах виявлені ерозивні папули. На наявність якої хвороби слід обстежити дитину?
A. Кандидоз
B. Герпес
C. Імпетиго
D. Дерматит
E. *Вроджений сифіліс
771 Клінічні різновиди горбикових сифілідів:
A. Згрупований
B. Дифузний
C. Серпінгуючий
D. Карликовий
E. *Усе вірно
772 Розрізняють такі клінічні різновиди розацеа, крім:
A. Еритемна;
B. Еритемна – пакульозна
C. Вузлувата
D. Папула – пустульозна
E. *Папула – сквамозна
773 Співвідношення ваги плаценти і плода в нормі:
A. 1:9 – 1:10
B. 1:2
C. 1:3
D. 1:7
E. *1:5 - 1:6
774 Співвідношення ваги плаценти і плода у хворих на сифіліс:
A. 1:5 – 1:6
B. 1:2
C. 1:7
D. 1:9
E. *1:3 - 1:4
775 Сифілітичний пемфігус новонароджених слід диференціювати із:
A. Справжньою пухирчаткою
B. Дерматитом Дюринга
C. Контактним дерматитом
D. Бульозним епідермолізом
E. *Епідермічним пемфігусом новонароджених
776 Тріада Гетчинсона це:
A. Зуби Гетчинсона
B. Сифілітичний лабіринтит
C. Потовщення грудинного кінця ключиці
D. Сифілітичний інтерстиційний кератит
E. *Усе вірно, крім потовщення грудинного кінця ключиці
777 У хворого на головці статевого члена згруповані везикули на запальній основі впродовж 4 днів, які супроводжуються відчуттям паління, болючості. Про яку хворобу слід подумати?
A. Твердий шанкр
B. Імпетиго
C. Дерматит
D. Генітальні бородавки
E. *Простий герпес
778 На прийом до лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу відомо часте існування подібного виступу на протязі року. Під час огляду: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, м’які при пальпаціїі супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна клінічна картина ?
A. Шанкериформна піодермія
B. Первинний сифіліс
C. Короста
D. Новоутворення шкіри
E. *Генітальний герпес
779 До лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені, які з’явилися після захворювання на грип. Об’єктивно: На головці статевого члена спостерігаються згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, з чіткими границями, м’які при пальпації і супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна клінічна картина ?
A. Первинний сифіліс
B. Короста
C. Оперізувальний герпес
D. Шанкер формна піодермія
E. *Генітальний герпес
780 Хворий 23 роки скаржиться на виділення з уретри впродовж 2 тижнів. Які можливі збудники уретриту?
A. Пневмококи
B. Сальмонели
C. Єрсінії
D. Дифтероїди
E. *Трихомонади
781 Жінка 22 років скаржиться на наявність розростань на слизовій статевих губ. Хворіє декілька місяців. При огляді: на слизовій оболонці статевих губ сосочковидні розростання на тонкій ніжці з ворсистою поверхнею, м’які, не болючі. Про яке захворювання необхідно подумати ?
A. Кондиломи широкі
B. Вегетуючий пемфігус
C. Бородавки звичайні
D. Контагіозний молюск
E. *Кондиломи гострокінцеві
782 У хворого трихомонадний уретрит. Який препарат призначите ?
A. Тавегіл
B. Нізорал
C. Сульфадиметоксин
D. Делагіл
E. *Метронідазол
783 Розрізняють такі клінічні різновиди розацеа, крім:
A. Еритемна;
B. Еритемна – пакульозна
C. Вузлувата
D. Папула – пустульозна
E. *Папула – сквамозна
784 У хворий 20 років на тілі статевого члена на тлі еритеми згруповані ерозії 1-2 мм діаметром, місцями кірочки, вогнище із полі циклічними краями, свербіж, болючість. Діагноз ?
A. Екзема
B. Дерматит
C. Кандидоз
D. Дерматофітія
E. *Генітальний герпес
785 У хворого діагноз: гострокінцеві кондиломи. Який препарат призначите ?
A. Герпевір
B. Синафлан
C. Міконазол
D. Клотримазол
E. *Кондилін
786 У хворого діагноз: генітальний герпес. Який препарат призначите ?
A. Доксициклін
B. Сульфадиметоксин
C. Індометацин
D. Фенкарол
E. *Герпевір
787 Прогресуючий параліч може розвинутись після зараження через:
A. 1-2 роки
B. 3-4 роки
C. 8-10 років
D. 5-6 років
E. *15-20 років
788 До клінічних симптомів сифілітичної аневризми аорти належать:
A. Дуючий систолічний шум
B. Перкуторне розширення контурів аорти
C. Пульсуючі ділянки грудної клітки біля грудини
D. Симптоми тиску аневризми на сусідні органи
E. *Усе вірно
789 Ураження кісток при пізньому сифілісі може бути у таких клінічних формах:
A. Остеоперіотит
B. Остеомієліт
C. Гідрартроз
D. Остеоартрит
E. *Усе вірно
790 До клінічних ознак сифілісу плода належать:
A. Плід мацерований
B. Має малу масу тіла
C. Гепатоспленомегалія
D. Легені щільні
E. *Усе вірно
791 Достовірні ознаки вродженого сифілісу:
A. Зуби Гетчинсона
B. Інтерституційний кератит
C. Сідлоподібний ніс
D. Глухота
E. *Усе вірно, крім сідлоподібного носа
792 Лабораторним підтвердженням діагнозу атопічного дерматиту є:
A. Зниження рівня в крові імуноглобулінів Е
B. Зниження рівнів в крові імуноглобулінів G
C. Підвищення в крові рівнів імуноглобулінів G
D. Зниження внутрішньоклітинної концентрації фосфодієстераз
E. *Підвищення в крові рівня імуноглобулінів Е
793 Оклюзійіна пов'язка при застосуванні мазей забезпечує:
A. Профілактику атрофії шкіри
B. Глибоке зволоження
C. Глибоке живлення
D. Дезінфекцію шкіри
E. *Глибоку пенетрацію
794 У хворої діагноз: кандидозний вульвовагініт. Який препарат призначите?
A. Метронідазол
B. Доксициклін
C. Офлоксацин
D. Делагіл
E. *Флуконазол
795 У хворого діагноз: кандидозний баланопостит. Який препарат призначите?
A. Грізеофульвін
B. Сульфадиметоксин
C. Триамцинофлон
D. Доксициклін
E. *Нізорал
796 Для специфічної терапії хворих на сифіліс застосовують:
A. Сульфаніламідні препарати
B. Десенсибілізуючі препарати
C. Нестероїдні протизапальні препарати
D. Вітаміни
E. *Препарати пеніциліну
797 Який симптом не належить до тріади Гетчинсона?:
A. Специфічний лабіринтит
B. Шаблеподібні гомілки
C. Паренхіматозний кератит
D. Зуби Гетчинсона
E. *Псевдопараліч Парро
798 Сучасними особливостями вродженого сифілісу є:
A. Моносимптомність клінічних проявів на шкірі
B. Часте ураження кісток
C. Часті негативні серологічні реакції
D. Перебіг у прихованій (латентній) формі
E. *Усе вірно
799 Симптом “солі і перцю” спостерігають при:
A. Сифілітичному періоститі
B. Сифілітичному риніті
C. Сифілітичному остеохондриті
D. Сифілітичному фалангісті
E. *Сифілітичному хоріоретиніті
800 До вірогідних ознак пізнього вродженого сифілісу належать:
A. Сідлоподібний ніс
B. Шаблеподібні гомілки
C. Радіарні рубці навколо рота
D. Зуби Гетчинсона
E. *Усе вірно, крім зуби Гетчинсона
801 Інкубаційний період при хламідійній інфекції триває:
A. 3-4 тижні
B. 1-2 місяці
C. 3 місяці
D. 6-8 тижнів
E. *5-14 днів
802 Фактори, які ініціюють персистенцію хламідій в організмі:
A. Субтерапевтичні дози антибіотиків
B. Дефіцит ессенціальних амінокислот
C. Наявність ендокринної патології
D. Недостатня терапія гама інтерфероном
E. *Усе вірно, крім наявність ендокринної патології
803 Хламідійна інфекція у вагітних жінок може спричинити:
A. Позаматкову вагітність
B. Викидень
C. Мертво народження
D. Хоріоамніоніт
E. *Усе вірно
804 Хламідійна інфекція може спричинити у плода:
A. Внутрішньоутробний сепсис
B. Внутрішньоутробну пневмонію
C. Менінгоенцефаліт
D. Респіраторний дистрес-синдром
E. *Усе вірно
805 Тривалість інкубаційного періоду при гонококовій інфекції:
A. 10-15 днів
B. 1-2 тижні
C. 1 місяць
D. 20-25 днів
E. *3-5 днів
806 Розрізняють такі форми сифілітичного гепатиту:
A. Хронічний епітеліальний
B. Хронічний інтерстиційний
C. Обмежений гумозний
D. Міліарний гумозний
E. *Усе вірно
807 Гонококи можуть фагоцитуватись:
A. Хламідіями
B. Гарднареллами
C. Мікоплазмами
D. Бартонеллами
E. *Трихомонадами
808 Обов’язковим у разі підозри на пізній вроджений сифіліс:
A. УЗД-печінки
B. Фіброгастроскопія
C. ІКГ
D. Бронхоскопія
E. *Дослідження очного дна
809 При сифілітичному пемфігусі новонароджених локалізація висипки:
A. У ротовій порожнині
B. На статевих органах
C. На волосистій частині голови
D. на обличчі
E. *На долонях і підошвах
810 Специфічна терапія хворих на сифіліс є основною і передбачає застосування:
A. Нестероїдних протизапальних препаратів
B. Кортикостероїдів
C. Цитостатиків
D. Сульфаніламідних препаратів
E. *Препаратів пеніциліну
811 Реакція Яриша-Гексгеймера проявляється:
A. Висипкою на шкірі
B. Блювотою
C. Підвищенням артеріального тиску
D. Тахікардією
E. *Підвищенням температури
812 У разі пізнього сифілісу, крім пеніциліну, використовують:
A. 2-5% розчин натрію броміду
B. 10% розчин кальцію глюконату
C. 30% розчин натрію тіосульфату
D. 30% розчин унітіолу
E. *2-5% розчин калію йодиду
813 Особливостями уражень шкіри при пізньому сифілісі є:
A. Вони дуже заразні
B. Мають руйнівний характер
C. Мають тенденцію до групування в одній ділянці
D. У разі гістологічних досліджень виявляють специфічні сифілітичні гранульоми
E. *Усе вірно, крім вони дуже заразні
814 До підозрілих щодо наявності пізнього сифілісу у новонароджених анамнестичними даними матері є:
A. Часті спонтанні аборти у минулому
B. Передчасні пологи
C. Народження дітей з малою масою тіла
D. Дитяча смертність відразу після народження
E. *Усе вірно
815 Превентивне лікування проводять:
A. Вагітним, які хворіли на сифіліс
B. Дітям, народженим матерями, які хворіють на сифіліс
C. Хворим на ВІЛ-інфекцію
D. Хворим на сифіліс нервової системи
E. *Особам, що були у статевому чи тісному контакті із хворими на заразні форми сифілісу
816 Бактеріологічне дослідження для діагностики гонококової інфекції доцільно проводити у разі:
A. Гострого перебігу процесу
B. Наявності рясних гнійних виділень
C. Наявності мікс-інфекцій
D. Значної гіперемії зовнішніх статевих органів
E. *Торпідного хронічного перебігу процесу
817 Курсова доза антибіотиків при лікування гонококової інфекції повинна бути збільшена:
A. У хворих на гостру гонококову інфекцію
B. У дітей
C. У вагітних жінок
D. В осіб похилого віку
E. *У хворих на хронічну, торпідну форму гонококової інфекції
818 Застосування примочок при патологічних процесах шкіри забезпечує такі ефекти, крім:
A. Протизапальний
B. Дезінфікувальний
C. В'яжучий
D. Судинозвужувальний
E. *Зволожувальний
819 Реакція Вассермана ґрунтується на:
A. Феномені знерухомлення блідих трепонем
B. Непрямому методі визначення флуоресціюючих антитіл
C. Виявленні блідої трепонеми у темному полі
D. Феномені виявлення 19 S Ig M
E. *Феномені зв’язування комплементу антиген-антитіло
820 У дівчаток гонококова інфекція має такі прояви:
A. Гострий перебіг
B. Значні слизово-гнійні виділення
C. Часте і болюче сечовипускання
D. Розвиток бартолініту
E. *Усе вірно, крім розвитку бартолініту
821 Гонококова інфекція у дівчаток має такі особливості:
A. Гострий перебіг
B. Значні слизово-гнійні виділення
C. Гіперемія і набряклість слизових оболонок
D. Підвищення температури тіла
E. *Усе вірно
822 Для лабораторних досліджень при діагностиці гонококової інфекції беруть виділення:
A. З уретри
B. З каналу шийки матки
C. Бартолінових залоз
D. Стінок піхви
E. *Усе вірно
823 У хворої 30 років упродовж кількох років часто рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвовагініт, стоматит, паронії). Іншої патології нема. Яка можлива причина?
A. Гіповітаміноз
B. Фокальна інфекція
C. Цукровий діабет
D. Гіпотіреоз
E. *СНІД
824 У хворого 29 років діагноз: бактерійний ангіоматоз. Яку ще загальну патологію слід шукати у хворого ?
A. Гіповітаміноз
B. Цукровий діабет
C. Фокальну інфекцію
D. Сифіліс
E. *СНІД
825 У хворої 28 років простий герпес рецидивує упродовж 2 років на обличчі з утворенням виразок і рубців. Яка патологія може сприяти цьому ?
A. Хронічна пневмонія
B. Цукровий діабет
C. Фокальна інфекція
D. Нераціональна терапія
E. *СНІД
826 У хворої 25 років вже тривалий час рецидивує багатовогнищевий кандидоз ( вульвагініт, стоматит, паронії ). Яка можлива причина ?
A. Неадекватне лікування
B. Гіповітаміноз
C. Фокальна інфекція
D. Гіпотіреоз
E. *СНІД
827 Для саркоми Капоші, асоційованої із СНІДом характерно:
A. Вік 50-60 років
B. Локалізація на ступнях
C. Хронічний перебіг
D. Виражена пігментація
E. *Вік 35-40 років
828 Відносним показанням для обстеження на СНІД є:
A. Саркома Капоші
B. Еозинофільний фолікуліт
C. Бактерійний ангіоматоз
D. Хронічний виразковий герпес
E. *Усе вірно
829 Для саркоми Капоші на тлі СНІДу характерно:
A. Локальні зміни
B. Сприятливий перебіг
C. Вік 50-60 років
D. Виражена пігментація
E. *Швидка десимінація процесу
830 У хворого 40 років вже тричі рецидивує оперізувальний герпес на одному і тому ж місці. Яку патологію ( причину ) слід шукати ?
A. Цукровий діабет
B. Гіповітаміноз
C. Хронічний кандидоз
D. Локальну інфекцію
E. *СНІД
831 Для контагіозного молюска на тлі СНІДу характерно:
A. Локалізація на тулубі
B. Локалізація на руках
C. Поодинокі елементи на ногах
D. Нагноєння
E. *Множинні елементи на обличчі
832 Абсолютним показанням для обстеження на СНІД є:
A. Себорейний дерматит
B. Кандидоз
C. Оперізувальний герпес
D. Руброфітія
E. *Волосата лейкоплакія слизової оболонки рота
833 Які ускладнення спричиняє гонококова інфекція і чоловіків:
A. Вестибуліт
B. Парапроктит
C. Геморой
D. Гайморит
E. *Простатит
834 При лікуванні уретритів, спричинених Candida albicans найбільш доцільно призначити:
A. Канаміцин
B. Цефазолін
C. Поліміксин
D. Пеніцилін
E. *Нізорал
835 Яке з названих захворювань є протипоказання щодо застосування загальної кортикостероїдної терапії:
A. Звичайний пемфігус
B. Еритродермія
C. Справжня екзема
D. Лімфома шкіри
E. *Системні мікози
836 Для кандидозних уражень на тлі СНІДу є характерним:
A. Ерозивно-виразковий характер уражень
B. Схильність до дисемінізації
C. Значна болючість висипки
D. Багатовогнищевість
E. *Усе вірно
837 Розрізняють такі типи саркоми Капоші як клінічного критерію СНІДу:
A. Вісцеральний і катаральний
B. Дермальний і кістковий
C. Дермальний і слизових оболонок
D. Вісцеральний і фолікулярний
E. *Вісцеральний і дермальний
838 Оперізувальний герпес на тлі СНІДу має такі клінічні особливості:
A. Наявність бульозних форм з переходом у пустулізацію
B. Схильність до утворення дифузних вогнищ
C. Рецидиви на тих самих ділянках
D. Резистентний до лікування больовий синдром
E. *Усе вірно
839 Себорейний дерматит на тлі СНІДу виникає у:
A. 10%
B. 20-30%
C. 5%
D. 30-40%
E. *50-80%
840 До характерних клінічних ознак себорейного дерматиту на тлі СНІДу належать:
A. Великі ділянки ураження
B. Наявність пустульозних елементів
C. Виразкування
D. Інфільтрація висипки
E. *Усе вірно, крім виразкування
368 Себорейний дерматит на тлі СНІДу:
A. Не уражає волосисту частину голови
B. Часто поєднується із деменцією
C. Не піддається терапії стероїдними мазами
D. Після регресу залишає ділянки атрофії
E. *Усе вірно, крім після регресу залишає ділянки атрофії
841 До відносних показань для обстеження хворих на СНІД належать:
A. Оперізувальний герпес
B. Кандидоз слизових оболонок
C. Себорейний дерматит з нетиповою клінікою
D. Афти, що довго не гояться
E. *Усе вірно
842 Дерматози на тлі ВІЛ інфекції відрізняються:
A. Впертим перебігом
B. Тяжкістю клінічних проявів
C. Резистентністю до терапії
D. Поєднання із лімфаденопатією
E. *Усе вірно
843 Дерматофітія нігтів на тлі СНІДу вирізняється:
A. Дистальним характером ураження нігтя
B. Кольором ураження
C. Значним гіперкератозом
D. Поєднаним ураженням шкіри
E. *Проксимальним характером ураження нігтя
844 Особливості саркоми Капоші, асоційованої зі СНІДом:
A. Швидка дисемінація процесу
B. Агресивний перебіг
C. Молодий вік
D. Яскраве забарвлення і соковитий характер елементів висипки
E. *Усе вірно
845 Волосата лейкоплакія спричинена:
A. Папіломавірусом людини
B. Герпесом
C. Корінобактеріями
D. Стафілококами
E. *Вірусом Епштейн-Барра
846 Хвороби шкіри і слизових оболонок, що супроводжують СНІД поділяють на:
A. Пухлини
B. Інфекційні хвороби шкіри
C. Бульозні дерматози
D. Дерматити
E. *Усе вірно, крім бульозних дерматозів
847 Контагіозний молюск у хворих на СНІД характеризується
A. Елементи висипки великих розмірів
B. Резистентність до лікування
C. Часті рецидиви
D. Відсутність схильності до злиття
E. *Усе вірно, крім відсутність схильності до злиття
848 Клініка простого герпесу на тлі СНІДу може нагадувати:
A. Герпетоформний дерматит Дюринга
B. Алергійний дерматит
C. Імпетиго
D. Фолікуліт
E. *Вітряну віспу
849 Джерелом зараження при бактерійному ангіоматозі є:
A. Велика рогата худоба
B. Птахи
C. Людина
D. Комахи
E. *Кошенята
850 Бактерійний ангіоматоз спричиняється:
A. Хламідіями
B. Вірусом Епштейн-Барра
C. Папіломовірусом людини
D. Блідою трепонемою
E. *Бартонеллами
851 Оральний кандидоз на тлі СНІДу характеризується:
A. Поширенням на ділянку зіва
B. Утруднення ковтання
C. Болючість під час їжі
D. Розвитком вегетацій
E. *Усе вірно, крім розвитку вегетацій
852 Особливістю при лабораторній діагностиці дерматофітій на тлі СНІДу є:
A. Яскравий колір міцелію
B. Наявність мікс-форм міцелію
C. Мала кількість міцелію у мікропрепаратах
D. Змінені форми міцелію у мікропрепаратах
E. *Велика кількість міцелію у мікропрепаратів
853 Ектима на тлі СНІДу:
A. Невеликих розмірів
B. Схильність до поширення
C. Локалізується на кінцівках
D. Вкрита серозно-гнійними виділеннями і кірками
E. *Усе вірно, крім локалізується на кінцівках
854 При лабораторній діагностиці еозинофільного фолікуліту у крові виявляють:
A. Підвищення ШОЕ
B. Моноцитоз
C. Лейкоцитоз
D. Еритроцитопенію
E. *Еозинофілію
855 Дерматофітія на тлі СНІДу має такі особливості:
A. Часте ураження нігтів
B. Розвиток пароніхій
C. Ерозивно-виразковий характер уражень
D. Наявність множинних плоских папул
E. *Усе вірно, крім ерозивно-виразкових уражень
856 До патогномонічних ознак СНІДу належать:
A. Кандидоз слизових оболонок
B. Волосиста лейкоплакія слизової оболонки рота
C. Оперізувальний герпес
D. Кандидоз слизових оболонок
E. *Саркома Капоші
857 Для вітряної віспи на тлі СНІД характерно:
A. Тяжкий затяжний характер
B. Поєднання із специфічною пневмонією
C. Велика кількість елементів висипки
D. На місці везикул можуть розвиватись гіперкератотичні нашарування
E. *Усе вірно
858 Для індивідуальної профілактики хвороб, що передаються статевим шляхом використовують:
A. 0,05 водний розчин хлоргексидину біглюконату
B. Цидиполу
C. Мірамістину
D. Розчин борної кислоти
E. *Усе вірно, крім розчину борної кислоти
859 Який з даних препаратів належить до антибактеріальних?
A. Адвантан
B. Ламізил
C. Дермовет
D. Батрафен
E. *Офлокаїн
860 У другій стадії атопічного дерматиту основним елементом висипки є:
A. Еритема
B. Пустули
C. Везикули
D. Уртикарні елементи
E. *Папули
861 Який з препаратів має протитуберкульозну дію?
A. Доксациклін
B. Пеніцилін
C. Азитроміцин
D. Все перераховане вірно
E. *Рифампіцин
862 Хворих на дермографічну кропив'янку необхідно обстежити на патологію:
A. Гепато – біліарноої системи
B. Сечовидільної системи
C. Ендокринної системи
D. Серцево-судинної системи
E. *Бронхо – легеневі системи
863 У хворих на гіпертиреоз може виникати:
A. Холодова кропив'янка
B. Алергійна кропив'янка
C. Теплова кропив'янка
D. Вібраційна кропив'янка
E. *Дермографічна кропив'янка
864 У хворих на герпетиформний дерматит підвищена чутливість:
A. До препаратів брому
B. До препаратів хлору
C. До препаратів кальцію
D. До препаратів цинку
E. *До препаратів йоду
865 Фармакологічна дія крему тридерм:
A. Протизапальна
B. Протиалергійна
C. Антибактеріальна
D. Протигрибкова
E. *Все перераховане вірно
866 Які з перелічених препаратів належать до противірусних?
A. Нізорал
B. Преднізолон
C. Дексаметазон
D. Міконазол
E. *Вальтрекс
867 Який препарат належить до кератолітичних мазей:
A. Вальтрекс
B. Ацикловір
C. Преднізолонова
D. Оксикорт
E. *Преднікарб
868 Призначте препарат для лікування фолікулярно-вузлової форми дерматофітії обличчя?
A. Флуцинар
B. Дермовейт
C. Бетасалік
D. Колломак
E. *Залаїн
869 Через скільки часу виникає пікова концентрація більшості антигістамінних препаратів у крові?
A. Через 1-2 години
B. Черз 3-4 години
C. Через 5-6 годин
D. Через 12 годин
E. *Через 2-3 години
870 Який з препаратів належить до антигістамінних 3-го покоління:
A. Димедрол
B. Зестра
C. Тавегіл
D. Діазолін
E. *Телфаст
871 Які побічні ефекти найчастіше викликають антигістамінні препарати 1-го покоління?
A. Сухість в роті
B. Головний біль
C. Нудоту і головокружіння
D. Поганий апетит
E. *Сонливість, слабкість
872 Яке дозування Лоратадину в таблетках?
A. 0,02
B. 0,03
C. 0,04
D. 0,05
E. *0,01
873 В чому саме полягає шкідливість антигістамінних препаратів?
A. Нефротоксиність
B. Тератотоксичність
C. Все перераховане
D. Не шкідливі
E. *Гепатотоксичнсть
874 Чи можливе одночасне комбінування 2-ох чи 3-ох антигістамінних препаратів?
A. Так
B. Інколи
C. В залежності від важкості захворювання
D. Обов’язково
E. *Ні
875 Для якого захворювання характерний симптом сита:
A. Різнокольорового пітиріазу
B. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Кандидозу
E. *Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
876 Для якого захворювання характерний керіон Цельса:
A. Різнокольорового пітиріазу
B. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Кандидозу
E. *Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
877 Для поверхневої трихофітії волосистої частини голови характерні такі клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Волосся у вогнищах обламане
D. Волосини у вигляді гачків, ком
E. *Все перераховане вірно
878 Вогнища нагадують ділянки викошеної трави при:
A. Інфільтративно-гнійній трихофітії волосистої частини голови
B. Різнокольоровому пітиріаз
C. Поверхневій трихофітії волосистої частини голови
D. Себореї волосистої частини голови
E. *Мікроспорії волосистої частини голови
879 Зелене свічення в темному приміщенні під люмінесцентною лампою дають:
A. Коринебактерії
B. Тріхофітон тонзуранс
C. Все перераховане вірно
D. Все перераховане вірно, крім коринебактерій
E. *Мікроспорум каніс
880 “Архіпелаг островів” при екзематозному процесі, це:
A. Наявність великих вогнищ ураження
B. Справжній і несправжній поліморфізм
C. Нашарування масивних кірок
D. Мікровезикуляція, явища мокнення
E. *Чергування уражених і неуражених ділянок шкіри
881 Перерахуйте клінічні варіанти перебігу руброфітії долонь:
A. Типовий варіант
B. Гіперкератотичний варіант
C. Пергаментоподібний варіант
D. Всі перераховані вірно, крім гіперкератотичного
E. *Всі перераховані вірно
882 Зараження на дерматофітію стоп відбувається через:
A. Забруднене грибками взуття
B. Рушники
C. Килимки
D. У лазнях, спортзалах
E. *Всі перераховані вірно
883 До характерних особливостей справжньої екземи належить усі, крім:
A. Початок хвороби без видимої причини
B. Мікровекуляція
C. Серозні колодязі
D. Справжній і несправжній поліморфізм
E. *Чіткі контури ураження
884 У хворих на розацеа , крім ураження шкіри обличчя також спостерігається:
A. Ураження ротової порожнини
B. Ураження слизової носа
C. Ураження Волосся
D. Ураження нігтів
E. *Ураження очей
885 Виділяють такі клінічні форми дерматофітії ступнів:
A. Сквамозно-гіперкератотична форма
B. Атрофічна форма
C. Дисгідротична форма
D. Всі перераховані вірно
E. *Всі перераховані вірно, крім атрофічної
886 Для сквамозної форми дерматофітії стоп характерно наступні клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Тріщини
D. Складки наче посипані борошном
E. *Все перераховане вірно
887 Для сквамозної форми дерматофітії стоп характерно наступні клінічні ознаки:
A. Еритема
B. Лущення
C. Везикули
D. Складки наче посипані борошном
E. *Все перераховане вірно, крім везикул
888 Доброякісна лімфоплазія шкіри виникає як ускладнення:
A. Алергічного дерматиту
B. Хронічної екземи
C. Атопічного дерматиту
D. Кропив'янки
E. *Корости
889 Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Везикули
D. Складки наче посипані борошном
E. *Все перераховане вірно, крім везикул
890 Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Тріщини
D. Складки наче посипані борошном
E. *Все перераховане вірно
891 Для сквамозно-гіперкератотичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Лущення підошов
B. Дифузне потовщення шкіри
C. Пустули
D. Складки наче посипані борошном
E. *Все перераховане вірно, крім пустул
892 Для інтертригінозної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Мацерація з відшаруванням білуватого рогового шару епідермісу
B. Везикули
C. Пустули
D. Ерозії
E. *Все перераховане вірно
893 Для інтертригінозної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Мацерація з відшаруванням білуватого рогового шару епідермісу
B. Папули
C. Пустули
D. Ерозії
E. *Все перераховане вірно, крім папул
894 Для інтертригінозної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. Мацерація з відшаруванням білуватого рогового шару епідермісу
B. Бляшки
C. Пустули
D. Ерозії
E. *Все перераховане вірно, крім бляшок
895 Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Бульозні елементи
D. Пустули
E. *Все перераховане вірно
896 Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Бляшки
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. *Все перераховане вірно, крім бляшок
897 Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Вузли
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. *Все перераховане вірно, крім вузлів
898 Для дисгідротичної форми характерно наступні клінічні ознаки:
A. На тлі еритеми, набряку
B. Згруповані везикули із грубою покришкою
C. Рубці
D. Ерозії із валком відшарованого епідермісу
E. *Все перераховане вірно, крім рубців
899 Вогнища мають вигляд печатки у випадку
A. Мікроспорії антропонозної
B. Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
E. *Мікроспорії зоонозної
900 Вогнища мають вигляд концентричних кілець у випадку
A. Мікроспорії зоонозної
B. Інфільтративно-гнійної трихофітії волосистої частини голови
C. Різнокольорового пітиріазу
D. Поверхневої трихофітії волосистої частини голови
E. *Мікроспорії антропонозної
901 Презентація Атигену Т-лімфоцита відбувається:
A. У кропив'яному руслі
B. У клітинах епідермісу
C. У периферійних капелярах
D. У лімфатичних судинах
E. *У регіонарних лімфовузлах
902 Найефективнішим у лікуванні герпетиформного дерматиту є:
A. Глюкокортикостероїди
B. Цитостатики
C. Антибіотики
D. Протигрибкові препарати
E. *Препарати сульфанового ряду
903 Первинним елементом висипки пахової дерматофітії є
A. Папула
B. Пустула
C. Кірка
D. Лущення
E. *Пляма
904 По периферії вогнищ у хворих на пахову дерматофітію є
A. Облямівка
B. Відсіви
C. Віддалені алергіди
D. Регіональні алергіди
E. *Валок із папул, пустул, кірок
905 Облямована екзема (тобто облямована валком) Гебра це друга назва
A. Пахової руброфітії
B. Зоонозної мікроспорії
C. Дерматиту
D. Екземи
E. *Пахової дерматофітії
906 Пахову дерматофітію слід диференціювати з
A. Руброфітією складок
B. Кандидозом складок
C. Еритразмою
D. Попрілістю
E. *Все перераховане вірно
907 Наявність справжнього та несправжнього поліморфізму характерно для:
A. Звичайного пемфігусу
B. Псоріазу
C. Червоного плоского лишаю
D. Різнокольорового пітиріазу
E. *Екземи
908 Первинним елементом висипки у хворих на різнокольоровий пітиріаз є:
A. Папула
B. Пустула
C. Кірка
D. Лущення
E. *Пляма
909 Первинним елементом висипки у хворих на різнокольоровий пітиріаз є:
A. Запальна пляма
B. Пустула
C. Телеангіектазії
D. уртикарний елемент
E. *Незапальна пляма
910 Розрізняють такі форми різнокольорового пітиріазу, крім:
A. Гіперпігментована
B. Ахроматична
C. Фолікулярна
D. Типова
E. *Гіперкератотична
911 Симптом стружки характерно для
A. Псоріазу
B. Пахової дерматофітії
C. Дерматиту
D. Червоного плоского лишаю
E. *Різнокольорового пітиріазу
912 Псевдолейкодерма у хворих на різнокольоровий пітиріаз – це
A. Світлі плями на тлі засмаглої шкіри
B. Світлі плями з лущенням на їх поверхнях на тлі засмаглої шкіри
C. Цеглясті плями
D. Бурі плями
E. *Світлі плями з лущенням по периферії на тлі засмаглої шкіри
913 Анемічні невуси виникають як наслідок:
A. Відсутності пігменту
B. Зниженої активності
C. Спазму поверхневих судин
D. Розширення поверхневих судин
E. * Недорозвитку поверхневих судин
914 Гострий обмежений набряк сосочків шкіри, немає порожнини, це:
A. Папула
B. Горбик
C. Пляма
D. Вегетація
E. *Уртикарний елемент
915 Для кандидозу великих складок характерно
A. Вогнища ураження яскраво-червоного кольору
B. Блискучі, наче лаковані
C. Везикули
D. По периферії вогнища відсіви
E. *Все перераховане вірно, крім везикул
916 Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. Білий наліт
C. У глибині складки тріщина чи ерозія
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. *Все прераховане вірно
917 Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. Везикули
C. У глибині складки тріщина чи ерозія
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. *Все прераховане вірно, крім везикул
918 Для кандидозної міжпальцевої ерозії кистей характерно
A. Мацерація шкіри
B. У глибині складки тріщина чи ерозія з білим нальотом
C. Пустули
D. По краях — відшарування епідермісу у вигляді бордюра
E. *Все прераховане вірно, крім пустул
919 Для кандидозної пароніхії характерно
A. Набряк
B. Еритема нігтьового валка
C. Іноді на поверхні лущення
D. При натискуванні — болючість і виділення краплі гною
E. *Все перераховане вірно
920 Для кандидозної оніхії характерно
A. Бурі, коричневі плями
B. Поперечні хвилясті валикоподібні борозенки
C. Нігтьова пластинка стоншується, кришиться
D. Легко відшаровується
E. *Все перераховане вірно
921 Анемічні невуси виникають як наслідок:
A. Відсутності пігменту
B. Зниженої активності
C. Спазму поверхневих судин
D. Розширення поверхневих судин
E. *Недорозвитку поверхневих судин
922 Особливості саркоми Капоші, асоційованої зі СНІДом є усе, крім:
A. Молодий вік (35-40 років)
B. Агресивний перебіг, що призводить до загибелі хворих через 1.5-2 роки
C. Яскраве забарвлення
D. соковитий характер елементів висипки
E. *локалізація на гомілках
923 Саркома Капоші, гостра гарячкова фаза ВІЛ-інфекції, волосата лейкоплакія слизової оболонки рота відноситься до:
A. Відносних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Прямих показань
E. *Абсолютних показань
924 Оперізувальний герпес, що часто рецидивує за відсутності іншої загальної патології і рецидиви при СНІДі відносяться до:
A. Абсолютних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Прямих показань
E. *Відносних показань
925 При лікуванні еритразми необхідно призначити:
A. Препарати тетрациклінового ряду
B. Препарати пеніцілінового ряду
C. Фторхінолони
D. Цефалоспоріни
E. *Препарати еритрміцинового ряду
926 Перша висипка у дітей хворих на атопічний дерматит з'являється на:
A. Волосистій частині голови
B. Ділянці ліктьових суглобів
C. Ділянці колінних суглобів
D. Шкірі кистей та ступнів
E. *Шкірі обличчя
927 Афти, що довго не гояться при СНІДі відносять до:
A. Абсолютних показань
B. Ранніх показань
C. Пізніх показань
D. Правильної відповіді немає
E. *Відносних показань
928 Гострий період перебігу ВІЛ-інфекції розвивається через:
A. 1 тиждень
B. 1 місяць
C. 1 рік
D. Такого періоду немає
E. *2-4 тижні
929 Гострий період перебігу ВІЛ-інфекції триває:
A. 1 місяць
B. 6 місяців
C. 1 рік
D. До 5 років
E. *3-14 днів
930 Розрізняють такі типи саркоми Капоші:
A. Центральний і вісцеральний
B. Периферичний, дермальний
C. Центральний, периферичний
D. Правильної відповіді немає
E. *Вісцеральний і дермальний
931 При корості характерні такі елементи висипки, крім:
A. Доброякісна лімфоплазія шкіри
B. Папуло – везикули
C. Коростяні ходи
D. Мішарні папули
E. *Папуло – ерозії
932 Комбінований препарат, який проявляє бактерицидну дію щодо блідих трепонем, гонококів, трихомонад:
A. Нізорал
B. Дипросалік
C. Аерозоль “Спрегаль”
D. Пеніцилін
E. *Цедипол
933 Є наступні стадії перебігу ВІЛ-інфекції
A. Гостра, хронічна
B. Гостра, пре СНІД, хронічна
C. Гостра, власне СНІД, хронічна
D. Гостра, пре СНІД, рецидив, хронічна
E. *Гостра, латентна, СНІД-асоційований симптомокомплекс (пре СНІД, власне СНІД)*
934 Цикл розвитку коростяного кліща становить:
A. 2 – 3 дні
B. 7 –10 днів
C. 1 – 2 місяці
D. 20 –30 днів
E. *10 – 14 днів
935 У хворого на голові два чіткі вогнища облисіння, шкіра блищить, не змінена, лущення відсутнє. Ймовірний діагноз?
A. Сифілітична алопеція
B. Андрогенетична алопеція
C. Дерматофітія голови
D. Себорея волосистої частини голови
E. *Гніздова алопеція
936 Тривалість первинного сифілісу – це:
A. Тривалість сифілісу від моменту зараження до появи твердого шанкру
B. Тривалість сифілісу від моменту зараження до розвитку дисемінованої висипки
C. Тривалість сифілісу від часу появи твердого шанкру до розвитку нейросифилісу
D. Тривалість сифілісу від моменту зараження до розвитку нейросифілісу
E. *Тривалість сифілісу від часу появи твердого шанкру до розвитку дисемінованої висипки
Ситуаційні задачі
1 Хвора 27 років, маніпуляційна медсестра, скаржиться на погане самопочуття, загальну слабкість, головний біль, біль в м'язах, суглобах та висипку на шкірі, яка супроводжується різким болем та пекучістю. Висипка з'явилася через 2 дні після прийому ампіциліну з приводу ангіни. Об'єктивно: Загальний стан хворої тяжкий, температура тіла 39,2оС. Весь шкірний покрив гіперемійований. На тулубі та кінцівках відмічаються множинні міхурні елементи, ерозії, обривки епідермісу. Шкіра при пальпації болюча. Симптом Нікольського різко позитивний. Який діагноз поставите хворій ?
A. Міхурчатка вульгарна.
B. Кір.
C. Герпес оперізуючий.
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга.
E. *Синдром Лаєлла
2 Хвора 23 років, незаміжня, скаржиться на появу висипки на шкірі тулуба і кінцівок, яка не супроводжується суб'єктивними відчуттями. Об'єктивно: Загальний стан хворої задовільний, температура тіла 36,6°С. На шкірі тулуба, верхніх і нижніх кінцівках поширена симетрична мілка (діаметром до 1 см) блідо-рожева плямиста висипка без тенденції до злиття. При огляді статевих органів - на шкірі правої статевої губи округла виразка із щільними краями, неболюча, на стадії епітелізації. Відзначається помірний поліаденіт. У правій пахвинній ділянці - лімфатичний вузол збільшений до 1,5 см, рухомий, неболючий. Поставте хворій попередній діагноз.
A. Рожевий лишай.
B. Кір.
C. Медикаментозна токсикодермія
D. Різнокольоровий лишай.
E. *Сифіліс вторинний
3 На прийом до лікаря-дерматолога звернувся хворий К. зі скаргами на появу дрібної висипки та свербіж, що посилюється ввечері. Об’єктивно: на шкірі стегон та підколінних впадин відмічаються попарно-розташовані папуло-везикульозні елементи, поодинокі екскоріації. Які з нижченаведених препаратів слід призначити хворому?
A. Нитифор
B. Кремген
C. Клотримазол
D. Лорінден С
E. *Бензил-бензоат
4 До лікаря-терапевта звернулася хвора С. 24 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1 місяць. Об’єктивно: на шкірі молочних залоз, живота, стегон спостерігається висипка, що складається з дрібних попарно розташованих папул і кров’янистих кірочок. Розчухи відсутні. В міжпальцевих складок кистей шкіра без висипки. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Алергічний дерматит
D. Головний педикульоз
E. *Короста
5 Хворий 18 років звернувся до лікаря зі скаргами на появу висипки та сильний свербіж, що посилюється ввечері. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на шкірі нижньої частини живота та внутрішньої поверхні стегон, де мають місце попарно розташовані папули, кров’янисті кірочки, екскоріації. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит алергічний
D. Норвезька короста
E. *Короста
6 Учень 6 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується сильним свербежем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох кистей, на згинальній поверхні передпліч та на шкірі сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров’янисті кірочки та окремі екскоріації. Ваш діагноз?
A. Фтиріаз
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит алергічний
D. Атопічний дерматит
E. *Короста
7 Студент 21 рік, упродовж 3 тижнів скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, що турбує переважно вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, кірочки. Ваш діагноз?
A. Ускладнена короста
B. Типова короста
C. Платяний педикульоз
D. Алергійний дерматит
E. *„Доглянута” короста
8 До лікаря звернулася мати з 8-місячною дитиною зі скаргами на висипку у дитини та свербіж шкіри, що підсилюється вночі. Об’єктивно: на шкірі підошов та долоней дитини – міхурі з горошину, заповнені серозним вмістом. На шкірі обличчя, шиї і тулуба - поліморфний висип з дрібних парно розташованих міхурців, запальних папул, гноячків, кірочок, розчухів. Ваш діагноз?
A. Пелюшковий дерматит
B. Платяний педикульоз
C. Дерматит атопічний
D. Сифілітична міхурчатка
E. *Короста
9 Хворий віком 17 років звернувся до лікаря зі скаргами на свербіж шкіри, переважно надвечір. Вважає себе хворим упродовж 6 днів. На шкірі кистей помітні парно розташовані папули, пустули, екскоріації, гнійні кірки, а на статевих органах еритема, папули, ектими. Ваш діагноз?
A. Норвезька короста
B. Платяний педикульоз
C. Ускладнена короста
D. Фтиріаз
E. *Короста
10 На прийом до лікаря звернулася жінка зі скаргами на періодичний свербіж у вечірній час. Об’єктивно: на шкірі бокових поверхонь тулуба та сідницях відмічаються поодинокі попарно розташовані папули та пустули, поодинокі розчухи. Симптом Арді – позитивний. Ваш діагноз?
A. Норвезька короста
B. Платяний педикульоз
C. Малосимптомна короста
D. Стафілодермія поширена
E. *Короста ускладнена
11 Жінка 35 років звернулась до лікаря зі скаргами на свербіж волосистої частини голови. З анамнезу відомо, що їздила у відрядження потягом. Об’єктивно: на шкірі потиличної ділянки волосистої частини голови відмічаються екскоріації, гнійні кірочки. На волоссі подекуди сіруваті дрібні утворення, які щільно утримуються на стержні волосин.
A. Піодермія волосяної частини голови
B. Себорейний дерматит
C. Трихофітія волосяної частини голови
D. Нейродерміт обмежений
E. *Головний педикульоз
12 На прийом до лікаря звернувся чоловік зі скаргами на свербіж тулуба. Відомо, що чоловік ніде не працює і немає постійного місця проживання. Об’єктивно: на шкірі шиї, в міжлопатковій області, лобкової ділянки мають місце голубувато-сірі плями, гнійні кірочки, розчухи. На волоссі лобкової ділянки візуалізуються сіро-бурі цятки, що розміщені біля основи волосся.
A. Короста
B. Платяний педикульоз
C. Піодермія поширена
D. Комбінований педикульоз
E. *Фтиріаз
13 До лікаря звернувся чоловік зі скаргами на сильний свербіж в діляці статевих органів. З анамнезу відомо, що був випадковий статевий контакт тиждень тому. Об’єктивно: на шкірі лобкової ділянки відмічаються сірувато-голубуваті плями, пустули. Біля основи волосся розташовані сірувато-бурі цятки. Ваш діагноз?
A. Короста
B. Первинний сифіліс
C. Дерматит алергійний
D. Піодермія
E. *Фтиріаз
14 До лікаря-дерматолога звернулася жінка 45 років зі скаргами на почервоніння обличчя та висипку, яка супроводжується помірним свербежем та печінням. Хвора відмічає погіршення стану шкіри після вмивання обличчя. Об’єктивно: на шкірі щік на тлі помірної гіперемії мають місце поодинокі папульозні елементи та вогнища лущення. Ваш діагноз?
A. Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
B. Алергічний дерматит
C. Себорейний дерматит
D. Демодикоз, папуло-пустульозна форма
E. *Демодикоз, папульозна форма
15 На прийом до лікаря звернувся чоловік 45 років зі скаргами на висипку на шкірі обличчя. Об’єктивно: на шкірі обличчя мають місце гноячки і вузлики яскраво-червоного кольору на фоні гіперемії і лущення. Лабораторно: в зіскобі зі шкіри носо-губних складок виявлено кліщ залозниці. Ваш діагноз?
A. Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
B. Вугрова хвороба
C. Демодекоз, папульозна форма
D. Себорейний дерматит
E. *Демодекоз, папуло-везикульозна форма
16 На прийом до лікаря звернулася жінка 50 років зі скаргами на почервоніння обличчя, помірну печію та свербіж. Хворіє кілька тижнів. Об’єктивно: на шкірі щік відмічаються вогнища гіперемії та лущення. Лабораторно: в зіскобі зі шкіри носо-губних складок виявлено кліщ вугрової залозниці. Ваш діагноз?
A. Вугрова хвороба
B. Демодикоз, папульозна форма
C. Себорейний дерматит
D. Демодикоз, папуло-везикульозна форма
E. *Демодикоз, еритематозно-сквамозна стадія
17 Хвора скаржиться на періодичну появу впродовж року висипки в ділянці ліктьових та колінних суглобів. Вперше висипка з’явилась після стресу. При огляді - поширена висипка у вигляді бляшок рожево-червоного кольору, поверхня яких вкрита сріблясто-білими лусочками. Ваш діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Нейродерміт
C. Дерматит алергічний
D. Еритематоз
E. *Псоріаз
18 Хворий 45 років, скаржиться на появу висипки на шкірі, яка не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Хворіє 2 роки. Загострення переважно весною. З анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об’єктивно: на шкірі попереку та кінцівок краплевидні та монетовидні вузлики і бляшки, вкритими білими лусочками. Ваш діагноз?
A. Себорейна екзема
B. Червоний плоский лишай
C. Нейродерміт
D. Рожевий лишай Жибера
E. *Псоріаз
19 У хворого 27 років через 5 днів після психоемоційного стресу з’явилася поширена висипка на шкірі. При огляді - на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок чисельна дрібна папульозна висипка, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Симптом Полотебнова („кров’яної роси”) позитивний. Ваш діагноз?
A. Контактний дерматит
B. Токсикодермія
C. Алергічний дерматит
D. Нейродерміт
E. *Псоріаз
20 У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з’явилася численна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років виникають у нього взимку і поступово в кінці весни самостійно зникають. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Контактний дерматит
D. Нейродерміт
E. *Псоріаз
21 Хвора 18 років скаржиться на періодичну висипку на шкірі, яка виникає переважно у зимовий період. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови, тулуба і кінцівок спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 2 до 6 мм, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Туберкульоз шкіри
B. Червоний плоский лишай
C. Вторинний сифіліс
D. Атопічний дерматит
E. *Псоріаз
22 У хворого 23 років на розгинальних поверхнях кінцівок та спині спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці. Поверхня цих папул в центрі вкрита білуватими лусочками. При пошкрібуванні виявляються симптоми „стеаринової плями”, „термінальної плівки” та „кров’яної роси”. Про яке захворювання слід думати?
A. Червоний плоский лишай
B. Вторинний сифіліс
C. Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри
D. Нейродерміт
E. *Псоріаз
23 У дівчинки 9 років на шкірі геніталій та в міжсідничній складці з’явилися вогнища насичено червоного кольору з чіткими межами і гладкою поверхнею. Появу елементів у дитини мати ні з чим не пов’язує. На шкірі правої гомілки відмічається позитивна ізоморфна реакція Кебнера. Про яке захворювання слід думати?
A. Себорейний дерматит
B. Контактний дерматит
C. Кандидоз
D. Атопічний дерматит
E. *Псоріаз
24 На прийом до дерматолога звернувся хворий зі скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла два тижні тому після відрядження і супроводжується свербежем. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - численні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Короста
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Багатоформна ексудативна еритема
E. *Червоний плоский лишай
25 У клініку поступив чоловік 30 років з численними висипаннями на шкірі передніх поверхонь гомілок у вигляді синюшно-червоних вузликів полігональної форми з восковидним блиском без явних ознак лущення. Хворого турбує помірний свербіж. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Сифіліс вторинний
C. Червоний вовчак
D. Токсикодермія
E. *Червоний плоский лишай
26 У жінки 45 років на тильній поверхні обох кистей з’явилися папульозні елементи полігональної форми, з блискучою поверхнею та точковим заглибленням в центрі. Елементи розміщуються у вигляді кілець. Висипка супроводжується помірним свербежем. Появу захворювання хвора пов’язує зі стресом. Яка форма червоного плоского лишаю у хворої?
A. Еритематозна
B. Атрофічна
C. Бородавчаста
D. Пемфігоїдна
E. *Анулярна
27 У жінки 45 років на тильній поверхні обох кистей з’явилися папульозні елементи полігональної форми з блискучою поверхнею та точковим заглибленням в центрі. Елементи розміщуються у вигляді кілець. Висипка супроводжується помірним свербежем. Появу захворювання хвора пов’язує зі стресом. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Нейродерміт
C. Червоний вовчак
D. Токсикодермія
E. *Червоний плоский лишай
28 У клініку поступив хворий 20 років з висипкою на слизових рота та шкірі. Хворіє 3 тижні. При огляді: на слизовій щік та статевого прутня бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч – поодинокі міліарні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Кандидоз
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Червоний вовчак
E. *Червоний плоский лишай
29 На прийом звернулась мама з дитиною 2 років зі скаргами на почервоніння шкіри в між сідничній складці, помірну болючість. Хворіє впродовж тижня. Об’єктивно: у дитини ожиріння ІІ ступеня. У між сідничній складці шкіра гіперемована, мацерована. Межі ураження чіткі. Ваш діагноз?
A. Алергічний контактний дерматит
B. Екзема звичайна
C. Псоріаз складок
D. Кандидоз складок
E. *Простий контактний дерматит
30 На прийом до лікаря звернувся сантехнік зі скаргами на почервоніння , відчуття паління, болю в області правого передпліччя. Висипка з’явилася через 10-15 хвилин після дотику до гарячої труби. Об’єктивно: на шкірі розгинальної поверхні правого передпліччя відмічається вогнище з чіткими межами, розміром 3х6 см. Шкіра у вогнищі гіперемована, мають місце поодинокі міхурі з прозорим вмістом. Ваш діагноз?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Алергічний контактний дерматит
C. Екзема звичайна
D. Вульгарна міхурчатка
E. *Простий контактний дерматит
31 На прийом до лікаря звернувся чоловік 32 років зі скаргами на появу висипки на шкірі тулуба, яка супроводжується свербежем. Об’єктивно: на шкірі спини мають місце множинні еритематозні плями лінійної форми, на фоні яких відмічаються поодинокі папульозні елементи. Відомо, що чоловік кілька годин тому повернувся з озера, біля якого відпочивав з друзями. Ваш діагноз?
A. Плямиста токсикодермія
B. Алергічний контактний дерматит
C. Кропив’янка
D. Мігруюча еритема
E. *Простий контактний дерматит
32 Хвора 27 років, маніпуляційна медсестра, скаржиться на погане самопочуття, загальну слабкість, головний біль, біль в м’язах, суглобах та висипку на шкірі, яка супроводжується різким болем та пекучістю. Висипка з’явилася через 2 дні після прийому ампіциліну з приводу ангіни. Об’єктивно: Загальний стан хворої тяжкий, температура тіла 39,2оС. Весь шкірний покрив гіперемійований. На тулубі та кінцівках відмічаються множинні міхурні елементи, ерозії, обривки епідермісу. Шкіра при пальпації болюча. Симптом Нікольського різко позитивний. Ваш діагноз?
A. Міхурчатка вульгарна
B. Кір
C. Герпес оперізуючий
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга
E. *Синдром Лаєлла
33 На прийом до лікаря дерматолога звернулась хвора 32 років зі скаргами на появу висипки на шкірі в ділянці шиї та грудної клітини, яка супроводжувалась свербежем. Висипка з’явилась після прийому ацетилсаліцилової кислоти і трималась на шкірі близько 2 годин, після чого поступово самостійно зникала. Об’єктивно: мають місце множинні уртикарні елемени розміром з долоню. У хворої відмічається червоний дермографізм, в крові – еозинофілія. Про яке шкірне захворювання можна думати?
A. Алергічний дерматит
B. Шкірна сверблячка
C. Токсикодермія
D. Свербець дорослих
E. *Кропив’янка
34 Хлопчик 7 років скаржиться на погане самопочуття, біль при ковтанні, болючу висипку на губах і в роті, а також сверблячу висипку на обличчі і тулубі, яка з’явилася через 3 дні після прийому анальгіну з приводу гострого отиту. Об’єктивно: Загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,6оС. На шкірі губ і слизовій рота – поширені ерозії з масивними геморагічними кірками. На шкірі обличчя і тулуба – множинні еритематозні плями та набряклі папули із заглибленим, з синюшним відтінком центром, на поверхні яких є везикули й міхурі; елементи мають тенденцію до злиття. Симптом Нікольського – негативний. Яку невідкладну догоспітальну допомогу слід надати дитині ?
A. Відмінити всі медикаменти, призначати кортикостерїдні мазі.
B. Відмінити всі медикаменти, призначати антигістамінні.
C. Відмінити всі медикаменти, призначати послаблюючі.
D. Відмінити всі медикаменти, призначати кортикостерїдні засоби (всередину).
E. *Відмінити всі медикаменти, призначати кортикостерїдні засоби (парентерально)
35 Хлопчик 7 років скаржиться на погане самопочуття, біль при ковтанні, болючу висипку на губах і в роті, а також сверблячу висипку на обличчі і тулубі, яка з’явилася через 3 дні після прийому анальгіну з приводу гострого отиту. Об’єктивно: Загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,6оС. На шкірі губ і слизовій рота – поширені ерозії з масивними геморагічними кірками. На шкірі обличчя і тулуба – множинні еритематозні плями та набряклі папули із заглибленим, з синюшним відтінком центром, на поверхні яких є везикули й міхурі; елементи мають тенденцію до злиття. Симптом Нікольського – негативний. Яку невідкладну догоспітальну допомогу слід надати дитині (вкажіть невірну відповідь)?
A. Відмінити всі медикаменти, які приймав хворий
B. Ппризначати кортикостерїдні засоби (парентерально).
C. Перевести в реанімаційне відділення
D. Призначити дезінтоксикацій ну терапію
E. *Призначити противовірусні препарати
36 Хворий 43 років скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербежем. Появу висипки пов’язує з пероральним прийомом бутадіону з приводу обмінного поліартриту. Об’єктивно: Загальний стан хворого задовільний, температура тіла – 36,7 °С. На шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок відмічається поширена дисемінована поліморфна висипка у вигляді запальних плям, уртикарних та папульозних елементів. Висипка має тенденцію до злиття. Яку догоспітальну допомогу слід надати хворому (вкажіть невірну відповідь)?
A. Призначити противовірусні
B. Призначити ентеросорбенти
C. Призначити антигістамінні
D. Терміново направити на лікування та спостереження у дерматолога
E. *Відмінити прийом бутадіону
37 Хворий 26 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла та висипку на шкірі, яка супроводжується свербежем. Висипка на шкірі з’явилась на 4-ий день після вживання еритроміцину з приводу отиту. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,8°С. На шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок відмічається поширена симетрична висипка у вигляді уртикарних елементів, схильних до злиття. Яку догоспітальну допомогу слід надати пацієнту?
A. Відмінити прийом еритроміцину
B. Призначити ентеросорбенти
C. Призначити антигістамінні
D. Терміново направити пацієнта на подальше лікування та спостереження у дерматолога
E. *Призначити фунгіцидні засоби
38 Хвора 34 років скаржиться на загальне нездужання, підвищення температури тіла до 38,9?С, головну біль, різкий свербіж і висипку на шкірі, які виникли на другий день після прийому анальгіну з приводу головної болі. Об’єктивно: на шкірі тулуба розташована множинна симетрична поліморфна висипка у вигляді еритематозних плям, пухирів, дрібних гострозапальних папул, які місцями зливаються. Аналізи крові на LE-клітини та на RW - негативні. Ваш діагноз?
A. Поширений алергічний дерматит
B. Корова краснуха
C. Вторинний сифіліс
D. Системний червоний вовчак
E. *Гостра медикаментозна токсикодермія
39 Дівчинка 7 років скаржиться на погане самопочуття, біль при ковтанні, болючу висипку на губах і в роті, а також сверблячу висипку на обличчі і тулубі, яка з’явилася через 3 дні після прийому анальгіну з приводу зубної болі. Об’єктивно: Загальний стан дитини важкий, температура тіла 38,6оС. На шкірі губ і слизовій рота – ерозії з масивними геморагічними кірками. На шкірі обличчя і тулуба - монетовидні набряклі папули із запавшим синюшним центром, на поверхні яких є везикули і міхурі, що мають тенденцію до злиття. Симптом Нікольського - негативний. Ваш діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Герпетиформний дерматоз Дюринга
C. Вроджений бульозний епідермо ліз
D. Дитяча екзема
E. *Синдром Стівенса -Джонсона
40 Хворий 34 років скаржиться на погане самопочуття, біль голови і висипку на шкірі, яка супроводжується різкою болем і печиння. Висипка з’явилася через 2 дні після прийому сульфалену з приводу ангіни. Об’єктивно: Загальний стан хворого важкий, температура тіла 38,8оС. Симптом Нікольського різко позитивний, в мазках-відбитках клітини Тцанка не виявлено. Ваш діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Листоподібна міхурчатка
C. Герпетиформний дерматоз Дюринга
D. Контактний дерматит
E. *Синдром Лаєлла
41 Хворий 34 роки, скаржиться на висип та свербіж шкіри обох рук. Хворіє півроку. Загострення хвороби пов’язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об’єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох руках симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями – папули, везикули, ерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Ідіопатична екзема
C. Мікробна екзема
D. Токсикодермія
E. *Професійна екзема
42 Хворий 34 роки, скаржиться на висип та свербіж шкіри обох рук. Хворіє півроку. Загострення хвороби пов’язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об’єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох руках симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями – папули, мікровезикули, точкові ерозії, кірочки, лусочки. Що потрібно призначити для місцевого лікування?
A. Цинкову пасту
B. Преднізолонову мазь
C. Волого-зігріваючі пов’язки
D. Присипки
E. *Охолоджуючі примочки з 2% борної кислоти
43 Хвора 64 роки, скаржиться на свербіж шкіри правої ноги навколо трофічної виразки. Обєктивно: шкіра правої гомілки гіперемована та набрякла, місцями точкові ерозії, краплинне мокнуття, поодинокі жовтуваті кірочки. Межі вогнища ураження чіткі. Ваш діагноз?
A. Нумулярна екзема
B. Дисгідротична екзема
C. Алергічний дерматит
D. Істинна екзема
E. *Мікробна екзема
44 У хворого 35 років після сильного нервового переживання на тильній поверхні рук з’явилося почервоніння і набряк. В подальшому на цьому фоні утворилися невеликі запальні вузлики, міхурці, а потім і ерозії із значним виділенням серозної рідини. Процес супроводжується сильним свербежем. Поставте клінічний діагноз.
A. Нумулярна екзема
B. Дисгідротична екзема
C. Алергічний дерматит
D. Токсикодермія
E. *Істинна екзема
45 До лікаря звернувся чоловік 54 років зі скаргами на висипку на долонях. Хворіє впродовж місяця, коли відмітив появу перших висипань. Обєктивно: патологічний процес локалізується на долонях, бокових поверхнях пальців, де на фоні ледь помітної гіперемії мають місце везикули, що нагадують розварені сагові зерна. У центрі вогнища є мікроерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Нумулярна екзема
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. *Дисгідротична екзема
46 На прийом до лікаря звернулась жінка зі скаргами на появу висипки, свербіж. Обєктивно: відмічаються різко відмежовані округлі вогнища ураження діаметром від 1,5 до 3 см і більше синюшно-червоного кольору з везикулами, серопапулами, мокнуттям, лусочками на поверхні. Вогнища ураження локалізуються на тильній поверхні кистей і розгинальній поверхні верхніх кінцівок. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. *Нумулярна екзема
47 До лікаря звернувся чоловік 36 років зі скаргами на лущення на шкірі волосистої частини голови. В анамнезі – себорея волосистої частини голови. Обєктивно: на шкірі волосистої частини голови, лоба, за вушними раковинами на фоні сухої гіперемованої шкіри відмічаються у великій кількості сірі висівкоподібні лусочки, серозні жовті кірки, при знятті яких оголюється мокнуча поверхня. Межі вогнищ чіткі, волосся склеєне. Ваш діагноз?
A. Себорейний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Мікробна екзема
E. *Себорейна екзема
48 До лікаря звернувся чоловік 25 років зі скаргами на появу висипки на лівій нозі і свербіж. Зі слів хворого відомо, що 2 місяці тому була травма лівої гомілки. Обєктивно: на шкірі лівої гомілки на фоні помірної гіперемії та інфільтрації мають місце папули, везикули. Відмічається точкове мокнення. По периферії вогнища – поодинокі пустули. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Нумулярна екзема
E. *Мікробна екзема
49 До лікаря звернувся чоловік зі скаргами на висипку на руках, свербіж. Відомо, що хворіє вдруге і має контакт з подразнюючими речовинами в умовах виробництва. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на шкірі тильної поверхні кистей, передпліч, де на фоні гіперемії, набряку відмічаються везикули, серозні колодязі; відмічається точкове мокнення. Ваш діагноз?
A. Дисгідротична екзема
B. Істинна екзема
C. Нумулярна екзема
D. Мікробна екзема
E. *Професійна екзема
50 На прийом до лікаря звернувся чоловік 46 років зі скаргами на мокнення за вухом, незначний свербіж. Хворіє 2 роки. Відмічає сезонність захворювання. Об’єктивно: патологічний процес локалізується на правій вушній раковині, де на фоні помірної гіперемії мають місце везикули, точкові ерозії та поодинокі папульозні елементи. За вушною раковиною мають місце плями жовто-червоного кольору з жирними висівковидними лусочками на поверхні. Ваш діагноз?
A. Себорейний дерматит
B. Дисгідротична екзема
C. Істинна екзема
D. Мікробна екзема
E. *Себорейна екзема
51 До лікаря звернувся молодий чоловік 32 років зі скаргами на висипку на долонях, помірний свербіж. Обєктивно: патологічний процес локалізується на долонях, ступнях, де на фоні ледь помітної гіперемії мають місце везикули, що нагадують розварені сагові зерна. У центрі вогнища є мікроерозії, кірочки, лусочки. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Істинна екзема
C. Професійна екзема
D. Мікробна екзема
E. *Дисгідротична екзема
52 До лікаря звернулась жінка 43 років зі скаргами на появу висипань на шкірі верхніх та нижніх кінцівок, свербіж. Обєктивно: на шкірі верхніх та нижніх кінцівок мають місце різко відмежовані округлі вогнища діаметром від 1,5 до 3 см і більше синюшно-червоного кольору з везикулами, серопапулами, мокнуттям, лусочками на поверхні. Ваш діагноз?
A. Дисгідротична екзема
B. Істинна екзема
C. Професійна екзема
D. Мікробна екзема
E. *Монетовидна дерматит
53 До лікаря дерматолога звернулася учениця школи 15 років зі скаргами на свербіж, висипання в ділянці шиї, верхніх і нижніх кінцівок. Зі слів матері у дитини був атопічний дерматит. З анамнезу відомо, що захворіла після нервового перенапруження (іспити). 2 роки назад, коли вперше на шиї, верхніх, нижніх кінцівках, на згинальній поверхні з'явилися вогнища ущільнення блідо-рожевого кольору. Захворювання загострюється зимою, після вживання меду, шоколаду, гострої їжі. Обєктивно: на задній і бокових поверхнях шиї, згинальних поверхнях ліктьових та колінних суглобів округлої форми, симетрично розташовані бляшки рожево-червоного кольору. У вогнища чітко визначаються три зони: ліхеніфікації - ущільнення шкіри, шкірного малюнку, сухість, широховатість, середня- ізольовані, блискучі, блідо-рожеві папули розміром з чечевицю, периферична: гіперпігментована, коричневого кольору. Крім того визначаються екскорифікації, нігті блискучі мають вигляд ,,полірованих”. Дермографізм білий. Ваш діагноз?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Кропив’янка
D. Атопічний дерматит
E. *Нейродерміт
54 У хворої 14 років шкіра тулуба та кінцівок помірно рожевого кольору, інфільтрована, вкрита папульозними елементами, екскоріаціями. Відтворюється білий дермографізм. Хворіє з раннього дитинства. Загострення хвороби виникають переважно у разі нервового стресу. Про яке захворювання можна подумати?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Рожевий лишай
D. Кропив’янка
E. *Атопічний дерматит
55 У жінки 20 років на шкірі тулуба з’явилася висипка на шкірі згинальних поверхонь верхніх та нижніх кінцівок, що складається з запального характеру полігональних папул, розміщених на еритематозному фоні і які супроводжуються інтенсивним свербежем. Появу висипки хвора пов’язує з перенесеною нею перед цим стресовою ситуаціє під час відвідування нею спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у неї?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Алергічний дерматит
D. Короста
E. *Нейродерміт
56 До лікаря звернувся хворий зі скаргами на раптовий набряк та напруження тканин обличчя, біль. Обєктивно: шкіра обличчя рожево-перламутрового кольору, напружена, щільна та болюча на дотик. На шкірі тулуба мають місце поодинокі уртикарні елементи. Ваш діагноз:
A. Кропивянка
B. Алергічний дерматит
C. Токсикодермія
D. Контактний дерматит
E. *Набряк Квінке
57 До лікаря звернулась мати з дитиною 2 років зі скаргами на висипку на шкірі тулуба, свербіж. Обєктивно: на шкірі тулуба, сідниць, розгинальних поверхнях кінцівок мають місце пухирі. В центрі більшості пухирів візуалізуються щільні, з просяне зерно папули. На окремих папульозних елементах відмічаються везикули. Поряд з типовими елементами висипки мають місце екскоріації, ерозії, кровяні кірки. Ваш діагноз:
A. Дерматит контактний
B. Атопічний дерматит
C. Кропивянка
D. Дерматит алергічний
E. *Дитяча почесуха
58 На прийом до лікаря дерматолога звернувся чоловік 30 років зі скаргами на появу на шкірі обличчя (вуса, брови, борода) висипань та відчуття свербежу в цій ділянці. Об’єктивно: на обличчі на фоні гіперемованої та інфільтрованої шкіри відмічається наявність чисельних пустул з волоссям в центральній частині, а також серозно-гнійні кірки. При епіляції волосся з уражених ділянок визначається склоподібна муфта. Ваш діагноз:
A. мікроспорія
B. карбункул
C. піодермія
D. демодекоз (пустульозна форма)
E. *трихофітія
59 На прийом до лікаря дерматолога звернувся чоловік 30 років зі скаргами на появу на шкірі обличчя (вуса, брови, борода) висипань та відчуття свербежу в цій ділянці. Об’єктивно: на обличчі на фоні гіперемованої та інфільтрованої шкіри відмічається наявність чисельних пустул з волоссям в центральній частині, а також серозно-гнійні кірки. При епіляції волосся з уражених ділянок визначається склоподібна муфта. Які дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?
A. рентгенологічне дослідження
B. люмінесцентну діагностику
C. загальноклінічні дослідження
D. культуральне дослідження
E. *мікроскопічне та культуральне дослідження
60 На прийом до лікаря звернулася мати з дитиною 9 років, у якої під час миття голови, вона помітила два округлих вогнища з обламаним волоссям. Об’єктивно: волосся обламане на рівні 2 мм. над рівнем шкіри, навкруги кожної волосини у вогнищі білісуватий чохлик. Ваш діагноз?
A. себорея
B. трихофітія
C. ідіопатична алопеція
D. сифілітична алопеція
E. *мікроспорія
61 На прийом до лікаря звернулася вати з дитиною 9 років, у якої під час миття голови, вона помітила два округлих вогнища з обламаним волоссям. Об’єктивно: волосся обламане на рівні 2 мм над рівнем шкіри, навкруги кожної волосини у вогнищі білісуватий чохлик. Які додаткові методи дослідження ви можете запропонувати?
A. пошкрібування елементів
B. загальноклінічні дослідження
C. УЗД внутрішніх органів
D. рентгенологічне дослідження
E. *люмінесцентну діагностику
62 Хлопчик 13 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, наявність болючого вогнища ураження на волосяній частині голови. Захворів гостро після поїздки в село, де доглядав за великою рогатою худобою. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,9°С. В потиличній ділянці волосяної ділянки голови - запальний вузол 6 х 5,5 см, чітко відмежований від здорової шкіри, вкритий великою кількістю гнійних кірок, після зняття яких при натискуванні з кожного волосяного фолікула виділяється гній (симптом “медових сот” Цельзія). Шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі. Ваш попередній діагноз?
A. Фавус
B. Піодермія волосистої частини голови
C. Мікроспорія волосистої частини голови
D. Поверхнева трихофітія волосистої частини голови
E. *Трихофітія глибока волосяної ділянки голови
63 Хлопчик 13 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, наявність болючого вогнища ураження на волосяній частині голови. Захворів гостро після поїздки в село, де доглядав за великою рогатою худобою. Об’єктивно: Загальний стан хворого середньої важкості, температура тіла 37,9°С. В потиличній ділянці волосяної ділянки голови - запальний вузол 6 х 5,5 см, чітко відмежований від здорової шкіри, вкритий великою кількістю гнійних кірок, після зняття яких при натискуванні з кожного волосяного фолікула виділяється гній (симптом “медових сот” Цельса). Шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі. Намітьте план лікувально-профілактичних заходів?
A. госпіталізація хворої дитини в спеціалізоване дитяче мікологічне відділення шкірно-венерологічного диспансеру
B. обстеження побутових контактів хворого (членів родини)
C. обстеження ветеринаром великої рогатої худоби
D. вірно А та Б
E. *всі відповіді вірні
64 До лікаря звернувся чоловік 35 років зі скаргами на висипку світло-коричневого кольору. Об’єктивно: у хворого на шкірі грудей, шиї, плечей мають місце численні плями різної конфігурації та розмірів світло-коричневого кольору, ізольовано розташовані. На поверхні плям висівкоподібне лущення. Ваш попередній діагноз?
A. Вітиліго
B. Рожевий лишай
C. Хвороба білих плям
D. Сифілітична лейкодерма
E. *Різнокольоровий лишай
65 До лікаря звернувся чоловік 35 років зі скаргами на висипку світло-коричневого кольору. Об’єктивно: у хворого на шкірі грудей, шиї, плечей мають місце численні плями різної конфігурації та розмірів світло-коричневого кольору, ізольовано розташовані. На поверхні плям висівкоподібне лущення. Які додаткові методи обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу (вкажіть невірну відповідь)?
A. йодну пробу Бальцера
B. визначення симптому стружки
C. мікроскопія лусочок
D. люмінесцентна діагностика
E. *загальноклінічні дослідження
66 До лікаря звернулась жінка 26 років зі скаргами на висипку на губі, яка супроводжується свербежем. Хворіє 3 місяці. Висипка виникла після переохолодження. Об’єктивно: на нижній губі спостерігається декілька міхурців, згрупованих в одне вогнище ураження, навколо якого є вузький вінчик запалення та набряку шкіри. Міхурці наповнені каламутним серозно-гнійним ексудатом. Ваш діагноз:
A. Твердий шанкр
B. Контактний дерматит
C. Вульгарне імпетиго
D. Оперізуючий лишай
E. *Герпес простий
67 До лікаря звернувся чоловік 32 років зі скаргами на висипку на шкірі грудної клітки і болючість. Обєктивно: при огляді хворого справа по ходу 6-7 міжреберій на еритематозно-набряклому тлі є множинні згруповані міхурці з набряклими покришками, заповнені прозорою рідиною. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Стрептококове імпетиго
C. Алергічний дерматит
D. Рожевий лишай
E. *Оперізуючий герпес
68 Хворий 65 років скаржиться на висипку на шкірі стегна, яка супроводжується різкою біллю. Висипка з’явилася 4 дні тому назад після переохолодження. Об’єктивно: на шкірі передньої поверхні правого стегна на тлі вираженої еритеми та набряку згруповані міхурці з серозним, серозно-гнійним, подекуди – геморагічним вмістом. Відмічається різка болючість ураженої ділянки шкіри. Ваш діагноз?
A. Рожевий лишай
B. Алергічний дерматит
C. Простий герпес
D. Стрептококове імпетиго
E. *Оперізуючий герпес
69 Хворий 65 років скаржиться на висипку на шкірі стегна, яка супроводжується різкою біллю. Висипка з’явилася 4 дні тому назад після переохолодження. Об’єктивно: на шкірі передньої поверхні правого стегна на тлі вираженої еритеми та набряку згруповані міхурці з серозним, серозно-гнійним, подекуди – геморагічним вмістом. Відмічається різка болючість ураженої ділянки шкіри. Яку догоспітальну допомогу слід надати хворому?
A. місцево накласти примочки
B. не потребує догоспітальної допомоги
C. ввести знеболюючі препарати (анальгін, баралгін)
D. призначити антигістамінні препарати (лози раз, цетрин)
E. *вогнище ураження обробити метиленовим синім
70 На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Лабораторні дослідження: визначено клітини Тцанка. При дослідженні вмісту міхурів еозинофіли-4% , загальний аналіз крові: еозинофіли-2%. Ваш діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Сифілітична міхурчатка
C. Оперізуючий лишай
D. Афтозний стоматит
E. *Вульгарний міхурник
71 На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Препаратом вибору для лікування даного захворювання є:
A. дапсон
B. лоризан
C. есенціале
D. пеніцилін
E. *преднізолон
72 На прийом до лікаря стоматолога звернулася жінка 52 років зі скаргами на появу болісних вогнищ на слизовій м'якого та твердого піднебіння, труднощі при вмиванні, ковтанні їжі. Хворіє 2 місяці, початок захворювання пов'язує з переохолодженням. До лікаря не зверталася, займалася самолікуванням (полоскання порожнини рота). Однак стан погіршувався, болісність у вогнищах зберігалася. Об'єктивно: на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння множинні ерозії, яскраво-червоного кольору, округлі, розміром з 5 коп. монету схильні до злиття. Який додатковий метод дослідження слід провести для уточнення діагнозу?
A. визначити дермографізм
B. визначення флори вмісту бульозних елементів
C. провести пробу Унни
D. провести пробу Ядассона
E. *мазки-відбитки з ерозій на виявлення клітин Тцанка
73 На прийом до лікаря звернулась жінка 55 років зі скаргами на висипку, яка супроводжується болючістю та неприємним запахом. Об’єктивно: на шкірі в області пахвинних впадин та пахових складок мають місце соковиті вегетації яскраво-червоного кольору із виділеннями з неприємним запахом. Позитивний симптом Нікольського безпосередньо біля вогнищ ураження. Ваш попередній діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Вульгарна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Себорейна міхурчатка
E. *Вегетуюча міхурчатка
74 На прийом до лікаря звернулась жінка 55 років зі скаргами на висипку, яка супроводжується болючістю та неприємним запахом. Об’єктивно: на шкірі в області пахвинних впадин та пахових складок мають місце соковиті вегетації яскраво-червоного кольору із виділеннями з неприємним запахом. Які додаткові методи дослідження слід провести для уточнення діагнозу?
A. визначити дермографізм
B. визначення флори вмісту бульозних елементів
C. дослідити вміст бульозних елементів на виявлення еозинофілії
D. провести пробу Ядассона
E. *мазки-відбитки з ерозій на виявлення клітин Танка
75 До лікаря звернулась жінка 48 років зі скаргами на появу сверблячої висипки на шкірі тулуба, кінцівок. Захворіла гостро, тиждень тому. Початок захворювання пов’язує з переохолодженням, після чого підвищилась температура (37,5-38(С), з’явився висип на шкірі. До лікаря не зверталась, процес на шкірі поштовхоподібно розповсюджувався. Загальний стан задовільний. На шкірі тулуба, кінцівок – симетрично розміщені вогнища ураження, розміром до долоні і більше. Висипка поліморфна (еритема, пухирі, папули, міхурці, міхурі, місцями - поверхневі ерозії, серозно-геморагічні кірки і лусочки), згрупована. Ваш діагноз?
A. Простий міхурцевий лишай
B. Вульгарна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Себорейна міхурчатка
E. *Герпетиформний дерматоз Дюринга
76 Хвора 32 років скаржиться на біль голови, загальну слабкість, біль в суглобах, серці, поганий сон та висипку на шкірі. Хворіє хронічним червоним вовчаком 6 років. Загострення процесу на шкірі пов’язує з тривалим перебуванням на сонці. Об’єктивно: Симптом “щипка” – позитивний. Хворій виставлено попередній діагноз: Системний червоний вовчак. Яке із лабораторних даних є підтвердженням даного діагнозу?
A. Лейкопенія
B. Протеінурія до 0,5 г/добу
C. Псевдопозитивна реакція Васермана
D. Прискорення ШОЕ до 60-90 мм/год
E. *Наявність LE-клітин в крові
77 У хворої 35 років після сильного нервового переживання на тильній поверхні рук з’явилося почервоніння і набряк. В подальшому на цьому фоні утворилися невеликі запальні вузлики, міхурці, а потім і ерозії із значним виділенням серозної рідини. Процес супроводжується сильним свербежем. Поставте клінічний діагноз:
A. Мікробна екзема
B. Алергічний дерматит
C. Простий контактний дерматит
D. Токсикодермія
E. *Справжня екзема
78 У жінки, яка звернулася до лікаря із скаргами на ураження шкіри
тулуба, обличчя та кінцівок після перорального прийому бісептолу, встановлено діагноз медикаментозної токсикодермії. Які методи лікування найбільш ефективні для пацієнтки?
A. Імунотерапія
B. Протизапальна терапія
C. Антигістамінна терапія
D. Дезінтоксикаційна терапія
E. *Екстракорпоральна терапія
79 До дерматолога звернулася жінка 34 років з приводу ураження шкіри кистей і нижньої третини передпліч у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття. Захворювання виникло після застосування упродовж 4 місяців для прання білизни порошку „Лотос”. В минулому шкірних захворювань у хворої не було. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?
A. Контактний алергічний дерматит
B. Простий контактний дерматит
C. Токсикодермія
D. Мікробна екзема
E. *Справжня екзема
80 Хворий 52-х років скаржиться на гострозапальне ураження шкіри, мокнуття та свербіж. Все це з’явилося в ділянці правої гомілки на місці подряпини. Об’єктивно: в ділянці нижньої третини правої гомілки шкіра еритематозно змінена, поверхня вкрита пустулами, дрібними везикулами та папулами. Місцями є острівці мокнуття. Вогнище ураження чітко обмежене. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Дерматит контактний
B. Мікоз гладенької шкіри
C. Екзема істинна
D. Вузлувата еритема
E. *Мікробна екзема
81 У чоловіка 35 років раптово на шкірі тулуба з’явилася числена гострозапальна неупорядкована висипка, що складається з розеол, папул, пухирів, які розкидані по шкірі переважно фокусно і виникли через кілька годин після відвідання ним ресторану. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Алергічний дерматит
B. Контактний дерматит
C. Екзема
D. Нейродерміт
E. *Токсикодермія
82 У хворого В. 34 років симетрично на шкірі тилу кистей, живота і стегон наявні вогнища ураження різного розміру з неясними межами, де на ериматозному фоні відмічаються дрібні папули, везикули, поодинокі пустули, а у центрі - ерозії та кірки, мокнуття. Поставте діагноз:
A. Стрептодермія
B. Мікробна екзема
C. Нейродерміт
D. Короста
E. *Істинна екзема
83 Хворий С., 68 років, скаржиться на висипку на лівій гомілці, яка супроводжується сильним свербежем. Хворіє півроку. Об’єктивно: в нижній і середній третині лівої гомілки спостерігається вогнищеве ураження розмірами 20x7 см, в якому шкіра має синюшно-червоний колір, тверду консистенцію. На її поверхні є численні міліарні папули, мікровезикули, серозно-гнійні кірки. Вогнище ураження по периферії чітко відмежоване. В центрі є трофічна виразка розмірами 0,2x0,4 см, вкрита гнійним нальотом. Поставте діагноз?
A. Істинна екзема
B. Контактний дерматит
C. Хронічна виразкова піодермія
D. Дифузний нейродерміт
E. *Мікробна екзема
84 У хворої 14 років шкіра тулуба та кінцівок помірно рожевого кольору, інфільтрована, вкрита папульозними елементами, екскоріаціями. Відтворюється білий дермографізм. Хворіє з раннього дитинства. Загострення хвороби виникають переважно у разі нервового стресу. Про яке захворювання можна подумати?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Рожевий лишай
D. Кропив’янка
E. *Атопічний дерматит
85 У жінки 20 років на шкірі тулуба з’явилася висипка на шкірі згинальних поверхонь верхніх та нижніх кінцівок, що складається з запального характеру полігональних папул, розміщених на еритематозному фоні і які супроводжуються інтенсивним свербежем. Появу висипки хвора пов’язує з перенесеною нею перед цим стресовою ситуаціє під час відвідування нею спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у неї?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Алергічний дерматит
D. Короста
E. *Нейродерміт
86 Хворий скаржиться на появу сверблячих висипів, підвищення температури тіла до 39°С, загальне нездужання. Висипання з’явилися після прийому антибіотиків під час захворювання на бронхіт. Об’єктивно: на тулубі, обличчі, кінцівках спостерігається розеольозно-папульозний висип червоного кольору, схильний до поширення та злиття. Про яке захворювання можна подумати?
A. Кропивянка
B. Екзема
C. Короста
D. Рожевий лишай
E. *Токсикодермія
87 На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла два тижні тому після відрядження. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - численні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням у центрі. Поставте хворому діагноз:
A. Кандидоз
B. Псоріаз
C. Сифіліс вторинний
D. Багатоформна ексудативна еритема
E. *Червоний плоский лишай
88 Хвора скаржиться на періодичну появу протягом року висипки в ділянці ліктьових та колінних суглобів. Вперше висипка з’явилась після стресу. Зараз вона складається з багатьох бляшок рожево-червоного кольору, поверхня яких вкрита сріблясто-білими лусочками. Ваш діагноз?
A. Червоний плоский лишай
B. Екзема
C. Дерматит
D. Еритематоз
E. *Псоріаз
89 Хворий 45 років, скаржиться на появу безболісних вузликових елементів на шкірі попереку та кінцівок, схильних до периферичного росту та злиття. Хворіє 2 роки. Загострення переважно весною. Із анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об’єктивно: патологічні елементи представлені краплевидними та монетовидними вузликами та бляшками, вкритими білими лусочками. Ваш попередній діагноз?
A. Себорейна екзема
B. Червоний плоский лишай
C. Нейродерміт
D. Рожевий лишай
E. *Псоріаз
90 Через 5 днів після психоемоційної травми на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок з’явилась численна дрібна папульозна висипка, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Симптом Полотебнова („кров’яної роси”) позитивний. Ваш діагноз?
A. Контактний дерматит
B. Токсикодермія
C. Алергічний дерматит
D. Екзема
E. *Псоріаз
91 У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з’явилася численна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років виникають у нього взимку і поступово в кінці весни самостійно зникають. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Алергічний дерматит
C. Контактний дерматит
D. Нейродерміт
E. *Псоріаз
92 Хвора скаржиться на висипку на шкірі тулуба, волосистої частини голови, із загостреннями у зимовий період. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови, тулуба спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 1,0 до 5,0 мм, поверхня якої вкрита сріблясто-білими лусочками. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Туберкульоз шкіри
B. Червоний плоский лишай
C. Вторинний сифіліс
D. Атопічний дерматит
E. *Псоріаз
93 У клініку поступив чоловік 30 років з численними висипаннями
на шкірі передніх поверхонь кінцівок у вигляді синюшно-червоних вузликів
полігональної форми, з восковидним блиском, без явних ознак
лущення, але з відчуттям значного свербежу. Ваш діагноз?
A. Алергічний дерматит
B. Екзема
C. Червоний вовчак
D. Токсикодермія
E. *Червоний плоский лишай
94 У хворого на розгинальних поверхнях кінцівок та спині спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці. Поверхня цих папул в центрі вкрита білуватими лусочками. Застосовуючи метод зішкрябування, можна виявити симптом „стеаринової плями”, „термінальної плівки” та „кров’яної роси”. Про яке захворювання слід думати?
A. Червоний плоский лишай
B. Вторинний сифіліс
C. Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри
D. Атопічний дерматит
E. *Псоріаз
95 Хвора 52 років, звернулась до дерматолога зі скаргами на появу пухирців на тулубі, слизовій ротової порожнини. Хвороба з’явилась несподівано. Об’єктивно: на незміненій шкірі є міхурі розміром з горошину, наповнені серозним вмістом, нестійкі, на їхньому місці утворюються ерозії, кірки. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?
A. Біопсія враженої шкіри
B. Цитологічне дослідження на лімфоцити
C. Ідентифікація флори вмісту пухирця
D. Проба Ядасона
E. *Цитологічне дослідження на клітині Танка
96 У хворої 53 років без явних причин на слизових оболонках ротової порожнини з’явилися яскраво-червоні ерозії діаметром до 1 см. Процес супроводжується болючістю, що утруднює приймання їжі, поступово прогресує. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Сифілітична міхурчатка
B. Оперізуючий лишай
C. Простий міхурцевий лишай
D. Афтозний стоматит
E. *Вульгарна міхурчатка
97 На прийом прийшов чоловік 55 років зі скаргами на появу висипу на слизових оболонках м’якого і твердого піднебіння, що заважають під час їжі, особливо твердих страв. При огляді: розсіяні ерозії яскраво-червоного кольору, округлі, без запалення навкруги. Ваш діагноз?
A. Афтозний стоматит
B. Герпес
C. Кандидоз
D. Стрептодермія
E. *Вульгарна пухирчатка
98 На прийом до лікаря звернулася мати з хлопчиком 6 років, який захворів позавчора. При огляді: на шкрі лоба і правої щоки мають місце вогнища червоного кольору, на поверхні яких є плоскі ненапружені міхурі ерозії, вологі кірки. Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Пухирчатка
C. Дитяча екзема
D. Оперізуючий лишай
E. *Стрептококове імпетиго
99 Хворий 26 років, скаржиться на висип па обличчі, свербіж, печію, біль. Хворіє 1,5 року. Об’єктивно: на шкірі обличчя в області підборіддя інфільтровані ділянки яскраво-червоного кольору, „засіяні” пустулами та кірками, є численні ерозії, по периферії розташовані папуло-пустульозні елементи. Ваш діагноз?
A. Екзема
B. Паразитарний сикоз
C. Контактний дерматит
D. Звичайні вугрі
E. *Звичайний сикоз
100 . Хворий 62 років скаржиться на висипання в ділянці лівої гомілки. Хворіє більше 2-х місяців. Лікувався самостійно, застосовуючи різні мазі та компреси, але без покращення. Об’єктивно: на передній поверхні лівої гомілки вогнище хронічного запального характеру з чіткими краями. Поверхня нерівна, є сосочкоподібні розростання. При надавлюванні виділяються краплі гною. Хворий відчуває незначний біль. RW, PIT, РІФ, реакція Манту - негативні. Яка найбільш вірогідна версія діагнозу?
A. Третинний сифіліс
B. Туберкульозний вовчак
C. Бородавчатий туберкульоз
D. Хвороба Боровського
E. *Хронічна вегетуюча піодермія
101 Мати привела на прийом хлопчика 5 років зі скаргою на висипку на обличчі, що з’явилася 5 днів тому назад. Об’єктивно: на обличчі є декілька міхурів розмірами 0,5-1,3 см в діаметрі з тонкою дряблою покришкою, наповнених серозно-каламутним ексудатом та розташованих на гіперемованій, набряклій основі. Поряд з цим у вогнищах ураження спостерігаються ерозії та товсті медово-жовті кірки. Поставте клінічний діагноз:
A. Дитяча екзема
B. Простий пухирчастий лишай
C. Контактний дерматит
D. Кандидоз
E. *Вульгарне імпетиго
102 До лікаря звернувся хворий із скаргами на висипку на шкірі шиї, яка супроводжується болем. Об’єктивно: на задній поверхні шиї різко болючий інфільтрат діаметром до 4 см. Шкіра над ним яскраво-червоного кольору. Навколо місця ураження - набряк. На поверхні інфільтрату є отвір, з якого видавлюється гній. При дослідженні крові - лейкоцитоз, прискорена ІІІОЕ. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Стрептококова ектима
B. Герпетиформний дерматит Дюринга
C. Скрофулодерма
D. Сифілітична ектима
E. *Фурункул шкіри шиї
103 Хвора 23 років, захворіла 3 тижні тому, у неї з’явилось дуже болюче затвердіння у лівій підкрильцевій впадині. Через 4-5 днів воно розкрилось з виходом великої кількості гною. Пізніше навколо з’явились нові інфільтрати. До цього випадку шкірними хворобами не хворіла. Ваш діагноз?
A. Фурункул
B. Мікоз
C. Оперізуючий герпес
D. Стрептодермія
E. *Гідраденіт
104 Хворий 65 років, раніше працював на фермі. Скаржиться на нездужання, головний біль, підвищення температури до 38 °С, появу „вузлів” на волосистій частині голови. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови кілька різко відокремлених вогнищ ураження, поверхня яких вкрита кірками. Відмічається симптом „медових стільників”. Підщелепні та шийні лімфатичні вузли збільшені, дещо болючі. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?
A. Фавус
B. Стафілококове імпетиго
C. Себорея
D. Фурункул
E. *Глибока трихофітія
105 . Батьки дівчинки 10 років скаржаться на появу протягом 3-х тижнів у неї вогнищ облисіння шкіри голови. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови кілька невеликих вогнищ овальної форми з нечітко окресленими краями. Шкіра у вогнищах рожево-червоного кольору, волосся зламане на рівні 2-3 мм або на рівні шкіри. Під лампою Вуда не відмічається світіння вогнищ. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Фавус
B. Мікроспорія волосистої частини голови
C. Ідіоматична алопеція
D. Сифілітична алопеція
E. *Трихофітія волосистої частини голови
106 . Робітник ливарного цеху, 45 років, скаржиться на помірний свербіж, сухість, лущення шкіри стопи. Хворіє 3 роки. Об’єктивно: уражені усі міжпальцеві складки обох стоп, відмічається лущення, тріщини. Шкіра підошов інфільтрована, суха, дифузно почервоніла, де-не-де у складках відмічається борошноподібне лущення. Процес розповсюджується також на гладеньку шкіру пальців стопи. Який діагноз є найбільш вірогідним?
A. Псоріаз
B. Вторинний сифіліс
C. Спадкова кератодермія
D. Епідермофітія
E. *Рубромікоз
107 Лікаря-дерматолога було викликано на консультацію до дитини 20 днів життя. З розповіді матері хворої дитини, на третій день після народження з’явилась висипка на язиці та слизовій оболонці ротової порожнини. Об’єктивно: на слизовій оболонці язика, щік, ясен, м’якого піднебіння видно наліт білого кольору, якій знаходиться на гіперемованому фоні слизової оболонки. Місцями наліт зливається в суцільну плівку, яка досить легко знімається. Болючість не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?
A. Червоний плескатий лишай
B. Акантолітична пухирчатка
C. Лейкоплакія
D. Стоматит афтозний
E. *Кандидоз
108 Хворий 30 років, скаржиться на висип та свербіж шкіри ступнів. Хворіє біля 7 років. Об’єктивно: в області шкіри підошов спостерігаються групи пухирців, схожих на розварені „сагові зерна”, а також ерозії з обривками мацерованого епідермісу по периферії вогнищ. У міжпальцевих складках обох ступнів є тріщини, ерозії. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Дерматит
B. Псоріаз
C. Вторинний сифіліс
D. Руброфітія ступнів
E. *Епідермофітія ступнів
109 . У 12-річного школяра на волосистій частині голови спостерігається пляма круглої форми до 1,5 см у діаметрі. Шкіра в області плями рожевого кольору, вкрита азбестоподібними лусочками, волосся обламане на висоті 5-7 мм над рівнем шкіри. Суб’єктивних відчуттів немає. Про яке захворювання йде мова?
A. Червоний вовчак
B. Гніздове облисіння
C. Псоріаз
D. Склеродермія
E. *Мікроспорія волосистої частини голови
110 В ендокринологічному диспансері до лікаря звернулася 52-річна жінка, що хворіє на цукровий діабет, зі скаргою на появу сверблячки на бокових поверхнях 3-4 пальців правої руки. В цих ділянках утворилось декілька дрібних ерозій, по краю яких є залишки епідермісу білуватого кольору. Ваш діагноз?
A. Дерматит контактний
B. Екзема
C. Алергічний дерматит
D. Епідермофітія
E. *Кандидоз
111 .Скотар 38 років, скаржиться на головний біль, підвищення температури до 37,8 °С, появу „вузлів” на волосистій частині голови. Об’єктивно: на шкірі голови осередки різко окреслених уражень, вкритих великою кількістю гнійних соковитих кірок, після зняття яких з волосяних фолікулів виділяється гній, що нагадує мед у медових стільниках. Ваш попередній діагноз?
A. Сифілітична алопеція
B. Мікроспорія
C. Карбункул
D. Фавус
E. *Інфільтративно-гнійна трихофітія
112 . У хворого на тулубі численні гіпопігментні плями різної конфігурації та розмірів, ізольовано розташовані на загорілій шкірі. Вони з’явилися після літнього сезону. Місцями відмічаються поодинокі жовтувато-бурі плями з чіткими межами та висівкоподібним лущенням. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?
A. Рожевий лишай
B. Вітиліго
C. Склеродермія
D. Сифілітична лейкодерма
E. *Різнокольоровий лишай
113 До дерматолога звернувся шахтар із скаргами на значний свербіж у міжпальцевій області ступнів. Хворіє біля місяця. Захворювання пов’язує із носінням резинових чобіт. При огляді міжпальцевої ділянки ступнів - мацерація епідермісу, ерозії. Які методи додаткового обстеження хворого необхідні для встановлення діагнозу?
A. Мікроскопічне обстеження на акантолітичні клітини.
B. Мікроскопічне обстеження на бліду трепонему.
C. Мікроскопічне обстеження на паразити.
D. Мікроскопічне обстеження на дріжджеподібні клітини.
E. *Мікроскопічне обстеження на гриби
114 Мати 3-місячної дитини скаржиться на почервоніння шкіри між сідницями та у пахвинних ділянках дитини на 16 день після народження. Об’єктивно: шкіра яскраво-червоного кольору, вогнища великих розмірів з чіткими краями, поверхня їх волога. По периферії вогнищ - бордюр з мацерованого епідермісу. На поверхні вогнищ - плівка білого кольору, яка легко знімається. При мікроскопічному дослідженні: міцелій та спори грибка. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Пелюшковий дерматит
B. Епідемічна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Епідермофітія складок
E. *Кандидоз
115 . Хворий 35 років скаржиться на висипку і свербіж у пахвинно-стегновій ділянці, де є запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями. Також є виражений запальний валик по периферії; певна схильність до периферійного росту, а на поверхні - лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього чоловіка?
A. Дерматит
B. Еритразма
C. Фіксована еритема
D. Екзема
E. *Дерматомікоз
116 . Мати 3-місячної дитини скаржиться на почервоніння шкіри між сідницями та у пахвинних ділянках дитини на 16 день після народження. Об’єктивно: шкіра яскраво-червоного кольору, вогнища великих розмірів з чіткими краями, поверхня їх волога. По периферії вогнищ - бордюр з мацерованого епідермісу. На поверхні вогнищ - плівка білого кольору, яка легко знімається. При мікроскопічному дослідженні: міцелій та спори грибка. Яка найбільш вірогідна патологія?
A. Пелюшковий дерматит
B. Епідемічна міхурчатка
C. Сифілітична міхурчатка
D. Епідермофітія складок
E. *Кандидоз
117 . У дівчинки 12 років у ділянці правого плеча є відокремлене, округле вогнище ураження запального характеру. Його центр дещо западає та покритий висівкоподібною лускою. В ділянці периферійної зони ураження - пухирці, кірочки. Поставте клінічний діагноз.
A. Кандндоз
B. Псоріаз
C. Мікотична екзема
D. Токсикодермія
E. *Мікоз гладкої шкіри
118 . У хворої 40 років на правій руці між 3 і 4 пальцями в глибині складки є ерозія, обрамлена облямівкою білого відшарованого епідермісу.
Яка можлива етіологія цієї патології?
A. Механічне тертя
B. Стафілококи
C. Стрептококи
D. Мікроспори
E. *Дріжджові грибки
119 . Хворий 37 років, шахтар, скаржиться на ураження нігтьових пластинок упродовж 2 років. При огляді: нігтьові пластинки І, II, III пальців обох ступнів та II, ІІІ кистей потовщені, тьмяні, з явищами піднігтьового гіперкератозу. По вільному краю нігті обламані. На підошвах та правій долоні - гіперкератоз, у складках шкіри - борошноподібне лущення. Інші ділянки шкіри без висипки. Які додаткові методи дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?
A. Біопсія шкіри
B. Загальний аналіз крові
C. Серологічне дослідження крові
D. Аналіз крові на цукор
E. *Мікроскопічне та бактеріологічне дослідження лусочок
120 . Хворий 30 років, звернувся до дерматолога з приводу появи розростань на шкірі 5-го пальця правої руки. Об’єктивно: на шкірі тильної частини пальця вузликові розростання, підвищені над рівнем шкіри, величиною з сочевицю чи горошину, безболісні, сухі, без запалення навколо. Вони м’якої еластичної консистенції, спаяні з підлеглою тканиною. Із анамнезу: працює рубщиком м’яса, часто травмує шкіру рук. Ваш діагноз?
A. Псоріаз
B. Бородавковий туберкульоз
C. Контагіозний молюск
D. Бородавковий папульозний сифіліс
E. *Прості бородавки
121 . Хворий 12 років, скаржиться на висипку на губі, яка супроводжується свербежем. Хворіє 6 місяців. Висипка виникла вдруге після переохолодження. Об’єктивно: на верхній губі спостерігається декілька пухирців, згрупованих в одне вогнище ураження, навколо якого є вузький вінчик запалення та набряку шкіри. Пухирці наповнені каламутним серозно-гнійним ексудатом. Поставте клінічний діагноз:
A. Твердий шанкр
B. Оперізуючий лишай
C. Контактний дерматит
D. Вульгарне імпетиго
E. *Герпес простий
122 . У чоловіка 39 років раптово на шкірі тулуба з’явилася висипка, що складається з дрібних висипань червоного кольору, сверблячих переважно ввечері. Елементи висипки розкидані по шкірі невпорядковано, фокусно. Появу висипки хворий пов’язує з тим, що за декілька днів до цього він був у спортивно-оздоровчому центрі та сауні. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Контактний дерматит
B. Екзема
C. Вошивість
D. Алергічний дерматит
E. *Короста
123 . У хлопчика 7 років на шкірі обличчя є численні напівкулясті вузлики, блідо-рожевого кольору діаметром 2-4 мм. В їх центрі спостерігається пупкоподібна западинка, через яку при стискуванні пінцетом із боків виділяється кашоподібна білувата маса, що складається із зроговілих клітин епідермісу та овоїдних молюскових тілець. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Псоріаз
B. Червоний плоский лишай
C. Бородавки
D. Фолікуліт
E. *Контагіозний молюск
124 . Студент 20 років, 2 тижні скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, кірочки. Який найвірогідніший діагноз?
A. Нейродерміт
B. Кропив’янка
C. Екзема
D. Алергічний дерматит
E. *Короста
125 . На прийом до лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу відомо часте виникнення та існування подібного висипу на протязі року. Під час огляду: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончатими краями, м’які при пальпації. Вони є досить болючими. Для якого захворювання найбільш характерна
клінічна картина?
A. Короста
B. Шанкриформна піодермія
C. Первинний сифіліс
D. Новоутворення шкіри
E. *Генітальний герпес
126 . До лікаря звернувся хворий, у якого два дні тому з’явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Сьогодні вранці він помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на еритематозно-набряклому тлі є множинні згруповані пухирці з набряклими покришками, заповнені прозорою рідиною. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Стрептококове імпетиго
C. Рожевий лишай
D. Алергічний дерматит
E. *Оперізуючий герпес
127 . На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на появу висипки, яка супроводжується свербежем і поколюванням. При огляді: справа в ділянці кутика рота на еритематозному фоні - згруповані дрібні міхурці, наповнені прозорим серозним вмістом, та дрібні ерозії. Для якого захворювання характерна вказана вище клінічна картина?
A. Щілиноподібне імпетиго
B. Заїда кандидозна
C. Первинний сифіліс
D. Герпес оперізуючий
E. *Герпес простий
128 . До лікаря-терапевта звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяця. Об'єктивно: на шкірі міжпальцевих складок рук, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, покритих кров’янистими кірочками, а також є лінійні розчухи. Які додаткові методи обстеження слід провести для уточнення діагнозу?
A. Обстеження на гельмінти
B. Визначення дермографізму
C. Серологічне дослідження крові
D. Визначення рівня глюкози в крові
E. *Дослідження зіскобу висипних елементів
129 . Хворий звернувся до лікаря із скаргами на загальну слабкість, лихоманку, болючу висипку на шкірі тулуба. Хворіє лише 3 дні. При огляді: на лівій боковій поверхні тулуба на фоні гіперемії та набряку відмічаються згруповані міхурці з серозно-мутним та геморагічним вмістом. Який діагноз ви поставите хворому?
A. Герпетиформний дерматоз Дюринга
B. Дерматит простий контактний
C. Дерматит контактний алергічний
D. Мікробна екзема
E. *Герпес оперізуючий
130 . Учень 5 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербежем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох рук, згинальної поверхні передпліч, на шкірі живота та сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров’янисті кірочки та окремі екскоріації. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?
A. Екзема дитяча
B. Почесуха дитяча
C. Дерматит алергічний поширений
D. Нічого з вищеперерахованого
E. *Короста
131 .На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на періодичну появу упродовж року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на головці статевого члена є згруповані міхурці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м’які при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Вульгарна міхурчатка
B. Піодермія статевого члена
C. Короста
D. Первинний сифіліс
E. *Герпес геніальний
132 . Хворий 65 років скаржиться па біль у правій боковій ділянці грудної клітки, слабкість. Об’єктивно: шкіра суха, гіперемована і на ній розміщено біля десятка дрібних везикул, розташованих дуже близько одна від одної. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?
A. Алергічний дерматит
B. Бульозний дерматит
C. Простий лишай
D. Псоріаз
E. *Оперізуючий лишай
133 . У чоловіка 30 років на шкірі тулуба з’явилася численна висипка, що складається з дрібних парних елементів, що розкидані по шкірі невпорядковано, але переважно фокусно і супроводжуються свербежем. Висипка виникла через кілька днів після відвідання ним спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?
A. Екзема
B. Контактний дерматит
C. Алергічний дерматит
D. Нейродерміт
E. *Короста
134 .До лікаря звернувся хворий із скаргою на болючі ерозії на статевому члені, які з’явилися після захворювання на грип. Об’єктивно: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончастими краями, з чіткими межами, м’які при пальпації. Вони супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?
A. Шанкриформна піодермія
B. Первинний сифіліс
C. Короста
D. Оперізуючий герпес
E. *Генітальний герпес
135 . Хворий 33 років, скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження, простуди, гострої їжі. При огляді: на червоній смужці нижньої губи - дрібні згруповані міхурці, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз ви поставите?
A. Імпетиго стрептококове
B. Сифіліс первинний
C. Епітеліома нижньої губи
D. Хейліт
E. *Герпес простий
136 . У хворого 2 дні тому з’явився різкий біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Під час огляду хворого зліва в 4-5 міжребер’ї на еритематозному фоні - множинні згруповані пухирці, наповнені прозорим вмістом. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?
A. Простий герпес
B. Пухирчатка
C. Стрептококове імпетиго
D. Герпетиформний дерматоз Дюринга
E. *Оперізуючий герпес
137 . Хворий 33 років, скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження, простуди, гострої їжі. При огляді: на червоній смужці нижньої губи - дрібні згруповані міхурці, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз ви поставите?
A. Імпетиго стрептококове
B. Сифіліс первинний
C. Епітеліома нижньої губи
D. Хейліт
E. *Герпес простий
138 . Хворий 30 років, звернувся до лікаря з приводу появи на шкірі статевого органа бородавкоподібних утворень. Об’єктивно: на шкірі в ділянці вінчикової борозни головки є згруповані плоскі та сосочковидні вузлики діаметром до 3 мм, м’якої консистенції блідо-рожевого кольору. Вони мають часточкову будову, на вузькій ніжці нагадують гребінь півня. Ваш попередній діагноз?
A. Бородавки
B. Сифілітичні широкі кондилом»
C. Вегетуюча міхурчатка
D. Плоскоклітинна епітеліома
E. *Гострокінцеві кондиломи
139 . Хвора 17 років, скаржиться на наявну упродовж 3 років висипку в лівій підщелепній ділянці. Хвороба загострюється у весняний період. При огляді: в цій ділянці - ціанотичні вузли величиною з велику квасолину, тістуватої консистенції, помірно болючі при пальпації, а також виразки неправильної форми з м’якими підритими синюшними краями, з незначним гнійним виділенням на дні, яке покрите грануляціями, що легко кровоточать. На місці попередніх висипань - нерівні рубці з містками здорової шкіри. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Лейшманіоз шкіри
B. Фурункульоз
C. Третинний сифіліс
D. Рак шкіри
E. *Скрофулодерма
140 . У чоловіка 23 років на розгинальній поверхні кінцівок виявлено горбики червоно-синюшного кольору, округлої форми, розміром до малої горошини, з некротичним центром, а також поодинокі розсіяні дрібні поверхневі „штамповані” рубчики. Поставте попередній діагноз:
A. Третинний сифіліс
B. Алергічний васкуліт
C. Почесуха дорослих
D. Лейшманіоз шкіри
E. *Папуло-некротичний туберкульоз шкіри
141 . Хвора 42-х років скаржиться на висипку на шкірі обличчя. Пов’язує її появу з ультрафіолетовим опромінюванням. Об’єктивно: на шкірі обличчя інфільтровані бляшки, покриті лусочками. Відокремлення лусочок з поверхні бляшки досить болісне (симптом Беньє-Мещерського). Позитивний симптом „жіночого каблучка”. Невеликих розмірів плями розміщені на шиї, на шкірі грудей, спини. Діагноз?
A. Екзема
B. Рожеві вугрі
C. Алергічний дерматит
D. Туберкульозний вовчак
E. *Дисемінований червоний вовчак
142 . Молодий шофер вважає себе хворим біля 4-х років. Хвороба загострюється тільки влітку і проявляється появою на відкритих ділянках тіла інфільтрованих коловидних поверхонь з чіткими контурами та частковим лущенням, що на щоках нагадує своєю формою метелика і супроводжується посиленням телеангіоектазій. Суб’єктивно висипання майже не турбують. Ваш діагноз?
A. Дисемінований червоний вовчак
B. Системний червоний вовчак
C. Сонячна екзема
D. Сонячний дерматит
E. *Дискоїдний червоний вовчак
143 .До лікаря звернулася хвора 28 років, у якої в області зовнішніх статевих органів та заднього проходу розташовані численні вегетуючі утворення з широкою основою та ерозивною поверхнею, що мокне. По периферії цього висипу – численні лентикулярні папули. Іншого висипу на шкірі немає. Загальний стан хворої задовільний. Який попередній діагноз є найбільш імовірним?
A. Вегетуюча міхурчатка
B. Гострокінцеві кондиломи
C. Бородавчата форма туберкульозу шкіри
D. Кандидоз шкіри
E. *Сифіліс вторинний рецидивний
144 . Хвора Н., 47 років, скаржиться на появу висипу у підлопаткових ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях виявлено горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоного кольору з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш імовірним?
A. Туберкульозний вовчак
B. Сифіліс вторинний рецидивний
C. Фурункульоз
D. Лейшманіоз шкіри
E. *Сифіліс третинний горбиків
145 . Хворому 72 роки. Звернувся до лікаря зі скаргами на появу виразки на статевому члені. Виразка округлої форми з чіткими межами, пологими краями, гладеньким дном. Дно має вигляд свіжого м’яса, а в центрі сальний наліт. Шкіра навколо виразки не змінена. Пахові лімфатичні вузли справа збільшені у вигляді пакета, рухомі, неболючі. На тулубі дрібні рожеві плями, що не лущаться і не турбують. Який найвірогідніший діагноз?
A. Первинний сифіліс
B. Спіноцелюлярна спітеліома
C. Шанкриформна піодермія
D. Короста, коростяна ектима
E. *Вторинний свіжий сифіліс
146 . Хворий С. скаржиться на появу виразки на статевому члені, хоча вона і не викликає суб’єктивних розладів. Об’єктивно: на голівці статевого члену є ерозія правильної круглої форми, діаметром 0,7 см. Вона має блюдечкоподібний вид, рівні краї, колір свіжого м’яса, мізерне серозне виділення. Запальні явища навколо ерозії відсутні. Пальпаторно в глибині ерозії визначається інфільтрат щільноеластичної консистенції. Поставте клінічний діагноз:
A. Плоскоклітинний рак
B. М’який шанкр
C. Шанкриформна піодермія
D. Фіксована еритема
E. *Первинний сифіліс
147 . На прийом з’явилася жінка 22 років із скаргами на виникнення виразки на великій статевій губі. Суб’єктивні відчуття відсутні. В анамнезі - місяць тому був статевий контакт з малознайомим чоловіком. Яке дослідження необхідно зробити в першу чергу для встановлення діагнозу?
A. Обстеження на хламідії
B. Обстеження па гонококи
C. Обстеження на трихомонади
D. Обстеження па гриби
E. *Обстеження на бліду трепонему
148 . Хвора Л. скаржиться на висипку на шкірі, що без видимої причини з’явилася тиждень назад і не викликає порушення загального стану здоров’я. Об’єктивно: на тулубі і плечах спостерігаються численні симетрично розташовані плями круглястої форми, діаметром 0,7-0,9 см, які мають блідо-рожевий колір, не злущуються, не зливаються. В обох пахвинних областях прощупуються збільшені до розміру квасолини лімфатичні вузли. Вони мають тверду консистенцію, гладеньку поверхню, рухливі не спаяні між собою та шкірою. Поставте клінічний діагноз:
A. Різнокольоровий лишай
B. Токсикодермія
C. Мікроспорія гладенької шкіри
D. Черевний тиф
E. *Вторинний свіжий сифіліс
149 . Хворий 47 років, скаржиться на висип на шкірі упродовж 2 місяців. Спочатку з’явилися щ